POPKAST

Visoka plača, a naj se ve, koliko mora zdravnik zanjo narediti

Ljubljana, 24. 01. 2024 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
428

Ne moti me, če imajo zdravniki visoko plačo, ampak treba je najprej vedeti, kaj morajo zanjo narediti, kar pa se danes ne ve, kritično o zdajšnji situaciji, povezani s stavko, nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Prepričana je, da je stavka priložnost za vlado Roberta Goloba, da se z zdravniki dogovori glede njihove storilnosti, dopustov in še marsičesa drugega, ne le glede višine plač.

Če kdo, potem ve Milojka Kolar Celarc, kako trdo se je pogajati z zdravniki. A kot ministrica za zdravje je bila trda pogajalka tudi sama, z analizami, podatki v rokah. "Še danes mi kdo reče, da smo se takrat res strokovno pogajali", pravi gostja PopKasta. 

Tudi v stavki leta 2016, 2017, so bile zahteve zdravnikov, da gredo iz enotnega plačnega sistema. "Ker nas omejuje, želimo nagrajevanje po storitvah, ker nismo vsi enako sposobni" – takratne besede zdravnikov, a, kot pravi Kolar Celarčeva, ni bilo realno pričakovati, da bi se izločili iz tega sistema, zahtevali so dvig plačnega razreda, z najvišjega 57. na 65. plačni razred. 

So se pa dogovorili za spremembo vrednotenja delovnih mest specializantov. Prvič je bil narejen poskus objektivnih meril obremenitve dela in učinkovitosti zdravnikov in timov, dogovorili so se o pilotnem projektu variabilnega nagrajevanja zdravnikov. "Ker so morali ročno delati, so se nekateri zdravniki nagrajevanju odpovedali, ker da ne bodo gledali, koliko kdo dela," se spominja Kolar Celarčeva. Od 38 milijonov, namenjenih za variabilno nagrajevanje zdravnikov, je bilo porabljenih 8,2 milijona. Samo 17 % zdravnikov je izpolnjevalo kriterije za nagrajevanje. 

Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc FOTO: Luka Kotnik

Danes so standardi, normativi pozabljeni. Lahko bi jih dopolnili, spremenili, a se nekaterim to, da bi vedeli, koliko mora narediti zdravnik za osnovno plačo, ne zdi pomembno, je prepričana nekdanja ministrica za zdravje. "Tudi ko primerjamo plače z zdravniki v tujini, je treba dati vse karte na mizo. Od absentizma, do učinkovitosti. Zakaj pa ne povedo, koliko en zdravnik v Nemčiji naredi v določenih urah, če že hočemo primerjati plače z nemškimi ali avstrijskimi zdravniki." 

Da so zdravniki, ki garajo, in jih je treba primerno nagraditi, ne dvomi. Izgorevajo tudi na račun dopustov, ki jih imajo nekateri zdravniki. Še en problem, ki ga je poskušala urediti. 

In kako razmišlja o še eni veliki temi v zdravstvu, o zasebnem zdravstvu? O njegovem delovanju, učinkovitosti, o tem, zakaj zasebniki raje bolj zahtevne in manj rentabilne posege prepustijo kolegom v javnem zdravstvu.

Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc FOTO: Luka Kotnik

V PopKastu tudi o tem, zakaj tudi njej ni uspelo skrajšati čakalnih vrst in kakšni so razlogi, da ji je spodletel poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za kar si je goreče prizadevala, čeprav je bila nekoč predsednica uprave Vzajemne. 

V njenem predalu je obležalo veliko predlogov, s katerimi je želela korenito spremeniti naše zdravstvo, a ji je zaradi odstopa takratnega predsednika vlade Mira Cerarja zmanjkalo časa. "Govorila sem z Golobom o tem, kar je bilo že narejenega in kar je še vedno v predalih", pravi in dodaja, da je bil njegov prvi del mandata zapravljen, ker ni nadaljeval z ukrepi, ki bi krepili javno zdravstvo.

Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc FOTO: Luka Kotnik
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (428)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo rodoljub
30. 01. 2024 15.10
+1
Gospod predsednik vlade. Mislim, da je čas, da se končno udari po mizi. Ker, če se nebo bo šla naša država počasi v ku...c. Zdravniki in ostali v J U imajo lahko plačo takšno kot si jo lahko privošči gospodarstvo..
nikhrast
26. 01. 2024 18.24
-12
Pa te debate o plačnih sistemih v Sloveniji ni nikoli konec. Problem so mesečne plače, plačan si, potem pa delaš po svoje. Vidim da tu v Severni Ameriki so zdravniki dobro pripravljeni preden začnejo delati, tajnice in medicinske sestre jih pripravijo, tako da ko stopijo v sobo k pacientu takoj začnejo obravnavati pacientovo stanje. Tajnica dobi vse podatke preko komputerja in jih pošlje naprej in na koncu odda pacientu. Tajnica pa tudi pošlje račun zavarovalnici za vse posle ki jih opravijo.
knap11
26. 01. 2024 08.12
Saj poleg še česa, jo to glavni problem zdravstva in še kaj za nastanek čakalnih vrst. Ker se nikoli ni vedelo in ni nobene kontrole, koliko naj zdravnik naredi za visoko plačo, ki jo prejema. Aroganca, pohlep, pogoltnost in pri mnogih pramalo dela. Se mnogi v javnih zavodih šparajo za popoldansko delo v privatnih ambulantah.
metkasi
25. 01. 2024 20.59
+1
Sedaj je fidesova stavka presegla že vse meje. Narod bi se moral pobuniti in iti stavkati, ker nimamo osnovne zdravniške pomoči. Kaj pa si mislijo. Fides govori le o osnovni plači, kaj pa dežurstva? Kdo bo s tem prišel na dan? Ne povedo, da zdravnik, ki dežura v enem vikendu zasluži bruto p lačo čistilke, čeprav dela tudi ona med vikendom. Vse prav, naj zaslužijo, če resnično delajo, ne pa da brijejo "norce" z nas. Stanje pripravljenosti, ki je res slabo plačano, so kar vkinili, vsaj v večini bolnišnic, ker nima kdo delati. Pacienti pa smo prepuščeni sami sebi. Kakšna pomoč je to? Ali se bo vlada že zganila in rekla odločno besedo.
r.h.
25. 01. 2024 18.55
+5
Sedaj se odraža pravi obraz elite v naši deželi. 5000€ je njim premalo, upokojenci pod 600€ pa lahko preživijo v enosobnem stanovanju pri stroških 450€. To pomeni 150€ za živet ob predpostavki, če je stanovanje v njihovi lasti. Če ni, jim niti dragi Bog ne more pomagati. Upam, da se pripravlja kaj večjega. Sem otrok staršev, ki so preživeli 2. svetovno vojno in po pričevanjuvem, da je to nekaj najbolj groznega. A ob vsem tem dogajanjem, nenasitnosti peščice ni druge možnosti kot žal vojna, da bodo naši preživeli zanamci spet lahko normalno živeli. Bogati, sprašujem se, kam boste pa vi bežali, ko bo pričela 3 svetovna vojna. Upam in verjamem, da se vam dobro ne piše niti na lastni temlji, kjer bo za vašo izprijeno dušo poskrbel sosed.
Kostorog
25. 01. 2024 19.21
+2
Odlično napisano, pa se ne sekirajo preveč, denarja dost.
marko1310
25. 01. 2024 18.53
+3
Direktorji ZD plače od 10-15 tisoč evrov (na mesec) a en kirurg polovico tega, a je to normalno??? Kaj moraš naredit da zaslužiš 15000 evrov, ni zadost da si čistilka, to moraš imet čistilni servis.
Boris Kavčič
29. 01. 2024 08.51
+1
marko1310
25. 01. 2024 18.41
+2
Stare zdravnike natirat v pokoj, mladim zdravnikom kateri imajo volo do dela povečat plače. Stari zdravnik 70-80 let prosim vas lepo, pa tak je sam na plačilu, s pleničko težko dela in sledi mlado zdravnika??? Bodimo realni
LesiSLO
25. 01. 2024 10.52
-1
Visoka plača je nad 3.5x povprečne plače, kar je povprečje v eu. Mi se pogovarjamo o relativno malih plačah za sektor.
enkve
25. 01. 2024 10.43
+7
