Slovenija

VIDEO: Bodo na kraju tragične nesreče na Šmartinki zgradili krožišče?

Ljubljana, 17. 07. 2013 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tragični nesreči na Šmartinski cesti v Ljubljani, v kateri je umrl 52-letni motorist, so vse bolj številna opozorila voznikov, da bi bilo potrebno križišče, kjer je zgodila nesreča, bolje urediti. Kraj dogodka smo si ogledali z izkušenim učiteljem vožnje.

Križišče, v katerem se stikata Šmartinska cesta in cesta Trbeže, sicer ni obravnavano kot mesto z visoko stopnjo nesreč, a ga bodo po nedavni smrti motorista upravljavci pregledali in poiskali morebitne rešitve. Na mizi je tudi predlog, da bi ga preuredili v krožišče.
Križišče, v katerem se stikata Šmartinska cesta in cesta Trbeže, sicer ni obravnavano kot mesto z visoko stopnjo nesreč, a ga bodo po nedavni smrti motorista upravljavci pregledali in poiskali morebitne rešitve. Na mizi je tudi predlog, da bi ga preuredili v krožišče. FOTO: 24ur.com

Po tragični nesreči v ponedeljek, 8. julija, v kateri je 29-letnik na Šmartinski cesti v Ljubljani pri vključevanju na prednostno cesto zaprl pot 52-letnemu motoristu, ki je zaradi hudih poškodb umrl, so vse bolj številna opozorila voznikov, da gre za zelo nevarno križišče, ki bi ga bilo treba bolje urediti. Gre za križišče, v katerem se stikata Šmartinska cesta in cesta Trbeže, na tej lokaciji pa naj bi se po besedah našega bralca hujše nesreče dogajale prepogosto, zato meni, da bi morali pristojni ukrepati.

Da bi ugotovili, ali je križišče resnično tako nevarno, smo si ga ogledali v družbi Dejana Letnarja, izkušenega dolgoletnega učitelja vožnje pri AMZS. Ko smo prispeli na kraj, kjer na tragični dogodek še vedno spominjajo goreče sveče, je naš sogovornik nemudoma opozoril na bližnji znak za znižanje hitrosti s 70 na 50 kilometrov na uro. Vozila, ki prihajajo po Šmartinski cesti iz smeri avtoceste, bi morala že pred križiščem zmanjšati hitrost, a kot smo videli tudi sami, marsikateri voznik hitrost zmanjša šele za križiščem oziroma po tem, ko zapelje v naselje. Ko smo stopili do talne označbe, kjer mora voznik, ki ni na prednosti cesti, ustaviti vozilo, smo videli, da se morajo vozniki avtomobilov pomakniti nekoliko dalje, da se jim odpre pogled na Šmartinsko cesto v smeri proti mestu, a zato je na nasprotni strani nameščeno ogledalo, s katerim si lahko pomagajo. Če vozniki prečkanju tega križišča posvetijo dovolj pozornosti in prilagodijo hitrost, ne bi smeli imeti večjih težav, pravi.

Po nesreči, v kateri je umrl 52-letni motorist, sta pobegli voznik in njegova sopotnica kupila pregrinjalo za vozilo in z njim skrila poškodbe na avtomobilu. Policisti so ju po zbiranju informacij kmalu prijeli.
Po nesreči, v kateri je umrl 52-letni motorist, sta pobegli voznik in njegova sopotnica kupila pregrinjalo za vozilo in z njim skrila poškodbe na avtomobilu. Policisti so ju po zbiranju informacij kmalu prijeli. FOTO: 24ur.com

Tragična nesreča je sprožila tudi vprašanja, ali ne bi bilo smiselno omenjeni odsek označiti za nevaren in ga tudi opremiti z opozorilnimi znaki. Policijski predstavnik za odnose z javnostmi Vinko Stojnšek nam je pojasnil, da ljubljanski policisti na danem odseku letos beležijo dve prometni nesreči, kar pomeni, da naj ne bi šlo za odsek, ki bi bil obremenjen zaradi prometnih nesreč. Vsekakor pa cesta zaradi padca, ovinka in slabše preglednosti zaradi živih mej od voznikov zahteva posebno previdnost, pravi. Zato bodo policisti upravljavcu cest predlagali določene spremembe prometne signalizacije in nadaljevali meritve hitrosti, vendar bo varnost še vedno bolj ali manj odvisna od upoštevanja predpisov in kulture udeležencev v prometu, pravijo policisti.

