Slovenija

Višje plače: kdo jih dobi, kdo jih želi, kdo jih bo plačal. Pa nova lestvica?

Ljubljana, 11. 01. 2023 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
459

Kaj se je zgodilo s plačnim sistemom? Grožnje s stavkami so se očitno izplačale, Fides je v pogajanjih dosegel dovolj, da je preklical stavko, pogajanja s Svizom so prinesla dogovor o plačah pomočnic vzgojiteljic in mladih raziskovalcev ter asistentov, zelo hitro pa so bili s svojimi zahtevami uspešni v pravosodju, saj je premier Robert Golob pravosodnim funkcionarjem obljubil dodatek v višini 600 evrov bruto. Dogovori so zdaj povečali nezadovoljstvo in apetite tudi pri nekaterih drugih skupinah, glavno vprašanje pa je: kdo in kako bo plačal za to, da si je vlada z dogovori kupila nekaj miru?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo še zahteva višje plače?
    03:53
    Iz 24UR: Kdo še zahteva višje plače?
  • Iz 24UR: Uspešni tudi sodniki in tožilci
    02:46
    Iz 24UR: Uspešni tudi sodniki in tožilci
Nekaterim skupinam je že uspelo izpogajati višje plače.
Nekaterim skupinam je že uspelo izpogajati višje plače. FOTO: Shutterstock

Takole pravijo na ministrstvu za finance: "Vlada se je v okviru dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki je bil med socialnimi partnerji sklenjen lani oktobra, zavezala, da bo v okviru svojih pristojnosti in obstoječih sistemov financiranja zagotovila, da bodo sredstva za stroške dela, ki izvirajo iz dogovora in kolektivnih pogodb, upoštevana pri usklajevanju predlogov finančnih načrtov neposrednih uporabnikov in pri pripravi izhodišč za pripravo finančnih načrtov posrednih uporabnikov."

V času priprave sprememb proračuna za leto 2023 in proračuna za leto 2024 dogovor sicer še ni bil sklenjen, so pa potekala pogajanja za dvig plač med vlado in sindikati javnega sektorja. "Ker je bil cilj pogajanj med drugim tudi naslavljanje draginje in vsaj delna ohranitev kupne moči javnih uslužbencev, je bila pričakovana sklenitev dogovora, ki bo pomenila določeno povišanje plač. Večina proračunskih uporabnikov je tako že v okviru priprave proračunov za navedeni dve leti za stroške dela načrtovala določena sredstva za predvideno povečanje. Če bodo uporabniki ocenili, da jim sredstva za izplačilo plač kljub temu ne bodo zadostovala, je skladno z določbami zakona o izvrševanju proračuna mogoče zagotoviti manjkajoče pravice porabe z ustreznimi prerazporeditvami," pravijo – a brez pojasnil, kaj v praksi pomenijo "prerazporeditve". 

Bonbončki, bonboniere, torte ... kdo je (vsaj delno) že dobil, kar je želel?

Aktualna vlada seveda ni edinstvena v želji, da čim prej pogasi najbolj očitno nezadovoljstvo. To so počele vse vlade pred njo. V njeni predhodnici so se celo pohvalili, da "ne gre za bonbončke, ampak bonboniere". Takrat je šlo za različne oblike pomoči državljanom, kar nekaj so v času omenjene vlade dosegli zdravniki in zobozdravniki. Takrat so bili nekateri glasovi aktualne koalicije do takšnega početja kritični, vendar pa na delitve bonbončkov in dodatne dogovore torej ni imuna niti ta vlada. 

Kaj natančno je iztržil Fides, še ni povsem jasno, glede podrobnosti sporazuma obe strani ostajata precej skrivnostni. Viri sicer pravijo, da želja Fidesa, da za vse zdravnike doseže dvig plač za pet plačnih razredov, ni bila izpolnjena. Oziroma da je bilo dogovorjenega dovolj za preklic stavke, ne pa tudi za pogasitev nezadovoljstva v zdravniških vrstah, kar naj bi pomenilo, da se bo plačna agonija v zdravstvu nadaljevala. 

To se je odvilo, potem ko se je vsaj za nekatere zdravnike zapletlo že, ko so videli višino plačila za tiste, ki bodo delali v ambulantah za neopredeljene. To plačilo naj bi bilo – glede na zahtevnost dela in raven odgovornosti – veliko previsoko. Prav tako naj bi dodatno uničevalo primarni nivo, kot je organiziran zdaj. Glede na velik odziv zdravnikov, ponekod bodo namreč lahko dodatno delali kar vsi, mnogi tudi menijo, da je ukrep razkril, kako velik motivator je v resnici denar. 

