Slovenija

VIDEO in FOTO: Spoznajte 'angele varuhe' v slovenski vojski

Ljubljana, 03. 07. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan in Miha Raičević
Komentarji
584

Slovenska vojska v teh dneh uri 18 kandidatov, ki bodo nekoč postali ostrostrelci na bataljonski ravni. Ti bodo med najbolj izurjenimi specialisti v vojski, mi pa smo jih obiskali na strelišču, kjer so se v izjemno težkih pogojih urili v streljanju. Poglejte, kako poteka del njihovega urjenja!

Obraze ostrostrelcev smo zameglili, da ne bi razkrili njihove identitete.

Ob koncu maja smo novinarji redakcije 24ur.com skupaj s fotografom obiskali strelišče za oklepno mehanizirane enote Bač, kjer se 18 vojakov usposablja za ostrostrelce. Po mesecu dni učenja teorije in preverjanja veščin, ki jih že imajo, saj so v svojih enotah veljali za dobre strelce, so svoje jurišne puške zdaj zamenjali za orožje, ki jim omogoča, da lahko zadenejo tarčo, oddaljeno tudi več kot 800 metrov. Če želijo postati ostrostrelci v slovenski vojski (SV), morajo namreč uspešno končati trimesečno urjenje, kjer je največji poudarek na strelskem urjenju in ostrostrelski taktiki.

Ob prihodu na strelišče nas je presenetilo izjemno vetrovno vreme. Pihala je močna burja, ki se je mešala tudi z drugimi vetrovi. Če smo iz Ljubljane prišli letnemu času primerno oblečeni, pa to za strelišče na Baču zagotovo ne velja. Tako vojaki, inštruktorji kot spremljajoče osebje so bili oblečeni v zimska oblačila, nosili so kape, podkape in rokavice.

18 vojakov, izjemnih strelcev, se uri, da bi postali najboljši med najboljšimi.
18 vojakov, izjemnih strelcev, se uri, da bi postali najboljši med najboljšimi. FOTO: Miro Majcen

Hladni strel, znane razdalje, alternativni položaji in streljanje čez snovi

Ob 9. uri so se vojaki pripravljali na prvi strel. Gre za t. i. hladni strel, ko je cev puške še hladna. Prav ta strel je zanje zelo pomemben, saj se lahko zgodi, da bodo morali na resnični misiji tudi več dni čakati na pravo priložnost, da sprožijo na petelina in ustrelijo proti tarči. Lahko da priložnosti za drugi strel sploh ne bodo imeli, zato morajo dobro poznati svojo puško.

Več o tem, kako je potekalo urjenje, si lahko ogledate v videoprispevku!

Sledilo je streljanje na razdalje 300, 400, 500 in 600 metrov. Ko so povečevali razdaljo, so morali ostrostrelski pari hitro vstati, pobrati vso svojo opremo, ki je ni bilo malo, ter odhiteti proti znaku z novo razdaljo. Tam so se zopet namestili, vsak kandidat v paru je nekajkrat ustrelil ter nadaljeval proti novi razdalji. Pri tem so jih ves čas spremljali inštruktorji, skrbno nadzorovali njihove gibe in jih popravljali.

Za tem je sledilo spoznavanje alternativnih položajev. Ti so pomembni, ker mora ostrostrelec vedno ostati skrit in znati teren izkoristiti v svojo korist. Ker ni vedno mogoče ustreliti iz idealnega ležečega položaja, mora znati streljati tudi iz stoječega, sedečega ali klečečega položaja. Kako si pri tem lahko pomaga, so vojakom pokazali inštruktorji.

Na koncu urjenja so inštruktorji kandidatom pokazali še streljanje čez snovi, kot so avtomobilska vrata, steklo in pnevmatike, pri čemer so uporabili ostrostrelne puške PGM Ultima Ratio Commando (7,62 mm), PGM Mini Hecate (8,6 mm) in PGM Hecate II (12,7 mm). Največji kaliber ima tako veliko moč, da ga sploh ne uporabljajo za strele neposredno na sovražnika. Z njimi lahko streljajo skozi vrata ali celo zid, če uporabijo nekoliko prilagojene naboje.

