Reportaže

Bodo orientalsko vilo Rafut končno obnovili in čemu bo v prihodnje služila?

Nova Gorica, 05. 05. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
88

S kakšnimi zgodbami bi zbudili spečo eksotično lepotico? To je vprašanje, ki so ga novogoriške mestne oblasti postavile krajanom glede vile Rafut. Potem ko je občina od države končno dobila stavbne pravice, se bo morda zdaj vendarle začela prepotrebna obnova te unikatne stavbe pri nas. Če se v naslednjih petih letih ne bo nič zgodilo, pa lahko ta arhitekturni avtoportret Antona Laščaka, ki je soustvaril podobo Kaira in Aleksandrije, za vedno izgine, opozarjajo na Goriškem.

Slepa in nema sredi majhne džungle stoji eksotična vila goriškega arhitekta Antona Laščaka. Da bi preprečili njeno nadaljnje propadanje in morebitni vandalizem, so z lahko rušljivim materialom zazidali okna in vrata stavbe, ki je edina zgradba v neoislamskem slogu v Sloveniji. Zdaj tako čaka, da jo končno prebudijo iz dolgoletnega spanca. Sameva in propada namreč že vse od leta 2003, ko je vilo zapustil Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica.

Občina Nova Gorica je z lastnikom – državo oziroma ministrstvom za izobraževanje – 11. aprila podpisala pogodbo o prenosu stavbnih pravic. Trenutno je pogodba v postopku vpisa v zemljiško knjigo. S prenosom stavbne pravice so presekali zapleten vozel glede lastništva, ki je v precejšnji meri oviral samo obnovo vile. Država ni točno vedela, kaj bi s stavbo oziroma kje bi dobila denar za obnovo. Tudi, ko se je leta 2008 dobra dva milijona evrov proračunskega denarja vendarle našlo, se je zamenjala vlada, prišla je kriza in nova vlada je denar vzela. Zdaj bo za obnovo vile in pripadajočega parka morala poskrbeti občina, ki bo s posestvom tudi upravljala in ga dala v uporabo. 

Za celotno obnovo vile in parka bodo potrebovali 4,5 milijona evrov, so izračunali na občini. "Iz celostnih teritorialnih naložb že imamo rezerviran denar za prvo fazo obnove, ki bo stala dobra dva milijona evrov. S tem denarjem bomo vilo obnovili do te mere, da bomo ustavili propadanje. Potem bomo iskali sredstva za to, da bomo izvedli še drugo fazo, ki bo omogočila, da se notri naselijo neke vsebine," nam je ob našem obisku v Novi Gorici pojasnil tamkajšnji župan Klemen Miklavič

Sprednji del, kjer je bila nekoč obokana veranda, so med drugo svetovno vojno pozidali.
Sprednji del, kjer je bila nekoč obokana veranda, so med drugo svetovno vojno pozidali. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj bo v vili, ko bo obnovljena?

Za zdaj še ni odločeno, čemu bo služila vila v prihodnje. Na občini še tehtajo vse predloge in ideje, ki so jih dobili med javnim pozivom, s katerim so se po mnenje obrnili na lokalne prebivalce in širšo javnost. "S tem vračamo vilo že v fazi prenove ljudem. Ljudi spodbujamo, da sami povedo, predlagajo, kaj bi lahko bila vsebina te vile in tega parka," pravi Miklavič. Zamisli o tem, kaj naj bo v vili, so različne: muzej, galerija, restavracija s tipično lokalno hrano, raziskovalne vsebine, inštituti, tudi univerza se je oglasila s svojimi predlogi. "Treba bo pretehtati in se odločiti za pravo pot, pri tem pa bo imela glavno besedo ekipa, ki pripravlja prijavo za evropsko prestolnico kulture," je dejal župan.

