Slovenija

Višji čisti dobiček skupine Gorenje

Velenje, 15. 04. 2000 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velenjsko Gorenje je minulo leto kljub zaostrenim pogojem poslovanja končalo uspešno. Skupina Gorenje, ki jo sestavlja 37 podjetij, od tega 24 v tujini, je lani po revidiranih in konsolidiranih računovodskih izkazih ustvarila 2,51 milijarde tolarjev čistega dobička, kar je za slabih 38 odstotkov več kot v letu prej, ko je dobiček dosegel 1,8 milijarde tolarjev. Dobiček matične družbe Gorenje se je s predlanskih 2,18 milijarde tolarjev povzpel na 2,52 milijarde tolarjev.

Prihodki iz poslovanja velenjske skupine so se lani povzpeli na 114,8 milijarde tolarjev, kar je za 11 odstotkov več kot v letu prej, medtem ko so prihodki matične družbe Gorenje dosegli 73 milijard tolarjev. Matična družba je presegla načrte, saj je prihodke od prodaje povečala za 12,5 odstotka.

Gorenje 65 do 70 odstotkov celotne proizvodnje pod lastno blagovno znamko proda na tujem, gledano po strateških tržnih območjih pa 39 odstotkov Gorenjeve prodaje predstavljajo trgi držav severozahodne Evrope, na katerih v zadnjem času zaznavajo znake krčenja prometa. Precej bolje jim gre v državah na območju bivše Jugoslavije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.