Po izvršenem strelu sledi premik na drugi položaj.
Po izvršenem strelu sledi premik na drugi položaj. FOTO: Miro Majcen

Na en strel lahko čakajo več dni

Kot nam je pojasnil stotnik Aleš Kesič, pa za potrjen zadetek orožje ni na prvem mestu. Vse se namreč začne pri ostrostrelcu, ki vedno deluje v paru s svojim opazovalcem. "Ostrostrelec je zadolžen za delo z orožjem, še bolj pomembna pa je funkcija njegovega buddyja, opazovalca, ki pripravi vse elemente, potrebne za streljanje. Torej usmeri ostrostrelca na cilj," pravi Kesič.

REKORD: Iz vojne v Afganistanu obstaja podatek, da je kanadski ostrostrelec zadel na razdalji 2430 metrov.

Ostrostrelca omejujejo tudi zunanji dejavniki. Izjemno težak faktor streljanja na velike razdalje je veter. Če smo prej omenili, da so udeleženci urjenja streljali na znane razdalje, hkrati pa dodali, da je bil dan na Baču zelo vetroven, potem lahko povemo, da njihovi rezultati niso bili slabi. Ostrostrelna puška z najmanjšim kalibrom, ki jo uporabljajo v SV, je praktično na vseh razdaljah zadela tarčo, kar potrjuje, da gre res za najboljše strelce v vojski.

Za ostrostrelca je pomembna tudi vidljivost – ta se bo v dežju močno pomanjšala, sonce pa bo na tarči naredilo različne efekte. Tu so še sami vplivi balistike, povezane z mrazom in vročino. Vse te stvari morata ostrostrelec in opazovalec beležiti in z vajami pridobivati izkušnje.

Strel, dodaja Kesič, na tem urjenju ni najpomembnejši. Bistvo je vojaka pripraviti, da se bo pripravljen premikati počasi, biti potrpežljiv, iskati primeren položaj, in na en sam strel, kot smo že omenili, čakati tudi več dni.

Učijo se tudi streljanja iz alternativnih položajev.
Učijo se tudi streljanja iz alternativnih položajev. FOTO: Miro Majcen

'Ni majhnih in visokih, debelih in suhih, le dobri in slabi'

Prav zato ne more biti vsak ostrostrelec. Kesič poudarja razliko med boljšim strelcem – popolnoma navadnim vojakom v enoti, ki se je izkazal samo v tem, da bolje strelja – in ostrostrelcem, ki ima poleg tega sposobnost, da lahko deluje samostojno na bojišču, da je lahko dlje časa ločen od enote, je umirjen in potrpežljiv. "Ostrostrelec je človek, ki je izkušen. Vsi fantje, ki se urijo tukaj, so najprej končali osnovno vojaško usposabljanje, vsi so morali – preden so prišli na usposabljanje za ostrostrelca – opraviti tudi urjenje za pripadnike posebnih enot SV (ESD, PEST) ali pa so iz izvidniških enot SV," pojasnjuje.

Vsi vojaki morajo prestati zdravstveno selekcijo, saj obstajajo tudi fizične omejitve. Poleg telesne kondicije, ki mora ustrezati tisti, ki jo imajo pripadniki posebnih enot, je seveda najbolj pomemben dober vid. Z očali se ga da prilagoditi, barvna slepota pa ne pride v poštev. Starost, pravi Kesič, je prej prednost kot ovira. "V vojski pravimo, da ni debelih in suhih, visokih in majhnih, starih in mladih, so pa dobri in slabi. Včasih je starost lahko celo prednost. Prvič je tu izkušenost, človek je lahko z leti tudi bolj zrel, in dokler lahko fizično sledi, se pravi je dober in ne slab, potem lahko to delo opravlja."

