Slovenija

Višje plače za zaposlene v zdravstvu, a ne za vse

Ljubljana, 07. 12. 2022 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Danica Jovanović, M.V.
Komentarji
165

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so s podpisom parafe sporazuma zaključili pogajanja glede plačnih nesorazmerij in vprašanj glede standardov in normativov. V sporazumu so se dogovorili za dvig plač v vseh plačnih razredih, z izjemo plačnega razreda E3 in J. Prav tako je nekaj nerešenih zadev ostalo pri pogajanjih o delovnih mestih s peto stopnjo izobrazbe, kamor spadajo farmacevtski, laboratorijski, sanitarni in zobni tehnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Višje plače v zdravstvu
    02:29
    Iz 24UR: Višje plače v zdravstvu
  • Iz SVETA: Začetek konca za pogajanja
    02:57
    Iz SVETA: Začetek konca za pogajanja
  • Sanja Ajanović Hovnik o podpisu parafe
    02:10
    Sanja Ajanović Hovnik o podpisu parafe
  • Irena Ilešič Čujovič o možnosti dodatnih pogajanj
    03:50
    Irena Ilešič Čujovič o možnosti dodatnih pogajanj
  •  Danijel Bešič Loredan o umiritvi razmer v socialnem zdravstvu.
    01:50
    Danijel Bešič Loredan o umiritvi razmer v socialnem zdravstvu.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v imenu vlade povedal, da je današnji dan velik korak za zdravstveno reformo in za umiritev razmer v socialnem zdravstvu. "Po nekaj mesecih trdega dela smo naredili korak naprej. Še zmeraj nismo mogli usteči vsem, ampak smo pa ustregli večini," je povedal. Morebitne dodatno povzročene anomalije bodo reševali znotraj novih pogajanj o plačnem stebru v zdravstvu. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pričakuje, da bodo pogajanja o prenovi plačnega sistema stekla januarja.

Minister Bešič Loredan je še povedal, da bodo s sporazumom pričeli zdravstvo obravnavati kot celoto, kar bo po njegovem pripomoglo k boljšemu stanju v zdravstvu. Dodal je, da je zadovoljen predvsem zato, ker je obema stranema končno uspelo najti skupni imenovalec, ki v ospredje postavlja pacienta. 

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je povedala, da verjame, da so z današnjim sporazumom naredili korak naprej. Kljub temu je opozorila, da bodo na nekaterih področjih pogajanja še potrebna. "Tokratni sporazum naslavlja obe strokovni zahtevi, ki smo jih izpostavili februarja letos. Gre za vprašanje plačnih nesorazmerij in pa vprašanje standardov in normativov. Nekatere točke smo že razrešili, za nekatere dele pa smo si določili kasnejši datum" je povedala. 

Dodala je, da so anomalije ostale v plačnem razredu E3, torej v razredu medicinskih sester in babic. Po mnenju predsednice so nadaljnja pogajanja potrebna potrebna tudi v skupini delovnih mest s peto stopnjo izobrazbe, kamor spadajo farmacevtski, laboratorijski, sanitarni in zobni tehnik. Plače se ne bodo dvignile niti delavcem v skupini J, kamor spadajo čistilci, hišniki, vozniki in zaposleni v tehničnih službah. 

Ostalim poklicem bo dogovor prinesel dvig plače od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Čeprav Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides na ministrstvo za zdravje danes ni bilo, pa podpisani dogovor predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač glede na zadnjo vladno ponudbo.

Iz Fidesa so kasneje sporočili, da z vsebino parafiranega dogovora niso seznanjeni. Današnje dodatne pogajalske seje pa se niso udeležili, ker so vabilo z ministrstva za zdravje prejeli v torek zvečer. "Fides nima profesionalnih funkcionarjev, temveč gre za zdravnike, ki so dnevno vpeti v delo v javnih zavodih, zato je bilo ob uri prejema vabila nemogoče za naslednji dan dopoldan odpovedati prisotnost predstavnikov Fides v službah in zagotoviti našo udeležbo na srečanju," so pojasnili.