Dr Bojan Kontestabile, ki je prejel bednih 5500€ plače je do sredine leta 2023 živel v neprofitnem stanovanju, ki mu ga je dodelil MOL čeprav je že prej kupil luksuzno vilo na prestižni lokaciji v LJ in v času covida prejel 44000€ dodatka poleg plače, malo sporno vse skupaj, ve se kakšen je pogoj za dodelitev neprofitnega stanovanja ( socialna ogroženost in nizki dohodki), predvidevam, da snažilka s svojim dohodkom 20€ na uro ni niti v širšem krogu dodelitve neprofitnega stanovanja.
Ravenstein
25. 01. 2024 10.18
+5
Razumem, da so težave, kadar je organizacija dela slaba in je določen kader preobremenjen. Ne razumem pa, čemu višje plače tistim, ki imajo že v osnovi vrhunske plače. Samo z višino plač se pač stvari ne bodo uredile.
smuuki
25. 01. 2024 12.15
-2
Pa je to res vaš problem? Se vi res lahko v vse vtikate? Dovolite tudi drugim, da se vtikamo v vas?
marko1310
25. 01. 2024 18.32
+1
Izvolite kar, utikaje se v moji čakalnu vratu, čakanje na pregled kolonoskopijo tri leta da ne bo pomote 980 dni, e kdo se bo tu vtiko, ti smuuki, ali???
enkve
25. 01. 2024 10.07
+13
Ko sem poslušal izjavo anestezista, ki je v enem mesecu dobil bednih 5500€ neto plače kar po njegovo znese slabih 15€ plačila na uro istočasno pa snažilka zasluži 20€ na uro mi je pritisk pognalo na 200, po njegovo snažilka v delovnem času ob izpolnitvi mesečnih ur dobi neto 3500€, ni ga podjetja v Sloveniji niti v Evropi, da bi snažilka zaslužila tako mesečno plačo, niti najbogatejše države v Evropi, Švica, Luksemburg, Skandinavske države ne daje snažilkam tako mesečno plačo, že pol od tega bi bila fantastična plača za tako delo, g. anesteziolog je pozabil povedati, da je dohodek 5500€ dobil za cca 360 ur kamor je všteto tudi dežurstvo, ki pa ni klasično dežurstvo temveč dosegljivost, redni delavni čas je pol od teh njegovih ur ( 167 )ostale ure se pa dosegljivost oz prisotnost, če bi ga potrebovali, v tem času, ni bil v službi ni sedel v pisarni kjer je zaposlen in čakal na poziv, bil je doma ali pa kjerkoli drugje edina obveznost tega "dežurstva" je bila, da ima telefon pri sebi in za to je bil bogato poplačan pa če so ga rabili ali ne, do sedaj sem mislil, da so poslanci malo čudni v izjavah o kozmičnem sevanju kot vpliv na volitve ampak imajo očitno tudi zdravniki svoje "svetle" trenutke.
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 10.09
+7
@enkve - gre za pripravljenost in možak je radiolog. drugače pa ja, modelj je zgubil stik z realnostjo. poganja ga napuh in aroganca.
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 10.10
+2
enkve
25. 01. 2024 10.16
+5
@lanis Rushiti, verjetno res ampak to ni neka razlika in kot pripravljen ne hodi okoli bolnice in čaka, da ga pokličejo lahko je doma, na obisku, izletu, pogoj je da ima telefon pri sebi in se odzove na klic.
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 10.19
+2
seveda, iz prve roke ti lahko povem kako deluje pripravljenost. je pa res, da moraš takrat paziti, da si lahko kadarkoli na voljo in ne moreš "bluziti" po svoje :)
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 11.45
Valkidžija
25. 01. 2024 18.27
+3
Za dežurstvo ( spanje ) med vikendi dobijo takšen znesek, da ga navadni smrtniki ne vidijo cel mesec.
Antena
25. 01. 2024 09.57
+12
3 mesece dopusta nemudoma ukiniti. Mal zdrave pameti pa le uporabite
smuuki
25. 01. 2024 12.19
-2
Kakor vidim vas moti plača in dopust pri zdravnikih. Če se naslonim na zdravo pamet. Nič vas ne moti 12 mesecev dopusta, plačilo za nič delat nvo jem. Kam je v tem primeru šla vaša zdrava pamet? Se bojim, da niti sami ne veste kaj bi sploh radi. En navijač za leve po nareku drugih. Svoja nezdrava pamet počiva
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 09.48
+6