Največji kaliber, Hecate II, ima tako veliko moč, da ga načeloma ne uporabljajo za strele neposredno na človeka.
Največji kaliber, Hecate II, ima tako veliko moč, da ga načeloma ne uporabljajo za strele neposredno na človeka. FOTO: Miro Majcen

Usposabljanje uspešno končata dve tretjini, žensk med njimi ni

Usposabljanje uspešno opravita približno dve tretjini vojakov. A ker so tako naporna, med njimi ni žensk. "Standardi so enaki za vse. Če bi torej ženska usposabljanja uspešno prestala, bi lahko postala ostrostrelka. Znano je tudi, da so ženske boljše strelke od moških," pojasni Kesič.

Policijski ostrostrelec v urbanem okolju deluje na veliko krajše razdalje kot vojaški. Vojaški ostrostrelec mora biti namreč skladno z naravo dela izurjen ustreliti na razdaljah, ki so navadno večje od 400 metrov.

V praksi so ostrostrelci prisotni v vseh državah, kjer je prisotna SV, delujejo na minimalni ravni kot bataljon in samostojno. "Ostrostrelci so izjemen bojni multiplikator sile. Lahko jih uporabljajo kot izvidnike, za navajanje ognja, za eliminacijo tarč visokih vrednosti … Na misijah jih uporabljajo za opazovanje in za zaščito enot. Američani so uvedli koncept Guardian Angel (angel varuh), ko ostrostrelca uporabijo, da zaščiti neko prijateljsko enoto. Koristni so v vseh pogojih dela, zlasti pri zaščiti v okolju, kjer je ogromno civilnega prebivalstva in je velika možnost kolateralne škode. Takrat ostrostrelci zelo pridejo do izraza," pojasnjuje.

