Slovenija

Virologinja: Novi virus genetsko podoben sarsu, a ostajajo številna vprašanja

Ljubljana, 26. 02. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
163

Novi koronavirus, imenovan sars-cov-2, je po besedah virologinje Tatjane Avšič Zupanc genetsko zelo podoben virusu sars. Če je smrtnost zaenkrat nižja, kot je bila pred leti ob izbruhu sarsa, pa beležimo desetkrat več obolelih kot takrat. Ker gre za nov virus, pa odgovorov na vsa vprašanja še ni. Iz ZDA pa poročajo o rekordno hitrem razvoju poskusnega cepiva.

Kot je pojasnila Tatjana Avšič Zupanc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, poznamo sedem koronavirusov. Štirje so čisto človeški koronavirusi, ki povzročajo običajne prehlade. Sars, mers in novi koronavirus, poimenovan sars-cov-2, pa so tako imenovane zoonoze.

Pojavi se lahko kratkotrajna bolezen, lahko pa je potek težji in smrtno nevaren

Novi koronavirus po vsej verjetnosti izhaja iz naravnih gostiteljev koronavirosa netopirjev in je prek neke vmesne živali prešel na človeka. Genetsko je zelo podoben koronavirusu sars in sodi v isto skupino beta koronavirusov. Kot so znanstveniki že ugotovili, ima v svojem genomu enak del, kot ga ima virus sars, ki je odgovoren za to, da se pripne na receptorsko mesto v gostiteljski celici, se pravi na celice epitelja dihal, je pojasnila.

Ameriško podjetje Moderna iz Massachusettsa je Nacionalnemu inštitutu za alergije in nalezljive bolezni poslalo prvo pošiljko poskusnega cepiva proti koronavirusu, prve poskuse na prostovoljcih pa bodo začeli izvajati aprila.
Ameriško podjetje Moderna iz Massachusettsa je Nacionalnemu inštitutu za alergije in nalezljive bolezni poslalo prvo pošiljko poskusnega cepiva proti koronavirusu, prve poskuse na prostovoljcih pa bodo začeli izvajati aprila. FOTO: Dreamstime

Po njenih besedah lahko tudi okužba s sars-cov-2 kot vse virusne okužbe poteka brez kliničnih znakov ali pa so ti blagi, pojavi se lahko kratkotrajna bolezen, lahko pa je njen potek težji in smrtno nevaren. Novi virus povzroča okužbo zgornjih dihal, lahko tudi spodnjih dihal in pljučnico z oteženim dihanjem, ki pri približno 20 odstotkih poteka precej težko. Običajno gre za starostnike, ki imajo že pridružene osnovne bolezni, bolj ogroženi so tudi vsi drugi imunsko oslabljeni bolniki, recimo bolniki z rakom ali po transplantaciji.

Prenaša se kapljično

Znano je, da se kot ostali koronavirusi prenaša kapljično, s tesnim stikom, zato toliko opozoril o preventivnih ukrepih ob kašljanju in kihanju ter pomenu dosledne higiene rok. Virus namreč lahko, če ga primerjamo z ostalimi koronavirusi, verjetno kar nekaj časa ostane na površinah, recimo kljukah, mizah ali naših rokah, in ga lahko, če se na primer pomanemo po očeh, dotaknemo ust ali nosu, vnesemo v sluznice. Na tak način se sicer večinoma prenašajo tudi koronavirusi, ki povzročajo običajen zimski prehlad, je dodala virologinja.

Zaščitnih mask je po njenih besedah več vrst, od običajnih do kirurških in tistih, ki imajo respiratorje. Tudi sami jih uporabljajo, da se ne okužijo, ko delajo z nevarnimi mikroorganizmi. Z drugimi maskami pa ščitimo okolico, če smo recimo kužni. Je pa treba vedeti, da lahko takšno masko nosimo dve do tri ure, nato pa jo moramo zavreči.

