Slovenija

Visoka gledanost oddaje 24UR FORUM

Ljubljana, 12. 03. 2024 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sinočnja posebna informativna oddaja 24UR Forum: (NE)JAVNO ZDRAVSTVO, ki jo je POP TV v živo prenašal z mariborske Filozofske fakultete, je postregla z vsebino, ki se je dotikala prav slehernega Slovenca. Kam tone javno zdravstvo? Ga sploh še imamo? Zakaj imamo predolge čakalne vrste in prepolne urgence, zdravnike pa v boljših službah v tujini. Raziskovalna novinarska ekipa z urednico Alenko Marovt ter voditeljico Majo Sodja je studio prestavila iz Ljubljane, povabila občinstvo in predstavnike celotnega zdravstvenega spektra, slišali smo tudi zgodbe bolnikov.

"Še enkrat smo dokazali, da si gledalci želijo oddaj, kot je bila včerajšnja. Oddaj med ljudmi, v drugem kraju, z dovršeno vsebino in sogovorniki z jasnimi sporočili," danes zadovoljno pove urednica Alenka Marovt.

"24UR Forum je popolnoma nov format v slovenskem medijskem prostoru. Po lanskoletnem o nasilju med mladimi v Celju, ki je požel veliko simpatij med stroko in mladostniki, smo se ob vse globljem prepadu, ki grozi slovenskemu zdravstvu, odločili, da je spet čas, da gremo za ljudi med ljudi. Bistvo Foruma je spoštljiv, neposreden in odkrit dialog s tistimi, ki se jih te teme najbolj dotikajo. In se pogovoriti o stvareh iz oči v oči pred javnostjo," razloži Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa.

24UR Forum: (Ne)javno zdravstvo
24UR Forum: (Ne)javno zdravstvo FOTO: Aljoša Kravanja

To dokazujejo tudi številke. Oddaja je bila najbolj gledana vsebina dneva, ogledalo si jo je kar 43 % ljudi, ki so gledali televizijske vsebine.

(Vir: AGB Nielsen Media Research, ciljna skupina 18–54 let, gledanost TV-vsebin v živo in z zamikom na isti dan)

"Zdravstvo je tema, s katero smo prežeti zadnje mesece. Ustvarjalci smo jo predstavili preiskovalno, celovito, iz vse Slovenije in s primerjavo od zunaj. Argumentirano, prodorno, z gosti z vseh področij zdravstva. Ti so neposredno spregovorili o zdravstvu, ki deluje s skrajnimi močmi in pozvali odločevalce, torej politiko, k takojšnjemu ukrepanju, sicer se bo javno zdravstvo zlomilo, najboljše oskrbe za slehernega bolnika pa ne bi mogli več zagotoviti. Zavezo, da zloma javnega zdravstvenega sistema ne bosta dopustila, sta v oddaji dala ministrica za zdravje in predsednik vlade," še zaključuje Marovtova.

Poleg številnih drugih gostov so bili v Mariboru tudi ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana dr. Metoda Dodič Fikfak, vodja operacijskega bloka UKC Ljubljana Miha Petrič, predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor dr. Gregor Prosen in predsednik vlade dr. Robert Golob.

 Če ste oddajo zamudili, si jo lahko pogledate na VOYO.