Na terenu ima ostrostrelec pri sebi orožje, podstavek, na katerega ga lahko nasloni, in opremo za osnovno preživetje, njegov opazovalec pa ima optiko s 40-kratno povečavo in orožje za osebno zaščito. Zelo pomembna je tudi maskirna uniforma (t. i. ghillie suit) – posebna uniforma ostrostrelca, ki omogoča izjemno dobro maskiranje v najrazličnejših okoljih, kjer ostrostrelci zalezujejo nasprotnika. Zalezovanje (angl. stalking) je ena najpomembnejših veščin ostrostrelske taktike, ki pa vam jo bomo predstavili v našem naslednjem prispevku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (584)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dracarys
04. 07. 2013 15.19
+1
Če bi rekel, da je Slovenska vojska kod Taborniki, bi s tem užalil Tabornike.
Americaner1777
04. 07. 2013 13.23
+3
kaj vam je vojska slabega naredila, da jo tako sovražiste, e ne veste spada vojska tudi pod javni sektor se pravi , da če vam znižajo plače znižajo tudi vojski. Vojaki pa sploh niso problem z plačami dobijo okrog 600-800€. Razumel bi ce bi zalili GŠ (general štab) ker tam se zapravlja dnarja kot d***a. Raje poglejte koliko brigad ima SV in koliko brigadirjev, če hočete vedeti kje se nahaja "vreča brez dna".
eggnog
04. 07. 2013 13.45
+4
drži, 600-800 + POTNI STROŠKI, suma sumarum 1000-1200, za NIČ dela !!! povej to materi samohranilki, ki gara 6 dni v tednu po 12ur, za dobrih 500, tako da so vojaki krepko dobr plačani... da o uživanju alkohola in ostalih prepovedanih substanc medtem ko so na \"dolžnosti\" sploh ne govorimo :) poznam par cvetk ki \"ponosno\" nosijo uniformo :)
BetyLEGENDA
04. 07. 2013 14.17
+3
informatik1 slabo jih poznaš...a ti mogoče ne spiješ kakšnega kozarčka ob priliki z sodelavci? kakor je pijan na delovnem mestu mora odslužiti hudo kazen v kratkem času če je ne izpolni kar jih večinoma ne leti iz službe. verjemi teh 1000€ je hudo prigaranih pa ne zdaj ko je zaposlen ampak je prej garal in zdaj... tako da se prepričaj in potem piši....
eggnog
04. 07. 2013 15.06
-4
..je bratranec ponosni pripadnik t.i. vojske, sicer sem pa že omenu, bom pa še enkrat, ker očitno ni bilo dost očitno, ko sem reku da poznam kar neki teh "vojaških" cvetk :) če si pa ti "HUDO GARANJE" razlagaš to, da imajo zjutraj 1urco telovadbe, ki je malo zahtevnejša od tiste, ki jo imajo v domu za upokojence in potem 7 ur več ali manj ne počnejo 0, potem ti svetujem da odpreš SSKJ in pogledaš pod pojem "GARANJE", LP
Dracarys
04. 07. 2013 15.27
+1
Se ne strinjam s tem tisti ki v vojski najbolj garajo dobesedno imajo res plačo 600-800€ sam takšnih je morda 1000 ostalih 6000 pa se samo praska nekje... in od teh 6000 ima več kod polovica plače večje od 1500€ tem bi bilo potrebno vstran vzet!
BetyLEGENDA
04. 07. 2013 16.55
+0
informatik1 prvo se pozanimaj kako "garajo" nekateri pravim ne vsi....drugače ta jutranja telovadba je z namenom ker vsake pol leta delajo teste in če te jutranje telovadbe ne opravljajo dovolj dobro potem po 3 poizkusih je odpust tako da prosim nehaj k ne veš kaj pišeš.....
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.12
+10
Kdo od vas ki tukaj šinfajo vojsko je dejansko bil ali je v vojski da sam ve kakšno je stanje.Ali zgolj vet to kar slišite od manjšine zaposlenih v SV.
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.14
+9
Sicer bi se pa lahko pritoževali nad tem da so mastno plačani in nič nedaljo naši politiki in uslužbenci v JU ampak kriva je vedno vojska čeprav ni ničesar zagrešila.
Sugarbaby1
04. 07. 2013 12.51
+36
