Slovenija

Višje sodišče potrdilo, da vrtovi pripadajo stanovalcem Fondovih blokov

Ljubljana, 06. 03. 2023 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Višje sodišče je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, zavrnilo pritožbe nasprotnih strani in potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je tudi parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond, so sporočili prebivalci Fondovih blokov.

Gre za parcelo, ki jo je Mestna občina Ljubljana (MOL) kot svoj delež vložila v podjetje Bežigrajski športni park (BŠP), ki vodi projekt prenove te kulturne ustanove. Kot je v imenu stanovalcev Fondovih blokov sporočila Karmen Stariha, je višje sodišče v prav vseh točkah zavrnilo pritožbi in pritrdilo dosedanjim ugotovitvam ter odločitvam. "S to odločitvijo višjega sodišča je sklep o ugotovitvi skupnega pripadajočega zemljišča postal pravnomočen, etažni lastniki v Fondu pa smo tudi pravno formalno postali lastniki skupnih zemljišč v naselju. Pritožba na sklep v okviru rednih pravnih sredstev ni več možna, nasprotna stran ima le še možnost vložitve predloga za dopustitev revizije," je zapisala v sporočilu za javnost. 

Fondovi bloki
Fondovi bloki FOTO: Kanal A

Pojasnila je še, da so prebivalci te odločitve zelo veseli, saj pomeni potrditev upravičenosti in pravilnosti njihovih skoraj 15-letnih prizadevanj za ohranitev njihove lastnine in kakovosti bivanja v naselju. "Pričakujemo, da to pomeni zaključek projekta BŠP in za nas razbremenitev vseh pritiskov, ki smo jih bili deležni v vsem času, ko smo se zavzemali za svoje legitimne pravice," je zapisala in dodala, da kljub vsemu zanje ostaja zelo pomembno vprašanje usode Plečnikovega stadiona.

Prebivalci Fondovih blokov pričakujejo, da bo odločitev višjega sodišča pozitivno vplivala na reševanje Plečnikovega stadiona, in sicer tako, da bo omogočal, da se ga čim prej, kot to zahtevajo predpisi s področja varstva kulturne dediščine, obnovi v izvirni, Plečnikovi obliki, in z ustreznimi namembnostmi vrne v javno uporabo. 

Poslovnež Joc Pečečnik je za 24ur.com pojasnil, da sodbe v petek še niso prejeli, zato trenutno zadeve še ne komentirajo.

Kot je znano, so stanovalci Fondovih blokov vrsto let bili bitko s podjetjem Bežigrajski športni park športni marketing, d. o. o., ki vodi projekt prenove, medtem ko MOL nastopa kot eden izmed treh družbenikov (poleg OKS in GSA, poslovno svetovanje, d. o. o.). Vedno so poudarjali, da ne nasprotujejo prenovi stadiona, pač pa se ne strinjajo s predvideno projektno zasnovo, ki po njihovih stališčih premočno posega v samo Plečnikovo zapuščino in jo kot tako močno spreminja. Na parceli, kjer so sedaj vrtovi, je bila namreč predvidena gradnja treh prostostoječih poslovnih objektov.

Projekt Bežigrajski športni park se vleče že več kot 15 let

Znano je, da se je poslovnež Pečečnik s prejšnjim ministrom Vaskom Simonitijem že dogovarjal za odkup Plečnikovega stadiona. Kot je pred časom povedal za Delo, je tudi novi ministrici za kulturo Asti Vrečko in premierju Robertu Golobu "poslal jasno sporočilo, da je pripravljen prodati, če želi država kupiti". Vendar je ministrstvo pod vodstvom Aste Vrečko glede Plečnikovega stadiona zavzelo stališče, da bi bilo bolje, če bi ga odkupila lokalna skupnost.

"Na ministrstvu za kulturo menimo, da bi bila najbolj optimalna rešitev, da bi stadion zaživel kot del mestne športnorekreacijske in kulturne infrastrukture, zato državno lastništvo Plečnikovega stadiona ni najbolj ustrezna rešitev. Država pa bo pomagala zagotoviti finančno pomoč za prenovo Plečnikove dediščine, v skladu s konservatorskim načrtom," so zapisali danes.

