Slovenija

Vika ni kriva

Ljubljana, 02. 02. 2008 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja županja Vika Potočnik z nakupom Roga ni oškodovala MOL, je razsodilo ljubljansko okrožno sodišče.

Tožilstvo je v petek umaknilo obtožni predlog zoper nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik in njene štiri nekdanje sodelavce, ki jih je bremenil nevestnega ravnanja pri nakupu nekdanje tovarne Rog. Z nakupom Mestna občina Ljubljana (MOL) ni bila oškodovana, zato je ljubljansko okrožno sodišče izdalo zavrnilno sodbo.

Obtožni predlog je poleg Potočnikove bremenil tudi njene štiri nekdanje sodelavce.
Obtožni predlog je poleg Potočnikove bremenil tudi njene štiri nekdanje sodelavce. FOTO: Dare Čekeliš

Po poročanju Dela naj bi MOL preplačala nepremičnine Roga za več kot 1,46 milijona evrov. Obtožni predlog je poleg Potočnikove bremenil tudi nekdanja načelnika oddelka za urbanizem Igorja Jurančiča in za gospodarjenje z zemljišči Boruta Lenardiča, tedanjega in zdajšnjega načelnika oddelka za finance Steva Lekića in nekdanjo direktorico mestne uprave MOL Amalijo Šiftar.

Nekdanja županja je namreč maja leta 2002 sklenila pogodbo o finančnem najemu nekdanje tovarne Rog, v kateri je okrožni državni tožilec Jože Valetič videl nepravilnosti. Obtožni predlog je Valetič umaknil po zaslišanju sodnega izvedenca in cenilca gradbene stroke Dejana Žlajpaha. Ta je bil v predkazenskem postopku zadolžen za pripravo izvedenskega mnenja o vrednosti nepremične Rog na dan njenega nakupa.

Tožilstvo je v petek umaknilo obtožni predlog, s katerim je nekdanji ljubljanski županji in sodelavcem očitalo, da so leta 2002 preplačali nepremičnine tovarne Rog, zaradi česar naj bi v MOL nastala škoda.
Tožilstvo je v petek umaknilo obtožni predlog, s katerim je nekdanji ljubljanski županji in sodelavcem očitalo, da so leta 2002 preplačali nepremičnine tovarne Rog, zaradi česar naj bi v MOL nastala škoda. FOTO: Dare Čekeliš

Vrednost nepremičnin je rasla hitreje kot vrednost denarja. "Glede na trend naraščanja cen nepremičnin v Ljubljani, je donosnost nakupa nepremičnine, četudi je bila ta v razumnih mejah preplačana leta 2002, večja od donosnosti bančnih vlaganj," tiskani mediji navajajo trditve sodnega izvedenca Žlajpaha.

Četudi bi MOL v tistem času nepremičnino preplačala v razumnih mejah, je njena vrednost toliko narasla, da presega donos, ki bi ga MOL imela z vlaganjem denarja. Zato je tožilstvo v petek umaknilo obtožni predlog, s katerim je nekdanji ljubljanski županji in sodelavcem očitalo, da so leta 2002 preplačali nepremičnine tovarne Rog, zaradi česar naj bi v MOL nastala škoda.

