Slovenija

VIDEO: Ministrovo dirkanje po avtocesti

Ljubljana, 19. 06. 2009 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vozilo ministra za promet Vlačiča naj bi na podlagi posnetkov Darsa prekršilo več prometnih predpisov. Voznik je vozil po odstavnem pasu, vprašljiva je zakonitost uporabe modre luči. Je res utiral pot reševalnemu vozilu? Minister poudarja, da uporaba modre luči ni bila njegova ideja.

Prometni minister Patrick Vlačič naj bi bil bil soudeležen pri  kršenju prometnih predpisov, poroča današnji Dnevnik. Iz posnetkov nadzornih kamer Logatec–Vrhnika naj bi bilo razvidno, kako je ministrovo vozilo z veliko hitrostjo in z modro lučjo prehitevalo prometni zastoj kar po odstavnem pasu avtoceste.

"Z mojo vednostjo je bila ta signalizacija uporabljena za pomoč reševalnemu vozilu. Seveda pa dopuščam tudi možnost, da je bila ta naprava uporabljena brez moje vednosti“, je glede uporabe modre luči dejal Vlačič.
"Z mojo vednostjo je bila ta signalizacija uporabljena za pomoč reševalnemu vozilu. Seveda pa dopuščam tudi možnost, da je bila ta naprava uporabljena brez moje vednosti“, je glede uporabe modre luči dejal Vlačič. FOTO: 24ur

Čez nekaj časa pa je za ministrovim vozilom pripeljalo tudi reševalno vozilo, po poročanju Dnevnika pa naj bi prav ministrovo vozilo z vožnjo po odstavnem pasu onemogočalo hiter prevoz ponesrečenca v bolnišnico.

Kaj je laž in kaj resnica?

Minister naj bi tako zavajal javnost, saj je v ponedeljek trdil, da sta z voznikom modre utripajoče luči uporabila, ker se je v zastoju zagozdilo reševalno vozilo in ni moglo nikamor in mu je potem Vlačičev voznik Roman Krošl z modrimi lučmi delal pot. Ta izjava je problematična, saj zakon v tem primeru ne predvideva uporabe modre luči, ker varovanje in vožnja ministra spadata v 4. kategorijo. Ministrovo vozilo naj bi tako še pred rešilcem vozilo po odstavnem pasu z veliko hitrostjo. 

Službeni avto prometnega ministrstva je ob 18.56:50 vozil po odstavnem pasu v bližini viadukta Verd.
Službeni avto prometnega ministrstva je ob 18.56:50 vozil po odstavnem pasu v bližini viadukta Verd. FOTO: DARS

Kaj se je dogajalo?

Zaradi dogodkov v nedeljo bom seveda prisiljen sprejeti določene ukrepe v skladu z rezultati postopka, ki ga vodi policija in v katerem bo moral moj voznik pojasniti vse svoje odločitve in ravnanja v nedeljo. Kot sem že poudaril v preteklih dneh, bom sprejel posledice vseh dejanj, za katere sem kot minister objektivno odgovoren. Patrick Vlačič

Na primorski avtocesti se je na odseku Logatec–Vrnika v smeri Ljubljane okoli 18. ure zgodila prometna nesreča, zaradi katere so nastajali večkilometrski zastoji. Na nadzornih kamerah Darsa je razvidno, da je v uri in pol (od 18.00 do 19.30), kolikor je dolg posnetek, večina voznikov čakala v zastoju. Le nekaj vozil je zastoj prehitevalo po odstavnem pasu in eno izmed njih je bil črn audi A6, v katerem je bil Vlačič, še poudarja zgoraj omenjeni časnik.

Vlačič: Nisem odredil posebne signalizacije

"Ponoviti moram, da nikoli nisem odredil namestitve posebne signalizacije v avtu ali naročil njene uporabe. Magnetna modra luč, ki je v avtomobilu ministrstva za promet, je bila kupljena leta 2004. Z mojo vednostjo je bila ta signalizacija uporabljena za pomoč reševalnemu vozilu. Seveda pa dopuščam tudi možnost, da je bila ta naprava uporabljena brez moje vednosti,“ so za 24ur.com posredovali odgovor s prometnega ministrstva.