Fondovi vrtovi
Fondovi vrtovi FOTO: Stanovalci Fondovih hiš

Oktobra je tudi potekal sestanek med predstavniki ministrstva za kulturo in Mol. Župan Zoran Janković je predlagal dve možnosti, in sicer da ministrstvo stadion odkupi ali da naredi vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ministrica Vrečkova je tedaj "omenila še tretjo možnost, ki je pa ni pojasnila", so zapisali na Mol in dodali, da je bilo to tudi zadnje srečanje med ministrico in županom, stališče ministrstva pa so označili za "prelaganje bremena na lokalno skupnost".

Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da je bil Plečnikov stadion med temami delovnega sestanka glede odprtih vprašanj in aktivnosti s področja kulture, dediščine in prostora. Strani sta si izmenjali mnenja o projektu in odgovornostih lastnikov, a sklepov ni bilo. Dodali so, da je s predstavniki družbe BŠP usklajen termin za sestanek.

Ministrstvo za kulturo je tudi Zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) naročilo izdelavo novelacije konservatorskega načrta, ki naj bi pokazala, kolikšen delež spomenika je v slabem stanju, koliko je uničenega in kaj je mogoče restavrirati. Kot je minuli četrtek poročal Dnevnik, je Restavratorski center po natančnem pregledu stanja Plečnikovega stadiona ugotovil, da je dobro ohranjenega okoli 53 odstotkov spomenika, slabo ohranjenega ali neohranjenega oziroma celo uničenega pa skupaj 47 odstotkov.

Na ministrstvu so še zapisali, da so želeli z elaboratom "pridobiti verodostojne strokovne podatke, na podlagi katerih bo možna relevantna razprava vseh o možnih scenarijih prenove in oživitve stadiona na način, da se Plečnikova dediščina primerno ohrani za sodobne potrebe skupnosti". Dodali so, da je prenova, ki bi ohranila Plečnikov stadion v izvirni arhitekturni obliki, ocenjena na dobra dva milijona evrov.

Na ZVKDS so pojasnili, da je bila novelacija konservatorskega načrta zastavljena večfazno. V elaboratu prve faze z naslovom Analiza obstoječega stanja in usmeritve za prenovo spomenika so zajeti: ocena obstoječega – materialno stanje spomenika, projektantska ocena stroška restavratorskih del za povrnitev stadiona v "izvorno stanje", predstavljeni so nekateri novi umetnostno-zgodovinski vidiki in prvič so obravnavani krajinsko-arhitekturni elementi. Šele v drugi fazi bo, če bo tako odločilo ministrstvo ali lastnik, pripravljen izvedeni del.

