Slovenija

Visoko sodišče v Zagrebu slovenskega ribiča oprostilo nezakonitega ribolova

Zagreb / Ljubljana, 13. 08. 2020 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoko sodišče za prekrške v Zagrebu je slovenskega ribiča Silvana Radina in njegovo ženo oprostilo obtožbe nezakonitega ribolova v hrvaških teritorialnih vodah. To je prva sodna zadeva, ki je bila na tako visoki ravni ugodno rešena za katerega od slovenskih ribičev. Prejšnji teden razglašena sodba je že pravnomočna.

Silvano Radin
Silvano Radin FOTO: POP TV

"Dokazovali smo, da ne gre za prekršek, ki ga stori pravna oseba. Za osebo na terenu so predpisi drugačni, torej gre za napačno definicijo prekrška," je za TV Slovenija dejal odvetnik slovenskih ribičev iz Pulja Ivica Senjak.

Hrvaški ribiški inšpektorji namreč niso na terenu preverili, kdo je bil v obravnavanem primeru na barki – ali Silvano Radin ali njegova soproga, ki zastopa družinsko podjetje. Na prijavo policije o nezakonitem prehodu meje so dodali še prijavo o nezakonitem ribolovu.

Glede možnosti, da bi ta razsodba služila kot primer tudi za druge, je Radin menil, da bi morali biti na drugi stopnji vsi spori tako rešeni, saj da je hrvaška inšpekcija postopala do vseh ribičev enako. Ob tem je dodal, da slovenski ribiči niso v nobenem primeru videli hrvaške inšpekcije.

"Glede na to, da imamo na Hrvaškem nenavadno sodno prakso, ni nemogoče, da celo na našem visokem sodišču za prekrške različni sodni sveti razsodijo različno. A ne morem še nič reči," je zaključil Senjak.

Slovenski ribiči medtem še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu.

Arbitražno sodišče je leta 2017 določilo, da Sloveniji pripadajo tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne odločitve zaradi prisluškovalne afere ter si prizadeva za nova pogajanja o meji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
14. 08. 2020 10.00
+5
....torej je pricakovati , da se bo Crovatia pokesala za svoje grehe , izbrisala vse kazni Slovencem , in na koncu sprejela sodbo haaskega sodisca ter implementirala nov rezim meje . In to je ´´zrihtal ´´majster jansa ? Ne , ker je sodba ze cisto jasna kaj mora katera drzava izpolniti . Medtem ko se Slovenija -kot vedno -drzi vseh mogocih obvez ,se Crovati spet in spet izogibajo mednarodnim obveznostim in se nespostljivo ---spet kot vedno - obnasajo do svojih severnih sosedov , za katere najdejo celo nominativ -prijatelji . ...............in zabijejo noz v hrbet . Morajo pa imeti dolge tace ,da te gleda v obraz ,laze in ti zabije noz v hrbet . In zdaj beremo ,vidimo kako enemu ribicu stornirajo kazni v zahvalo Sloveniji ,ker so jim Slovenci resili tur .sezono ........ Kaksno sra ......e!!!
Carmennula
14. 08. 2020 09.03
-2
Zdej ko Levičarji ne zmerjajo vsake 14. dni Hrvate za Ustaše in, ko ni gonje zoper Thomsona so tudi Hrvati postali prijazni..Se vidi Janša na čelu rešuje vse, kar so uničili Levičarji . Ni nobenega soseda okoli nas, da ga Levičarji niso zmerjali z Fašisti ?
Carmennula
14. 08. 2020 09.04
+4
In koliko časa bo trajalo, da bomo popravili vse kar je vele cenjeni, moralist in etični CERAR zasral na meji...??
nightifly
14. 08. 2020 09.53
+0
carmen ,,,,,, jansa resuje vse ? Tale radin je v kaksni stranki ? Samo vprasam . Da ne boste presenecen-a ,pa vem da ne boste ,ker JJ je za vas bogec . Samo nekaj vam PRISEPNEM . pOGLEJTE V KATERI OMARI IMA TALE JANEZ SE RDECO KNJIZICO zveze komunistov ,kateri je tako gorece pripadal in sili po lojtrah oblasti navzgor ,da si nabere moc . Si predstavljate kaksna bi bila drzava pod njegovim absolutnim vladanjem ? No , k sreci imam jaz ze dolgo privilegij ,da vsega tega njegovega bolnega vladanja nisem delezen . Pa se eno vprasanje -kako se je Pomeu predstavil ...kot ex komunist , dremokrat , domobranec ..........kako ? Mi lahko odgovorite?
Walter Pravicek
14. 08. 2020 08.56
+3
RIBOLOV:GRE ZA ŠE NE RAZMEJENO PODROČJE,KJER,KOT POVEDO RIBARI IZ SAVUDRIJE MRGOLI RIB.LE TAM!PA BI SE ŽE ZMOGLI ZMENITI.SEDAJ BO KOPRSKO HRVATOM VSE OPROSTILO(KDO BO PA VSEENO PLAČAL STROŠKE SODIŠČA-DRŽAVA=DAVKOPLAČAVALCI).ŽE VLOŽENA RAZMEJITVENA ZADEVA JE BILA ZA SLOVENIJO KATASTROFA.HIŠA V SLOVENIJI,HLEV NA HRVAŠKEM,ALI CELE VASI VEDNO SOM LJUDJE V PREKMURJU MENILI,DA SO V BSLOVENIJI ENOSTAVNO DANO HRVATOM.SEDITE ZA MIZO,RAZMEJITE PO VOLJI LJUDI.
AlexReal
14. 08. 2020 08.52
+4
Sprenevedanje ! Dokler Hrvaška ne prizna sklep Arbitražnega sodišča, se bo ping pong nadaljeval. Sodba ne omenja tega, da je slovenski ribič lovil zakonito na slovenskem ozemlju in dokler bo tako, se bo sprenevedanje nadaljevalo. Počakajmo do konca sezone, ko bodo Slovenci prišli nazaj z dopustov, nato se bodo sodbe nadaljevale. Drugače kot ta.
Radoveden
13. 08. 2020 21.23
+20
To sta nam Erjavec in Cerar zakuhala, bednika.
Hej Slovani
13. 08. 2020 21.51
+13
A to, da kljub ogromnemu številu okuženih ne zapremo meje sta tudi kriva Cerar in Erjavec? A to, da imamo mejo tako blizu Sečovelj sta tudi onadva kriva? (čeprav nista osamosvojitelja). A to, da Hrvatom ta trenutek lezemo v rit, sta tudi onadva kriva?
mojcd
13. 08. 2020 21.09
+3
Roka roko opere
medus
13. 08. 2020 21.04
+30
Od kdaj ima Hrvaško sodišče pristojnost nad Slovencem v Sloveniji?
Uporabnik1816893
13. 08. 2020 21.17
+11
Od takrat, ko so oboji postali člani evropske unije
Walter Pravicek
14. 08. 2020 09.02
+2
Istrsko sodiušče je pošiljalo globe na slovensko stran ribičem,naše pa v Istro.Zagrebško sodišče je razsodilo,da ni kriv.Pika!Zdaj bo to isto storilo Ljubljansko,pa konec vojne z kazanjem gih riti slovenskim policajem-A NE UPAJO TI RIBIČI V TRST PO KOPNEM PREKO SLOVENIJE!VOZIJO ROBO Z ČOLNI!