"Dejstvo je, da se v vožnjo svojega voznika nikoli nisem poglabljal, saj je ministrstvo za promet za izvajanje protokolarnih prevozov sklenilo pogodbo s specializiranim podjetjem Protokol, d. o. o., od katerega sem pričakoval, da bodo moji prevozi na želeno destinacijo varni, pravočasni in zakoniti. Zato sem tudi domneval, da moj voznik v celoti sledi pravilom, ki veljajo za protokolarne prevoze varovane osebe 4. stopnje. Ima namreč dovolj izkušenj, saj je pred tem isto delo opravljal za ministra dr. Milana Zvera,“ je še dejal minister.

Kamere mesta nesreče niso pokrivale

Službeni avto ministra Vlačiča naj bi bil prav tako ob 18.57:20 nekaj več sto metrov pred rešilnim vozilom.
Službeni avto ministra Vlačiča naj bi bil prav tako ob 18.57:20 nekaj več sto metrov pred rešilnim vozilom. FOTO: DARS

Na novinarsko vprašanje, ali je vozilo ministra Vlačiča vozilo pred reševalnim vozilom in s tem oviralo promet ali pa je vozilo za njim, so na prometnem ministrstvu za 24ur.com potrdili, da je "vozilo ministra v nadaljevanju, kar ni vidno na posnetkih, pomagalo reševalnemu vozilu iz zagozdene situacije, kot je opisal minister. Nadzorne kamere so nameščene pred mestom nesreče in ne kažejo situacije, ki jo je v odgovoru novinarju opisal minister. Mi nismo imeli nobenih zadržkov pri posredovanju posnetkov nadzornih kamer Darsa in to smo tudi novinarju (Dnevnika) takoj povedali. Kar se tiče samega mesta nesreče, pa se je izkazalo, da ga kamere ne pokrivajo.

Dejali so še, da ob tem dogodku ni bila uporabljena kartica ministra, ki mu sicer omogoča pomoč Slovenske policije in prednostno vožnjo pod določenimi pogoji, saj je minister za promet varovana oseba po 4. stopnji.

S podjetjem Protokol bodo prekinili pogodbo

Na prometnem ministrstvu so še dejali, da se je minister v ozadju vozila posvečal svojemu delu, pripravljal na oddajo in da ni bil pozoren na vožnjo. Prepričan je bil, da voznik, ki mu je zaupal, opravlja svoje delo skladno s predpisi.

Na prometnem ministrstvu so za 24ur.com še dejali, da je za varno vožnjo in sledenje prometnim predpisom odgovorno predvsem podjetje Protokol in voznik sam.

Pogodba s podjetjem Protokol se izteče 22. junija, zaradi narušenega medsebojnega zaupanja pa pogodbe ne bodo podaljšali. Voznik bo tako po mnenju ministrstva tudi moral sprejeti odgovornost za storjeno dejanje. Odločitev, da voznik pelje po odstavnem pasu, je bila zgolj njegova.

Kaj pravi zakonodaja?

V zakonu o varnosti cestnega prometa je opredeljeno, da vozniki, ki opazijo modro luč, morajo takoj dati prosto pot vozilu, ki daje tak znak. Vozniki se morajo z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje vozila s prednostjo potrebno, morajo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo umakniti z vozišča.

Voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo in vozil v spremstvu sicer ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.

