Slovenija

Virant: V ozadju ni nobene teorije zarote

Ljubljana, 11. 10. 2011 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Š.Z./V.Ć./STA
Komentarji
318

Po Virantovi napovedi o samostojni listi na volitvah mu v SDS očitajo nepoštenost in zahrbtnost. Virant odgovarja, da za njihovo odločitvijo ni nič drugega kot iskrena želja, da energijo, znanje in voljo vložijo v to, da bi šlo Sloveniji bolje.

V SDS Janeza Janše so se na najavo Gregorja Viranta, da bo s svojo listo kandidiral na parlamentarnih volitvah, odzvali z besedami, da so neprijetno presenečeni. Na Twitterju so objavili: "SDS v Virantovi listi žal ne vidi dopolnitve in potencialnega kakovostnega partnerja. Za oboje je potrebna kredibilnost, in ne zahrbtnost." Sprašujejo se tudi, ali je hkratna najava kandidatur Viranta in ljubljanskega župana Zorana Jankovića slučaj ali družinski dogovor. Virant je namreč bratranec Jankovićeve žene Mije.

Nekoč zaveznika, danes nasprotnika
Nekoč zaveznika, danes nasprotnika FOTO: Dare Čekeliš

Virant je v odzivu na zapis SDS v oddaji 24UR OB ENIH na POP TV poudaril, da je s SDS v preteklosti veliko in dobro sodeloval. Spomnil je, da je bil minister v Janševi vladi, po njegovem prepričanju so skupaj naredili veliko dobrega. "Nisem pa se vedno strinjal z vsem in nikoli se nisem čisto identificiral s stranko SDS ter nisem bil njen član." Po njegovih besedah je bila dolgo časa v zraku ideja "te naše skupine – Marko Pavliha, Rado Pezdir, Janez Šuštaršič in jaz –, da bi ponudili neko novo ponudbo. V nekem trenutku je odločitev dozorela in mislim, da je dobro, da ustvarjamo neko novo ponudbo v Sloveniji. Vsakega atoma energije je v tem trenutku škoda, v prihodnosti potrebuje Slovenija predvsem sodelovanje," je dejal.

Na spletni strani SDS so danes zapisali, da je Virant kot predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS sodeloval pri pripravi ocene stanja v državi, pri pripravi protikriznih ukrepov in sistemskih rešitev za prihodnji mandat, program SDS za področje javne uprave je tudi javno predstavil. "Sodeloval je tudi pri drugih aktivnostih Strokovnega sveta SDS in ima ključne dokumente tega organa. Iz razprav na Strokovnem svetu SDS pozna tudi povolilne projekcije stranke ter temelje njene strategije za volitve in povolilni čas."

Po njihovih trditvah je predsednik SDS Janša 27. septembra vprašal Viranta, ali držijo govorice, da namerava na volitvah nastopiti s svojo listo. Virant naj bi mu odgovoril, da takšna razmišljanja obstajajo, "vendar je hkrati odločno zatrdil, da v nobenem primeru ne bo delal samostojne liste, če se SDS s tem ne bi strinjala. Predsednik SDS mu je dejal, da Slovenija v teh časih potrebuje združevanje, in ne drobljenje glasov, ter da bi bila takšna lista izrazito škodljiv projekt." V SDS opozarjajo, da so verjeli, da je bila s pogovorom končana dilema, Virant pa je nato zelo aktivno sodeloval tudi na seji strokovnega sveta SDS natančno pred tednom dni, in sicer 4. oktobra.

SDS bo kljub takšnim udarcem pod pas in poskusom odvračanja pozornosti od ključnih razvojnih problemov države neomajno vztrajala na začrtani poti ter s ponudbo konkretnih in pravičnih rešitev ter odkritim združevalnim pristopom delovala za dobro Slovenije. SDS

Sprašujejo se, kje je Virantova verodostojnost. Po njihovih informacijah naj bi že poleti klical njihove člane, simpatizerje in podjetnike, slednje za finančno podporo. Dajal naj bi jim vtis, da gre za dogovor z vodstvom stranke. "Takšno ravnanje ni pošteno in ga obžalujemo. Napoved liste praktično skupaj z napovedjo kandidature ljubljanskega župana Jankovića vzbuja dodaten slab občutek. Mnogi nas opozarjajo, da gre za ambicijo zaledja tranzicijske levice po obračunu s SDS. Češ, Janković bo mobiliziral in združil levico, Gregor Virant pa vnesel dovolj zmede med volivce SDS, da ne bo mogla sestaviti dovolj trdne vlade za naslednji mandat."

