Slovenija

'Vi ste dobili zabeljen proračun, mi smo želeli drobtinice, pa nam jih je vlada odrekla'

Ljubljana, 07. 03. 2019 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER/ U.Z.
Komentarji
271

"Zmoti me, ko Luka pravi, kaj vse v Levici potrebujejo. Bistveno lažje bi stvari realizirali, če bi se šli odgovorno vlado in prevzeli ministrstva. Res, da bi morda kakšen minister odstopil, ampak tako je v življenju," je Mescu dejal Han. Novakova je razočarana, ker pri rebalansu niso upoštevali nobenega amandmaja opozicije. "Da bi vsaj kakšna drobtinica padla z bogatunove mize!" si želi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Trgovanje petorčka z Levico
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Trgovanje petorčka z Levico
  • Iz 24UR ZVEČER: Sogovorniki o proračunu
    16:31
    Iz 24UR ZVEČER: Sogovorniki o proračunu

O tem, kako zabeljen račun je Levica izstavila koaliciji za sprejetje rebalansa proračuna in kaj to pomeni za nadaljnje sodelovanje, so v oddaji 24UR ZVEČER spregovorili koordinator Levice Luka Mesec, poslanka LMŠ Jerca Korče, poslanec SD Matjaž Han in poslanka NSi Ljudmila Novak.

Korčetova je poudarila, da sporazum finančno gledano ni in nikakor ne more biti zabeljen, saj je govora o vsebinskih zadevah. "Gre za regulatorne ukrepe, kako priti do tega, da omogočimo stanovanja mladim in začnemo zniževati prekarnost. To so zaveze, ki so že v obstoječi koalicijski pogodbi." Finančne učinke je po njenih besedah težko ovrednotiti, saj je treba gledati dolgoročno in se bodo te zadeve v državi poznale šele čez nekaj let.

Jerca Korče, Ljudmila Novak in Luka Mesec
Jerca Korče, Ljudmila Novak in Luka Mesec FOTO: POP TV

"Kot politiku mi je jasno, da ko sprejmeš neke odločitve, moraš za vsako odločitev imeti neke številke. S tem parafiranim dogovorom jasnih številk nimamo, smo se pa dogovorili, da bo moral finančni minister vsak ukrep, ki ga bomo dali v proceduro, ovrednotiti," je dejal Han, ki verjame, da bodo spoštovali fiskalno pravilo, predvsem pa slovenske finance. "Do teh ne bi bil tako kritičen, po vrsti let so te namreč v plusu. 200 milijonov imamo več denarja, kot ga porabimo."

Mesec: Levica prekleto dobro spremlja in pazi na finance

Mesec se je znova distanciral od Kordiševega zapisa na Facebooku in poudaril, da sporazum ni nikakršen zabeljen račun, ampak razvojna usmeritev, v katero so zapisali politike, ki se v Sloveniji v obtoku vrtijo že več deset let. "20 let se govori, da bo treba nekaj narediti na stanovanjski politiki, zato smo se v Levici odločili, da je treba v sporazumu to izpostaviti. Notri imamo nek akcijski načrt, kako bomo uredili, da končno dobimo nek fond javnih najemnih stanovanj, kakršnega imajo v Avstriji. Že več kot 10 let se tudi govori o problemu prekarnosti. Politika do zdaj ni naredila še nič, mi bomo to poskusili odpraviti."

Kot pravi, so pomisleke do finančnih implikacij tega sporazuma izražali tisti, ki so ga nekoliko slabo prebrali. "Če pogledate, kaj so projekti Levice, boste videli, da je pri prekarnosti in stanovanjih to predvsem regulativa, pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je jasno napisano, da je treba najti pravičnejši vir itd. Če boste vprašali ministra za finance, vam bo povedal, da je Levica stranka, ki prekleto dobro spremlja in pazi na finance."

Slovenija bo po tem, ko je Levica podprla rebalans, prvič v zgodovini pod Šarčevo vlado porabila več kot 10 milijard evrov, kljub opozorilom fiskalnega sveta, da je proračun za 270 milijonov evrov preveč potraten, in opozorilom Evropske komisije, da ni uravnotežen.