Na mizi že ideja o preureditvi v krožišče

Z Direkcije RS za ceste so nam odgovorili, da pripravljajo projektno dokumentacijo, v sklopu katere je predvidena tudi rekonstrukcija križišča Šmartinske ceste in ceste za Trbeže. "To križišče ni obravnavano kot mesto z visoko stopnjo prometnih nesreč," so dejali, a poudarili, da je bila kljub temu na delovnem sestanku z Mestno občino Ljubljana 10. julija letos med drugim predstavljena tudi prednostna obravnava ureditve križišča. Govorili so o tem, da bi križišče preuredili v krožno križišče. Kot pravijo, razgovori še potekajo.

Kateri so najbolj nevarni odseki in križišča?

Prometne nesreče so nepredvidljive. Dogajajo se kjer koli na teoretično varnih in nevarnih cestah, ob ugodnih in neugodnih vremenskih razmerah. Vendar je v daljših časovnih presledkih mogoče ugotoviti različno pogostost dogajanj nesreč na opazovanem cestnem omrežju. Nevarni odsek oziroma nevarno mesto je določeno na osnovi števila nezgod, števila poškodovanih in umrlih udeležencev v prometnih nezgodah ter prometnega dela na obravnavanem odseku. Kot pravijo na direkciji, se to določi na podlagi analize podatkov o prometnih nesrečah v triletnem časovnem obdobju glede na primerljive odseke in terenske oglede ter z izdelavo posebne študije, ki vsebuje tudi predlog ureditve. Za podrobnejše informacije o prometnovarnostni situaciji se lahko izvede tudi intervju s policisti na pristojni policijski postaji, so nam pojasnili na direkciji.

Grafika prikazuje mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč na državnem cestnem omrežju v RS za obdobje od leta 2008 do 2010.
Grafika prikazuje mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč na državnem cestnem omrežju v RS za obdobje od leta 2008 do 2010. FOTO: Direkcija RS za ceste

V Sloveniji se je v zadnjem zaključenem meritvenem obdobju od leta 2007 do leta 2010 med najbolj nevarnimi odseki državnih cest znašlo 33 nevarnih odsekov oziroma mest. Največ nesreč so v letih od 2007 do 2009 našteli na območju priključka Pobrežje, ki pripelje iz smeri Maribora in regionalne ceste, ki povezuje Maribor s Ptujem preko Vurberka na hitro cesto skozi Maribor. Tam se je v omenjenem obdobju zgodilo 31 nesreč, ogled pa je pokazal, da elementi priključka delujejo neustrezno. 23 nesreč so v enakem obdobju našteli na cestnem odseku med Planino in Ravbarkomando. Na obravnavanem območju so precej ostre krivine, v času ogleda pa tam ni bilo omejitev hitrosti. Odsek je izjemno priljubljen med motoristi, kar očitno potrjuje tudi podatek, da je bil v 20 nezgodah povzročitelj motorist. Pristojni so med drugim obravnavali tudi križišče na odseku med Polico in Kranjem, kjer se je v obdobju od leta 2008 do 2010 zgodilo 22 prometnih nesreč. Ogled je pokazal, da križišče ni imelo urejene dodatne faze za leve zavijalce na odsekih.

Ukrepi, ki jih pristojni izvajajo po opravljenih študijah, so tako kratkoročni kot dolgoročni. "Kratkoročni ukrepi so predvsem zamenjava oziroma dopolnitev vertikalne in horizontalne signalizacije ter prometne opreme ter manjša vzdrževalna ali investicijska dela. Dolgoročni ukrep pa predstavlja večjo investicijo, kot je rekonstrukcija celotnega območja," pravijo in dodajajo, da je na koncu vse odvisno od uvrstitve v finančni načrt Direkcije RS za ceste. Kot smo že poročali, denarja za ceste primanjkuje. Po podatkih direkcije je tako polovica od približno 6000 kilometrov državnih cest v zelo slabem stanju, to pa se še poslabšuje, kar so potrdili tudi rezultati EuroRAP. Direkcija ima tako že dolgo pripravljenih več projektov za sanacijo problematičnih odsekov, a sedanji sistem financiranja tega ne omogoča.

Poglejte, v kakšnem stanju so slovenske državne ceste!