Spomnili so, da je Virant že junija letos javno izjavil, da "za demokracijo ne bi bilo dobro, če bi SDS na volitvah dobila več kot 50 odstotkov" in da je enak stavek včeraj ponovil nekdanji predsednik Milan Kučan. "Kako pa naj volivci, ki ob glasovanju seveda ne vedo, kakšen bo končni rezultat, upoštevajo ta "dobronameren" Virantov nasvet in glasujejo proti "nevarnosti za demokracijo", če ne tako, da pač ne glasujejo za SDS? Opozarjajo tudi, da ne Virant ne Kučan podobne grožnje za demokracijo nista razpoznala v 50+, ki jih je Zoran Janković že dvakrat prejel za svojo listo v Ljubljani," so opozorili.

Virant: Plujemo proti ledeni gori!

Na očitke, da se pri Virantovi novi listi ne ve, ali je leva ali desna, je Virant v oddaji Svet na Kanalu A povedal: "Nismo ne na levici in ne na desnici. Smo na sredini, imamo jasne vrednote, želimo pomagati pri tem, da se slovenska barka obrne v pravo smer, in to je vse. Za našo zgodbo ni nobenih zarot. Možnost, da bi oblikovali novo listo, neko dodatno ponudbo na volitvah, je bila dolgo časa v zraku in na koncu smo se odločili. Odločitev ni bila lahka, treba je bilo razčistiti vrsto osebnih zadev – vsi imamo družine in službe – a smo se na koncu odločili, da v to gremo, ker mislimo, da Slovenija to potrebuje. Slovenska ladja je obrnjena v nevarno smer, plujemo proti ledeni gori in če ne bomo po volitvah stopili skupaj, če politika ne bo sodelovala in obrnila te ladje v pravo smer, potem se nam ne piše dobro. Mi smo ocenili, da imamo s svojo ponudbo možnost, da k temu prispevamo."

Zagotovil je, da za njihovo odločitvijo ni nič drugega kot iskrena želja, da energijo, znanje in voljo vložijo v to, da bi šlo Sloveniji bolje. "Nič drugega, nobenega dogovora. V politiki je včasih tudi kaj iskreno!" je še dejal.

Kot pravi, v zadnjih dneh intenzivno nabirajo kvalitetne kandidate. "Kriteriji so naslednji: da so sposobni, da so bili uspešni v svojih poklicih, da so pozitivno naravnani in da imajo veliko energije, ki so jo pripravljeni razdati tudi za ljudi," je zaključil Virant.

Kresalova in Jelinčič pozdravila široko izbiro na volitvah

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer meni, da je Virant resen tekmec v volilni kampanji, "vendar se bo resnost pokazala takrat, ko bomo imeli na mizi program liste". Po njegovih besedah se bo potrdila, ko se bodo odvijala soočenja vseh strank in bodo imeli volivci priložnost, da vidijo, ali gre res za nove rešitve iz sedanje gospodarske, socialne in finančne krize. "Mi, ki smo parlamentarne stranke, smo en del svojega že oddelali in pokazali, kar zmoremo. Ampak v SD smo odločeni, da gremo naprej," je poudaril.

Prvak Zaresa Gregor Golobič je po Virantovi napovedi na Twitter zapisal: "Tranzicija na levici je blizu konca. Če bo Virant res izpeljal potezo do konca, se bo ne glede na namene morda to zgodilo tudi na desnici."

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Damjan Žibert

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je pozdravila široko izbiro na volitvah, ki je za volivce vedno "dobra in dobrodošla". Veseli se tudi napovedi Viranta, da bo njegova lista gradila na klasičnem liberalizmu, zato pričakujejo, da se jim bo "aktivno pridružila pri prizadevanjih za spoštovanje temeljnih človekovih pravic". Od njegove liste pričakuje, da se bo pridružila LDS pri "zagovarjanju družinskega zakonika in pravic istospolno usmerjenih, pravic izbrisanih, Romov in drugih deprivilegiranih skupin". Če drži, da bo Virant zagovarjal temeljne liberalne vrednote, pojasnjuje, da bo LDS "z veseljem sodeloval tudi z njim".