Han: Kordišev zapis na Facebooku je pobalinski

Han je ostro pripomnil, da je Kordišev zapis nevreden komentarja in pobalinski. "Izgovarjajo se na tovarištvo, pa to ni niti tovarištvo niti partnerstvo!" Kot pravi, so naredili en korak nazaj k temu, da vlada obstane. "Vsebine, ki jo bomo želeli sprejeti, ne more sprejeti Levica sama, pač pa s petorčkom, torej s 43 glasovi. Kdo si bo na koncu nageljne pripenjal in vihral z zastavami, ni pomembno. Če bomo naredili nekaj dobrega za Slovenijo in bomo SD pri tem sodelovali, bom jaz zadovoljen. Ne mene in ne moje stranke pa, verjemite, ni strah predčasnih volitev."

Korčetova je povedala, da pogovori sicer že ves čas sodelovanja potekajo korektno, nekaj je le "komunikacijskih šumov, kar je v politiki povsem normalno". "Rešili smo jih in jutri je nov dan, da vsi skupaj vstanemo in začnemo iskati rešitve za državljane." Po njenem mnenju 54 glasov za potrditev rebalansa proračuna pomeni, da je bila ta vlada in koalicija sposobna najti precej širok konsenz.

Novakova: Da bi vsaj kakšna drobtinica padla z bogatunove mize

Novakova je povedala, da v NSi nikoli niso trdili, da je v rebalansu vse narobe. "Smo pa trdili tisto, kar je rekel tudi fiskalni svet – da je sektor država predrag, da je strukturni primanjkljaj prevelik in da ni nekih srednjeročnih reformnih ukrepov. V času debelih krav, ko pride veliko denarja v proračun, se ti izdatki lahko pokrivajo, v času suhih krav – in kriza se že napoveduje – pa bodo tisti stalni izdatki proračuna obstali, vprašanje pa je, ali bomo imeli toliko dohodkov." Druga stvar, ki so jo v NSi očitali, pa je bila pa "velika aroganca ali pomanjkanje čustvene inteligence premierja ali vlade nasploh", ker ni upoštevala niti enega amandmaja opozicije. "Da bi vsaj kakšna drobtinica padla z bogatunove mize. Najbolj pa me boli to, da je bil Uradu za Slovence povečan proračun komaj za 0,29 odstotka, praktično nič."

Finančni minister je imel precej težko nalogo uskladiti rebalans proračuna z vsemi partnerji in poskušali smo se uskladiti tudi drugače, ji je odvrnila Korčetova. "Zavedali smo se, da sprejetje vsakega amandmaja pomeni rušitev nekega sistema, ki ga je finančni minister postavil in za katerega ocenjujemo, da je optimalen. Res je, fiskalni svet nas je opozoril, kar je edino pravilno in to smo vzeli resno, na drugi strani pa je ta vlada tehtala tudi to, da damo nekaj državljanom in da pokrijemo, kar se da. Vemo pa, da bo denarja vedno premalo."

Novakova je izpostavila, da bi bili zadovoljni že, če bi dobili milijon ali dva in morda ne bi glasovali proti. "Tako pa se ni našlo nič, čeprav so tudi koalicijski poslanci govorili, da je Uradu za Slovence in Slovencem treba dati več v proračun. Vsi drugi sektorji so dobili veliko denarja, samo tukaj se ni našel. Ko sem slišala, da Slovenci niso prioriteta te vlade, sem bila zelo žalostna."

Takšnih neuresničenih želja je še veliko, je pripomnil Mesec. "Mi smo želeli več sredstev za znanost, slovenski film itd. Proračun je vedno stvar prioritet in realnih zmožnosti – koliko denarja država v nekem trenutku ima."

Novakova mu je odvrnila, da to ni izgovor. "Vi ste dobili zabeljen proračun, mi smo želeli samo drobtinice, pa nam jih je vlada odrekla."

"Zmoti me, ko Luka pravi, kaj vse rabijo," je ob tem pripomnil Han. "Bistveno lažje bi stvari realizirali, če bi šli odgovorno vlado in prevzeli ministrstva. Res da bi mogoče kateri minister odstopil, ampak tako je v življenju." Po njegovih besedah se mora koalicija petih strank začeti bistveno več pogovarjati, saj je "manjšinska vlada zelo naporna, stranke, ki so zunaj, pa nam račune izstavljajo vsak dan".

'Ne bomo se ukvarjali z mešetarjenjem'

Mesec je vztrajal, da so s sporazumom prevzeli veliko odgovornost. "Levica se postavlja na čelo stvari, ki več deset let niso bile uresničene, stvari, o katerih so govorile številne vlade, pa so spodletele. Tu smo programska stranka, ne bomo se ukvarjali z raznim mešetarjenjem, tu smo zato, da izpolnimo ključne programske točke, ki smo jih pred volitvami obljubili."