Ali bi lahko tudi novi virus postal del rednih vsakoletnih obolenj, kot prehladna obolenja in gripa, ter bi se število bolnikov zmanjšalo s pojavom pomladi oz. poletja, pa je po besedah virologinje Tatjane Avšič Zupanc preuranjeno napovedovati.
Ali bi lahko tudi novi virus postal del rednih vsakoletnih obolenj, kot prehladna obolenja in gripa, ter bi se število bolnikov zmanjšalo s pojavom pomladi oz. poletja, pa je po besedah virologinje Tatjane Avšič Zupanc preuranjeno napovedovati. FOTO: POP TV

Podatki o tem, koliko časa se novi virus ohrani na površinah, so po njenih navedbah še zelo skopi in bo treba narediti še kar nekaj poskusov, da bodo zares verodostojni. Prav tako še ni jasno dokazano, ali se virus prenaša fekalno. Se je pa na tak način, kot je bilo dokazano, prenašal virus sars pred 17 leti, ko je povzročil veliko pandemijo, čeprav je bilo takrat desetkrat manjše število obolelih, kot jih beležimo danes.

Smrtnost višja kot pri gripi, a nižja kot pri sarsu in mersu

Je pa smrtnost zaenkrat nižja, kot je bila pri sarsu, ko je bila ocenjena na približno deset odstotkov. Pri sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, je nekje proti trem odstotkom, a v tem trenutku po njenih besedah še težko govorimo o realnem odstotku. Za primerjavo, pri gripi je smrtnost med enim in dvema odstotkoma, virus mers pa ima 30-odstotno smrtnost.

Število okuženih z novim virusom gre po oceni Avšič Zupančeve pripisati na eni strani kužnosti virusa, se pravi načinu prenosa, da se je tako hitro razširil pa morda tudi temu, da se je vse začelo v zimskem času, ko se na severni polobli že tako bojujemo z gripo in gripi podobnimi respiratornimi okužbami in morda v nekaterih predelih bolnikov niso pravočasno prepoznali.

Virologinja Tatjana Avšič Zupanc: Poznamo sedem koronavirusov. Štirje so čisto človeški koronavirusi, ki povzročajo običajne prehlade. Sars, mers in novi koronavirus, poimenovan sars-cov-2, pa so tako imenovane zoonoze.
Virologinja Tatjana Avšič Zupanc: Poznamo sedem koronavirusov. Štirje so čisto človeški koronavirusi, ki povzročajo običajne prehlade. Sars, mers in novi koronavirus, poimenovan sars-cov-2, pa so tako imenovane zoonoze. FOTO: POP TV

Ali bi lahko tudi novi virus postal del rednih vsakoletnih obolenj, kot prehladna obolenja in gripa, ter bi se število bolnikov zmanjšalo s pojavom pomladi oz. poletja, pa je po njenih besedah preuranjeno napovedovati.

Ostaja več vprašanj kot odgovorov

Sicer pa je glede novega virusa morda zaenkrat več vprašanj kot odgovorov, tudi glede inkubacijske dobe in samega poteka bolezni. Imamo recimo ljudi, ki ne zbolijo, pa so pozitivni na testiranju, posameznike, za katere ne vemo, kdaj so se okužili. Kot pravi Avšič Zupančeva, bodo lahko natančne ugotovitve dali šele biološki poskusi na primernih živalih, ko se bo ugotavljajo čas inkubacije, kdaj se virus kje pojavi, v katerem delu telesa, v kakšni koncentraciji, koliko časa ostaja, kaj vse povzroča, kako se nanj odzove imunski sistem, in podobno.

S koronavirusi se po njenih besedah po svetu ukvarja veliko raziskovalcev, nekaj kandidatnih cepiv je bilo narejenih za sars in morda katero pride v poštev tudi za zaščito proti novemu koronavirusu. So pa postopki za razvoj novih cepiv zelo dolgi, od molekularno-genetskih raziskav, poskusov na celičnih kulturah do poskusov na primernih živalskih modelih. Na koncu sledi še klinična faza preizkusa cepiva. Vse skupaj pa lahko traja kar nekaj let, pojasnjuje Avšič Zupančeva in dodaja, da je podoben postopek tudi za iskanje protivirusnih zdravil.