Kot je znano, je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Dogovor predvideva, da bi zaposleni, ki se jim obeta en dodatni plačni razred, tega prejeli aprila prihodnje leto, prav tako zaposleni v plačni podskupini E1, ki bodo prejeli dva plačna razreda.

Javni uslužbenci v podskupinah E2, E4, F1 in F2, ki bodo prejeli dva dodatna plačna razreda, bodo enega prejeli januarja, drugega pa aprila. Zaposlenim iz teh podskupin, ki bodo prejeli tri ali več dodatnih plačnih razredov, pa se bo plača za dva razreda zvišala januarja, preostanek pa aprila.

Delovna mesta, ki se bodo na podlagi sporazuma uvrstila v 48. plačni razred ali višje, bodo zvišanja plač v celotni deležna aprila.

Ob tem nezadovoljni ostajajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi, drugem večjem reprezentativnem sindikatu, saj vlada ni pristala na zvišanje plač v skupini E3, ker so bila ta delovna mesta manjšega dviga plač deležna že po pogajanjih lanskega novembra. Predsednica tega sindikata Slavica Mencingar zato sporazuma ni parafirala.

Je pa svoj podpis prispevala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, saj je vlada vanj vključila še zadnji dve pomembni točki. Zavezala se je, da bo do konca leta sprejela posebni vladni projekt, ki bo naslovil zaposlene v plačni skupini J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Prav tako je upoštevala predlagane rešitve glede tehnikov s peto stopnjo izobrazbe. Po mnenju Ajanović Hovnikove je bila skupina J pri pogajanjih kritična zato, ker so delavci v tem sektorju (torej čistilci, hišniki, vozniki in delavci v tehničnih službah) prisotni v vseh javnih sektorjih in ne samo v zdravstvu. 

Po mnenju ministrice  za javno upravo je bil podpis parafe sicer dober korak za to, da se bo v prihodnje v ospredje postavljajo pacienta. Pojasnila je, da je današnji dogovor dokončna realizacija novembrskega dogovora, ki je nekaterim zaposlenim v zdravstvu že povišala plače. "Ta dogovor danes pa na eni strani pomeni nekakšno uravnoteženje, na drugi  strani pa se bodo z njim ustvarjala nesorazmerja napram celotnemu javnemu sektorju," je dejala.

Je pa tudi ministrica izpostavila, da je glavno sporočilo današnjega sporazuma to, da se zdravstvo obravnava kot celota. "Zdravstvo niso posamezni poklici, ampak je celota,"  meni Ajanović Hovnikova. 

Vlada se je s sporazumom zavezala tudi, da bodo do prvega aprila prihodnje leto sprejeti preostali kadrovski standardi in normativi za zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu oziroma zdravstveni negi. Celotni dogovor je po besedah ministrice vreden približno 40 milijonov evrov.

 