"Povedali ste vse – postavili ste se na čelo," mu je dejala Novakova, Han pa ga je opozoril, da ni korektno, da ljudi, ki sprejemajo težke odločitve, označi za mešetarje. "Prevzeli smo odgovornost, včasih je to težko. Kadar je težko, ste vi opozicija, zato se je treba bistveno več pogovarjati. Ne pred kamerami, pogovarjajmo se v zaprtih prostorih in delajmo dobro za našo državo," ga je pozval.

Mesec se je strinjal, da prepiri pred kamerami nimajo smisla in opomnil na to, zakaj so se sploh znašli v tem položaju. "Ker smo bili poleti postavljeni v situacijo, ko smo morali v enem tednu uskladiti koalicijsko pogodbo, ki jo je prej en mesec s petorčkom pripravljal NSi, in jo spraviti čez vse organe vseh strank. In to smo naredili," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
07. 03. 2019 22.09
+1
nsi -novakova sedaj udriha po vladi ,ko pa so bili povabljeni ,da sami nekaj naredijo pa so se ustrašili strašnega janeza, toda vsaj nekaj dobrega ,da niso v vladi ker takšne trepetlike pa res nobena vlada ne potrebuje
Bojan-F
07. 03. 2019 19.24
+4
Za konec se slaba novica za Desni sektor in zagovornike Kaosa ... trgovanje s slovenskimi vrednostnimi papirji se je danes zakljucilo pri donosu 0,63% (spread 56,1 oz. vec kot 13-krat manjsi kot jeseni 2012) ... ocitno je rebalansiran proracun razvojno naravnan.
etul
07. 03. 2019 19.50
+2
Bojan tvoje teze so bolj tak, tak vidim da sta z Irrcem še kaj tekočega med debato pospravla glede na zaključke 🤔
marveb
07. 03. 2019 20.37
+2
Hja..kaj sploh se dodat. Zgleda, da le imamo potencial tudi na levi strani, mar ne. Bojan, hvala za napisano..in upam, da si aktiven tudi na drzavni ravni. lp
Bojan-F
07. 03. 2019 19.06
+7
Po debati z sodelavcem (Ircem) sem prisel do zakljucka ... poceni socialna stanovanja bo drzava gradila slej ali prej, z Mesec Lukom ali brez njega ... zakaj ... ker je nepremicninski balon makroekonomko zelo nevaren (stresel je ZDA, Irsko, Islandijo in se koga) ... pa se to ... prekarstvo bo regulirano slej ali prej z Mesec Lukom ali brez njega ... zakaj ... ker urejen trg dela zmanjsuje davcno vrzel ... pika!
Bojan-F
07. 03. 2019 19.13
+7
Tako kot suzenjstvo ni bilo odpravljeno, ker je bilo nehumano ... tako kot tlacanstvo ni bilo odpravljeno, ker ni bilo humano ... tudi prekarstvo ne bo odpravljeno/zmanjsano, ker ni humano ampak, ker je ekonomsko nevzdrzno ... prosto po Machiaveli Nikoli - Vladar potrebuje denar.
Castrum
07. 03. 2019 18.36
-6
Ko je očitno, da FDVjevci in FFjevci začnejo s komentarji o ekonomiji, potem je seveda nemogoče najti pot do realne debate. Verjetno je to trauma iz študentskih časov........... Pa lahko noč svima (vsem!)
Bojan-F
07. 03. 2019 18.36
+1
Moj rojak ... Irska ... kje naj zacnem ... za lazje razumevanje zacnem pri Portugalski ... OK, Slovenija baje nosi breme komunisticne preteklosti in se vprasajmo: zakaj Portugalska ne raste tako kot Irska? ... odgovor ti prizanese vse dileme - zakaj-Irci-tako-mi-pa-tako (ki smo trpeli pod komunisti) ... torej na kratko ... primerjas dve neprimerljivi zadevi ... ameriske High-Tech druzbe se ne bodo nikoli preselile v Slovenijo, tako kot se ne bodo v Spanijo, Portugalsko ali Estonijo ...
Bojan-F
07. 03. 2019 18.39
+3
... Trojka ... je resevala Irsko za visjo ceno kot se je Slovenija sama ... Trojka razen obrestne mere ni podarila nic ... javni servis se jim je v onih 4 letih obcutno skrcil ...javni dolg imajo podoben kot mi ... vzdrzujejo ga pa drazje kot mi ...
Bojan-F
07. 03. 2019 18.52