fidesds, razumel bi, da bi bile stavkovne zahteve: ukinitev gore posrednih ustanov med pacientom in zdravnikom, ter ustanovitev SAMO ENE, ki ni zavarovalnica in se ne bi ukvarjala s pridobitveno dejavnostjo. javna ustanova pač. nič nimam proti večjim plačam, gre za napačen pristop, takorekoč prek pacijentovega zdravja. se strinjam, denarja je vrh glave dovolj za boljše in stimulativnejše plače, vendar ne na tak način. spraskati je potrebno iz javnega zdravstvenega sistema vse pijavke in lobiste. JAVNI zdravstveni sistem NI pridobitvena dejavnost. Ravno tako MORA javno ostati: šolstvo, infrastrukture (vode. elektrika, ceste...)
Julijann
25. 01. 2024 10.09
+0
Vlada se jim je pač zavezal,.da jim bo uredila ločen plačno zdravstveni steber. Dali so podpis, navedli časovnice in , povej mi, kateri butl sedaj ne bi to zahteval? Delodajalec je sedanja vlada in ta jim je v vsem ustregla in podposala. O tem, kakšne so dolžnosti zdravnikov pa nič. In potem se naj jezim le na zdravnike?
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 10.15
+1
tako kot sem napisal: ustanovitev ENEGA sklada, ki bi upravljal z denarjem potencialnih pacijentov/davkoplačevalcev ter prehod tega do zdravnikov skrbel bi za nabavo opreme, pripomočkov, sanitetnega materijala... ah seveda še naprej skrbel za brezplačno izobraževanje mladih sočutnih poklicu predanih zdravnikov, ki bi bili ustrezno nagrajeni za svoje delo in požrtvovalnost ter bi jih stimuliral, da v poklicu ostanejo in vztrajajo ter rastejo.
slo rodoljub
30. 01. 2024 14.54
+1
Ne. Ne. Hoteli ste imeti kapitalizem in zdaj bi pa imeli javno zdravstvo šolstvo.... Nikoli več. Amerika prihaja k nam. Pravkar sedim v avtu v LJ in čakam ženo katera je šla samoplačniško k zobarju. Tam ponavadi vsakič pusti 200€. Brez računa
janimir
25. 01. 2024 09.37
+5
Prvo naj vrnejo 300 000 evrov za študij ki smo ga plačali davkoplačevalci. V vsaki normalni državi bi plačali starši, ali dobili kredit ki ga potem leta odplačujejo...vse več denarja za zdravstvo, vse daljše čakalne vrste...To jih ne zanima. Samo keš. Hočejo nemške plače (veliko jih je že čez), pa slovenske cene...Tudi vsi ostali bi tako. Dajte jim še po par 000 covid dodatka, saj covida tudi prej večina ni videla...
LesiSLO
25. 01. 2024 09.39
-4
Dajmo emako od odvetnikov in inzinirjev zahtevat. Slab argumemt.
janimir
25. 01. 2024 09.47
+9
Ali pa recimo voznikov tovornjakov, smetarjev....Naj oni stavkajo pa se bodo beli angeli utopili v smeteh. Ne bo kruha, goriva....Ne, to je nižja klasa...Človek je povedal da dobi 5 200 neto kot čistilka. Zida pa vilo pod Golovcem. Tako kot čistilke...verjetno se vozi v Cliu in nima jahte. Kot vsaka čistilka. Prijatelj ti ki jih ti navajaš ne izsiljujejo plače po 3-4 povečanjih v zadnjih 15 mesecih. Mnogi inženirji, ekonomisti, pravniki delajo v realnem sektorju za plače pod 1 500 bruto. Tudi med prvih 100 jih ni če niso predsedniki uprav gigantov. Ja, slabi so ti argumenti.
janimir
25. 01. 2024 09.58
+3
Oni še ne izsiljujejo petkrat na leto višje plače. In nekaterim s par sto evrov višjo plačo od minimalne ta ni šla gor že 5 let, pri vsaj 30 %-tni inflaciji. Odvetniki so pa privat. Morali bi ker je dr povedal da ima plačo kot čistilka. Smo že v pravem komunizmu. Čistilke gradijo vile, vozijo Mercedese in imajo jahte.
smuuki
25. 01. 2024 12.24
+1
O lepo. Kdaj boste pa falirani študentje vrnili denar za neuspelo izobraževanje? Tiste, ki so dokončali študij je treba pohvaliti in nagraditi. Vas lenuhe pa privezati na sramotilni steber. Pranger. Nikoli ni bilo in nikoli ne bo nič iz vas. Ste pa najbolj glasni. Očitno vas bo treba na nek način utišat
Mk3200
25. 01. 2024 09.34
+4
Kolk pa država nepovratno vloži v njihovo usposabljanje, tudi v tiste ki kidnejo delat cez mejo?
LesiSLO
25. 01. 2024 09.37
-4