mat*r kako ste vsi skupaj pametni.. vojska je služba kot vsaka druga, in če nekomu paše to počet pa naj počne. pojma nimate kako težke so selekcije v SV in kako veliko morajo fantje in punce narediti, da tja pridejo. ni važno kako majhna je Slovenija - na misijah sodelujemo, naša vojska je ena boljše izurjenih v Evropi, to potrjujejo tudi v tujini, sicer pa vsaka država potrebuje vojsko, to je enkrat ena. kaj mislite da so Slovenijo osamosvojili cepci na računalnikih s komentiranjem, al kaj? politiki? fuzbalerji? najraje bi vas vse skupaj enkrat na ****** enkrat fino, ker jokcate in zabijate čas s komentiranjem, ko je pa lažje žaliti namesto kaj narest. ajde fantje, naredite takoj zdajle namesto da ste na računalniku 200 sklec in 200 dvigov trupa, potem pa zginite s 30kg opreme javkat na Šmarno goro. da vas vidim, podjetničke in brazposelne pametnjakoviče ki živite pri mamicah z miljon izgovori zakaj je tako. ti fantje na misijah tvegajo življenja in VSI BREZ IZJEME bi tvegali življenje za VSAKEGA IZMED VAS v vojni, če bi bilo to potrebno!! to delo je častno, zahteva ogromno truda in uniformo vsi nosijo z velikim ponosom! vražje veliko poguma je potrebno da se odločiš za tako delo, in izjemno psihofizično moč, da narediš vse selekcije, ki so potrebne da prideš naprej, da ne omenjam mednarodnih misij, kjer te lahko razstrelijo kadarkoli, tako da vsi skupaj utihnite in se sramujte svojega obnašanja, komentarjev, lenobe in munisov, ki jih boste dali mojemu komentarju. razvajeni Slovenčki, a je mamica danes že skuhala kosilo pa pospravla stanovanje medtem ko zjate v računalnik?
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.15
+15
Končno en pameten se 100% strinaj s tabo. Kar tako naprej.
Morana7
04. 07. 2013 19.52
-1
Saj ko ti bo za keš nogo al pa obe odtrgalo pa ugani kdo bo jokcal ? Samo takrat bo že davno prepozno denar pa hitro gre. Meni se v bistvu smilijo vsi, ki so še zelini sprejeli to službo potem pa tega psihično niso mogli sprocesirat.... To so uničena mlada živjenja ....kruta realnost ne pa angelska služba.
Vinko Bosina
04. 07. 2013 20.11
+4
MORANA 7 ne bluzi...vidim,da marsikdo ni bil v vojski od komentatorjev....
Morana7
04. 07. 2013 20.22
-1
A res rabim it v vojsko, da mi je neprimernost zgornje primerjave z angeli jasna ? To je legalen umor za plačilo, zdaj če si eni dopovedujete, da je to herojstvo pa anglestvo ipd...je to najbrž obrambni mehanizem...ker če bi morda mislili na ljudi, ki so jih ubili...na družine, ki so jih pustili za sabo..na vso bedo enega Afganistana...gredo najbrž lahko samo še v Polje ali pa si sodijo sami.
sparta888
04. 07. 2013 21.33
+7
Ni čudno da je v naši državi tako kot je. Cel kup govorjenja za prazen nič. Isto kot politiki samo bluz. Če bi lahko bi vas povabil da oblečete uniformo in si nadanete vso silno opremo ki jo nosi vojak SV in da vas potem vidim mamini sinčki. Res je da je v vsaki organizaciji, instituciji ali ustanovi nekaj plevela brez katerega ne gre ampak večino tega pa najdeš tukaj na forumu. Primite raje za kako delo pa naredite kaj pametnega v življenju ne pa skoz za računalnikom sedet in pisat oslarije o stvareh o katerih niti približno nimate pojma. Ali drugače rečeno: za večino vas bi bilo bolje da bi vas oče zd.....l na lopato in vrgel na njivo ker bi tako imel gnoj na njivi ne pa da ga ima doma. LP
1bandit
15. 08. 2013 21.11
+1
Litrich
04. 07. 2013 10.43
-3
Vsaka služba je častna. Je pa od posameznika odvisno kaj bi rad delal. Vojska zaenkrat še ni delovala v nasprotju nacionalnih interesov je pa res da nacionalne interese opredeli skupina ljudi ki jim je vseeno kaj se dogaja z narodom in išče boljše pogoje za svoj kapital. Denar ni proč vržen, ker v vojski te prej naučijo samostojnosti in reda ter discipline kot pa kjerkoli drugje. Da pravite da jim perejo možgane pa se ozrite po svojih službah (vodstvenih kadrih) po TV oglasih, izjavah naših voditeljev... Mislim da drugje bolj operejo možgane kot pa v SV. Če pa v naši državi ne znajo izkoristiti delovne sile vojske in njihovih sposobnosti pa ni več problem v plačah in zaposlenih v SV. Ne izmišljajte si da je nepotrebna - potrebna je samo ni izkoriščena. Kar se pa tiče ubijanja ljudi pa mislim da jih hrana in pijača v naši državi pobije v enem letu toliko kot jih SV ali pa vojna nasploh v naši ljubi državici ne bo nikoli toliko. Ravno tako v sekundi in naključne ljudi (ni potrebno da so tarče pomembnejšega ranga).