Sporazum o reševanju stavkovnih zahtev
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
07. 12. 2022 21.36
-2
a to pa lahk komentiramo! To je odprti komentar! In če jaz kaj pripomorem k dvigu plač zdravnikom ! Potem jim dvidnite s 1.12. 2022! Ne pa to cincanje z Bešić Loledanom, ILešić Čujović;AjanovićHovnik! Dvigni ali pa odstopi!
DasaizDalasa
07. 12. 2022 21.10
+5
V Šiški sploh več ne moreš do zdravnika ker od 5. dalje komunicirajo samo preko portala. Starejšim ki najbolj potrebujejo zdravnike se sploh ne sanja kako bi se registrirali v portal. Pred volitvami so obljubljali do specialista v 30.h dneh. Zdaj bomo veseli če bomo sploh uspeli priti do zdravil za starejše.
2fast4
07. 12. 2022 20.57
+1
Ostali javni sektor bo zavrel...
DAEMONIUM
07. 12. 2022 20.50
+4
Bo pa ja dovolj denarja za zdravstvo glede na to, da so zunaj upokojenci v divjem plesu potem, ko so se izrekli da se odpovedo izredni uskladitvi pokojnin, ki bi jim glede na zgodovinsko inflacijo in rast plac po zakonu pripadala in jo zamenjali le za dva nekaksna obdavcljiva dodatka za december in januar v visini piskavih 30-40 eur, medtem ko se pri izredni uskladitvi pokojbine zvecajo za 12 mesecev in celo zivljenje. Seveda so se upokojenci v duhu ideologije "samo da ni jansa" temu odpovedali in sedaj skupaj z ostalimi prizadetimi ki so jim se bolj obdavcili place,divje rajajo na vizo samo da ni jansa in se veselijo novih zmag v obliki nove obdavcitve premozenja , pred tem pa seveda se zvisanje rtv davka. Bravo, bravo kar tako naprej...
miror15a
08. 12. 2022 09.39
-1
Karfjola
07. 12. 2022 20.44
+1
Jutr pa učitelji začnejo
Mizainstol
07. 12. 2022 19.52
+2
Ni kaj, sposoben minister. Mogoce si misli Pa saj ni moj denar.
Slava b
07. 12. 2022 19.39
+14
Dokler bodo zdravniki imeli empatijo samo do denarja,se bo ta cirkus nadaljeval v nedogled.Zdravniki naj vas spomnim da obstajajo tudi pacienti.
Potouceni kramoh
07. 12. 2022 19.23
+4
A se vam ne zdi da še bolj rušijo plačna nesorazmerja zaposlenih mi so jim sicer taisti politikanti proti?
razumi če lahko
07. 12. 2022 19.11
+9
Ja rekli so ,da tisti , kl sužijo več bodo dali več ! Očitno ni glih tako nekateri pač vedno dobijo več !
zrela hruška
07. 12. 2022 19.05
+8
podpiram referendum o ukinitvi fidesza!
ROMELS
07. 12. 2022 18.32
+20
Pred zdravstvenimi domovi prazni parkir placi ambulante pa prazne. kdo je preobremenjen??????????????? Norca si delajo iz bolnikov.
medusa
07. 12. 2022 18.24
-10
Upam , srčno upam ,da bomo s tem ustavili odhod zdravnikov in zdravstvenega osebja iz javnega zdravstva ,ter preprečili najhuje .Ofce tu spodi se ne zavedajo posledic!
07. 12. 2022 18.22
+14
Poklicni gasilec pa 24.placnem razredu...11e na minimalko...bravo...vlada noce niti slišat o dvigu
BroNo1
07. 12. 2022 18.10
+7
Tile se pa tut nč druzga ne pogovarjajo kot o dnarju in plačah?!
Important notice
07. 12. 2022 18.01
+7
c00kies
07. 12. 2022 17.52
+11
Čujte, jaz bi tudi mel višjo plačo, najmanj toliko % višjo kot je dražji račun za elektriko. Aia, nisem javni sektor.
SlepiSlovenc
07. 12. 2022 17.44
+14
24bata
07. 12. 2022 17.38
+19
J skupini že janša ni nič dal sedaj golob nič . Očitno bo tu tudi zavrelo.
BroNo1
07. 12. 2022 18.12
+2
Zacnejo naj uradniku pa strokovci delat, ne samo skupina J pa bo takoj boljše. Za zrak mešat jih je preveč
ježevka123
07. 12. 2022 19.56
+4
J skupina bi morala začeti stavkat! Saj 1 dan bo dovolj za kolaps države.
Potouceni kramoh
07. 12. 2022 17.05
+8
Zelo visoke place se obetajo najnizjemu kadru, tam do 30 placilnega razreda bodo carji.Zdravniki pa na minimalce
Krakower
07. 12. 2022 16.49
+6
A ni ta tisti surovež, ki grozi s totalno vojno in izsiljuje? Še en Bobijev mafijec.