Projekt BŠP predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje – hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje. Trenutno sicer na ministrstvu za naravne vire in prostor v ponovljenem postopku odločajo o gradbenem dovoljenju za projekt BŠP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.
08. 03. 2023 19.09
Ej Zoki hahahahahaha spet nateg....
PPP1000
08. 03. 2023 17.34
tu naj bo raje npr. Plečnikov park, namenjen za otroke in mlade družine....ne pa stadion... 200m višje v bežigradu je itak že stadion. Ta pečečnik hoče vse drugo kot stadion...on bi trgovine pa lokale da bo dobiček. sej se je pokazu ze pri zaščitnih maskeh, tko da je jasnu kolk je ura.
eugene
07. 03. 2023 08.39
+2
Stadion je umetniško delo največjega slovenskega arhitekta in edina primerna stvar je, da se obnovi v originalni podobi in za državni denar. Brez nekih zasebnih partnerjev in njihovih idej. Gosti pa naj primerno dogajanje. Sem si ga večkrat ogledal in je čudovit, samo obnovo rabi.
neobremenjen_
06. 03. 2023 20.40
+6
Auuu, bo moral šerif podkupnino vrnit.
nikhrast
06. 03. 2023 20.16
-13
Tu v Severni Ameriki sploh ne vidim da bi kdo gojil solato okoli svoje hiše. Moja žena še poskrbi da se kakšna zel na pojavi na travi okoli hiše. Za rekreacijo pa na sprehod ali na bicikel okoli naselja. Pa kaj bi sosedi mislili ali rekli če bi sadil solato v našem naselju.
oježeš
06. 03. 2023 21.55
+13
Ti kar kupuj solato, katera zraste za trgovce na vodi. Je brez okusa, listi se lomijo če jih že grdo pogledaš kaj šele primeš z roko. Za domač pridelek večina poskrbi kot je treba, da je čim bolj naravno, se izogiba umetnih gnojil in podobnih neumnosti.
eugene
07. 03. 2023 08.29
+11
Kaj ameriški suburbni način življenja niaj bi bil model po katerem naj bi se zgledovali? In če je tvoje življensko vodilo kaj si bojo sosedi mislili potem rabiš kar neki kontemplacije.
User2491474
07. 03. 2023 20.48
+10
zvoneti
06. 03. 2023 20.11
+1
Pojma nimate, veliko EU mest ponuja brezplačne vrtove za meščane-urbano kmetijstvo, zelene strehe, ekološka samooskrba.....ejej, komentatorji ste iz kamene dobe.
Miran1960
06. 03. 2023 19.18
+0
V kateri vukojebini od mesta pa še vidiš zelje v vrtičku ob večnadstropnih blokih? Sodišče pa itak no coment; kakor vplivneži rečejo
mentorhercul
06. 03. 2023 18.17
+1
Stadion se bo itak sesul sam vase. Nato pospravit in narest njivo za vrtičke. Ker ta stadion ima zlo zgodovino in ta še kar traja.
McGregor---
06. 03. 2023 17.40
+17
Iz stadiona naj naredi prašičjo farmo, bomo potem videli kako bodo sosedje krulili 😂😂😂
Claus
06. 03. 2023 17.38
+11
Kam smo prisli? Ko je solata privat stanovalcev pomembnejsa od skupnega razvoja
neobremenjen_
06. 03. 2023 20.42
+1
Gospodič, stadion naj se renovira v obsegu stadiona, in ne privat zemljišča. Tam ni prav nobene dodane vrednosti, ki bi bila v interesu javnosti, da se področje pozida s poslovnimi objekti. Ja?
Claus
06. 03. 2023 17.36
+10
nikhrast
06. 03. 2023 17.02
-6
Solata sredi Ljubljane, pa kje si to videl v prestolnici razvite države. Ubogi folk si ne najde lepše rekreacije kot sajenje solate. Pa ne bi bilo lepše če bi uredili kakšen park.
Kokogajebe
06. 03. 2023 17.17
+11
tisti tvoj park naj ti tam na stadionu uredijo pa bo.....tukaj pa boš po svežo solatko hodu
zvoneti
06. 03. 2023 17.26
+8
Vi pa ste nerazgledana oseba, malo poguglajte koliko prestolnic nudi prebivalcem brezplačne vrtove in sicer zaradi samooskrbe (ekološke), čebel, ozelenjvanje tsreh v prestolnicah.....
ipissimus
06. 03. 2023 18.30
+12
Boš verjel ali ne včeraj sem za bežigradom videl eno ženičko pred blokom na travniku saditi, rože niso bile.
User2491474
07. 03. 2023 20.50
+8
Mogoče nimajo od nikakvih penzij, ker je 3 eure na tržnici.
Jerry321
06. 03. 2023 16.30
+6
A je pametnjakovič Joco spet kratko potegnu?! 😂👌
Kokogajebe
06. 03. 2023 17.19
-2
in prav je tako.....zakaj bi mu dovolili tujo zemljo si lastiti....ma kdo pa si misli da je
Vest-naroda
06. 03. 2023 16.22
+16