Pogajanja naj bi višje plače prinesla večini pomočnic vzgojiteljic, uredilo bi se področje mladih raziskovalcev ter asistentov. Pomočnice vzgojiteljic bi imele štiri plačne razrede višji izhodiščni plačni razred, in sicer 26., dosegle bi lahko 36. plačni razred. Ta pa bo po novem izhodiščni za mlade raziskovalce.

Izhodiščna plača pomočnic vzgojiteljic bi se tako le premaknila nad minimalno plačo, vsaj dokler tudi te ne dvignejo. Šestindvajseti plačni razred pomeni okoli 860 evrov neto. 

Potem pa so tukaj še sodniki in tožilci. Premier Robert Golob je pravosodnim funkcionarjem obljubil dodatek v višini 600 evrov bruto. 

Prejemali bi ga do reforme plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje.  

S pogajalci v zdravstvu pa so medtem vsebinsko podrobneje opredelili novi plačni steber za zdravstvo.  

Pandorina skrinjica je dokončno odprta

Vse to pa seveda ne pomeni, da se zaključuje razprava o višjih plačah v javnem sektorju. Svizov Branimir Štrukelj je že dejal, da takoj pričakujejo pogovore o vrednotenju dela učiteljev, vzgojiteljev in visokošolskih učiteljev. Tudi ministrica Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da jih najtežji problemi še čakajo: "Najtrši oreh, ki ga bo treba streti, so plačna nesorazmerja, kjer tudi vlada v svojih izhodiščih prepoznava zaostanek plač učiteljev in vzgojiteljic v primerjavi z drugimi plačnimi skupinami. Tu se bodo pogajanja šele začela." Kritiki pa opominjajo, da vlada s svojimi potezami ustvarja dodatna nesorazmerja. 

Sindikat ministrstva za obrambo medtem od vlade do 20. januarja pričakuje odgovor na svoje zahteve. Vlado so opozorili, da še vedno veljajo zakonitosti enotnega plačnega sistema, zato tudi zahtevajo, da se jih upošteva. Pričakujejo, da se bodo odpravile krivice na delovnih mestih operaterjev v centrih za obveščanje na številki 112 in dvig omenjenega delovnega mesta za šest plačnih razredov. Zahtevajo tudi odpravo nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice ter ponovno vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini. 

Zavrelo je tudi med poštnimi delavci. Sindikat poštnih delavcev je zato pozval vlado in upravo Pošte Slovenije, naj začneta opravljati svoje delo in poskrbita, da bo izvajanje njihove temeljne dejavnosti – univerzalne poštne storitve – ustrezno financirano in ovrednoteno. 

Upravo so pozvali, naj se le loti dela in se začne boriti proti padanju podjetja k dnu in utapljanju zaposlenih pod minimalno plačo. 

Kondicija državnih financ

Zahtev po višjih plačah v javnem sektorju tako še kmalu ne bo konec – na veliko nezadovoljstvo številnih zaposlenih v gospodarstvu, ki so se morali sprijazniti z realnostjo, da so jim krize – od koronske do energetske – odnesle kakšen evro, upanje na povišico, morda celo delovno mesto. 

Številni se sprašujejo, ali bomo, da bodo zadovoljeni apetiti javnega sektorja, najemali posojila. V gospodarstvu pa narašča strah, da se bo pričakovalo, da bodo rešitev težav višji davki. To skrbi tudi zaposlene v gospodarstvu, saj se takšni ukrepi praviloma nikoli ne poznajo v milijonskih prihodkih lastnikov, ampak gredo na škodo delavcev. 

Medtem je primanjkljaj državnega proračuna lani po podatkih fiskalnega sveta znašal 1,39 milijarde evrov, kar je 646 milijonov evrov manj, kot je predvidel rebalans. Fiskalni svet je ob tem ocenil, da to potrjuje navedbe, da se nadaljuje neustrezno proračunsko načrtovanje, ki ustvarja manevrski prostor tudi za neupravičeno porabo.

Iz dejanske realizacije v 2022 in sprejetega proračuna za 2023 po navedbah fiskalnega sveta izhaja, da naj bi bila rast odhodkov državnega proračuna brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih odhodkov in ukrepov za blažitev draginje investicij letos 18,5-odstotna. "To bi bilo približno dvakrat več kot v povprečju v predhodnih dveh letih in najvišja rast doslej. Ob tem predvidena sredstva za socialne transferje in vmesno porabo, ki so bila skladno z oceno fiskalnega sveta v času sprejemanja v rebalansu za 2022 dejansko podcenjena, po naši oceni ne zadostujejo za pokrivanje letošnjih obveznosti," so opozorili in priporočili, da bo treba v prihodnje bistveno več naporov vložiti v izboljšanje verodostojnosti proračunskega načrtovanja.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Bobo

Novo plačno lestvico v javnem sektorju bi vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju

Ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik sicer meni, da bi z reformo plačnega sistema v javnem sektorju vzpostavili novo plačno lestvico in jo vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju. Tako je po poročanju STA dejala na torkovem občnem zboru Slovenskega sodniškega društva. 