Vilo Rafut in njen park so namreč kot eno izmed prizorišč umestili v projekt skupne kandidature Nove Gorice in Gorice za naslov evropske prestolnice kulture 2025. Zato si želijo, da bi imela vila nekakšno povezovalno vsebino. "Laščakova vila je en tak zelo lep simbol tega vrenja, te izmenjave. Konec koncev gre za domačega arhitekta, ki se je uveljavil v Egiptu, torej v arabskem svetu, in se potem vrnil domov. Skupaj s seboj pa je prinesel določene kulturne in arhitekturne elemente tistega prostora. Laščakova vila je tako en simbol tega prepiha in te odprtosti, pa tudi po drugi strani svetovljanskosti tega prostora," je pojasnila Vesna Humar, članica delovne skupine za kandidaturo Nove Gorice in Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025. "Vsebinsko v vsakem primeru razmišljamo o nekakšnem stiku oziroma prepletu Vzhoda in Zahoda in za srečevanje kultur. To se nam zdi pomembno tudi glede na politične in ideološke razmere v svetu, ki nas bolj silijo v to, da se zapiramo, gojimo strahove in predsodke, zato je na drugi strani to odpiranje tudi na podlagi neke zgodovinske izkušnje lahko ključnega pomena."

Kdo je bil Anton Laščak?

"Če bi imel dovolj denarja, bi najraje vilo obnovil sam in v njej živel," malo v šali, malo zares pripomni italijanski arhitekt Diego Kuzmin s cigaro v eni in s kupom gradiva o vili in njenem arhitektu v drugi roki. Verjetno ga ni človeka, ki bi bolje poznal delo in življenje našega arhitekta Antona Laščaka, ki ga Italijani poznajo tudi kot Antonia Lasciaca. O njem je celo doktoriral in napisal več knjig in člankov. "Vsaj 10 diplomskih nalog je bilo narejenih na temo obnove vile in večina se ni ukvarjala s samim procesom restavriranja, ampak z vsebino," pravi Kuzmin. To dokazuje, da je stavba ljudem še kako pomembna in zanimiva. 

Laščak je bil sin slovenskih staršev in tudi poročil se je s Slovenko. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, vsi pa so umrli v tujini, nihče ni pokopan na Goriškem. Ker ni bilo nikogar, ki bi tukaj skrbel za njegove osebne stvari in predmete, so se ti tako izgubili.

Zakaj o tem izjemnem arhitektu, ki ga je zadnji egiptovski kediv Abas II. vzel za svojega dvornega arhitekta in je vdahnil podobo mestnih središč Aleksandrije in Egipta, Slovenci tako malo vemo? Zgodba je najbrž podobna kot pri arhitektu Maksu Fabijaniju. "Nekateri mislijo, da je bil Laščak iredentist, se pravi, da se je zavzemal za italijansko osvajanje ozemelj. On je to držo prevzel med prvo svetovno vojno in menim, da je bila to drža, ki je bila potrebna v tem obdobju. Če nisi tako razmišljal, pač nisi dobil nobenih javnih naročil, arhitekti in urbanisti pa so bili seveda od tega odvisni," pravi Kuzmin. Zato je, kot dodaja, takšna interpretacija napačna. "Laščak je bil svetovljan, čutil pa je slovensko identiteto zaradi svojih staršev, furlansko identiteto, ker je živel v furlanskem okolju, italijansko, nemško ... Skratka, bil je nosilec te predvojne multikulturnosti Gorice in narobe mu je pripisovati nek nacionalizem s katere koli strani," pravi Kuzmin. Tovrstna prepletena in večplastna identiteta pa je danes nekaterim nerazumljiva.

Fotografija Antona Laščaka iz leta 1910
Fotografija Antona Laščaka iz leta 1910 FOTO: Arhivski posnetek

O arhitektu se je ohranilo zelo malo zapisov. Ni pisem ali dokumentov, ki bi razkrili kaj več o tem, kaj ga je gnalo v Egipt. Tja je odšel leta 1882, kmalu, potem ko je britanska mornarica bombardirala Aleksandrijo, kjer je bil zelo močan odpor in boj za neodvisnost Egipta. Britanci so tako rekoč do tal porušili mesto, ki je takrat imelo okoli 300–400 tisoč prebivalcev. "Zato je bilo tam veliko dela. Tja so odhajali arhitekti, inženirji, projektanti in podjetniki iz vse Evrope. Med njimi je bil tudi Laščak, zelo mlad arhitekt. Takrat je imel 26 let, pred tem pa je nekaj let delal v Gorici," pripoveduje Kuzmin. Ker njegova dela v Gorici niso bila zabeležena v arhivih, so sprva predvidevali, da je v Egipt odšel, ker tukaj ni našel dela. Vendar ravno arhitekt Kuzmin je pol leta brskal po arhivih in našel veliko projektov, ki jih je Laščak naredil v svojih mladih letih. Zato pravi, da najbrž v Egipt ni odšel, ker tukaj ne bi imel dela. "Verjetno je tam koga poznal. Trst je bil zelo povezan z Aleksandrijo in Egiptom, saj so Tržačani financirali gradnjo Sueškega prekopa," meni Kuzmin.

