Slovenija

Pezdir: Nisem član Virantove liste, a širitev političnega prostora toplo pozdravljam

Ljubljana, 10. 10. 2011 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gregor Virant, predsednik Zbora za republiko, ustanavlja stranko oziroma listo, ki jo bo čez slaba dva meseca povedel na parlamentarne volitve. Poleg Viranta bodo na listi pomembna imena tako imenovanih resetirancev.

Ali se formira nova stranka, ki bi lahko konkurirala premoči SDS?
Ali se formira nova stranka, ki bi lahko konkurirala premoči SDS? FOTO: Miro Majcen

Gregor Virant je svojo namero danes potrdil za STA. Kot pravi, je za ustanovitev stranke pred volitvami prepozno, je pa res med neopredeljenimi volivci in na politični sredini še veliko manevrskega prostora. Kot poudarja, bi lahko njegova lista, če bi se zanjo odločili, na volitvah dosegla do 15 odstotkov glasov. Od tega naj bi jih bilo tretjina siceršnjih volivcev SDS, tretjina od drugih strank in tretjina neopredeljenih. Kdaj naj bi v javnosti razkril kaj več o listi, ni želel povedati, zgolj, da so roki zelo kratki.

Kot navajajo v Reporterju, se Virant glede ustanavljanja liste še ni posvetoval z desnosredinskimi strankami, ciljal pa naj bi na liberalno misleče volivce, za katere meni, da nimajo prave politične ponudbe. Nekdanji minister za javno upravo v vladi Janeza Janše Gregor Virant je potrdil, da namerava kandidirati z ostalimi takoimenovanimi "resetiranci" – Janezom Šuštaršičem, Radom Pezdirjem in Markom Pavliho, dokončno kandidatno listo za volitve pa naj bi razkrili 20. oktobra.

Virant je zatrdil, da v ozadju namere o iziblikovanju kandidatne liste ni nikakršnih zarot, temveč vpletene zanimajo projekti, delo in vsebina. Virant, Šušteršič, Rado Pezdir in Marko Pavliha so se odločili, da bodo poskušali oblikovati kandidatno listo in tako omogočiti dodatno ponudbo tistim, ki z obstoječo niso zadovoljni, pravi Virant.

Glede očitkov, da je to zarota v sodelovanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, odgovarja, da gredo v to zgodbo izključno s pozitivno energijo in se bo "negativna energija od nas odbijala". "Zanimajo nas projekti, delo in vsebina, v ozadju ni bilo nobenih zarot," je zagotovil Virant.

Rado Pezdir je potrdil, da na listi ne namerava kandidirati, nova politična opcija pa je po njegovih besedah tako potrebna kot tudi koristna, zato bo prispeval ideje za sestavo kakovostnega političnega programa.
Rado Pezdir je potrdil, da na listi ne namerava kandidirati, nova politična opcija pa je po njegovih besedah tako potrebna kot tudi koristna, zato bo prispeval ideje za sestavo kakovostnega političnega programa. FOTO: Blaž Garbajs

Poudaril je, da je Rado Pezdir civilno družbeni podpornik njihove liste, kandidiral pa ne bo. Poleg tega ni človek, ki bi ga "veselilo biti poslanec ali minister". To nam je v telefonskem pogovoru popoldne potrdil tudi Rado Pezdir, ki je poudaril, da kot zagovornik klasičnega liberalizma ustanavljanje takšne stranke, ki bi ponudila pravo protiutež obstoječemu stanju v slovenskem političnem prostoru, pozdravlja. Nova in predvsem sveža politična pobuda je po njegovem mnenju nujna, širitev političnega prostora pa je, kot pravi, nujna in pozitivna. Potrdil je, da so osnovni pobudniki novonastale stranke Gregor Virant, Janez Šuštaršič in Marko Pavliha, Matej Lahovnik pa naj na novi listi ne bi sodeloval.

Po Virantovih besedah bo na njihovi listi predvidoma med 50 in 60 kandidatov, ob čemer dobre kandidate vabijo, da se jim oglasijo. Do 20. oktobra bodo ugotovili, ali jim bo to uspelo, ko bodo slednje predstavili tudi javnosti. Do tedaj pa ne želijo delati "velikega pompa". Medtem Virant želi, da SDS v njihovi listi vidi dopolnitev, potencialnega ter kakovostnega političnega partnerja po volitvah.