+4
... in sedaj opazanja ... irska rast v obdobju 2003-2007 je posledica lahkega denarja nemskih in francoskih bank ... bancni balon se jim je napihnil za 625% ... slovenski bancni balon se je v obdobju 2006-2008 napihnil za 205% ... banke je resevala z nacionalizacijo ... spread je bil 7.2010 okrog 100, 12.2010 pa ze preko 600 ... budget imajo tudi po izhodu iz krize v deficitu (2014 -8%, 2016 -4%) ... irska produkivnost (76€/h) je posledica strukture gospodarstva (Avstrija 48€/h, Italija 42€/h, SLO 34€/h, Madzarska 28€/h, Portugalska 28€/h, ...) ...
Bojan-F
07. 03. 2019 18.59
+3
... in sedaj mnenje mojega sodelavca, ki je eden izmed 300.000 Ircev emigriranih v letih 2010-2014 ... rast je samo navidezna ... ameriske high-tech druzbe so se preselile v Irsko samo virtualno - nekaj malega proizvodnje in nekaj vec programiranja ...
Castrum
07. 03. 2019 18.22
-4
@bojanF...očitno je letelo name....očitno površno (pre)bereš, zato ponavljam in bi bilo prav da si pozoren: zelo precizno sem navedel, kaj sem narobe napisal v prvem komentarju. Ponavljam popravek: Davčna vrzel je 3 milijarde ( v prvem komentarju nisem uporabil termina "davčna vrzel" ker mi je bilo logično da se to razume. Mea culpa) Skratka, davčna vrzel cca 7% znaša 3 milijarde € kot sem že navedel. Siva ekonomija v SLO pa znaša cca 26% GDP, torej cca 11 milijard € , kar je krepko, krepko nad povprečjem EU držav ki znaša 16,6 milijarde €.....................Potrudi se in preberi zbrano, ne pa površno....
Castrum
07. 03. 2019 18.23
-3
Ah, neumen lapsus, seveda ne 16,6 milijarde €, ampak 16,6%. Se opravičujem!
M_teorija
07. 03. 2019 18.09
-1
Edino Levici je kaj do malega človeka. Drugi se jih spomnijo le pred volitvami!?
Nimasmisla
07. 03. 2019 18.09
-3
pobalin pač piše pobalinske
SLObunkeljn
07. 03. 2019 18.06
+8
Zdaj vas pa res več ne razumem ... vik in krik ko gre za stanovanja za mlade, za bolj dostojno minimalno plačo , za pravične socialne transferje ... za delavca in malega človeka ... Ko pa so se trošili milijoni za tajkune in neoliberalne projekte , pa je bilo vse ok, a ne? Pa kdo vam glavo polni!? Beeeee
M_teorija
07. 03. 2019 18.02
+1
Mesec je en redkih politikov, ki so mu jasne finance in predvsem ekonomija ( ne ekonomika, s katero ponavad eni nakladajo)!? Skor tako obvlada kot Franjo Štiblarjev!?
Pontia
07. 03. 2019 18.01
+0
"Han: Kordišev zapis na Facebooku je pobalinski" Moja pripomba: tako kot cela levica.
ValterUdovernik
07. 03. 2019 18.35
-2
Thinc25
07. 03. 2019 17.58
+1
Niti najmanjšega sodelovanja ni med opozicijo in koalicijo, čeprav imajo tudi opozicijski poslanci dobre predloge. Levičarji se tako srčno zavzemajo za nezakonite migrante in s tem povezane ogromne stroške, da bi pa podprli NSi, ki je predlagala, da se nekaj denarja nameni našim zdomcem, so bili pa proti. Fujj taka levica!
ValterUdovernik
07. 03. 2019 18.36
-1
Zdomci nasga denarja ne rabijo. Oni svoj denar k nam posiljajo.
giiinem
07. 03. 2019 17.41
+4
Vse se vrti v denarju.Kdor gre v politiko ne misli pomagat ampak samo vzemat.Tu je lepo prikazano.
poneumljanje
07. 03. 2019 17.18
+7
Saj bi se vse šlo. Verjetno bi se vsa dalo zmenit v normalnih okvirih. Ampak kljub temu, da nisem pripadnik desnice, niti levice pa menim, da bi bilo tega Kordiša nujno poslat na telemljit zdravniški pregled, če ga stranka ne more sama disciplinirat. Pa naj ga izključijo pa bo mir !
ina5785
07. 03. 2019 16.59
+6