Ameriško podjetje razvilo poskusno cepivo proti koronavirusu

Kitajci so genetski niz virusa objavili 10. januarja, Moderna pa se je v sodelovanju z NIAID nemudoma spravila na delo. Cepivo vsebuje nukleidne kisline z genetskimi kodami, ki celicam v človeškem telesu naročijo ustvarjanje določenih proteinov, ki ne okužijo osebe, ampak sprožijo imunski odziv.

O rekordno hitrem razvoju poskusnega cepiva sicer poročajo iz ZDA. Ameriško podjetje Moderna iz Massachusettsa je Nacionalnemu inštitutu za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) v Bethesdi v Marylandu poslalo prvo pošiljko poskusnega cepiva proti koronavirusu, prve poskuse na prostovoljcih pa bodo začeli izvajati aprila. Tudi če bo šlo vse, kot je treba, pa cepivo ne bo v uporabi do prihodnjega leta.

Direktor NIAID Anthony Fauci je za časnik Wall Street Journal povedal, da so doslej za razvoj poskusnih cepiv potrebovali veliko več časa, zato je podvig Moderne nov rekord. Ob izbruhu podobnega koronavirusa prav tako na Kitajskem leta 2002 so od ugotovitve genetske sekvence virusa do začetka testiranja na ljudeh potrebovali 20 mesecev, tokrat pa bo to trajalo le nekaj več kot tri mesece.

Moderna, ki ima 800 zaposlenih, je bila ustanovljena leta 2010 za razvoj zdravil in cepiv na osnovi genetskih molekul, ki nosijo navodila od DNK v celice telesa za ustvarjanje določenih proteinov. Moderna tako razvija zdravila za zdravljenje raka, srčnih bolezni in nalezljivih bolezni. Doslej sicer ni dala na trg še nobenega zdravila.

Pri ustvarjanju cepiva je sodelovalo okrog 100 zaposlenih, ki so delali tudi ponoči in ob koncih tedna. Do 7. februarja so imeli narejenih okoli 500 epruvetk cepiva, ki so ga poslali inštitutu NIAID. Uvodoma bodo opravili testiranja na okrog 20 zdravih posameznikih. Če bodo uspešna – prvi rezultati bodo potrjeni šele julija ali avgusta – bodo testiranje razširili na več sto tisoč ljudi, ne le v ZDA, ampak morda tudi na Kitajskem in drugje po svetu.

