Slovenija

VIDEO: Minister Žarnić: Ustavimo konje!

Ljubljana, 01. 12. 2010 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako je okoljski minister miril napeto vzdušje na sestanku s predstavniki društva Eko krog, ki vztraja pri odvzemu dovoljenja za sežig odpadkov Lafarge Cementu. Ta je proizvodnjo za dva meseca zaustavil.

Med predstavniki okoljskega ministrstva, Agencije za okolje in prostor ter predstavniki društva Eko krog iz Trbovlja se je danes razvila burna razprava glede dovoljenja za sežiganje odpadkov Lafarge Cementa.
Med predstavniki okoljskega ministrstva, Agencije za okolje in prostor ter predstavniki društva Eko krog iz Trbovlja se je danes razvila burna razprava glede dovoljenja za sežiganje odpadkov Lafarge Cementa. FOTO:
Okoljevarstveniki iz Zasavja tudi po današnjem srečanju z ministrom za okolje in prostor Rokom Žarnićem vztrajajo pri zahtevi po odvzemu dovoljenja za sežig odpadkov v trboveljski cementarni Lafarge Cement. Na srečanju so se dogovorili o sodelovanju pri reševanju ekoloških problemov v Zasavju, ministrstvo pa bo poskusilo dobiti podatke o izpustih.

Cementarna Trbovlje
Cementarna Trbovlje FOTO: Dare Čekeliš

Eko krog: Danes smo zadovoljni le z novico o ustavitvi proizvodnje za dva meseca!

Predsednika društva Eko krog Uroša Macerla je danes razveselila edino novica o ustavitvi proizvodnje v Lafarge Cementu za dva meseca. "To je edina prava vesela novica za Zasavčane," je vidno razočaran Macerl dejal po skoraj triurnem srečanju z ministrom Žarnićem. V cementarni naj bi proizvodnjo ustavili zaradi zadostnih zalog.

Macerl: Upor Zasavčanov se ne bo končal!

Iz cementarne Lafarge so sporočili, da jih je včeraj spet nenapovedano obiskala okoljska inšpekcija. Meritve so bile po njihovih besedah spet v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo.
Glede letos spomladi izdanega okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement je Žarnić poudaril, da to velja, dokler ne bo upravno sodišče presodilo glede zakonitosti njegove izdaje. Na današnjem srečanju so tako zgolj ugotovili, da čakajo na sklepe sodišča. "Do takrat kaj več ne moremo povedati," je dejal Žarnić. S poročilom o izdaji dovoljenja se bo predvidoma jutri seznanila vlada.

Cilj okoljevarstvenikov ni zaprtje tovarne, je ob tem poudaril Macerl in pojasnil, da si želijo proizvodnjo cementa v Lafarge Cementu, a z najboljšo možno tehnologijo in najboljšim možnim energentom. "Dokler bo življenje v Zasavju, predvsem pa v okolici te tovarne, eno samo trpljenje, se upor Zasavčanov ne bo končal," je poudaril. Žarnić je po drugo strani zagotovil, da država na Zasavce ni pozabila.

Lafarge Cement - 6
Lafarge Cement - 6 FOTO: Vesna Meško

In kaj obljublja ministrstvo?

Na srečanju so se sicer dogovorili, da bo pred leti ustanovljena delovna skupina za izboljšanje zunanjega zraka v Zasavju, katere delo je lani zamrlo, še letos vnovič začela delati. Med člani bosta dva predstavnika okoljskega ministrstva.

Ministrstvo za okolje in prostor bo poskušalo v okviru zakonskih možnosti pridobiti podatke o emisijah v obdobju od začetka meritev. Preverili bodo tudi usklajenost slovenske zakonodaje z evropsko ter jo po potrebi uskladili, je obljubil Žarnić.