Kot pravi Marko Pavliha, je temelj stranke državo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane, prebivalke in prebivalce, in sicer na etičen, zlasti pošten, pravičen, domoljuben, okolju prijazen, gospodaren in sočuten način, ob doslednem spoštovanju in razvijanju pravne ter socialne države.
Kot pravi Marko Pavliha, je temelj stranke državo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane, prebivalke in prebivalce, in sicer na etičen, zlasti pošten, pravičen, domoljuben, okolju prijazen, gospodaren in sočuten način, ob doslednem spoštovanju in razvijanju pravne ter socialne države. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je za STA pojasnil Pavliha, so se za kandidaturo odločili zato, ker želijo "državo upravljati za ljudi, za vse državljanke in državljane, prebivalke in prebivalce, in sicer na etičen, zlasti pošten, pravičen, domoljuben, okolju prijazen, gospodaren in sočuten način, ob doslednem spoštovanju in razvijanju pravne ter socialne države".

"Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo," je za STA povedal Pavliha. Po njegovih navedbah imajo gospodarske, akademske in politične izkušnje in znajo veliko.

Verjamejo tudi v sodelovanje in povezovanje, namesto agresivnega tekmovanja in nenehnega škodljivega razlikovanja na levico in desnico, na "vaše in naše". "Vsi smo namreč na isti barki, ki vozi proti skupnemu cilju - čim večji blaginji in srečnemu življenju," še ugotavlja Pavliha.

Njihove poslanke in poslanci bodo po njegovih navedbah dosledno spoštovali pozabljeno ustavno določbo, da morajo biti predstavniki vsega ljudstva, pri čemer niso vezani na kakršnakoli navodila. Njihove ministrice in ministri pa bodo "vrnili besedi minister prvotni pomen, zato bodo svojo službo opravljali kot vrhunski strokovnjaki in predani služabniki ljudstva".

Na novico o Virantovi kandidaturi so se odzvali v stranki NSi in poudarili, da si zavzemajo za močno in enotno slovensko pomlad, brez zamegljevanja. Napoved Gregorja Viranta, da bo na prihajajočih volitvah nastopil s svojo listo, ne vidijo kot doprinos, ki bi slovensko pomlad krepil, ampak predvsem kot zamegljevanje odnosov med desno-sredinskimi strankami. Gre za novo listo, ki bo glasove pobirala na podlagi populizma, pravijo. Odzivov drugih strank še nismo prejeli.

Stranka SDS je na Twitterjevi strani napisala, da so v SDS neprijetno presenečeni nad potezo Gregorja Viranta, ki je še pred dnevi sodeloval na seji stranke.