Starejša cepiva so razvijali iz proteinov virusov, ki so jih morali gojiti v laboratorijih. Nov pristop temelji na tako imenovanih tehnologijah platform, pri čemer raziskovalci hitro opazijo, kaj deluje in kaj ne. Uspeh seveda ni zajamčen. Fauci računa, da se bo širjenje virusa v toplejših mesecih upočasnilo samo po sebi, a se nato okrepilo naslednjo zimo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
26. 02. 2020 21.17
+2
Lepo naj vsi i naši strokonjaki ,spakirati kovčke in lepo na Kitajsko predavat ,da zastonj zganjajo paniko in ,da to sploh ni nevarno,bi jim Kitajci bili zelo hvaležni.
BUONcaffee
26. 02. 2020 20.30
+2
Potem ne vem zakaj taka panika????? Naši strokovnjaki mirijo medtem ko svet išče rešitev. A je potem smisel vse to kar počnejo v sosednjih državah????? DEJSTVO PA JE, DA SO IZOLACIJE IN BOLNIŠKE PREDRAGE ZA SLOVENKO DRŽAVO, TAKO ME NE ČUDI, DA SE NAŠI TEMU IZOGIBAJO.
BUONcaffee
26. 02. 2020 20.26
+2
Naši strokovnjaki bi lahko poučevali po svetu, kako zadeva sploh ni nevarna, kako narediti, da so testi negativni in pa kako virus sploh ni nevaren. Če jih zavohajo v tujini jih bodo z zlatom plačali samo, da uredijo zadevo.
Maresan
26. 02. 2020 18.56
+3
Hitro se širi
periot22
26. 02. 2020 15.37
+5
Namerno unicevanje starejsih!
Maks Novak
26. 02. 2020 14.25
+12
Edini pravi virus ,ki je nevaren pa se nobeden ne ukvarja z njim,so migracije.
Roman M.
26. 02. 2020 12.05
+4
Takole sem jim napisal : Nisem širil lažnega govora kakor vi temu pravite, ljudem želim samo pomagati !! Lep dan še naprej !
Roman M.
26. 02. 2020 12.04
+6
Vidim da brišejo moje "komentarje" z povezavami v spletu ker želim ljudem samo pomagati priti do PRAVIH informacij glede virusa....
brabusednet
26. 02. 2020 11.29
-7
Vidim,da levičarji imajo radi virus,ker je komunističen iz kine.Že krivijo Angleže in Američane,adijo pamet.
Marko Novak 9
26. 02. 2020 11.34
+4
brabusedenet,niso lažni Levičarji to skuhali,ampak kar tvoj JJ.Ne bi bilo prvič ne zadnjič da delajo Amiji štalo po svetu.
Farmojšter
26. 02. 2020 11.19
+14
iz članka na zdravo slovenija: Podobno je s koronavirusom s Kitajske. Za njim so oboleli v Wuhanu, kjer obratuje Nacionalni laboratorij za biološko varnost. V Wuhanu je edini laboratorij na Kitajskem za preučevanje nevarnih patogenov. Torej ni mogoče izključiti, da je koronavirus posledica delovanja tega laboratorija. Z drugimi besedami, takšen laboratorij lahko izolira celice in vbrizga v obliki cepiva v človeka. Podatkov, da je koronavirus posledica laboratorijskih eksperimentov, je več kot dovolj.
Farmojšter
26. 02. 2020 11.30
+12
Avtor ameriškega zakona o biovarstvu, profesor Francis Boyle, je razkril štiri ločene študije, za katere trdi, da so dokaz, da je koronavirus iz Wuhana, danes znan kot COVID-19, rezultat vojaškega razvoja biološkega orožja.
Farmojšter
26. 02. 2020 11.44
+2
Author: David Cyranoski Date: Feb. 23, 2017 Author(s): David Cyranoski Wuhan, China A laboratory in Wuhan is on the cusp of being cleared to work with the world's most dangerous pathogens. The move is part of a plan to build between five and seven biosafety level-4 (BSL-4) labs across the Chinese mainland by 2025, and has generated much excitement, as well as some concerns. Some scientists outside China worry about pathogens escaping, and the addition of a biological dimension to geopolitical tensions between China and other nations. But Chinese microbiologists are celebrating their entrance to the elite cadre empowered to wrestle with the world's greatest biological threats.