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti se strinja, da je prav, da se politični prostor razprši in se izkaže, kdo bo prišel v parlament. SNS gre po njegovih besedah na volitve s čisto vestjo. "Naredili smo veliko, več kot druge stranke. Volivcev niti enkrat nismo izdali," je poudaril.

Virantova kandidatura je po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca "bolj ena pasja bombica". Po njegovem mnenju bo Virant težko zbral 8000 podpisov. Zgodba se mu zdi "neresna" zlasti zato, ker naj bi nagovarjal liberalni del volilnega telesa, pri čemer pa je prav Virant po njegovih besedah "človek, ki mu je Janez Janša najbolj zaupal" v času njegove vlade. "To vem iz prve roke," je dejal.

Upamo, da v primeru Viranta ne gre za prelisičenje pomladnih volivcev. Kot kaže, gre za "nov" obraz slovenske levice. NSi

DeSUS bo na volitvah nastopil samostojno in tudi kakšnih predvolilnih koalicij ne bo sklepal. "S kom bomo sodelovali po volitvah, je pa odvisno tudi od volilnega rezultata," je napovedal. Kot je poudaril, je povezovanje zelo odvisno od programa, ki ga bodo ponudili sestavljavci vlade.

Predsednik SLS Radovan Žerjav obžaluje, ker Virant še nima programa za nastop na volitvah, da bi se že danes lahko pogovarjali o ključnih problemih in temah, ki tarejo Slovenijo. Izpostavil je vprašanja, kako se izviti iz gospodarsko-socialne krize, kako spodbuditi gospodarsko rast v državi brez dodatnega enormnega zadolževanja, kako zmanjšati korupcijo in učinkovito preprečevati klientelizem pri javnem upravljanju ter kako popraviti trhlo pravno državo.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak so volivci levosredinskega pola najbolj razočarani nad strankami, ki so jih pred tremi leti izvolili in so bile v vladi. "Sedaj iščejo in zahtevajo nove obraze. To želi verjetno izkoristiti lista Gregorja Viranta, ki nagovarja ljudi z bolj liberalnimi potezami in novimi obrazi v politiki. Ker pa je Virant tudi predsednik Zbora za republiko, vnaša zmedo tudi na desnici. V Novi Sloveniji zato upamo, da ne gre za prelisičenje desnosredinskih volivcev," je sporočila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vemo
12. 10. 2011 20.43
bravo za Viranta končno je našel svoja j.....ali pa je to nova potegavščina oz.bekap plan gospoda JJ
Entapametn
12. 10. 2011 15.16
JJ se pač obnaša kot majhen otrok. Zamerljiv in otročji! Je pa res, da se mu v ksih ne bi upal zameriti, ker si ne predstavljam, kaj vse je zmožen.... Če nebi bil tak revanšist, bi bil čist uredu človek mogoče, sploh zdej, ko ima tako fino ženo!! :)
Tonček Balonček
12. 10. 2011 14.28
Bratranec Jankovićeve žene, ha, ha, to ej pa ers žlahta in pol!! To ni še ničl, glavna njegova povezava je v tem, da ej zet od Brejca, ta je bil pa svoje čase komandir zaščitne enote na kočevskem, ki je imela nalogo ščititi vso partijsko vrhuško še v časih, ko je Janković bil še študent. Ne sprašujete me o odposlanec CK KPS Tomu Breju, ki je ustanovil Vojni komite za kamniško regijo že emd NOB! Skratka ta Virant je en navaden rdečkar, kukavičje jajce med poštenjaki!
MICLA
12. 10. 2011 13.41
virant je bratranec jankovičeve žene mislim da je stopil na njegovo stran in jankovič ustanavlja družinsko podjetje slovenija in nas prodal kamor bo hotel SLOVENCI če pride za mandatarja nam ni rešitve
Tonček Balonček
12. 10. 2011 11.45
