Slovenija

Virant: Veliko hrupa za nič

Ljubljana, 04. 11. 2005 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za javno upravo je prepričan, da dela opozicija s predlogom za presojo ustavnosti iz muhe slona.

Virant je prepričan, da dela opozicija težave tam, kjer ni potrebno
Virant je prepričan, da dela opozicija težave tam, kjer ni potrebno FOTO: POP TV

Opozicija zganja veliko hrupa za nič, dela iz muhe slona in nagaja tam, kjer res ne bi bilo treba in kjer nihče od tega ne bo imel nobene koristi, je ocena ministra za javno upravo Gregorja Viranta o vloženi zahtevi za ustavno presojo enega člena novele zakona o državni upravi.

Z zakonsko spremembo je želela vlada poenostaviti sodelovanje vlade pri delu državnozborskih delovnih teles ter urediti nadomeščanje ministrov ali državnih sekretarjev na ministrstvih ob njihovi zadržanosti, je pojasnil minister Virant.

Določba poslovnika DZ po ministrovem mnenju namreč ni prilagojena sedanji situaciji, ko generalni direktorji direktoratov v ministrstvih opravljajo tisto delo, ki so ga nekoč opravljali državni sekretarji, ki pa jih sedaj poslovnik omenja kot tiste, ki v primeru odsotnosti ali zadržanosti nadomeščajo ministra na seji parlamentarnih delovnih teles. 

Opozicija zahteva presojo ustavnosti 

Skupina 32 poslank in poslancev SD, LDS in SNS s prvopodpisanim Miranom Potrčem (SD) je na ustavnemu sodišču vložila zahtevo za oceno ustavnosti 2. člena novele zakona o državni upravi. 

Vlada se je v svoji "oblastni aroganci" odločila za sprejem zakona, je prepričan Potrč
Vlada se je v svoji "oblastni aroganci" odločila za sprejem zakona, je prepričan Potrč FOTO: POP TV

Zakonsko novelo je Državni zbor ob nasprotovanju opozicije sprejel 4. oktobra letos z namenom vladi zagotoviti podlago za pooblaščanje direktorjev direktoratov po ministrstvih za predstavljanje njenih stališč v DZ, kar pa naj bi bilo po mnenju opozicije v nasprotju s poslovnikom DZ in ustavo. 

“Zakon posega v načelo delitve oblasti”

Pod zahtevo za presojo ustavnosti se je podpisalo 10 poslank in poslancev SD, pet poslancev in poslanka SNS ter 16 poslank in poslancev LDS.

Poslanke in poslanci omenjenih opozicijskih strank ustavnemu sodišču predlagajo, naj po njihovem mnenju sporni člen zakona, s katerim se razširja krog vladnih funkcionarjev za predstavljanje njenih stališč v parlamentu, razveljavi. V opoziciji so prepričani, da so zakonske rešitve v nasprotju s 3., 94. in 153. členom ustave. Po mnenju opozicije namreč vladajoča koalicija z zakonsko rešitvijo nedopustno posega v načelo delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno (drugi odstavek 3. člena), spreminja vsebino in pristojnosti poslovnika Državnega zbora (94. člen) ter posega v načelo usklajenosti pravnih aktov (153. člen).

''Oblastna aroganca vlade'' 

Z novelo zakona se je v nasprotju s poslovnikom DZ na novo uvedla možnost, da vlado - poleg predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev - zastopajo tudi generalni direktorji v ministrstvu, je pojasnil vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Za spremembo poslovnika je potrebna dvotretjinska večina
Za spremembo poslovnika je potrebna dvotretjinska večina FOTO: POP TV

Vprašanje, ki ga vlada odpira z zakonsko novelo, je po mnenju Potrča možno urediti le v poslovniku. Tega pa ni mogoče tako enostavno spremeniti, saj je potrebno zagotoviti dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Zato se je vlada v svoji "oblastni aroganci" odločila, da to stori z zakonom, je bil kritičen poslanec SD, ki so sicer pobudniki omenjene zahteve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3