Kot smo poročali, je v ponedeljek, 8. julija, voznik osebnega vozila na Šmartinski cesti v Ljubljani pri vključevanju na prednostno cesto zaprl pot 52-letnemu motoristu, ki je v nesreči umrl. Voznik je pobegnil, izsledili pa so ga naslednji dan. Policisti so ugotovili, da je za volanom sedel 29-letnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Hlebec 1
15. 09. 2013 16.05
+1
Zadnji cas da zgradijo novo krizisce na smartinki da nebo vec prihajalo do nesrec z smrtnim izidom na sploh da nebo vec nesrec.Po tem pa se nedovzne zaprejo ker drugace neznajo priznati napako in ker mrtvi ne govorijo eden mora biti kriv samo da drzava ni ki je naredila taksen krizisce ki si lahko hitro mrtev ce nisi pazliv.In ko si zaprt si nemocen ne mores se braniti kot ce si zunaj...pa ce nimas denarja ne mores imeti odvetnika dobrega ker ninimas denarja in potem si kriv pa ce ves da nisi kwr se ne mores braniti previcno ker si zaprt in ti dajo drzavnega odvetnika ki dela za drzavo . No poglejte kaj se dogaja v nasi pravni in lepi sloveniji..
tabaluga25
22. 08. 2013 20.03
res me zanima od kje ti hitrost 144km/h? potem se je za vprašat kdo je zakrivil nesrečo?
marhab1
17. 07. 2013 13.10
+1
To križišče dobro poznam in ni nič drugačno kot vsa križišča s prednostno cesto. Res pa je, da je treba posvečati več pozornosti vozilom iz leve, ker je vidni kot omejen z živo mejo. Ampak ne glede na to, je s previdnim vključevanjem na prednostno cesto, možnost nesreče nična. Seveda z litri v riti in drogo v krvi, je vsako križišče nevarno, tudi semaforizirano ali pa s krožnim prometom. Pa še nekaj, hitrost na tem odseku je omejena na 50km/h in nisem prepričan, da je motorist peljal s takšno hitrostjo. Veliko je nesreč kjer motoristom izsilijo prednost, vendar v 90% bi z upoštevanjem dovoljene hitrosti bile posledice veliko manj tragične. Razen zlomov, ki so pri padcu z motorjem skoraj neizbežnei, seveda ob upoštevanju, da imaš čelado na glavi ne na prtljažniku.
Darko32
17. 07. 2013 14.56
+1
Lepo prosim, da ne žali kar čez palec. Vprašaj domačine koliko je bil onesreč samo na tem mestu. KOlikor se spominjam ko sem se vozil so vse ponsrečene vedno morali odpeljati z reševalnimi vozili, saj je udarec navadno v šoferjevo stran. Predlagam ti, da povprašaš tiste domačine in ti bodo sigurno znali več povedati kako so tudi oni ogroženi, ko bo kdaj kakšna cisterna z gorivom eksplodirala tukaj.
nezaželjen
17. 07. 2013 17.09
-1
Oh, zakaj že ni mogoče meriti hitrosti motoristov? in posledično zakaj vozijo prehitro? Nek tep. me je prehitel takoj po zavijanju v levo ne , da bi se prepričal, da levi smerni še utripa in nameravam zaviti levo na dovoz. Potem pa se je hudoval, da sem ga spregledal. Ja, to pa ni omenil, da je levi ovinek speljal s položenim motorjem in ker sem pač tam stal sem mu bil napoti za njegovo divjanje. Nekaj časa sem ga torej poslušal, nato pa zapeljal s ceste odšel do njega in ga enkrat prižgal. Povem še kakšno iz prakse?
Uporabnik565636
17. 07. 2013 11.43
+3
Cim je nesreca, se dela krozisce ali semafor ali visa prometne kazni. Iz tega se jasno vidi, da se ne dela nobenih analiz, ne obstaja nobena dolgorocna strategija, ceste so v razsulu, potem pa se cudijo, ce prihaja do nesrec.
Darko32
17. 07. 2013 14.57
+2
Vidiš to je glavni problem pri nas. Delajo namerne slavbe projekte z ciljem, da bodo kasirali denar od kazni. Ko pa pride do smrtnega primera pa hitro vržejo krivdo drugam.