Farmojšter
26. 02. 2020 11.49
+6
virus je ušel iz tega laboratorija, namerno ali po nesreči, zdaj je kar je.
Roman M.
26. 02. 2020 11.16
+1
in systems.jhu.edu/research/public-health/ncov/
Marko Novak 9
26. 02. 2020 10.47
+33
Bla,bla,samo da služi farmacija pa trgovci,obup.Ta mikrobiolog je dobro zapisal: Ni me strah koronavirusa, nič manj, kot kake gripe ali še kakega drugega virusa... Me je pa zelo strah človeške neumnosti... Na naših portalih so že zdravilci kitajske medicine tisti, ki komentirajo koronavirus v javnosti - komentirajo ga skoraj vsi, samo tisti ne, ki bi ga morali... folk pa najbolj verjame najbolj nekompetentnim osebam... Kitajske restavracije so baje prazne... ker...??? Univerza v Ljubljani je študentom in delavcem rekla, da tudi če je z njimi vse OK, in so bili v Italiji, da naj ne hodijo na predavanja? Kr tk? Ko je (bila) gripa, ki je v tem času pomagala v zemljo spraviti nekajkrat več ljudi kot koronavirus, je blo pa vse ok? Avstrijci ustavijo vlak, ker imata gor dve vročino - in ugotovijo, da ni koronavirus in grejo dalje - najbrž je bila samo gripa... Slovenci smo pokupili vsa razkužila (upam, da ga nihče ne bo popil...), uporabljali ga bomo pa ker...? NIJZ je kar nekaj časa dajal neumne komentarje - najboljši je tisti, da se moraš pred odhodom na kitajsko, cepit proti gripi (to je bilo navodilo za izogibanje koronavirusu)... in to so dali ven ljudje, katerih edino delo je samo in zgolj to, da spremljajo te podatke in dajejo od sebe nekaj relevantnega... Ko nekdo vpraša, če je paket iz Kitajske nevaren, mu NIJZ reče, da ni... Da bi pa kdo rekel - za vsak slučaj si umij roke, saj je brezplačno in zelo dostopno... ne... Vas skrbi, da, ko bo panika, da v trgovinah ne bo ničesar več? Brez skrbi - tudi trgovine ne bodo odprte, ker nihče ne bo hotel tam delati... Vas skrbi koronavirus? Naj vas raje skrbijo vaši soljudje - naj vas skrbi, da vas bo nekdo pretepel, ker boste na ulici kihnili, upam, da se streljali ne bomo... Skrajno resno - lahko zaradi koronavirusa umrete? Ja, najbrž, je tudi to mogoče. Verjetnost je podobna tisti, ki jo ima gripa. Večina bolnikov s koronavirusom pa ga ima v neki taki obliki, kot je prehlad... Je treba zganjati paniko? NE. Si je treba umivati roke? KAJ STE PA DO SEDAJ POČELI? Kako dolgo bo koronavirus trajal - najbrž tako dolgo, da bo FUL okuženih, potem se novinarjem ne bo več dalo zganjati panike, pa še dobršen del populacije bo imun, oz. s prebolelo boleznijo, tako da bo virus dal mir, najbrž samo do naslednje sezone... Zatorej - držite se osnovne higiene, pa bo vse OK, tudi če boste virus dobili, je za večino precej majhna verjetnost, da bo zaradi tega imela kake strašne težave. Ampak, tako je življenje. Človek ni narejen za življenje na tem svetu... ni pa koronavirus tisti, ki nas bo pokosil, smo očitno sami dovolj neumni... Brezmejno je samo vesolje in človeška neumnost! Spodobi se, da dodam še svoj naziv... dr. Miha Avberšek, univ. dipl. mikrobiolog
thetech
26. 02. 2020 10.51
+12
Ja res farmacija neverjetno cveti čeprav zdravila za koronavirus še ni.. Tudi trgovci bodo neverjetno profitirali, ker bodo prodali nekaj več riža, olja in moke... Drugega pa res ne bi komentrial, ker niti prebral nisem. Ni vredno!
jojow
26. 02. 2020 10.59
-2
@Marko res ne razumem tvojega prispevka.. Glede osnovne higiene je bilo že večkrat napisano; tudi na tem portalu. Kaj bi še rad? Večkrat je bilo tudi napisano, da virus ni nevaren in, da je vsaka skrb odveč..