Freefalling
04. 07. 2013 09.43
+15
Mene zanima koga bodo varovali.
Teekanne
04. 07. 2013 10.11
-3
koga.... tvojo razvajeno ritko.....vojska je zmerej bla je in bo....Švica je bla skorej zmerej nevtrralna država
Teekanne
04. 07. 2013 10.11
+6
Americaner1777
04. 07. 2013 13.29
+9
povej mi zakaj ne bi smela država imeti vojske
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.17
+7
Varovali bodo slovenski narod ker so to naši angeli varuhi.
1airbus
04. 07. 2013 08.15
+9
mi sploh ne rabmo vojske,zato smo šli v nato
Americaner1777
04. 07. 2013 13.29
+4
ker si že tako pameten povej mi zakaj imajo članice Nata tudi svojo vojsko?
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.18
+6
Nato ni organizacija ki bi jo plačal da te vruje.
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.52
+12
Sicer pa ne vemo če bo NATO sploh reagiral ali obstajal ko ga bomo rabili.
kapatejje
04. 07. 2013 08.14
+3
Kolkr vidim po komentarjih kakšna vreča brez dna je naša SV pa da jih ne rabimo ter bla bla... Nehite se pizdit o vsem pa naredite že nekaj da si poboljšate življenje. Vse kar vas preprečuje da boljše živite ste VI SAMI!! Vsak je zmožen naredit VSE kar si zada, edino kar ga preprečuje je njegovo mišljenje! Ko si boste prečistli v glavi pa si prišli gor da besedi PRENEHAT in NE MOREM obstajata samo v vaši glavi, boste nekaj spremenili...aja pa temu se reče Military Mindset! do takrat pa talajte minuse pa se jokajte vsakemu kak slabo vam gre!
kapatejje
04. 07. 2013 08.17
-6
*Kako vam gre slabo zaradi Slovenske Vojske
ID_IcEmAn
04. 07. 2013 08.21
+8
DomoljubinPatriot
05. 07. 2013 18.32
+3
Samo tako dalje kapatejje se 100% strinjam.
ID_IcEmAn
04. 07. 2013 07.54
+11
OMG, ja mi res rabmo OSTROSTRELCE za vse te krizne situacije k se dogajajo po sloveniji. 18 se jih uri, kolk jih je pa že? Pomojem bi bli štirje čist dovolj, da bi zadel vsak kotičk slovenije iz centra ljubljane.
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.22
+7
Vsaka država rabi vojsko in v skoraj vsaki vojski so ostrostrlci.Pa nehaj klatit take neumnosti ker tak al tak nič ne veš o ostrostrelicih ali geografiji SLO.
Teekanne
04. 07. 2013 07.06
+3
država brez vojske je kokr moški brez jajc....edn bolših člankov na slpoh na 24 ur....takale majstre ki so proti vojski bi mogl saj za pol leta dat v vojsko da jih mal živlena naučijo...da jih fajn terajo ne glede kako se pišeš pa iz ket si pa narodnost....tko da vojska je kr koristna stvar....vsaka država jo ma tista k je pa nima je pa že propadla!
ID_IcEmAn
04. 07. 2013 08.06
+9
naša vojska je kot počitnce v las vegasu. samo da si morš sam postlo pospravlat.
Americaner1777
04. 07. 2013 13.30
+7
ID_IcEmAn razloži mi kaj misliš s počitnicami v Las Vegasu?
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.24
+10
ID_IcEmAn Pojdi ti v vojsko pa bomo videli kakeke počitnice so to.
dr.dare
04. 07. 2013 06.05
+3
Že vemo kok povprečnih plač n adan skurijo z municijo?
iGURT
04. 07. 2013 06.27
+2
iGURT
04. 07. 2013 06.35
-2
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.25
+10
Bistveno manj kot politiki z nesposobnostjo in prevelikimi plačami ali pa leni in nesposobni uradniki.
4dm1n
04. 07. 2013 01.15
+3
Vsaka jim čast :)
iGURT
04. 07. 2013 06.36
+0
res ja, ful lažje živimo zaradi njih, posebej socialno šibki in ostale obrobne skupine
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.53
+7
Drav more skrbeti tudi za vojsko ne pa smo za socialo kt si to liberalci predstvljajo.
BananaMan
04. 07. 2013 01.03
+5