Zakon tudi jasno navaja, da so naprave za dajanje svetlobnih in zvočnih znakov lahko nameščene samo na vozilih, na katerih jih je dovoljeno uporabljati. Z globo najmanj 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki nepooblaščeno uporablja posebne svetlobne ali zvočne znake. Z globo najmanj 8.000 evrov se za ta prekršek kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, odgovorna oseba pa z globo najmanj 800 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (283)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
04. 04. 2010 13.49
+1
kodravi se je spet zmazal!!!!!
civanusa
02. 04. 2010 20.56
antik.
27. 07. 2009 22.51
Minister za promet opozarja , prehitra vožnja lahko povzroči trajno invalidnost!
Jože Jeršin
27. 07. 2009 22.31
ali vožnja po odstavnem pasu pomeni odstavitev nekoga ali ministra ali šoferja to bi se moralo zgoditi ali pa naj parlament postavi nov zakon da lahko vladajoči počno karkoli in kjerkoli živela anarhija
hrcekmuri
27. 07. 2009 22.21
PA KAJ STE PANICNI-TO JE VSE ZA DOBRO LJUDSTVA
zupancicevajama@email.si
22. 06. 2009 09.59
+1
Samo nekaj bi zapisal. Dragi komentatorji! Komu se je mudilo? Soferju ali ministru?? To je tudi odgovor na vprasanje kdo je kriv.
Niko ništa
22. 06. 2009 09.53
a takole se izživlja naš prometni minister ki mu ni nič mar za naše ceste ostali v koloni on pa lepo po odstavnem pasu- sama izmišljotina jst bi gta dal na disciplinsko nj bojo zakoni enaki za vse kaj pa misle de je moje mnenje: vlačič naj takoj odstopi in na ta položaj pride tak ki je to sposoben vodit mag. Radovan Žerjav
N001
21. 06. 2009 09.20
Akcija posojam modre luči, plačaš eno dobiš dve
Comster
21. 06. 2009 04.12
Modra luč ni za okras
kritika@email.si
20. 06. 2009 23.06
Tako kot je nek predhodnik napisal in, kar so nas učili naši starši in stari starši in popolnoma drži: KDOR LAŽE, TA TUDI KRADE.
dukenukem
20. 06. 2009 19.29
vlačič je ena sera
dado81
20. 06. 2009 19.18
vlačič je car!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! on lahko vozi po odstavnem pasu, ker je MINISTER ZA PROMET!!! BRAVO!!!!
bratec3
20. 06. 2009 17.12
Imam najnovejšo informacijo: naš prometni minister je slep, zato tudi ni opazil, da njegov šofer vozi po odstavnem pasu. Menim da bi moral minister odstopiti. Hkrati mu tudi čestitam za lep vzgled drugim voznikom. Ostalim voznikom pa svetujem, da če vas ustavijo policisti med vožnjo po odstavnem pasu, da rečete, da utirate pot reševalnemu vozilu, ki vozi 3,5 km za vami.
Lykos
20. 06. 2009 16.57
sj da bi pa hudiča ustavl pa nebojo pa kazn dal..NEEE SEVED ANEE SJ JE MINISTR..SJ LAH UPORABLA MODRO LUČ PA DIRKA PO AVTOCESTI .....PRAVICE NI VEČ...TO BI GA MOGL USTAVT PA PREC KAZN NAPISAT DA SE VN HUDIČ NEBI VIDU....uporaba luči ni bla njegova ideja...JAA ITAK RAJ NJ REČE DA NOČE PREVZET ODGOVORNOSTI ZA TO
nis9x
20. 06. 2009 16.50
+1
Bedno,saj bi moral vendar z svojo avtoriteto zaščititi šoferja,saj ni nihče tako neumen da bi verjel v njegove izgovore.Revše izmuzljivo!
abeceda123
20. 06. 2009 14.45
...............mnenja sem, da je to prekršek, ki bi ga morala obravnavati policija.
Socialisti?ni kulak
20. 06. 2009 14.08
a nimamo v SLo kakih večjih problemov, kot je ta. srečni mi, oaza blagostanja in sreče in polne zaoslenosti,.....
gepison12
20. 06. 2009 13.48
v sloveniji še samo neka romska stranka pride v parlament pa so tapravi...daj daj...podkuplena banda...
alesst
20. 06. 2009 13.17
clovek90 upam, da ti cimprej vzamejo izpit, da ne boš na cesti ogrožal mene in moje družine.
Insignia90
20. 06. 2009 13.14
omejitve so zato da se kršijo jaz vozim tudi 180km/h samo ne bom povedal kje hehehe