fafajonka
26. 02. 2020 11.02
+7
Dragi Marko, v marsičem se lahko strinjam s teboj,...nekaj me pa moti, ....ker naj bi bil ti dr. univ.dipl. mikrobiolog......v enem prejšnjih postov imenuješ ljudi..... OVCE PANIČARSKE,....kar ni na kulturni ravni.....zato dobrohoten nasvet,....ne uporabljaj nazivov izobrazbe. Pa brez zamere.
fafajonka
26. 02. 2020 11.04
+1
Koronavirus je globalni medijski linč farmacevtskih korporacij.
thetech
26. 02. 2020 11.07
-3
@fantom46 Res, koliko pa si do sedaj prispeval farmaciji glede koronavirusa? 100€? 1000€?
Roman M.
26. 02. 2020 11.08
+4
Dragi Marko Novak 9 , ali bolje rečeno dr. Miha Avberšek, uni bla bla bla ? Povej raje to na TV kot da tukaj bruhaš in širiš svoje "ideje" , pa lep dan želim...
Roman M.
26. 02. 2020 11.21
+4
jojow
26. 02. 2020 11.27
+5
Nič konkretnega ni povedal.. Povedal je tisto kar blejejo ovce.. Dejstvo je, da farmacija s tem virusom ne bo veliko zaslužila. Enako ste trobili tudi ko se je širil SARS, ko sta bila ptičja in prašičja gripa. Vsi našteta obolenja so odšla ker je virusom zmanjkalo gostiteljev. Podobno bo tudi tokrat... Nekateri povsod vidite neke skrite štručke, ki imajo zle namene in načrte..
jojow
26. 02. 2020 11.28
+3
thetech
26. 02. 2020 11.35
+2
@markowsky Bravo, se popolnoma strinjam. Ko prebiraš komentarje pod članki o korona virusu spoznaš dva tipa ljudi. 1. so paničarji, 2. pa teoretiki zarot,
Marko Novak 9
26. 02. 2020 12.04
+0
Fantom46,imaš prav,ni lepo in kulturno.samo taki paničarji delajo še večjo zmedo kakor je že..
Marko Novak 9
26. 02. 2020 12.05
+2
Nisem zaposlen na TV da bi delal prispevke,je pa fajn da ljudje poznajo resnico,ko eni služijo na lažeh.Lp.
tkian
26. 02. 2020 10.36
+5
To, da virologinja ne pove, koliko časa se virus obdrži na površinah, je nezaslišano! Na treh različnih virih sem prebral, da se korona virusi obdržijo na površinah zelo dolgo, in sicer do devet dni! In to sami kvalitetni viri, ki so jih pisali storkovnjaki. Najlažje je bit dohtar in rečt, ni podatkov: raja, znajdi se.
the kop
26. 02. 2020 10.24
+0
no evo vse za da farmacija cveti!!
jojow
26. 02. 2020 10.41
+12
Ko boš resno bolan, zavrni vsa zdravila, novo srčno zaklopko, žilne opornice ipd.. Isti si kot moj znanec, ki je vedno udrihal po farmaciji, zdaj ko ima zdravstvene težave pa pridno papca tabletke tiste pokvarjene farmacije. Če bi bil as bi zdravljenje lepo zavrnil, ter lepo počasi umrl 30 let prezgodaj. Nekateri samo nabijate v tri krasne..
Marko Novak 9
26. 02. 2020 12.12
+0
markowsky,kaj pa kemoterapija,po tvojem je koristna?Če ne bi bilo bolanih ljudi,bi farmacija propadla,tako ni zastonj multinacionalka..
laycan
26. 02. 2020 10.07
+10
Prej bo cepivo, kot dobit masko v sloveniji😆😆.
trollolll
26. 02. 2020 10.10
+5
tkian
26. 02. 2020 10.13
+8
Pojdi na Pivko v vojaški muzej. Tam imajo jugo vojaške maske za 25 EUR z zapečatenim filtrom. Staro 30 let plus, ampak gotovo bolje dela kot če imaš masko gor pa oči zunaj, ker gre virus tudi čez oči.
brabusednet
26. 02. 2020 10.07
-8
Vse bolj se kaže,da so Kitajci ta viros ustvarili in ga preiskusili.Američani so pa iznašli novo zdravilo in bolj učinkovito,kot antibiotik.Mogoče bo to pomagalo tudi proti kitajskemu virosu.
knivar
26. 02. 2020 10.21
+5
ti se umakni od tega računalnika ker id-iot nima kej pametnega napisat
Roman M.
26. 02. 2020 11.11
+3
tkian
26. 02. 2020 10.02
+3