V tistem času so v Egipt, predvsem v Aleksandrijo, odhajale tudi ženske. "Med letoma 1850 in 1940 je na tisoče žensk s tega območja odpotovalo v Egipt. Odhajale so kot služkinje, dojilje, varuške, guvernante, šivilje, kuharice ... Skratka, opravljat te gospodinjske poklice k takratni družbeni eliti Aleksandrije in Kaira. Gotovo bo en del vile v prihodnosti povezan s to zgodbo ravno zato, ker gre za stik z našimi kraji in Egiptom. Se pravi gre za trčenje dveh svetov, ki sta si na prvi pogled zelo različna, ampak sta v določenem zgodovinskem obdobju vseeno živahno komunicirala," pravi Humarjeva. 

V Egiptu arhitekturna zvezda, doma komaj poznan

Laščaka zagotovo lahko prištevamo med največje arhitekte slovenskega rodu, čeprav v Sloveniji njegovih del ne poznamo preveč dobro. A, če ste kdaj bili v Aleksandriji ali Kairu in občudovali katero od stavb v središču mest, ste morda občudovali prav delo slovenskega uma. 

Od egiptovskega podkralja (kediva) Abasa II. je Anton Laščak za zasluge prejel plemiški naziv beg, kar bi lahko primerjali z nazivom baron. Abas II. ga je imenoval za glavnega dvornega arhitekta.

"V Egipt je prišel s klasičnim srednjeevropskim eklektičnim stilom in njegova prva dela tam so anonimna," pravi Kuzmin. Nato pa je zaslovel z galerijo Menasce v Aleksandriji in odprla so se mu vrata na dvor takratnega egiptovskega vladarja. Kuzmin je prepričan, da je imel pri tem precej sreče in da mu je pot do kediva utrla njegova asociacija z avstroogrsko:"Ker se je egiptovski kediv, namesto da bi ga poslali v Pariz ali London, izobraževal na Dunaju. Tam se je srečal z germanskim svetom in je pozneje za svoje svetovalce vzel avstrijske in nemške, ker mu je bil ta svet bliže. Namreč, tudi poročil se je z avstroogrsko plemkinjo Marrianno Török de Szendro, ki je bila sestra njegovega sošolca z Dunaja." Laščaka je leta 1907 imenoval za vodilnega arhitekta kraljevih palač in mu podelil častni naziv beg.

Kmalu po prihodu v Kairo se je arhitekt naučil mameluškega oziroma neoislamskega arhitekturnega sloga ter se vanj zaljubil. Zgradil je številne vile za najpremožnejše Egipčane tistega časa, Kuzmin si je v Egiptu skoraj vse tudi ogledal. Mnoge od njih so danes zapuščene. "V eni od njegovih vil v Kairu je zdaj del tamkajšnjega ministrstva za zunanje zadeve. Kraljevi palači v Aleksandriji in Kairu je bodisi zgradil bodisi obnovil. Ena od njegovih prepoznavnih zgradb je tudi stavba zavarovalnice Generali v Kairu," našteva. Med drugim so po njegovih načrtih leta 1911 zgradili tudi koptsko cerkev sv. Petra in Pavla v Kairu, železniško postajo Ramleh v Aleksandriji, pa stavbo prve banke v Egiptu. Pri zasnovah zasebnih vil je pogosto prepletal evropski neobaročni slog z modernimi elementi, ker si je takratna lokalna elita želela arhitekture, ki je spominjala na evropsko. Pri dvornih projektih pa je spajal islamske arhitektonske oblike in okrasje s secesijskimi elementi. Kot dvorni arhitekt pa je sodeloval tudi v komisiji za varovanje spomenikov arabske umetnosti.