-AS-BananA
17. 07. 2013 11.04
+3
VISOKI da te ni sram kakšne pišeš tega tipa sem zelo dobro poznal in ima ženo in otroka ki je zdaj vdova še zdaj ne morem vrjeti da se mu je to pripetilo in se take znebiš, in vem da je njegov sin gledal forume in pa bral članke IN NEVEM KAKO SE JE /BI SE POČUTIL DA BI VIDEL KOMENTAR KAKO JE NEKDO VESEL KER SE JE UBIL MOTORIST pokvarjenec sploh nemorem opisati kako slabe volje sem in da obstajajo taki ljudje
visoki
17. 07. 2013 11.58
-5
prvo bi mislil na družino,šele potem na užitek
vrtnar01
17. 07. 2013 10.53
+11
.....99,99 % je kriva previsoka živa meja in seveda zato je odgovoren lastnik te žive meje. Namesto,da bi mejo obrezal z zakonom določenih 75cm ,je model raje tja postavil ogledalo,ki pa dobro vemo,niti slučajno ne more nadomestiti naravne preglednosti križišča. In v tem je ves problem,ne pa zaradi samovolje lastnika žive meje razmišljajo o krožišču....Naj se lastnik omenjene žive meje zamisli nad sabo,če že drugi strokovnjaki tega ne vedo! Vse to sem videl iz tega posnetka in če se motim glede žive meje,se opravičujem lastniku!
zemljemerec
17. 07. 2013 10.35
-1
Nujno, ker bo krožišče edino upočasnilo voznike.
Las Vegas
17. 07. 2013 10.23
+10
Cesta Rodica - Mengeš, ki je še posebej v času, ko sta pšenica in koruza v razcvetu pa najbrž sploh ne paše na seznam, ker na njej letno ugasne preveč življenj... In ja, pišem iz izkušenj... RIP
NLK
17. 07. 2013 10.23
+3
To križišče je zelo nevarno, sploh sedaj, ko pripelješ iz trbež nič ne vidiš na desni ovinek, ker je zelo visoka koriza, ogledala pa tudi ni. Tisti kateri se vozimo tam vsak dan najbolje vemo kako je. So pa projekti že zelo dolgo narejeni,samo jim je zgleda vseeno, če se kaamboli. Na tej cesti tudi ni pločnika do vrtca. In so zelo ogroženi otroci, Ljudje po tej cesti nikoli ne vozijo 50....
periot22
17. 07. 2013 17.10
Če bi kakšen politik umrl bi takoj uredili križišče za navadne ljudi jim pa je škoda denarja ki je pravzaprav naš!!!!!!!!!!!
fredifart
17. 07. 2013 10.07
+5
To krizisce je nevarno samo v primeru, da se ti zelo k Balincku na pir mudi..
* VOY-c...pa to ...
17. 07. 2013 10.00
+7
Ne mi s temi vašimi omejitvami pa znaki...k bom popyzdu..vsak cajt....Naj se en k ima plačo 1500-2500 € in skrbi kje bo kašen znak omejitev stala...zapelje po sledeči trasai__________________________________________ OD Šentjakoba..proti Črnučam...od tovarne Belinka...še nekao gre...ko prideta do ovinka in avtobusne postaje...križišča kjer lahko zavijete na Brnčičevo...imate v razdalji 40 m...sledeče omejitve 40...60...40...70...Pa dobr kawa vi mislte da mamo vsi Jankovića za fotra pa da vsi Mercedez benze AMG 55...furamo....lepo vas prosim...ČE NISTE SPOSOBNI OPRAVLJATI DELA ZA KATEREGA STE PLAČANI...VAS VI IMENU ŽRTEV PROMETNIH NESREČ VLJUDNO PROSIM DA VSAJ NE OEGOŽATE NAŠIH ŽIVLJENJ S SVOJIM NE STROKOVNIM DELOM....Hvala ter lep in predvsem varen dan.vam želim..pa to ...
RožleXY
17. 07. 2013 10.01
+0
9201950313
17. 07. 2013 10.17
+1
čisto si podvožen...na studenec po vodo in dodatke pojdi ...maš blizu ..
RožleXY
17. 07. 2013 10.23
+2
9201950313
17. 07. 2013 10.30
+4
tebi so to dali ...pa še slabše ti delajo procesorji ....božček...pa to
adminisrat0r
17. 07. 2013 09.53
+3
križišče ni nevarno ker ima ogledalo, če bi pogledal tako kot učijo v avtošoli in se pravilno vključil ni važno kakšen kamikaze leti po glavni cesti, nesreče ne bo
Eastman
17. 07. 2013 10.05
+1