Podatki glede umrljivosti zaradi gripe v tem članku so zavajujoči. Podajam izračun na podlagi KFF podatkov za umrljivost za gripo in pljučnico v ZDA. Če bi se z gripo okužili vsi ljudje na planetu in bi bil odstotek umiranja tak, kot je bil v ZDA leta 2017, bi na celem svetu umrlo zaradi gripe in pljučnice 1,1 milijona ljudi. Če pa bi se vsi na planetu okužili s korona virusom, in bi bila smrtnost 2%, kot pravijo, da je najmanj, bi umrlo 155,2 milijona ljudi. Če pa je smrtnost zaradi korona virusa 4%, pa bi v primeru okužbe vseh ljudi umrlo 310,4 milijona ljudi.
galo31 1
26. 02. 2020 10.06
+7
Pozabil si pa v svojo formulo dodati mutacije virusov tako gor ali dol pri smrtnosti...in če mutira na gor(po umrljivosti) se lahko ta tvoj rezulatat drastično poveča, pri ostalih poznanih pa ne in ravno zato je ta tako nevaren...ker ne vemo...
RS-44
26. 02. 2020 10.06
+5
Pri tistih z ladje jih cel kup okuženih sploh nima nobenih simptomov bolezni, zraven pa še cel kup s simptomi lažjega prehlada...če ne bi bili na tej ladji živ bog ne bi vedel da so okuženi in takih je na svetu (splih Aziju) cel kup. Tako da smrtnost ni na 4% , niti na 3% ampak realno nekaj podobnega kot pri gripi.
tkian
26. 02. 2020 10.07
+0
Še opomba, kaj to pomeni v Sloveniji. Če bi se okužili z gripo oz. pljučnico vsi, bi bilo v Sloveniji mrtvih 286 ljudi. Če pa bi se vsi Slovenci okužili s covid-19, pa bi imeli mrtvih med 20.000 (2%) in 40.000 (4%) ljudi.
tkian
26. 02. 2020 10.08
+5
RS-44, torej ti veš več kot WHO? Bravo, as si.
tkian
26. 02. 2020 10.11
+4
galo31 1, to, da je smrtnost 2% do 4% so tako ali tako prirejeni podatki kitajske partije, ki lahko držijo ali pa tudi ne. To, kar si napisal, nisem niti vedel - še slabše. Namerno sem naredil izračun po uradnih podatkih, ker je to dovolj strašno, da ljudje lahko nehajo sanjat, da je ta virus samo še ena gripa. Mimogrede, 2% je smrtnost, če imajo vsi idealno oskrbo (ventilatorji, kisik...). Če pa ne, je smrtnost, kot pravijo, več kot 4% (Wuhan). Poleg tega so tu še kolateralne žrtve - tisti, ki v bolnicah ne dobijo oskrbe, ker se vsi ukvarjajo z virusom in zato umrejo.
RS-44
26. 02. 2020 10.15
+0
Hvala, mimogrede že cel čas se ve da je okuženih bistveno več več kot pravijo mediji.
RS-44
26. 02. 2020 10.21
+0
Lani je zgolj za posledicami gripe v Sloveniji umrlo preko 160 ljudi, za pljučnico verjetno vsaj toliko. Pa ne mi reči da je sedaj cela Slovenija prebolela gripo ali pljučnico. S temi ciframi zavajate da glava boli.
tkian
26. 02. 2020 10.23
-3
RS-44, mrtvih je tudi bistveno več. Pa smo spet na istem, a ne? Človek bi mislil, da ste nekateri plačani za to, da dezinformirate in mirite javnost.
tkian
26. 02. 2020 10.28
+0
RS-44, ti si tisti, ki govori na pamet in nabija nekaj o križarki ter postavlja WHO na laž. Jaz sem podatke vzel iz KFF (Kaiser Family Foundation), ki je ugledna institucija. V ZDA je bilo 14,3 mrtvih zaradi gripe in pljučnice v letu 2017. Pa še sam preveri. Jaz imam argument z virom, ti pa nabijanje na pamet na podlagi domišljije lastnega podstrešja.
tkian
26. 02. 2020 10.28
+3
14,3 mrtvih na 100.000 prebivalcev. Pozabil napisat.
RS-44
26. 02. 2020 10.34
+3
Ne nismo plačani, imamo pa še spomin glede glede ptičje gripe, SARSa,... eno samo panicarjenje. Viroze same po sebi niso usodne, v kombinaciji z drugimi bolezni so pa lahko. Zato za njimi pač umirajo starejši. V osnovi imonski sitem lahko sam premaga bilikateri viros, tudi gripo ai ta novi virus. Zato se umrljivost gripe računa potencialno. Potencialno okuženih je precej več kot je pa hospitaliziranih. In isto je s twm vurusom, ampak tu pa glede umrljivosti racunate čisto drugače. Ko bodo za virusom pričeli umirati zdravi in mladi ljudje potem bo čas za paniko (tak primer je HIV), do takrat je pa zgolj še ena viroza več.