Toliko kot v vse odvetnike in inzinirje.... nihce ne rabi delat v drzavnih firmah. Al kaj ste hoteli povedati? Slab argument.
janimir
25. 01. 2024 09.52
+4
Kateri točno inženirji in pravniki ekonomisti izsiljujejo plače ki so v zadnjih 15 mesecih popravljene visoko nad inflaciji ? Odvetniki pa so privat, ugotavljaš razliko ? Tisti ki delajo v realnem sektorju za 1500 bruto ? Maček pa je dobil 5 200 neto in se pritožuje. Kot čistilka pravi. Sam ne poznam čistilk ki zidajo vile, vozijo avte nad 100 000 evrov, imajo jahte. Kaj če bi stavkali vozniki, smetarji. A ne . Oni ne smejo , ker bi beli angeli bili prizadeti. To je nižja klasa...
janimir
25. 01. 2024 10.00
+2
Oni kaj izsiljujejo ? Pa imajo v povprečju neka krat nižje plače. ? Odvetniki pa so privat.
smuuki
25. 01. 2024 12.26
-1
Naglasnejši so prav falirani študentje zbrani po številnih nvo jih. Ti bi zahtevali od uspešnih povračilo stroškov, da bi ta denar oni pokurili za nič delat.
Rozle1
25. 01. 2024 09.31
+4
Problem je ker tukaj niso samo zdravniki so se mnogi poklici, ki bi morali biti bolje plačani. Potrebno se je zavedati da ta mala država nima denarja za vse. Ni pošteno zdaj da bi eni dobili višje plače drugi ne. Potrebno je tudi neko prilagajanje. Pregovor pravi, če je vojna je vojna za vse. Če pa imajo zdravniki nevzdržne pogoje pa bi morali to rešiti znotraj organizacije ne pa na plečih davkoplačevalcev in države.
LesiSLO
25. 01. 2024 09.38
+1
Vprasati se je treba kaj zelimo in skladno s tem ukrepati... zakaj minisruca ne dela nic? Zdravstvo v SLO se sesipa. Francija je bolj pomembna?
User1035444
25. 01. 2024 09.24
+1
Tukaj je ogromno nekih zlonamernih, žaljivih komentarjev. Nihče ne briše. Jaz sem imel 1 mesec ukinjeno komentiranje, pa nisem pozival k nasilju.
LesiSLO
25. 01. 2024 09.27
+2
Vedno zagovarjam dobro debato in svobodo govora.
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 09.16
+4
predragi padarčki, lahko navedete razloge zakaj ste se odločili za zdravniški poklic? €€€, $$$?
LesiSLO
25. 01. 2024 09.19
-5
Glede na odnos sedaj zdravniki razumejo, da je to le sluzba. Ker ste zbili vse ostale razloge za delo, sedaj prihaja v ospredje placilo, ki je slabo. Hoteli ste, dobili ste.
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 09.22
+3
@LesiSLO, razumeš premiso zdravniškega poklica? mislim, ti je jasna?
LesiSLO
25. 01. 2024 09.26
-6
Ko vzamete motivacijo za delo, kaj ostane? Zelo dobro razumem situacijo. Jo vi?
Ianis Rushiti
25. 01. 2024 09.30
+5
@LesiSLO - se pravi boš pacijentu v 3 stadiju neke maligne tvorbe rekel: "nimam več motivacije". upam da nisi v fohu, resnično upam.
smuuki
25. 01. 2024 12.27
-1
Kdo je tebi branil izbrati ta poklic? Lahko ugibam? Lenoba
kwa.dugaja
25. 01. 2024 09.16
+8
pa se nic jih ni sram 🤢
LesiSLO
25. 01. 2024 09.19
-6
Sram za kaj? Posteno in tezko delo in zahtevati primerno placilo?
janimir
25. 01. 2024 09.33
+4
Prvo naj vrnejo 300 000 evrov kolikor smo v njih vložili davkoplačevalci. V celem normalnem svetu to plačajo starši, ali pa študenti dobijo kredit ki ga morajo vrniti. Pa nikjer tako nesramno ne izsiljujejo povečanja že tako primerjalno visokih plač. Malce višje so na Zahodu, a tam so tudi cene drugačne. Tukaj pa nemške plače, pa slovenske cene, genialno. Da o dvoživkah na smrt utrujenih ki delajo 500 ur na mesec, ker so v službi lažno prijavljeni ne govorimo. Prav smilil se mi je anesteziolog ki je za 203 ure in dežurstvo na domu dobil le 5 200 neto, pravi kot čistilka. Očitno si misli da bi vilo moral končati v enem letu. Dajte jim še par 000 covid dodatka, saj covid večina tudi prej ni videla.
kwa.dugaja
25. 01. 2024 09.15
+4
dodatek do minimalca - NAJ SE VE KOLIKO BOLNICARJI DOBIJO ZA SVOJE DELO.
User1035444
25. 01. 2024 09.26
-3