Vedno je potrebno izključiti človeški faktor... ta največkrat zataji!
Sabina Bogataj
17. 07. 2013 10.12
+2
zgledaa da se še nisis vozil po tej cesti sicer bi vedel da tisto ogledalo tam kaže narobe...če gledaš ogledalo se boš v tem križišču sto procentno zaletel oziroma naredil nesrečo....
b4rdy
17. 07. 2013 12.35
jaz ogledalom "ne zaupam", zaupam svojim očem ko direkt vidim cesto levo in desno v križišču....ponavadi so ogledala postavljena tako da vidiš avto šele ko je že pri tebi....no z otrokom v avtu se jaz teh "igric" sreče ne grem....raje se počasi pomikam v križišče in potem speljem če je prazna cesta...
adminisrat0r
17. 07. 2013 13.09
+1
torej se pravilno vključiš, kot sem rekel
* VOY-c...pa to ...
17. 07. 2013 09.44
+2
Učas je bi domačin Ivan Maček Matija...je blo vse asfaltiran...sam do njegove bajte...pa da naslednga ovinka naprej pa šodr...pa to ...
mastablasta
17. 07. 2013 09.36
+0
štiri rdeče pike na trtji poti (sever jug). ampak še vedno ne za hitro/avto cesto....
jani666
17. 07. 2013 09.27
-3
Spet bo Jankovič zaslužil saj za krožišče ni potrebnega razpisa, kuverta pod mizo , pa to, a nje !
adminisrat0r
17. 07. 2013 09.54
+5
gradbinci ki hočete delati ZASTONJ, prijavite se, a nje!
Darko32
17. 07. 2013 09.17
+15
Predlagam simulacijo vožnje in javno predstavitev. ČE pogledamo zemljevid je cesta pod kotom priklučena na glavno. TAko, da je zaradi naselja in priklopa na koncu naselja in še v ovinku izredno nevarna. JAz se ne čudim, če je prišlo do nesreče. Kdor se je vozil na tem odseku ve, da je izredno nevarni odsek ceste. Tukaj bi moral biti semafor. ZAto valjenje krivde samo na voznike ni pošteno.
Migremonadob
17. 07. 2013 09.55
+0
9201950313
17. 07. 2013 10.18
+3
voyc...iz kolkih nikov dans spet pišeš ...aja ...emšo te
hellcat_666
17. 07. 2013 10.24
+2
na tem odseku se vozim že celo življenje in ni nevaren odsek, vsaj ne iz razlogov ki jih ti naštevaš. nevaren je samo zato,ker se ne upoštevajo omejitve hitrosti. drugače je to križišče popolnoma varno.
Darko32
17. 07. 2013 10.56
+0
hellcat_666 Potem pa očitno ne poznaš prometnih razmer. Poslušaj v prispevku človeka IZ STROKOVNEGA VIDIKA NE MENE. Več kot očitno je, da je cesta nevarna še posebej za tiste, k inimajo vozil z hitrim pospeškom.
hellcat_666
17. 07. 2013 12.34
kot sn jz njega zastopla je on reku, da če bi folk upoštevu omejitve de ne bi smelo bit nobenih problemov. pa če se bi upoštevu sistem zadrge tud ne bi blo nobenih problemov. sn vidla u pragi kako to deluje pa po cestah prage vozjo tramvaji, trolejbusi in avti.
samoizbrisani
17. 07. 2013 13.39
Dejstvo je, da je Simon (žrtev na sposojenem 500ccm scooterju), po Šmartinksi v tistem trenutku priletel z 144 km/h.
Darko32
17. 07. 2013 15.01
samoizbrisani Prosim te, če si stoprocenten da je bila takšna hitrost.?? ČE je bila takšna hitros je vključevanje na tem križišču še po vrhu smrtno nevarno in v takšnih primerih lahko pobiješ cel avtobus.
samoizbrisani
18. 07. 2013 14.22
-1
Tja...ne bom o moji službi, policijsko poročilo in obdukcijski list povesta svoje. Glede na sledi so izmerili 144 km/h. To križišče mi je dobro znano, ker sem rasel gor v tem okraju. In vem kakšni norci ne samo z motorji, temveč z avti se tam prevažajo. Ta ravnica naravnost vabi k divjanju. Od Tinčka, pa do križišča pa z 500 ccm skuterjem ni problema doseči tudi čez 160 km/h. Model je bil drugače na testni vožnji, se pravi je hotel mašino kupiti, in jo je "testiral"