Vila Rafut kot Laščakov arhitekturni avtoportret

Ob vili je Laščak zasnoval tudi eksotični park, v katerem je posadil 114 različnih vrst rastlin in 500 drevesnih in grmovnih 'osebkov'. Med drugim v njem rastejo ciprese, cedre, črnike, lovorji, lovorikovci, sekvoje, posebna vrsta hrasta in druge toploljubne rastlinske vrste. Za park skrbi občina, ki ga občasno daje v najem za fotografiranje, snemanje reklam, oglede ...

Med prvo svetovno vojno je bil egiptovski vladar odstavljen in takrat se je v domovino vrnil tudi Laščak, a je kmalu po vojni odšel nazaj v Kairo. Zemljišče, na katerem je zgradil vilo Rafut je sicer kupil že leta 1907 z namenom, da tam postavi vilo z vsemi elementi, ki se jih je naučil v Egiptu. Vilo in park je zgradil v letih od 1908 do 1910. "Vila je bila med prvo svetovno vojno večkrat poškodovana, potem jo je večkrat delno obnovil med letoma 1928 in 1929. Med drugo svetovno vojno je bila spet močno poškodovana, po drugi svetovni vojni pa je prešla v last takratne SFRJ," je zgodovino vile na kratko povzela Marinka Saksida, vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Nova Gorica. 

Zanimivo je, da Laščak nikoli ni zares živel v vili. Sem je prihajal poleti, ko je bilo v Egiptu prevroče. Leta 1939 je vilo pri Zavarovalnici Generali iz Trsta zastavil v zameno za življenjsko rento. Med drugo svetovno vojno je bil poškodovan sprednji del vile z verando, zato so ta del dogradili malo "po partizansko", se pošali Kuzmin. "Takrat so imeli drugačne potrebe, zato so ta del preprosto zazidali." Ko bodo vilo po vseh teh letih znova obnovili, pa si Kuzmin želi, da bi jo vrnili v prvotno stanje.

Žal se ni ohranila nobena fotografija notranjosti vile iz časa, ko jo je zgradil. Bila je okrašena s tipičnimi orientalskimi vzorci, a so skozi leta stene prepleskali, izgubilo pa se je tudi originalno pohištvo. "Originalna je le ena kljuka od vrat," pravi Kuzmin.

Ta vila je njegov arhitekturni avtoportret, pravi Kuzmin. "Tu je izkazal sebe, hiša je bila njegova, ustvarjal je, kar je želel, saj je imel dovolj denarja." Kuzmin je naredil primerjalno analizo in ugotovil, da so na vili arhitekturni elementi, ki so popolnoma identični tistim, ki jih lahko najdemo na nekaterih mošejah in drugih stavbah, ki jih je gradil v Egiptu. Vhodna vrata so identična nekaterim, ki jih vidimo v arabskem svetu, rozete so enake tistim, ki jih je delal v Kairu, prav tako je kupola takšna kot na njegovih stavbah v Kairu. Ponavljal je vzorce, na vili tako vidimo Salomonov vozel, vogalne dekorativne stebre, tudi bizantinske dekorativne elemente in geometrijske vzorce. "Ampak vse te njegove ponovitve tukaj niso bile kopije, pač pa so to arhitekturni citati," pravi Kuzmin.

Kalup za kupolo, ki je sam po sebi izjemna arhitekturna stvaritev, krasi eksotični park pred vilo. Arhitekt ga je tja umestil kot dekorativni element, na njem pa je nek zaljubljeni par ob koncu druge svetovne vojne zapisal svoji imeni.

Ljubezensko sporočilo, zapisano na kalupu kupole v parku vile Rafut.
Ljubezensko sporočilo, zapisano na kalupu kupole v parku vile Rafut. FOTO: Aljoša Kravanja

To je še eden od dokazov, da je park z vilo že od nekdaj privlačil ljudi zaradi svoje posebnosti. Zakaj je pomembno, da se vila ohrani in obnovi, je takole strnil Nejc Koradin, svetovalec župana za okolje, prostor in urbani razvoj: "Izgubili bi kulturno dediščino pomembnega arhitekta, ki je soustvarjal ta slovenski prostor. Izgubili pa bi tudi pomemben vidik pri ustvarjanju nekega skupnega prostora na meji, ker je to dediščina, ki je kot svojo ne prepoznamo samo Slovenci, pač pa tudi Italijani oziroma Furlani iz sosednje Gorice oziroma tudi tam živeča slovenska skupnost."

