Slovenija

Dobra zgodba iz Višnje Gore: v mesecu dni po požaru zbrali 72.000 evrov

Višnja gora, 26. 02. 2021 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
6

Iz Višnje Gore prihaja pozitivna zgodba. Po požaru, ki je konec januarja v starem mestnem jedru uničil ostrešja treh stanovanjskih stavb, brez strehe nad glavo pa je ostalo 11 oseb, so občani stopili skupaj in v slabem mesecu dni zbrali 72.000 evrov pomoči. Prav tako je v celoti že obnovljeno ostrešje. "Zgodba iz Višnje Gore je primer dobre prakse, kako pomagati sočloveku v nesreči," pravi poveljnik CZ občine Ivančna Gorica, Jože Kozinc.

28. januarja so brez strehe nad glavo ostale tri družine. Požar, kakršnega v Višnji Gori ne pomnijo, je namreč uničil ostrešja treh stanovanjskih stavb. Izbruhnil je v srednjeveški hiši v starem mestnem jedru, nato pa se razširil še na dve sosednji stavbi. Z obsežnim požarom se je več ur spopadalo devet prostovoljnih gasilskih enot iz občine Ivančna Gorica, skupno več kot 100 gasilcev. 

Delo jim je oteževal močnejši veter, prav zaradi neugodnega vremena so se ognjeni zublji razširili na tri hiše, ki imajo skupno ostrešje in zidove, kar je tipično za gradnjo objektov v starem mestnem jedru. Gasilcem je požar uspelo omejiti na tri stavbe, lahko pa bi se zgodilo, da bi se v nočnih urah požar razširil čez celotno mestno jedro. 

Slab mesec dni kasneje je na objektih v celoti obnovljeno ostrešje, ki je prekrito s kritino. Stene zidov so statično pregledane in toliko varne, da se lahko nadaljujejo dela znotraj objektov, je izvedena dela na današnji novinarski konferenci predstavil župan Dušan Strnad. "Na tem mestu naj povem, da sem danes eden izmed najbolj veselih ljudi. To pa zato, ker nam je skupaj uspelo narediti, kar se je še pred mesecem dni zdelo nemogoče." Dodal je, da delo vsekakor še ni končano. "Čaka nas še veliko trdega dela, tako nas kot lastnike hiš, da se bodo stanovalci v bližnji prihodnosti že lahko vrnili v svoje domove." 

Stanovanja so bila po požaru tako poškodovana, da niso bila primerna za bivanje, zato so skupaj s Štabom civilne zaščite Občine Ivančna Gorica in Krajevno skupnostjo Višnja Gora stanovalcem zagotovili začasno bivališče. Nekateri so jih našli pri sorodnikih, ostali pa so bili nameščeni v stanovanja v bližini njihovih pogorišč, so zapisali v sporočilu za javnost. Ustanovili so tudi delovno skupino pod vodstvom poveljnika CZ Ivančna Gorica Jožeta Kozinca, ki koordinira vodenje del. 

Župan je poudaril še dobro sodelovanje z Območnim združenjem Rdečega križa Grosuplje in Zavodom za varovanje kulturne dediščine, saj je mestno jedro zaščiten kulturno-zgodovinski spomenik. Vsega tega pa ne bi bilo mogoče storiti, če ne bi naleteli na izjemen posluh lokalnih podjetij in ekipo izvajalcev za ostrešja Podjetje Mehlin, ki je v težkih vremenskih razmerah v rekordnem času postavilo novo ostrešje, je še dodal. 

Že dan po požaru je stekla večja delovna akcija, odprli so TRR račun Krajevne skupnosti Višnja Gora, na katerem so se zbirala sredstva – na pomoč je poleg številnih prostovoljcev in gasilcev priskočilo tudi veliko podjetij, sosednje občine in razne organizacije. Organizirali so tudi več humanitarnih dogodkov za zbiranje sredstev. Skupno so zbrali 72.000 evrov, še sporočajo iz občine. Skupna vrednost popravil je sicer ocenjena na več kot 100.000 evrov, razliko bo pokrila občina iz proračunskih sredstev. 

Še posebej se je župan zahvalil vsem gasilcem, ki so v zahtevnih razmerah priskočili na pomoč. "Delo so opravili strokovno in zopet se je pokazalo, da se vsak vložen evro v gasilstvo večkratno povrne." 

"Lahko rečem, da je zgodba iz Višnje Gore primer dobre prakse, kako pomagati sočloveku v nesreči. Če ne bi takoj začeli s sanacijo, tega danes ne bi bilo možno pokazati. Ko se ogenj ohladi, se ohladi tudi srce," pa je danes dejal poveljnik Civilne zaščite Jože Kozinc. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
27. 02. 2021 09.02
+2
Bravo dolenjci tako se dela...kjer se dela, se tudi greši...mislim se pa ukuri, tam kjer pa ne ukurjo k so tok škrt pa nimajo teh problemov majo pa druge večje...pa tud goret ne more..,samo foušija...
Von_Clausewitz
26. 02. 2021 20.01
+2
Pa naj mu vgradijo rosfrajno cev prek dimnika, da ne bo spet gorelo. Pa uporabljaj čistilne tabletke vsake toliko. Srečno
Blackadster
26. 02. 2021 19.58
+3
Pohvalno! 🇸🇮❤
Haloo
26. 02. 2021 19.34
+4
zmoremo Slovenija 🤓🏁👍
Diegol14
26. 02. 2021 19.25
+3
Ukinit sejnine, pa bo več denarja za vse...
ina5785
26. 02. 2021 18.55
+14
Evo, to je nekaj NAJLEPŠEGA!! To so stvari, ki me neizmerno osrečijo. Da ljudje tako skupaj stopijo in pomagajo sokrajanu v nesreči!!! V večjih občinah se to žal ne dogaja. . . . . . .