Pošteni Slovenci ne smemo dovoliti, d apoelg Janše kandidira še kdorkoli. Volitve so brez pomena, vse za demokracijo je potrebno storiti že prej, te ljudi onemogočiti, kompromitirati ali ap trazpisati referendum ter podpise, ne spodobi se, da bi s epomerili z JAnšo, celo na volitvah, pa kaj si mislijo, da bodo ljudje kar odločali, koga naj obkrožijo. NA ta način ne more zmnagati noben komunist, Janša še najmanj! Zbudimo se, pojdimo na ulice in protestirajmo proti temu, d alahko kandiditra kdorkoli, vsem nam je jasno, da gre spet az zaroto, revanšizem komunistov, spodkopavanje temeljev pridobitve vojne za Slovenijo, ogrožanje svetle bodočnosti, ultralevičarje, izdajalce slovenskega naroda!
Tonček Balonček
12. 10. 2011 11.41
Srbi so v Ljudskem vrtu premagali same sebe!
korintos1
12. 10. 2011 10.48
musti Bo, bo. 50 minus, nič več plus.
Musti
12. 10. 2011 10.42
pa pa Janez :) koncno!!! Nic ne bo iz 50 hi hi hi
Adrianos
12. 10. 2011 10.41
Zmenjen z Janšo ali ne mi je prav vseeno. Po moje je Virant kar v redu osebnost. SDS-ovega negodovanja pa ne razumem. Vsak ima pravico it svojo pot. V tem ne vidim nikaršnega izdajstva. Prej možnost zajema večjega števila glasov in tvorbe močnejše, kvalitetnejše in tudi demokratičnejše koalicije. Saj ravno to poizkuša naredit levica.
korintos1
12. 10. 2011 10.40
Tonček Balonček Saj ženskam v Nsi tudi ni lepo, saj mora biti vse brezmadežno. Zato so pa tudi tako sitne.
korintos1
12. 10. 2011 10.38
dule100 08:27 Potem sta tvoj oče in mama tudi strošek države?
Tonček Balonček
12. 10. 2011 09.38
Stitch,, točno tako je, JAnša je dojel, da poudarjanje samo ene močne stranke, ki naj uresničuje program poti v bodočnost, preveč po partijsko diši in spominja na nacifašizem in komunizem, pa so si domislili še kak satelčit. NSi je popolnoma out in Virant se je ponujal kar sam, kot neka kvazidemokratična in poštemnostna varianta za volilce, ki še niso odločeni iti na volitve, ne marajo pa levakov. To ej vsa modrost etga manevra, ki je popolnoam transparenten, nihče emnda ne pričakuje, d abi Virant s tistimi procenti stopil v koalicijo z levaki!
Vance
12. 10. 2011 09.34
Kakšno prelisičenje desnosredinskih volivcev neki, ko pa bolj desni,kot je NSi,ne morejo biti.
saintjozef
12. 10. 2011 09.13
Ljudmila Novak bi lahko tud že rjuhe zamenjala.
saintjozef
12. 10. 2011 09.11
Janši mora bit enkrat jasno, da lahko drugi tud dihajo isti zrak, kot on!
Foen
12. 10. 2011 09.08
zakaj naj bi bila po Janševem ustanovitev nove stranke/liste za slovenijo škodljiva? v tem je namreč bistvo demokracije. po drugi strani pa je po mojem mnenju to med virantom in janšo le zahrbtna igra zoper nas, državljane, ki naj bi temu njunemu razhodu nasedli. po volitvah bosta namreč tako ali tako skupaj šla v koalicijo. janšini volilci bodo ostali njegovi, če bo kdo prestopil, pa bo itak prestopil h virantu, drugam pa ne - torej izgun ne bodo imeli. ostali naivneži pa bodo temu navideznemu razhodu sledili in glede na to, da so razočarani nad vsemi dosedanjimi (levimi, desnimi, srednjimi...), v virantu videli bolj čisto verzijo janše, nekaj novega, nekaj poštenega - tako je edino poslanstvo viranta pridobivanje neopredeljenih glasov in glasov levice ter drugih nejanšinih strank. je lahko bolj očitno?
CtrlDelete
12. 10. 2011 09.07
SDS z Ivanom na čelu kaže kako veliki demokrati so.....če imaš kakršnokoli drugačno mnenje o politiki kot Ivan, si takoj sovražnik in nasprotnik. Enoumje prez primere!
dule100
12. 10. 2011 08.29
Če ste na magistratu videli, kdo ga podpira, vam mora biti takoj jasno. Večina med njimi so strošek države !
weinheim
12. 10. 2011 08.29
No,če bo Virantova stranka alternativa......podpiram,ob dobrem rezultatu na volitvah in dobrem rezultatu SDS,bo Virantova stranka lažje v koaliciji z SDS, od vseh ostalih.
dule100
12. 10. 2011 08.27
Prvo naj se pozabava s sinovoma, potem pa razmišlja o kandidaturi !