Slovenija

Višje sodišče odločilo, da je bil odpoklic Plaperja nezakonit

Ljubljana, 09. 11. 2011 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
1

Višje delovno sodišče je odločilo, da je bil odpoklic Gorazda Plaperja z mesta policijskega atašeja v Srbiji nezakonit. Država mu mora zato izplačati plačo, ki bi jo sicer dobil, in sodne stroške.

Vdori v prostore slovenskega veleposlaništva v Beogradu
Vdori v prostore slovenskega veleposlaništva v Beogradu FOTO: POP TV

Višje delovno in socialno sodišče je maja letos pravnomočno odločilo, da je bil odpoklic Gorazda Plaperja z mesta policijskega atašeja v Srbiji nezakonit. Slovenija kot tožena stranka mu je za obdobje do 23. 9. 2008, ko je prišlo do prenehanja delovnega razmerja po redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, dolžna izplačati plačo ter vse stroške postopka.

Slovenija je Plaperja tudi dolžna pozvati nazaj na delo in mu izplačati vsa nadomestila plače skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za pretekla tri leta. Kot so danes sporočili iz tožnikove odvetniške družbe Pečanac in Rakun, je sodišče tako v postopku pravnomočno ugotovilo to, kar je tožnik zatrjeval že od samega začetka.

Nekdanji generalni direktor slovenske policije Jože Romšek je leta 2008 predčasno odpoklical Plaperja iz krivdnih razlogov, ker ga med demonstracijami ob razglasitvi neodvisnosti Kosova februarja istega leta, v katerih je bilo napadeno slovensko veleposlaništvo, ni bilo v Beogradu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

imnesi
09. 11. 2011 16.31
Če bi bila Slovenija pravna država, bi sedaj ta Romšek moral poravnati ves ta znesek. Problem pri nas je, da nihče v državni upravi ne odgovarja za nič. Zdaj bo od države, se pravi od nas sveh, dobil ves ta denar za nazaj in še povračilo sodnih stroškov. Krivi pa nismo mi vsi ampak le ena oseba, ki ima ime in priimek. Če bi enkrat nekdo v državni upravi odgovarjal za svoja dejanja, bi se nehala ta lahkomiselna praksa "naj pa iztoži", ki se jo poslužujejo.