jojow
26. 02. 2020 10.36
-1
14.3 mrvith zaradi gripe in pljučnice 😂😂😂
RS-44
26. 02. 2020 10.38
+0
Ni nobeno govojenje na pamet. Za Slovenijo je uraden podatek da je lani za gripo umrlo preko 160 ljudi, za pljučnico tega podatka ni ampak običajno je vsaj toliko smrtnostna kot gripa.
tkian
26. 02. 2020 10.43
-2
RS-44, ti podatki 2-4% so ŽE preračunani potencialno, dobro jutro. Jaz ne vem, ali si preskočil matematiko v osnovni šoli ali kaj? Cel svet govori o tem, da je 20% primerov kritičnih in potrebujejo bolnišnično oskrbo. Zdaj pa ti, as, preštej, za koliko bolnikov imamo aparatur v Sloveniji, upoštevaj faktor hitrosti širjenja virusa in se malo zamisli. Očitno si zelo nehuman, ker tebi starih ljudi ni škoda, a ne? Za tebe nima veze, če živijo ali umrejo, ali ne? Sram te bodi.
tkian
26. 02. 2020 10.46
+1
RS-44, je bila pač v ZDA manjša umrljivost 2017 kot 2019 v SLO. In? Kaj ima to sploh zveze z debato? Saj sem navedel vir.
RS-44
26. 02. 2020 10.51
+2
Ne gre za humanost ali nehumanost, ampak dejstvo da so viroze in bakterijske okužbe za starejše v veliki meri usodne. Se lahko postavimo na glavo in smo ne vem kako humani ampak to je dejstvo in to smo tudi sprejeli. Glede tega virusa pa delate tako kot da kosi vse po vrsti...in ne umrljivost tega virusa se ne računa potencialno ker ne vemo točno kako se obnaša, za gripo pač vemo.
tkian
26. 02. 2020 11.19
+2
RS-44, a da se ne računa potencialno, aha. Spet na pamet nekaj govoriš. Potem ti bom pa jaz zdajle zračunal realno smrtnost v tem trenutku (vir: John Hopkins CSSE). 30.132 prebolelih, 2762 mrtvih. 2762 mrtvih deljeno 32.894 (mrtvi + preboleli) je 0,084. Torej, uradno je smrtnost zdajle 8,4 %. Bi zdaj rad še kakšno učno uro iz pouka osnovnošolske matematike?
kianolog
26. 02. 2020 09.39
+22
No, končno ena zdravnica, ki lepo razloži kar ve , da človek lahko razume kar je poznanega zaenkrat. Bravo - virologinja Tatjana dr. Avšič Zupanc!
tkian
26. 02. 2020 10.20
+4
No, daj ga no lomit, no. Kaj je pa povedala? To je National Geographic članek, ki ga jaz skupaj zmečem po dveh ali treh urah srfanja po intenetu, ne da bi govoril z virologom. Bolje bi bilo, da bi povedali, kako se virus zdravi oz. ubije, ne pa tole. Včeraj sem poklical na NIJZ, naj mi povejo, pri kateri temperaturi je v primeru okužbe primerno vzeti zdravilo za vročino zbijat (vprašal sem zato, ker kitajska oblast baje lekarnam ne pusti prodajat teh zdravil). Pa mi je možak rekel, da ne ve in da naj se obrnem na osebnega zdravnika. Slovenskega specialista družinske medicine, ki še nikoli v življenju ni zdravil tega virusa? Smeha polna vreča. Toliko o "koristnih" informacijah.
šavrin
26. 02. 2020 09.28
+7
ma vseeno nekaj ne razumem, včeraj na TV pravi da rabijo eno uro za pregledat en vozrec. Kaj bo ko bodo morali pregledat 1000 vzorcev, če to dela samo en laboratorij.
Geniusslo
26. 02. 2020 09.32
+6
Ja pač bo potrjenih 10 namesto 200 primerov
tkian
26. 02. 2020 09.36
+7
Isto kot na Kitajskem. Nekaj procentov okuženih je potrjenih, drugi pa prebolevajo in prebolijo doma ali pa sploh ne vejo, da so preboleli in niso v statistiki.
jg57
26. 02. 2020 09.27
-10
na podstrešju mojega skednja so se naselili netopirji, ki so naravni gostitelji koronavirosa. Ali sem zato bolj ogrožen?
Geniusslo
26. 02. 2020 09.32
+3
Tylers
26. 02. 2020 09.54
+4
Dokler ne začneš iz njih delati juhe si varen.