Da se z obnovo mudi, pa je poudaril tudi italijanski arhitekt Kuzmin: "V tem trenutku se stavba podira, če bo ostala prazna še pet let, se bo sesula sama vase. Zato je treba čim prej investirati v to, da stavba neha propadati in da ostane v svoji izvirni obliki." 

Laščak se je rodil 21. septembra 1856 v Gorici, umrl pa je 26. decembra leta 1946 v Kairu, ko je bil star 90 let. Pokopali so ga v grobnici sina Romea Laščaka. Zanimivo je, da kljub temu, da je bil nekoč v Egiptu veljak, na njegovem grobu ni njegovega imena. Trenutno pa potekajo tudi razprave o tem, da bi njegove posmrtne ostanke prenesli v domovino. Koptska cerkev, ki skrbi za pokopališče, je namreč pred leti zaradi prostorske stiske in zato, ker za grob nihče ni plačeval, nameravala grob odstraniti.

In česa so se na občini naučili v vseh teh letih propadlih poskusov, da bi se našel denar in volja za obnovo? "Predvsem smo se naučili, da objekte takšnega pomena, kot sta vila in park, ne moremo prepustiti zasebnim investicijam, ker jih preprosto ni. Zasebnikov ne zanima kulturna in naravna dediščina, dokler ni ta hitro donosna," pravi župan Miklavič. Spomnil je na upor in protest lokalnih prebivalcev, ko je država objavila namero, da bi dala vilo in park na javno dražbo. Poleg tega pa, pravi, so dobili še eno lekcijo: "Ker je bila država lastnik, se ni nič zgodilo. Ko je občina prevzela pobudo, so stvari stekle in smo našli nek kompromis. Država sama je več ali manj stacionirana v Ljubljani in iz Ljubljane se slabo vidi, kaj se dogaja drugje po Sloveniji. In v tem primeru niso vedeli, kaj pomeni ta objekt za prebivalce, za prostor, za te naše kraje." 

