Slovenija

Vila Rafut: prodati ali ne?

Ljubljana, 12. 03. 2018 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država želi prodati vilo Rafut oziroma Laščakovo vilo na Goriškem. Pred časom so jo nameravali obnoviti, a je denar na koncu šel drugam. Številni sicer prodaji nasprotujejo, pripravili so tudi protest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V protest postavili živi zid pred vilo Rafut
    02:04
    Iz 24UR: V protest postavili živi zid pred vilo Rafut
  • Iz SVETA: Kakšna bo usoda vile Rafut?
    01:35
    Iz SVETA: Kakšna bo usoda vile Rafut?
Vila Rafut
Vila Rafut FOTO: POP TV

Usoda vile Rafut oz. Laščakove vile na Goriškem je zadnjih nekaj let negotova. Stavba je v lasti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki jo načrtuje prodati na javni dražbi, ki naj bi jo objavili še ta mesec. Soglasje k prodaji mora dati tudi novogoriški mestni svet, ki bo o tem odločal na četrtkovi redni seji.

Rafutski park je skupaj z Laščakovo vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Rafutski park v okolici vile je varovana celota in ni predmet prodaje. Je pa zgornji del parka v lasti države, spodnji pa v lasti novogoriške občine.

"Že vrsto let sem si osebno prizadeval, da bi novogoriška občina dobila sredstva za obnovo Laščakove vile. Obrnili smo se tudi na državo, da bi le našla možnost za obnovo tega izjemnega arhitekturnega bisera. Bojimo se, da bo vila žalostno propadla, če je nekdo ne obnovi, seveda pod pogoji varovanja kulturne dediščine. Vila je trenutno v lasti države, v občinskem proračunu pa nimamo na voljo dveh milijonov evrov, kolikor bi po ocenah stroke znašala njena obnova," je pojasnil novogoriški župan Matej Arčon.

Za oživitev Rafutskega parka so na Mestni občini Nova Gorica že izdelali programska izhodišča. Pripraviti morajo še idejni projekt obnove in oživitve, kjer bosta zgornji in spodnji del parka obravnavana kot celota kot nekoč. Po takšnem načrtu bi bil park dostopen javnosti ne glede na namembnost obstoječih objektov do take mere, da ne bo ogrožen spomenik, je zapisano v gradivu za sejo novogoriškega mestnega sveta.

To je obsežen projekt, pri katerem je potrebno upoštevati določila zakonodaje s področja varstva kulturne in naravne dediščine. Ker je ocena stroškov ureditve Rafutskega parka visoka, novogoriška občina načrtuje njegovo fazno oz. postopno urejanje.

Na družabnih omrežjih se vrstijo pozivi proti prodaji Laščakove vile, kar je pobuda Luke Manojlovića. Goriška.si pa je danes pripravila protest proti prodaji. S somišljeniki so se dobili pred vhodom v rafutski park, nato peš krenili do vile in okrog nje simbolno sklenili živo verigo.

Laščakova vila na Pristavi pri Novi Gorici, znana kot vila Rafut, je stavba v neoislamskem slogu. Leta 1909 jo je zgradil Anton Laščak, ki je bil v začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada.

Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in nezadržno propadajo.

Obnovo vile so načrtovali že pred leti. Država je kot njena lastnica denar zagotovila, občina pa je pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Vendar je bilo potrebno dovoljenje dopolnjevati z ukrepi za protipotresno varnost, ministrstvo pa je denar leta 2008 namesto za vilo namenilo za poplačilo dolgov Univerze na Primorskem.

S stavbo sta imela visokošolsko ministrstvo in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti velike načrte. V njej so želeli urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze, prostor pa naj bi dobil tudi Center za evromediteranske študije Emuni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
15. 03. 2018 22.32
Ne razumem zakaj protestirate? Vsak naj da 1000€ in če vas je veliko, jo kupite in z njo počenjajte kar vas je volja. Živimo v ekonomskem sistemu, ki mora eksponentno rasti (2, 4, 8, 16 ... ) če želimo, da naš sistem preživi. Za reveže država nima, zato prostovoljci zbiramo zamaške in pošiljamo sms-je na 1919. Neka stavba je pa veliko manj, kot življenje človeka. Še trpečemu psu dam prej, kot propadajoči hiši, da ju rešim. Živela svoboda lastnine. Kupi in odločaj.
tron3
13. 03. 2018 10.43
+2
Ta Vlada in Cerar bi prodali najraje kr celo Slovenijo, samo, da bi bili zapitem in toplem gospodarju iz Bruslja všečni.
veronqa
13. 03. 2018 09.17
+3
Vila je lepa, država pa slab gospodar. Morda pa bo naslednji šolski minister imel več posluha, za nenavadno vilo sredi zelenja. Verjetno pa jo bo na kraju kupil ruski tajkun!
fljfo
12. 03. 2018 21.01
+6
Goriška.si....A niso to satelit ZL? Sicer pa sem tudi osebno proti prodaji...
wolfterier
13. 03. 2018 09.52
+1
Protestnikov je bilo veliko.Naj zberejo denar za obnovo.Černigoj bo to napravil poceni,a ne...
supergigi
12. 03. 2018 20.34
+4
To stavbo je treba čimprej prodati odgovornemu lastniku, drugače bo prav kmalu propadla. Že sedaj je v zelo slabem stanju, če ne pa naj jo obnovijo ljudje, ki so proti prodaji.
Igi74
12. 03. 2018 19.47
+6
Prodati, prodati.....Pa kaj še??? Se bo spet najdu en zelenavar k bo kupu in obljubil ne vem kakšno obnovo, pol bo pa nekam kliznu. Pa ga ne bo več nazaj. Stavba bo pa še naprej propadala. Podret pa industrijsko cono narest da bodo slużbe.
faganel
12. 03. 2018 19.39
+7
Vedno, ko sem šel tam mimo, sem z odprtimi usti gledal to lepo stavbo. Res škoda, da propada... žalostno.
Uporabnik1385495
12. 03. 2018 19.02
+8
Imamo malo arhitekturne dedišcine,pa se ta nam je odveč.Le kako za to skrbijo Angleži,Francozi,Avstrijci?Ali mi res ne zmoremo niti ene reci urediti,kot nirmalne drzave?Zdaj bido pa spet stavkali solniki.A za to pa bo?Spet.
wolfterier
13. 03. 2018 09.54
-1
Mi bomo obnovili Palestino,tam so zgradbe v slabem stanju,šotori pa raztrgani,Korel ne more spati zaradi tega,nje...