V Sloveniji pa duhove buri predvsem napovedana kandidatura Zorana Jankovića na decembrskih predčasnih volitvah in alternativa, ki jo po besedah ustanovitelja Matjaža Hanžka nudi  nova stranka TRS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
12. 10. 2011 09.12
tonček, pošteno povedano!
Tonček Balonček
12. 10. 2011 08.23
To je sarkazem seveda! Jaz bom volil JAnšo, ker je dokazal, d aje zelo sposoben, pošten in vem, da se bo boril proti tajkunom in korupciji, tako kot se je že za časa svojega vladanja! N ebodimo nestrpni in počakajmo, da odsluži kazen. Običajno s eljudje potem spremenijo, socializirajo in stopijo na pot zakona. Tudi po prestajanju zapora pred 22 leti se je spreobrnil, zakaj se ne bi spet!
godhead
12. 10. 2011 08.22
ne pozabite, da ljudje pokažejo pravi obraz komaj takrat, ko jim daš moč. do takrat pa glumijo pohlevneže. ni zaupanja.
robba
11. 10. 2011 19.13
pa kot kaže je jj edina protiutž v tej zahojeni državi,proti vsem tem. vedno ga nekdo izda. pa sls,desus, sedaj virant.. dajmo mu možnost.. patria je potihnla,dvignl se je gregor.. ga je že takrat krpan mal sumljivo ocenjeval..
robba
11. 10. 2011 19.07
Tonček Balonček 11.10.2011, 08:41 4 Virant je dokazal, da je sposoben, zato imamo tako racionalno in učinkovito javno upravo! a je to sarkaazem? nedolgo tega nazaj si ga kritiziral..
snelja53
11. 10. 2011 18.51
Žal , gospodje Pezdir,Šušteršič,Pavliha in Virant, imeli ste spoštovanje velikega dela razmišljujočih Slovencev, pa ste dokazali da tega niste bili vredni. Tudi vaše reševanje pri Elektru je dvomljivo, zakaj so vam dovolili blizu? Pa toliko smo upali na nepodkupljivost mladih ekonomistov. Virant je *1.klase , nastopa sam, ker vas je sram priznati, da je to vaše skropucalo.
botjabotja
11. 10. 2011 14.10
Zelo pametna poteza, pa imamo koalicijo
LJUBLJANA.
11. 10. 2011 13.59
ša bo sedaj izvisel, viran bo razdrecil situacijo, Zoki zmaga.
Jimi1
11. 10. 2011 13.52
Če gre za sektaštvo znotraj SDS ga podpiram. Janša se je preveč kompromitiral, da bi ga ljudstvo podpiralo.... Gregor je pred leti vsaj uslužnostno JU približal uporabnikom, ki smo takrat še imeli službe, pa časa za obiske JU ne.... Bosta pa po volitvah glasove zagotovo združila napram Jankoviču in banditom okoli njega.... Ne partizanom. Partizan je bil npr pok. stari oče, pa mnogi spoštovanja vredni dedci, ki se s temi hlapci že zaradi dostojanstva ne bi družili.... Janša, za dobro države se umakni iz politike in omogoči poštenim silam, da se učinkovito upremo Jankoviču&banditi.co.
saintjozef
11. 10. 2011 13.27
Freexgirl Če Virant kandidira je konec z levico... --A misliš, da so levi tolk naivni?
freexgirl.
11. 10. 2011 13.21
Če Virant kandidira je konec z levico... ostane sicer Janković in nekaj ostankov SD... definitivno pa bo bolje v Sloveniji, kot je bilo do sedaj
poncij
11. 10. 2011 13.04
VIRANT Z SVOJO LISTO IN SDS...DOBRA KOMBINACIJA...
krnekdoo
11. 10. 2011 13.01
Potihem upam, da bo na koncu Virant celo zmagal! To bi bla grenka tebleta za desnico in levico.
godhead
11. 10. 2011 13.01
paravomo do argentine
M_teorija
11. 10. 2011 12.39
Nehote sem slišal pogovor med dvema SDS-ovcema, glede kandidature. Panika in razočaranje. Ne nujno po velikostnem redu!
pkorosec
11. 10. 2011 12.38
@noone00 11.10.2011, 12:22 PODPIS! Samo kaj ko sistem zivi s tisto manjsino zaslepljenih, ki vidijo samo na levo ali desno oko.
nightangel
11. 10. 2011 11.56
ljx10.10.2011, 17:46-10 Končno nekdo iz SDS-a,ki ima med nogami tisto kar bi moški moral imeti! Ja,res v nasprotju z levico!
Tonček Balonček
11. 10. 2011 11.30
Virant je imel 4 leta čaa, d akaj napravi, rezultati so jasni, razen leporečja ni pokazal ničesar! In zakaj sta sploh omenjena Lahovnik in Pezdir, pšrvega ni nikjer, drugi ap pozdravlaj "širino", torej tudi Koširjevo, Jankovića in podobne. Problem za desnico ej nastal, ker bo težko opletati s komunajzarji in poštenjaki, desnico in levico. Kdo je zdaj levak? Janković, Hanžek? Lahovnik? In Virant ni desen? Pravzaprav je desen samo Janša, levih pa sploh ni, če odštejemo Plemenitega, ki ej za borce in Tita!
saintjozef
11. 10. 2011 11.16
Kaj zdaj tuhtate, kaj pomeni nezaupnica sam sebi? Izguba samozaupanja in takrat pošlješ nekoga drugega v igro!
tirolec
11. 10. 2011 11.03
Janša je vojaški strateg - Virant mu je odskočna deska in za čekiranje voline baze,kjer bosta na koncu združila sile(zato sta že leta povezana)-ne si zatiskati oči. Vsi se delajo, da nič ne vedo potem pa pride vse na dan...Škoda Pezdirja za podporo Virantu, ki je največ škode naredil javnemu sektorju, saj brez predhodnih analiz in inf. študentov, ki jih uči ne naredi nič. Ravno ti mu dajejo "municijo" za delo...Janša se z V. le krepi...!