Trditve Žlajpaha, da Potočnikova in njeni sodelavci pri nakupu tovarne Rog niso oškodovali MOL, pa je potrdila tudi strokovnjakinja za cenitve in revizorka Erika Turin, ki jo je sodišče povabilo k sodelovanju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
03. 02. 2008 23.45
Dejvi, noben pošten slovenec se ne bi v tistih cajtih ukvarjal s podložnostjo srbijansi beograjski hegemoniji. Slovenci so v tistem cajtu imeli za sabo že desetletja poln kufer čefurskega terorja. Začetk upora proti srbski hegemoniji je bila pa ravno afera JBTZ, ki je kjončno pokazala, da VSI PRAVI SLOVENCI ne maramo srbijanske nadoblasti. Pred tako enotnostjo so se potem tudi srbijanci usrali, ne pa pred vikino čeljustjo, ne glede kako grdo in grozeče izgleda.
deyvi.edini@gmail.com
03. 02. 2008 22.55
kriss714 @Marko Bulc in Vika Potočnik sta kocem osemdesetih odkrito poročala o dogajanjih v zvezni skupščini na RTV Ljubljana. Marsikateri Slovenec je šele tedaj dojel, da Jugoslavija razpada. Zaradi takega poročanja sta v tistem času bila deležna resnih groženj po srbskih medijih.
kriss714@amis.net
03. 02. 2008 20.48
Dejvi, ni v tem problem, dovolj sem star in nikoli nisem živel na jugu. Problem je v trem, da si ti preneumen za realen dialog, to je pa verjetno posledica uvoženega balkanskega genotipa.
deyvi.edini@gmail.com
03. 02. 2008 19.50
kriss714 |Očitno si premlad, da bi to vedel ali si pa tedaj živel v kakšni od "bratskih republik". Pisci po teh straneh še marsičesa ne vedo.
kriss714@amis.net
03. 02. 2008 17.59
Tisti grdi hiši se sicer reče kobilarna, ker je bil to njen prvoten namen, še za časa stare avstrije. Koliko pa vika "ni kriva" "v imenu ljudstva", je pa ljudstvo povedalo na volitvah, ko se je odločilo za danico, kot ne-viko.
mojcico
03. 02. 2008 17.54
Jasno, da ni kriva, saj je denar že pospravila. Veste koliko stane m2 stanovanja v grdi hiši nasproti trnovske cerkve? 5500 EUR. In kako imaš 150 m2 stanovanja tam? Razložite si sami!
kriss714@amis.net
03. 02. 2008 17.31
Dejvi, le kaj ima slovenska osamosvojitev skupnega z viko v beogradu? Daj no mir. Ne bi se pa čudil, če je kdo od vike zahteval, da ima glavo v torbi. Whahahahaha Ampak to pa nima veze s politiko.
deyvi.edini@gmail.com
03. 02. 2008 15.39
Za Viko kod županjo je precej spornih zadev. Verjetno tudi zato ker je bila orodje svoje stranke. Kod poslanka v zvezni skupščini SFRJ in poročanju na slovenskem dnevniku z tedanjim kolegom Markom Bulcem sta pa veliko doprinesla k osamosvojitvi Slovenije. Odprla sta oči mnogim Slovencem in zato nosila večkrat glavo v torbi, ko sta se vračala v Beograd.
DarthRevan
02. 02. 2008 18.56
Tomi.passion, če bi se mi zdelo, da bi bil pripravljen poslušat in sprejet razlago... Ampak pri nas je že tako da je pismenost človeka premosorazmerna z všečnostjo dejstev, ki jih bere, oz. obratno sorazmerna z njihovo nevšečnostjo.
tomi.passion@gmail.com
02. 02. 2008 18.52
bostjan1978.....boš pa mogu bit malo bolj konkreten kaj in na koga to misliš. SIcer pa, a tebe ne zanima od kje Jankoviču več kot 40 MILIJONOV EVROV v samo 7ih letih? Mene zeleo zanima. Zanimivo, kje ste sedaj vsi tisti, ki govorite koliko lačnih ljudi je v Sloveniji, kot da smo v Somaliji. Naredite revolucijo in prisilite Jankovića, da razdeli svoje milijone.....Zanimivo, kako vam zmanjka poguma, ko beseda nanese na vodilni partijski kader.
surfordie
02. 02. 2008 18.45
Tomiboy... praši ti svojga Generala FliesAeroport kako z eno tovornjakarsko furo preko Kolpe do par mio. bivših dojče mark... Pa boš dobu še boljši - hitrejši recept...
tomi.passion@gmail.com
02. 02. 2008 18.30
Vika je mala beba proti Jankoviću.....Kdaj bo npr. Drago Kos od Jankovića zahteval, da pojasni od kje mu nekaj 10 MILIJONOV EVROV osebnega premoženja. Mislim, da bi večina Slovencev z veseljem rada izvedela čudežno formulo, kako samo v 7ih letih do takšnega premoženja.
tirolec
02. 02. 2008 18.06
V končni fazi je tudi za Viko /županjo Ljubljane stala močna stranka...kar ima za posledico, da ni bila osamljen primerek, to je to! Kdor zna, zna!
Prvo Borec
02. 02. 2008 18.04
Kaj ni kriva , saj izgleda kot "zubati bil". J****mti naša sodišča !!! Navaden državljan bi šel v "čuzo" za 5 let , ta pa se bo zopet šopirila naprej. KUR.. na kvadrat
Eastman
02. 02. 2008 17.06
chudak verjetno si hotel napisat najlepši prlek
chudak@planet.si
02. 02. 2008 16.33
najlepša ljubljančanka