Kot prispevek k razvoju dobre prakse je minister izpostavil izdelavo študije, v kateri bodo primerjali rezultate meritev v Zasavju, Sloveniji in tujini, vključili pa tudi podatke o vplivih na zdravje. Na tej podlagi bodo poskušali pripraviti morebitne predloge za izboljšanje zakonodaje. Člani Eko kroga bodo poleg tega v bodoče konstruktivno sodelovali pri reševanju ekoloških problemov v Zasavju, je dodal Žarnić.
 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
02. 12. 2010 17.36
Nad Lič @Malo komentarjev ? Če jih pa brišejo!!!
Nad Li?
02. 12. 2010 14.13
preseneča me majhno število komentarjev, za slovenijo zasavci tako ne obstajamo, z a s a v c i zbudite se volitve so blizu
Nad Li?
02. 12. 2010 14.13
preseneča me majhno število komentarjev, za slovenijo zasavci tako ne obstajamo, z a s a v c i zbudite se volitve so blizu
Nad Li?
02. 12. 2010 14.10
izjava ministra, je samo odraz kulture, češ saj se ne dogaja pred mojim pragom--če hoče lahko zamenjava stanovanje, kar se pa tiče prvega med ministri, da je kaj vredno moža moraš prvo imeti jajca.
Penzic
01. 12. 2010 23.38
30 do 33 sekunda prisprevka ;-)
SAUC001
01. 12. 2010 19.58
hmmm ??? Zakaj so v TET3 naredili nov 360 metrov visok dimnik ??? Da ne zastrupljajo samo bližnje okolice (kjer se je to videlo ) ampak zastrupljajo rajši celo Zasavje z okolico .... Kaj kurijo v TET3? - PREMOG - Kdo še kuri na premog v Zasavju v zasebnih kuriščih? Pa Ravenska Vas dobi dozo iz ta velikega raufnika, ne pa SAMO iz Lafarga .... Pol bodo pa spet ugotavljal, da cementarna 2 meseca stoji medtem, ko je klicov na 113 enako kot če bi delala. Zapreti bi morali rudnik TET3 ..... potem šele Lafarge :) Imamo res v Zagorju same seljake - poleg ovčic ??? :):):)
davkoplacevalka
01. 12. 2010 19.01
Moto vlade je "Če hočeš imeti mir pred aktivisti ,Ustanovi še eno komisijo !" Ampak Roko moj, mi imamo raznih komisij počasi že dovolj. Hočemo samo enakovredne pogoje življenja, saj smo vsi državljani iste republike,ali pač ne?
odbogaposlan
01. 12. 2010 17.56
trbovljčani, spet vas nategujejo s temi kosijami, za gubljenje vremena in istražvanje zraka!
odbogaposlan
01. 12. 2010 17.55
Gosposvetski01.12.2010, 16:246 Kot Dalmatinec bi lahko rekel,"Ustavimo osle" gosposvetksi zmotil si se: ustavmo magarce!
odbogaposlan
01. 12. 2010 17.54
he,he, prave bjonde okoli žarnice!
KILLuminati23
01. 12. 2010 17.53
Med predstavniki okoljskega ministrstva, Agencije za okolje in prostor ter predstavniki društva Eko krog iz Trbovlja; PA KDO HUDIČA VAS JE SKLANJAT NENAUČIL??? iz Trbovelj, ne iz trbovlja. nepismenci
korintos1
01. 12. 2010 17.19
Ekokmet je šef ekokroga?
alibaba
01. 12. 2010 17.18
TET pa ima 10x višje emisije kot vsi ostali v zasavju. toliko okoli "silnih" okoljevarstvenikov.
nikhrast
01. 12. 2010 16.59
Najpej ustavite TEŠ6 ki bo še večja svinjarija.
hint
01. 12. 2010 16.44
Zasavci ne rabjo neke nove delovne skupine za izboljšanje zraka, ki bo zapravljala čas ampak rabjo jasno dločitev ministra, da fabrike rabjo filtre in pa čistejše gorivo
Gosposvetski
01. 12. 2010 16.24
Kot Dalmatinec bi lahko rekel,"Ustavimo osle"

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.