Sicer niti pod razno ne verjamem v to kaj nam ponujajo vse te verske institucije, ampak vem da ne moreš nekoga ki se uri z namenom da ubija primerjati z angelom varuhom, pa čeprav v narekovajih. Jaz zaupam lastni pameti in iznajdljivosti in ne rabim nikogar, ki bi v mojem imenu ter bolj ali manj pod pretvezo da brani neke (večinoma tuje) interese, sodil kdo naj živi in kdo ne. Če pustiš in gledaš sčasoma narava sama poskrbi za selekcijo.
kolo1982
04. 07. 2013 00.59
+8
Tole so vroče sanje za Američane...mene so učili, da je vojska / vojna slaba stvar, orožje pa sredstvo s katerim se ne da rešiti nobenega problema. Zakaj bi moral sedaj gledat članke o ostrostrelcih, ki na kilometer ustrelijo žrtev, ki se ji niti ne sanja, da bo to njena zadnja sekunda življenja? A ni to strahopetno dejanje? V Sarajevu so ostrostrelci streljali na ljudi, ki so hodili po vodo. In pol naj bom ponosen na to, da sem recimo ostrostrelec? V vojski so samo fanjte, ki so se pustili, da jim uperejo možgane. Namesto vojske bi bilo fino, če bi se predsednika držav lepo stepla in zmagovalec bi postavljal pogoje...tako je v živalskem svetu...
Sebastjan Krajn?i?
04. 07. 2013 14.50
+9
iGURT
04. 07. 2013 00.13
+4
primorec91 03.07.2013 22:19:04 7 Ah slovenska vojska je takorekoč neuporabna vreča brez dna. Na bližnjem vzhodu se gremo nekih križarskih vojn za dobro ameriških naftnih korporacij, doma se fantje igrajo tabornike, mi državljani pa zategujemo pas na vseh področjih in sam upamo, da bo vsako prihodnje leto dovolj sredstev za socialno ogrožene, za starševske dodatke, štipendije...
iGURT
04. 07. 2013 00.13
+0
Vinko Bosina
04. 07. 2013 20.17
+4
GURT samo nekaj...ne s:::, si bil sploh v vojski,pa sploh veš.koliko so si lani učitelji razdelili za delovno uspešnost ( 50milijonov evrov),proračun za lansko leto pri Sv pa 275milijonov evrov vsak učitelj je dobil v celem letu cca.2500 delovne uspešnosti +plača
sparta888
04. 07. 2013 21.50
+3
Vinko ne splača se pisat in dajat mnenja na takšne komentarje, ki jih pišejo ljudje samo zato da zdravijo svoje komplekse in očitno so imeli tudi pomanjkanje igre v otroštvu. Vsi so kr neki ogroženi. Če bi delali ne takih oslarij pisali. Očitno niti ne vedo koliko odrekanja v življenju prinese poklic kot je biti vojak in koliko se morajo družine prilagajati zaradi tega. Vreča brez dna ni vojska ali policija ampak vaši lakomni direktorji, politiki in ostala bagra lopovska ki so vsem nam državljanom vzeli tisto za kar smo se nekateri borili. In to je človeka dostojno življenje. Če pa slučajno pride do česa, kdo bo vzel puško v roke? Vi razvajenci in mamini sinčki, ki v življenju niste dvignili težjega od žlice? Ne. Vi boste lepo nekam odmaširali, na morje ali nazaj v čefurjado od koder ste prišli. A boril se bo vojak SV in pošten slovenec (čeprav nas ni več veliko). LP
iGURT
04. 07. 2013 00.07
-3
SV = VREČA BREZ DNA
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 00.03
+1
Tile dobro izurjeni ostrostreli nam bodo prišli če bo čez 10-20 let izbruhnila kakšna vojna.Bodo fajn popucali sovražikove oficirje (želel bi si da tudi naše politike in bivše komuniste) Tako da VSAK ČAST NAŠIM FANTOM IN V PRIHODNOSTI MORA DEKLETOM. Za vse tiste ki pa nemarate vojske ker ste levi izdajalski mirovniki pa upam da vs bo snajper dobo na muho.
dr.dare
04. 07. 2013 06.04
-4
DomoljubinPatriot
04. 07. 2013 19.35
+6
dr.dare Ti se kar smej saj rsnih komentarjev tak al tak nimaš.
ulrich_snow
03. 07. 2013 23.59
-2
Rekord ima britanski sniper Harrison iz leta 2011, Kanadcan je imel prejsnji rekord.
dr.dare
04. 07. 2013 06.04
+15
Rekord ima moja stara mama ki z 185 eur ppenzije preživi mesec!
DomoljubinPatriot
06. 07. 2013 19.14
+5
dr.dare Ti maš rekord z jamranjem kako ti je hudo.
Aligator11
03. 07. 2013 23.07
+24
Angeli varuhi bodo takrat ko bodo narod obvarovali pred bedastimi politiki...
ONniON
03. 07. 2013 23.02
-6
junaki ste vojaki, obožujem vas
wtfack
03. 07. 2013 22.48
+3
fallen angels