Kljub temu da so se zdaj stvari (znova) začele premikati, pa na občini še ne morejo zagotoviti, kdaj se bodo začela obnovitvena dela. Vsekakor pa bodo ta potekala v več fazah, prva faza, ki bo preprečila nadaljnje propadanje stavbe, bi se lahko začela že kmalu, potem ko bodo imeli pripravljene načrte za obnovo in vso potrebno dokumentacijo. Ter seveda: denar. Tega naj bi iz evropskih sredstev dobili že prihodnje leto, upajo na občini. Dejstvo pa je, da z vsakim letom vila vse bolj propada in da bo z vsakim zamujenim letom cena obnove višja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fulano in Beltrano
05. 05. 2019 19.18
+19
Saj komentarji/komentatorji že v naprej ponujajo pojasnilo o tem, zakaj je vila v takem stanju. V Goriških Brdih je kar nekaj luksuznih/butičnih hotelov, apartmajev...ki so jih že zvohali ljubitelji lepega z vsega sveta. Ampak naj se naši še naprej kregajo in drug drugemu mečejo polena pod noge. Bolj važno od prihodnosti je kdo je bil kje leta 1945. Nacionalni šport. Medtem pa gre svet naprej, mi pa capljamo daleč zadaj in debelo gledamo vsakič, ko prestopimo meje.....
vicente
05. 05. 2019 18.32
+4
ma najemnikom Margerite naj ga dajo,bo urejen takoj še šoldi bodo ostali za popravit rajhanje z belim prahom
nadali
05. 05. 2019 14.01
+40
Ponavadi ni interesa, ne denarja ne pretirane volje in preveč postopkov, da se pri nas karkoli obnovi. Prej vse propade in tako se izgubi del nase zgodovine. Upam, da to pot uspe in bo obnova vile Rafut uspela.
leond1
05. 05. 2019 13.47
+10
komunizem bo vse uničil ker je korupcija
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 14.45
+3
willhelmtell
05. 05. 2019 12.35
-4
Skoda, da je vse to tako propadlo. Tu se vidi , ksj je komunizem naredil. In tako se danes misli veliko ljudi.
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.40
+7
Ena in ista mantra narodnih izdajalcev. Preber si clank potem pa komentiraj konvertit
Bojan-F
05. 05. 2019 11.44
-6
Desni sektor si ne more kaj, da se ne laze tudi na gospodov dan ... "Grad v kraju Loče,lastnik Slovenec z priimkom POSEK." ... nemskutar Possek Franz je bil krajevni vodja Stajerske domovinske zveze in clan NSDAP, torej kot tak vec kot legitimen cilj ...
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.33
-10
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.34
+22
Ne mors verjet... kaj vse so si sposobni zmislit potomci domobrancev. Sprijaznite se, da so vam bili starsi izdajalci. Ni potrebe, da ste se vi..
kapetan
05. 05. 2019 11.40
+79
Vila je kot časovna ura Gorice. Spomenik zgrešeni politiki Nove Gorice. Njen propad je sinonim propada Nove Gorice. Ko sem bil otrok je še tam živel laboratorij in nekaj se je tudi park tudi urejalo. Vila propada že od mojih ranih let in od 2003 je zaprta in zapuščena. Če bi dejansko bil interes bi bila že poštimana. Če jo prodajo z koncesijo za igralnico bo v treh letih bolj sijala kot EDA center v Go. Samo priskledniki ne bodo nič imeli nič od tega. Dejstvo je da bivši župani niso videli v njej cvenka in zato je propadla kot Goriško gospodarstvo. Želim uspešnega dela novi mestni oblasti in da vidimo če bo ta zmogla bit uspešnejša od neuspešnih predhodnikov.
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.58
-3
Lahko se kaj vec napises prosim. Kaksen laboratorij? In kaj je bilo tam do leta 2003?
CDROM
05. 05. 2019 13.51
+20
Bil je zavod oziroma NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJE, OKOLJE IN HRANO.
kapetan
05. 05. 2019 13.54
+25
Tam je bil laboratorij ZD N. Go. Kolikor se spomnim je bil v kletnih prostorih in vrhnji del stavbe je bil verjetno prazen. Kdor se pa bolje spomni pa naj ne kar popravi. Je pa bil lep park kateri je danes bolj zapuščen kot kaj drugega.
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 14.46
+6
CDROM
05. 05. 2019 16.22
+16
Park je bil prelep in se ga je urejalo, danes je zapuščen pa vendar nekako še vedno zanimiv, predvsem zaradi bambusa, ki ga je tam ogromno.
staridida
05. 05. 2019 11.09
-20
Vila je preblizu Kapele-v tem je hudič...
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 10.14
+53
Se enkrat vsem, ki pametujejo. Kdor si je prebral clanek, ve da vila propada od leta 2003 in ne od leta 1945.