V zemljiški knjigi je to zelenica v lasti MOLa! Jaz bom sedaj posejal solato po Tivoliju in bo Tivoli moj.
Zelo123
06. 03. 2023 16.25
+12
Kar nared, samo ne solate, rajš rdeč radič.
povanpireni
06. 03. 2023 16.41
+11
Priporočam ti da narediš ograjo in garažo in to prisvojiš kot to počnejo Kranjčani...
stumfeta
06. 03. 2023 16.47
+3
V slovenskih zemljiških knjigah znajo bit tudi 100 let pokojni ljudje lastniki parcel, tko da se ne preveč na to zanašat.
Zelo123
06. 03. 2023 16.52
+5
Po zakonitosti sodnega sklepa bo prišlo do sprememb tudi v zemljiški knjigi in sage bo konec.
User2491474
07. 03. 2023 20.50
+1
Zverinjak
06. 03. 2023 16.15
+1
Nič skrbet, bojo lepo goreli te vrtički!!!!
Cupko
06. 03. 2023 15.34
+20
Ko bojo zaradi vrtov ugotovili, da bo Plečnikov stadion dokončno propadel in se zrušil namesto, da bi Pečečnik umestil en lep objekt, bo prepozno. To je možno samo pri nas
Zelo123
06. 03. 2023 15.40
+4
Vsak lahko gradi samo na svoji zemlji, ne pa na tuji. A oporeka kdo obnovi stadiona?
povanpireni
06. 03. 2023 16.15
+3
To lepo razloži Kranjskemu inšpektoratu za zelene površine, mogoče bo kaj nucalo...
štrekeljc
06. 03. 2023 16.26
-1
Zelo res je, da je lastnik zemljišča z vrtički MOL! Torej fondovci solato goje na tuji zemlji.
franko žgavec
06. 03. 2023 16.54
+1
verjetno,da Ljubljanski župan lahko gradi kjer in kamor hoče mar ne ustavno sodišče?
wsharky
06. 03. 2023 15.28
+8
ena možnost še obstaja in ta se imenuje razlastnitev in projekt bo stekel, ker je v nacionalnem interesu
zurc
06. 03. 2023 15.38
+8
kakšna razlastitev ,saj so pečečniku prodali za denar ,naj odkupijo ,saj jim ponuja potem pa naj delajo kar hočejo
Broj1 TNT
06. 03. 2023 15.40
+0
jocu so prodali ker je obljubil da bo obnovil stadion ampak vmes se je mal premislil in bi rad še mal betona dodajal!
zurc
06. 03. 2023 15.47
+8
kako naj obnovi če mu še na parcelo ne pustijo ,saj jim je že prej pokazal kaj ima namen naredit pa se je potem država premislila in ni pustila da se izvedejo prvotni načrti
Potouceni kramoh
06. 03. 2023 15.24
+11
Najboljš da tožbo v Butalah vložiš kar po svojem rojstvu.Ker pol ti mogoč do smrti rešijo tvoj case na sodišču 😇
Broj1 TNT
06. 03. 2023 15.21
-4
tukaj imate zelo lepo predstavljeno svečkarsko (ne)pamet!oni agresivno nasprotujejo kanalizaciji ki se sploh ne bo videla ampak vseeno pravijo da se umičujejo kmetijske površine , med tem ko na vsak način hočejo namesto teh lepo urejenih vrtov z rožicami in drevesi betonsko džunglo!
Triindvajseti December
06. 03. 2023 15.32
+9
jozefin - malo si narobe razlagaš ti tole s kanalizacijo... To da uničujejo kmetijske površine, je sicer dejstvo... unicili jih bodo sicer "začasno". Vsaj tiste, ki bi sedaj že bile posejane ali celo že jeseni... Drugače pa je težava kanalizacije v tem, da je v bližini "vir" pitne vode in ta "vir" je pod nivojem kanalizacije. Strokovnjaki so sicer pred časom že opozarjali, da to nebi bilo sporno, če Slovenija oz. ta del leži na potresnem območju in zaradi tega lahko pride do hidih težav v primeru okvare 😉
Broj1 TNT
06. 03. 2023 15.38
+5
o da je zemlja prepojena z kemikalijami od škropiva ki pronica v VIR PITNE VODE pa ne noben problem?problem pa je ČE (?) bo naslednjih 1000 -ih letih potres ?jaz potem potem ne bi gradil hišo ampak bi si postavil leseno barako !
zurc
06. 03. 2023 15.40
+9
ko je pečečnik kupoval to razvalino so mu rekli da tisto grmovje od vrta pripada stadionu
Broj1 TNT
06. 03. 2023 15.45
-1
so mu rekli???? halllllloooo! kakšen kmet pa je da se ni pozanimal če je to res?
štrekeljc
06. 03. 2023 16.28
+0
Madona ste eni trdi! Lastnik zemljišča z vrtički je MOL in ne fondovci!
ijsales
06. 03. 2023 17.19
+1
kar n res , saj je škropljene podvrženo strogemu nadzoru in inšpektorji kontrolirajo zemljino s HPLC metodo...
Rožice so zacvetele
06. 03. 2023 15.09
+13
Stadion naj odkupijo Fondovci in ga spravijo v prvotno stanje. Glede na njihovo pametovanje, to ne bo problem.
Broj1 TNT
06. 03. 2023 15.32
-6