Meni, da bi z novo plačno lestvico rešili dve tretjini problema. S tem, da bi plačno lestvico vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju, bi po njenih besedah rešili problem usklajevanja plač, saj to ne bi bilo vezano na odločitev vlade. Izognili pa bi se tudi očitku, da javni sektor z dvigi plač vpliva na povprečno plačo.

Napoveduje se oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica navedla plačno lestvico in dodatke, kot je recimo dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki, ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal.

Ministrica je napovedala tudi predlog, da se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavi razmerje ena proti sedem, pri čemer ocenjuje, da za takšno razmerje obstaja družbeni konsenz.

Sicer pa je Ajanović Hovnik še povedala, da bodo izhodišča za plačno reformo, kot tudi ostale načrtovane reforme, najprej predstavili na vrhu koalicije 18. januarja. Po potrditvi na vladi pa pričakuje dolga pogajanja. 

Kje so nesorazmerja?

Glavni problem obstoječega plačnega sistema in plačne lestvice ministrica sicer vidi v tem, da bi se lestvica morala usklajevati, a se ni. Nastopila je namreč finančna kriza, poseglo se je v javne izdatke.

Funkcionarji bistvenih dodatkov nimajo in so vezani na osnovne plače, ki pa, če se ne usklajujejo, izgubljajo na realni vrednosti. Po njenih navedbah pa so se v vseh teh letih plače funkcionarjev tako uskladile le dvakrat, leta 2011 za 0,8 odstotka in lani za 4,5 odstotka, še navaja STA.

Po besedah ministrice se veliko sliši o nesorazmerjih v spodnji tretjini plačne lestvice, a "nesorazmerja v spodnji tretjini plačne lestvice ni. Minimalna plača je sicer visoka, obstajajo delovna mesta, obstajajo plačni razredi, ki so pod minimalno plačo, ampak tu načeloma resnih nesorazmerij ali kompresije, o čemer se tudi govori, ni". Kot je pojasnila ministrica, je med plačnimi razredi štiri odstotke razlike, in "ko se bo naslovil izziv minimalne plače, imamo spodnjo tretjino plačne lestvice rešeno".