AlternativeFacts
05. 05. 2019 10.18
-2
Brezveze se trudiš...Saj ti že v članku enačijo iredentiste in skrajno desno ideologijo Duceja....
CIGU MIGU
05. 05. 2019 10.12
-10
prodajto jo šejku iz bahrajna in ta bo onovil vse slovenske podrtije
deratizacija
05. 05. 2019 10.10
+43
Na občini imajo plačane ljudi, da skrbijo za vsebine takšnih objektov, potem pa narod sprašujejo, kaj bi vanje umestili.
Homofobb
05. 05. 2019 10.04
-23
Vtipkajte npr v iskalnik... Ville Venete... in bote videli kaj so prave vile!
brabusednet
05. 05. 2019 10.00
+13
Od leta 45 naprej komunisti so uničili in pustili propast na desetine gradov in ostalih zgodovinskih zgradb.To pa samo zaradi njihove politike do lastnikov bogatašev.S tem so hoteli njih izbrisat iz naše zgodovine.Saj vemo,kaj so naredili z temi lastniki med in po vojni.Vse ki niso pobegnili so jih pobili.To je zgodovina naše slavne komunistične preteklosti.V Avatriji,Italiji in drugih demokratičnih državah je vse to ohranjeno in služi namenu in turizmu.Se je mogoče od teh levičarjev vprašal o škodi,ki so je s propadanjem povzročili.Koliko bi lahko zaslužili z turizmom od tega in ljudi zaposlili.Komunistična ekonomija pač sloni samo na njihovi politiki.Ta še danes povzroča škodo državi in narodu.
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 10.11
-16
Ha ha ha ha v avstriji italiji in drugih demokraticnih drzavah ha ha ha ha
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 10.13
-7
Me pa seveda tudi zanima spisel teh desetine gradov in ostalih zgodovinskih objektov. Das lahko kaksen primer? Da ne bomo nekaj na pamet..
brabusednet
05. 05. 2019 10.44
+15
Grad v kraju Loče,lastnik Slovenec z priimkom POSEK.Partizani leta 45 na dvorišču ustrelili lastnika.Sin in hčera sta,k sreči zbežala.Grad je klavernem stanju in propada.
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 10.46
-11
En primer! Bravo! No grem malo guglat... pa se vrnem..
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 10.49
-8
brabusednet
05. 05. 2019 11.00
+13
Vidim,da ne poznaš lastne države ali samo doma čepiš.Če bi potoval po državi bi marsikaj videl.Si pač pepe.
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.36
+0
Prav gotovo vem o sloveniji vec kot ti. Tudi poznam jo prav gotovo bolje kot ti. Verjetno pa ti bolj obvladas domobranske in ostale
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.36
-1
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 12.38
-4
Smo te lepo nasli. In hitro ugotovili koga ti zagovarjaa tukaj gor. Tudi ce bi vsaj malo poznal slovensko literaturo, bi vedel kdo je Bolcev Pepe in se tako tudi ne bi ujel na to past. V resnici sem
MarKav
05. 05. 2019 13.41
+3
V resnici si malo bolan! Naša zgodovina je taka kot je! Mladi od nje ne bodo živeli! Če bi gledali naprej, bi večini Slovencev bilo bolje, kot pa sedaj. Zaradi razklanosti imajo privilegije le nekateri, večinoma potomci borcev za enakopravnost. Oba dedka (nonota) sta bila partizana, vendar se nista borila zato, da bodo pri koritu samo izbrani potomci tistih, ki so se borili za enakopravnost. Se je pa potrebno soočiti s svojo zgodovino, priznati da smo imeli tako domobrance kot po vojni nepotrebne poboje nedolžnih ljudi s strani k.p. ter iti naprej. Taka pač je naša zgodovina. Otroci pač ne morejo biti krivci za dejanja svojih staršev. Nemci, Avstrijci in drugi so se pač s tem sprijaznili in so šli naprej, pri nas pa imajo eni zaradi tega privilegije in namenoma delijo ljudi, ker drugače nimajo kaj pokazati in bi ostali brez davkoplačevalskega denarja. Lahko je biti pameten, če si prisesan na državne jasli.
Bolcev Pepi
05. 05. 2019 14.53
-3
Zase govori izdajalc. Jaz nisem prisesan. Verjetno sklepas po sebi. In vse kar pises je cista manipulacija. Za povojne poboje se je ze veliko ljudi opravicilo. Postavile so se table, prekopalo morisca itd. Da je umrlo veliko nedolznih je seveda tvoja razlaga. Nisem pa se zasledil, da bi se tvoji predniki ali ti sam opravicil za narodno izdajo itd. Tito je bil zaprt leta 1924. Dobrih dvajest let pred povojnimi poboji. Komunisti so bili preganjanji cetrt stoletja in vec pred drugo vojno. Le zakaj???? Tvoja zgodovina ima samo eno plat. Tako, da ti kar svojim potomcem te pravljice razlagaj. S cim so se avstrijci sprijaznili??? Pa nemci??? Povojni poboji so se dogajali po celi evropi. Samo pri nas pa imajo potomci izdajalcev toliko prostora v medijih kot pri nas.