Spomnim se Milke ko je pred kratkim časom bila z nekom v studiu, ki je UPRAVIČENO tarnal, da mladi sploh NE morejo do stanovanja, ker je predrago. ga.Milka zraven pa je rekla; saj NI pomemben SAMO denar, pomembne so VREDNOTE! Halloooooo. . . . . . . Se strinjam če to reče nekdo ki pridno dela in zase služi. A ga.Milaka je od pamtiveka v politiki, ena NAJBOGATEJŠIH političark! in njeni hčeri, ki jima je dala že večina imetja zapisat /seveda zaradi davkov/ sploh NE vesta, NE čutita kaj pomeni imeti stanovanjski problem. In mama Milka se hrabro bori zlesti še v EU, da še bolj napolni domače žaklje! No, pa naj se ga.Milka poslovi dokončno od politike, gre nekam delat, svoje mesto pa pusti mladim brez službe, ga.Milka je že dovolj nagrabila!
ina5785
07. 03. 2019 17.00
+5
No, so pa usta ge.Milke permanentno SAMO vrednote, po katerih pa SAMA NIKOLI NI živela. . . . . . . . . . Sit lačnega NE more razumet!!!!
hypr
07. 03. 2019 16.49
-1
Mene pa zanima kdaj bo Slovenija ukinila DMV (davek na motorna vozila) , ki po najvisji lestvici preracunanano dosega vrtoglavih 63% !! To je davek katerega pozna samo Slovenija, nikjer drugje ga v Evropi ne placujejo. Avstrija je svoj do 10% davek ukinila ker je bil v neskladju z evropsko zakonodajo in predstavlja eklatantno omejevanje prostega pretoka blaga in storitev !! Zaviranje poslovanja malih podjetij obcutimo povsod. Med drugim z neskoncnimi omejitvami, zakoni, pravili...in seveda davki kot je ta katerega sem omenil. S takimi potezami ne omejujete samo uvoza avtomobilov ampak posledicno unicujete vse dejavnosti povezane s to branzo ( servisi, razlicne proizvodnje, storitvene dejavnosti, mobilnost....) Nasa drzava je unikatna v omejevanju in sprejemanju neskoncnih omejitev in nadzornih zakonov. Sprostite ze to svoje omejeno maloumje , pojdite po svetu in poglejte kako funcionirajo drugje kjer so uspesni! Ne kopirajte samo omejitvenih zakonov in pravil, ampak, ce ze kopirate, kopirajte tudi spodbude in olajsave! Zamislite si 63% dodatni davek !?? tega se ne bi sramovala nobena diktatorska drzava !!! TO NI NORMALNO
Bojan-F
07. 03. 2019 16.26
-1
Zakaj vedno, ko priletim mimo, moram popraviti mojega rojaka ... siva ekonomija ni isto kot davcna vrzel ... obseg slovenske sive ekonomije je cca 10.000.000.000 € ... davcna vrzel je cca 3.000.000.000 € ... ne prepisuj povrsnih enosmernih misli Brscic Bernarda in podobnih ...
Bojan-F
07. 03. 2019 16.29
+2
... upsss ... vidim, da omenjas Irsko ... bom kar povprasal preko mize ... takoj po vecerji bos dobil mnenje iz (skoraj) prve roke .... mimogrede: da nebi rekel, da sem ti Irsko nastavil jaz.
RUGIEVIT
07. 03. 2019 16.21
+5
VSI SKUP SO ZA EN DRE... ŽAL TO LJUDSTVU NEBO NIKOLI KAPNILO! OZ BO KO BO PREPOZNO!!!!!
anakondabox
07. 03. 2019 16.20
+2
Ko se bo začelo iskati rešitve za državljane in se jih bo tudi našlo bom vzkliknila 'Zgodil se je čudež!' A vse bolj se mi zdi, da bomo ta čudež našli šele na drugem svetu. #onkraj
SuperBog=?lovk
07. 03. 2019 15.23
-4
Da o tej Novakovi ne govorimo, kaj so pa v času njene sovlade naredili za slovence za mejo, mislim predvsem v Italiji, Avstriji in Nemčiji! Čistoo nič! Razen, da so sprejeli zakon, ki daje takšne pravice argentisnkim slovencem, da še stanovanje dobijo če se vrenjo v Slovenijo!
ina5785
07. 03. 2019 16.53
+0
SuperBog=človk - ++++++++++++++++++++++++++++++Točno tako! NSI najbolj podpira z SDS privat šolstvo, VSE sprivatizirat! Vedno predlagajo NEKAJ, kar tako ali tako NI za sprejet, samo da lahko potem jamrajo. . . . . . . . . . pravi provokatorji!