Kompresija in nesorazmerja pa "nastajajo od 40. plačnega razreda navzgor, od 50. plačnega razreda navzgor pa sploh", je dejala. Medtem ko se funkcionarske plače niso usklajevale, se je v ostalih delih javnega sektorja, ko se je po krizi vračalo, dodajalo plačne razrede. Razmerje med najnižjo in najvišjo plačo je z ena proti 10,4 padlo na ena proti pet, po zadnjem dvigu minimalne plače bo ena proti 4,7.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet1
12. 01. 2023 14.52
+1
Heheeee, saj zato so z veseljem vsi protestirali, ker so vedeli da bodo levičarje lahko bolj izsiljevali...plačali bomo pa vsi z revščino. Prihaja kaos. Balkanska vukojebina, pa bližajoči se problemi z srbi....levica nam je tlakovala pot v pogubo. Plešite zdaj.
Ugovor vesti 133.člen
12. 01. 2023 12.10
+0
Če boste ob zahtevsh zaplesali, bo še dodatek. A ta glasba za ples počasi pojenjuje!
ARNO50
12. 01. 2023 12.09
+5
To bo nov rekord... zafurali državo v 9tih mesecih....
Desertfox
12. 01. 2023 11.13
+8
Prejšnja vlada zviša splošno olajšavo pri dohodnini, taubi jo ukine ker je slaba za javne finance, potem namesto delavnim ljudem dokapitalizira ELES in dvigne plače v JS vsem ki imajo 5 minut časa... bravo golobček
zoran pušenjak
12. 01. 2023 10.57
+12
Slovenija bo bankrotirala, saj je strokovnjak za to finančni minister
Uros Mlinar
12. 01. 2023 10.51
+5
Volilci goloba zafurali ste Slovenijo bandaaa pleešite zaj
1muvwndr
12. 01. 2023 10.31
+4
"Minimalna plača je sicer visoka" Gospa ministrica, glede na vašo izjavo vas izzivam, da preživite eno leto na visoki minimalni plači.
mat8
12. 01. 2023 10.13
+2
JS pleše, Golob daje še več kot so sindikalisti samo sanjali. Cilj ničelnega proračunskega deficita se utaplja v kratkoročni socialistični utopiji. Deja vu 30 let nazaj.
kahelc
12. 01. 2023 10.15
-2
Kasta je 30 let izrabljala sistem sedaj bi pa radi kaj? Resitev cez noc?
Uros Mlinar
12. 01. 2023 10.13
+4
Golobistan plešitee zajj
Krneki 00
12. 01. 2023 10.00
+8
a kdo ve kaj je razlog da so sodniki dobili 600 eur? a so na minimalcu?
kahelc
12. 01. 2023 10.01
+8
Korintos11
12. 01. 2023 10.03
+6
Sodniki so bili tiho, nič niso zahtevali, sami so bili začudeni zakaj.
Castrum
12. 01. 2023 10.13
+3
En medij piše, da je to bila solo akcija dr.Goloba. Da o teh 600 € ki jih bodo dobili sodniki, finančni minister Boštjančič ni vedel nič.
1muvwndr
12. 01. 2023 10.32
+1
Zaščitil si je zadnjo plat. Kupil je sodstvo
Desertfox
12. 01. 2023 11.17
+0
nam pa ukinil povišanje splošne olajšave pri dohodnini, ker je baje slabo za javne finance
kahelc
12. 01. 2023 09.55
+3
Kaj pa razred J? A tej so vedno pozabljeni? Resuje se minimalce, kasto na 50 razredom in upokojence.
Hujošgrimošjanoš
12. 01. 2023 09.54
+8
Javnem sektorju place, delavcem pa davke
kahelc
12. 01. 2023 10.16
+0
Ce nimas place bo sociala zate boljse poskrbela kot za marsikaterega v javnem sektorju. Mimogrede, davke placujemo vsi. Bo treba se kaksno knjigco prebrat..
1muvwndr
12. 01. 2023 10.34
+0
Kahelc, vprašaj se od kje dobi javni sektor denar. Javni sektor plačuje davek na denar, ki ga je pobral privat sektorju. Na denar, ki ga je zaslužil nekdo drugi.
Hujošgrimošjanoš
12. 01. 2023 09.53
+9
In kdaj bo gospodarstvo stavkalo?
Korintos11
12. 01. 2023 09.54
+2
Ja krucifiks, a potem ne bo več nihče v Sloveniji delal?
dioporco
12. 01. 2023 09.50
+8
Golob dvignil place sodnikom in tozilcem ker se zaveda da jih bo kmalu rabil
OvcjiPastir
12. 01. 2023 10.06
+1
Korintos11
12. 01. 2023 09.46
+5
V anketah bo nekje 35-40% podpore vladi.
Korintos11
12. 01. 2023 09.44
+6
Je mogoče kaka nova akcija za zbiranje zamaškov za uboge otroke?
Victoria13
12. 01. 2023 09.43
+9
Upam, da nas EU čimprej prime za vrat pri tem razmetavanju javnega denarja za plače javnih uslužbencev, ki ne delajo bolje in več ampak ravno obratno...
Korintos11
12. 01. 2023 09.43
+2
Sedaj pa še obljubljajo sneg in zimo, niti Bog nas več rad nima.
kr nekdo
12. 01. 2023 09.42
+5
pred zaposlitvjo pred x leti sem imel plačo skoraj tri kratnik minimalne plače. Bilo super plačano. Danes še vedno v istem podjetju vmes sem šel nekaj plačilnih razredov gor. Kaj je bistvo? Moja plača je sedaj samo še nekaj višja od minimalne. Zvišuje se samo minimalna plača in ne generalna. Plačilna lestvice pa ostane enaka. No socialna podpora pa nikoli ni bila tako privlačno visoka, da sedaj ljudje sploh nimajo motivacije za zaposlitev. No roko na srce vsi, ki imajo mladoletne otroke tudi ne razmišlajo za delo na minimalcu. Jaz tudi ne bi. Je pa žalostno, da ena pomočnica vzgojiteljice dobi manj kot minimalno plačo pa ima tudi izobrazbo enakovrednemu v javnem sektorju od zdravstva, policije do gasilcev in tistih k čepijo v javni upravi. To je pa velika sramota.
Korintos11
12. 01. 2023 09.45
+4
kr nekdo
12. 01. 2023 09.49
+1
ja sramota res. vsak z poklicno izobrazbo bi moral dobiti minimalno minimalca. zdej so pa čisto blizu socialne.
Ejga-Tega
12. 01. 2023 09.39
+5
Kam pa lahko jaz pošljem predlog za višjo plačo? Na kateri naslov sprejemajo prošnje? Mogoče bom pa uslišan
Korintos11
12. 01. 2023 09.42
+1
Pojdi v samopostrežno trgovino in na police poglej. Sedaj že par dni tako talajo, samo se bojim da bodo police počasi prazne.