MarKav
05. 05. 2019 20.51
+5
Če bi malo poznal zgodovino bi vedel, da je bila pred vojno Primorska okupirana s strani Italije in so se Slovenci z veseljem pridružili NOV. Domobrancev pa tu niso poznali. En nono je v vojni umrl, tisti, ki pa je preživel, je znal povedati kolikokrat so bili prezebli in lačni, vrhovni pa so imeli v šotorih ženske, hrano in alkohol. Po vojni pa so si ravno ti prilastili vse zasluge in sebi in potomcem zagotovili previlegije do dandanes. Po vojni za enakopravnost so eni postali veliko bolj enakopravni kot drugi.
wolfterier
06. 05. 2019 10.05
+1
Pepi,Kučanovega strica so na Ptuju obesili.Takrat se je pisal Kičan.Poguglaj,če ne verjameš.Ata je bil pa poročnik Mađarske vojske,samo Repe tega ni napisal v tisti znameniti knjigi !!!
resslovenka
05. 05. 2019 09.58
+74
Me samo zanima, kateri kulturni spomeniki, ki jih samostojna država Slovenija smatra za kot narodno dediščino posebnega pomena je že obnovila. Zavod za spomeniško varstvo ne pusti posegov tistih, ki bi to dediščino radi obnovili, država "nima" denarja in raje vidi, da propadajo. Tako imamo zaščitene razvaline. Za Betnavo in Brdo se po čudežu vedno najdejo sredstva. Ozrite se malo po svetu, kako zgledno skrbijo za zgradbe in spomenike svojih prednikov. Narod, ki ne ceni svoje dediščine nima svetle prihodnosti. Pa je brez veze to omenjati, ker se tistih, ki o tem odločajo nikoli ne prime.
AlternativeFacts
05. 05. 2019 09.57
+19
"Zgodba je najbrž podobna kot pri arhitektu Maksu Fabijaniju. "Nekateri mislijo, da je bil Laščak iredentist, se pravi, da se je zavzemal za italijansko osvajanje ozemelj......"...@Vi pa zgleda ne veste kaj je iredentist, da take neumnosti pišete...Ni bil za "pete potegnjen" ali njegovi simpatizerji, noben iredentist...
supergigi
05. 05. 2019 09.54
+32
No glede na izkušnje grada Branik kjer je tudi lastnik Ng občina, se vili ne obeta nič dobrega.
Bojan-F
05. 05. 2019 12.24
+6
... prva tezava so Rihenbercani ... furestov ne pustijo zraven ... dolina je zelena v vseh pogledih.
Castrum
05. 05. 2019 09.51
+18
Odnos SFRJ do slovenske kulturne dediščine pred 1941 je bil negativen in ponižujoč. Slovenija se počasi izvija iz te ideološke blokade. Počasi. Prepočasi.
AlternativeFacts
05. 05. 2019 09.59
-7
deratizacija
05. 05. 2019 10.03
+11
In prepušča večino kulturnih spomenikov dokončnemu propadu.
Bojan-F
05. 05. 2019 10.48
+20
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ... rojak bojda principielni zagovornik in razlagalec demokracije me redno nasmeje ... vila Rafut je bila po WW2 usposobljena, da je do leta 2003 bil v njeji Higienski zavod oz. Zavod za javno zdravje ... potem se je preselil v Primex ... zgradba in predvsem botanicni vrt so bili povsem spodobno vzdrzevani, le bambus jim je malo pobegnil.
Castrum
05. 05. 2019 11.44
+5
ha,ha,ha,ha, bojanček, če bi bil realni opazovalec in realni razlagalec dogajanja v "sistemu", bi seveda napisal, da niso tovariši v Rafut investirali nič, slabo so jo vzdrževali in nič obnavljali. Saj smo bili dostikrat v tej stavbi in smo videli kako iz leta v leto bolj propada. Vprašaj malo "goricjane" ! Če bi bila primerno vzdrževana, seveda ne bi v desetih letih propadla.
Bojan-F
05. 05. 2019 12.28
+2
... brez vzdrzevanja v dvajsetih zagotovo ... sicer pa ti pise "goricjan".
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 09.39
-9
Ce bi desnicarji bili pismeni, bi prebrali clanek in ugotovili, da je bil arhitekt njihov...
flexi22
05. 05. 2019 09.39
+30
naj prej bi bilo potrebno prevedrit zavod za spomeniško varstvo . ko nekaj in kaj ščitiš bi morav imeti tudi obveznosti do objekta .to je isto se vzame konje v upanju ,da bo bolje živel pa ni hrane ,kojn pogine in vsi srečni . jaz sem gradiv pod spomeniškim varstvom in vem kaj je to
Bol?ev Pepe
05. 05. 2019 09.37
+5
Neizobrazeni slovencki seveda ne razumejo kaj je kultura in dodana vrednost, ki jo kultura prenasa. Izza tekocega traku je tezko biti odprte glave in 21.stoletju primerno razgledan..