Slovenija

'Vitamin D ni čudežno zdravilo, je pa močna učinkovina'

Ljubljana, 07. 11. 2020 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
113

Tablete, kapljice, pršilo ... Oblik vitamina D je na tržišču ogromno in tudi cenovni razpon je različen. Kako izbrati? Kaj svetuje zdravnik, član strokovne skupine, ki je pripravila smernice za uživanje vitamina D, ki ima izjemno pomembno vlogo tudi v boju proti novemu koronavirusu. Kaj pa predoziranje in nezaželeni učinki? V ponudbi imamo tudi živilske izdelke z dodatkom vitamina. Zdravnik pravi, da je strategija bogatenja prehrambnih izdelkov z vitaminom D zaželena.

Vitamin D je letos vsekakor eden najbolj izpostavljenih in opevanih vitaminov, predvsem zaradi epidemije covida-19. Ta teden smo že poročali, da so člani strokovne skupine za pripravo nacionalnih smernic za preskrbo z vitaminom D strnili moči in pripravili začasna priporočila. 

Eden od članov te skupine je zdravnik Darko Siuka s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike ljubljanskega UKC. Postavili smo mu nekaj dodatnih vprašanj. 

Skupina je priporočila poslala tudi vsem domovom za starejše občane (DSO), zato nas je zanimalo, kakšen je bil njihov odziv. Siuka pojasnjuje, da so v domove pisali že večkrat, in sicer prvič konec letošnjega marca. Sklicevali so se na veliko dobrobit nadomeščanja holekalciferola ali vitamina D3 v obdobjih respiratornih okužb pri posameznikih z visokim tveganjem za pomanjkanje tega vitamina, kar oskrbovanci DSO prav gotovo so. Takrat to še niso bila priporočila, niti smernice, tako kot danes, so se pa sklicevali na dobre rezultate študij vpliva vitamina D na potek okužb dihal. 

Študije vpliva vitamina D na oskrbovance slovenskih DSO še nimajo, so pa že v prvem valu prek medijev dobivali pozitivne signale, da oskrbovanci vitamin D večinoma prejemajo. V nedavni francoski študiji njihovih domov za starejše pa so rezultati pokazali, da je bilo preživetje oskrbovancev, ki so prejeli vitamin D in so zboleli za covidom-19, 82,5 %, tistih, ki pa ga niso prejeli, pa le 44,4 %.

Siuka pravi, da je bil odziv slovenskih domov na njihovo pisanje pozitiven. Imajo pa zadnjo besedo domski zdravniki, ki vitamin predpišejo. Nazadnje so domovom pisali pred nekaj dnevi, ko so bila napisana priporočila. Pojasnjuje tudi, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nima zadržkov pri predpisovanju vitamina D na zeleni recept, saj je nadomeščanje podprto z znanstvenimi dokazi, oskrbovanci pa v vseh letnih časih nimajo možnosti izpostavljenosti soncu.

Pravi, da ima sam s starejšimi dobre izkušnje glede razumevanja, zakaj je tako pomembno dodajanje tega vitamina. "To so ljudje, ki še znajo razmišljati z zdravo kmečko pametjo in jim je po razlagi takoj jasno in razumejo, da je vitamin D ene vrste oponašanje poletnega časa, ko zaradi sonca, UVB-žarkov in vitamina D imunski sistem deluje popolnoma drugače kot v zimskem času, torej veliko bolj učinkovito. Zato poleti smrkamo le en dan, medtem ko nas zimska viroza položi v posteljo za vsaj teden dni ali več. Razumejo, da je trenutno na južni polobli pozna pomlad in da se tam epidemija končuje prav zaradi tega."

Pomembno pa je, da jih tudi njihov osebni zdravnik izobrazi in poda relevantne informacije. 

Zadostne količine vitamina D bi lahko blažile potek bolezni covid-19 in morda celo preprečile smrt, menijo strokovnjaki.
Zadostne količine vitamina D bi lahko blažile potek bolezni covid-19 in morda celo preprečile smrt, menijo strokovnjaki. FOTO: Dreamstime

Vitamin na recept oziroma kako naj sami izberemo najboljšega?

Kako pa je glede na priporočila strokovne skupine s predpisovanjem vitamina D na recept, kdo (če kdo) je upravičen do njega? 

Na ZZZS pravijo, da so seznanjeni, da so izvajalci zdravstvenih storitev v teh dneh prejeli začasna priporočila za nadomeščanje vitamina D. "Menimo, da se mora do priporočil opredeliti svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje ter ministrstvo za zdravje, saj skladno z veljavno zakonodajo ukrepe za boj proti epidemiji načrtuje, izvaja in financira država."  

Na ministrstvu za zdravje pa pojasnjujejo, da so seznanjeni s priporočilom strokovne skupine. Dodajajo,  da bo navedeno pobudo ter vključitev v financiranje vitamina D3 za namen preventive v kratkem obravnavala delovna skupina ministrstva za zdravje, ki je zadolžena za področje preskrbe z zdravili za preprečevanje ter zdravljenje koronavirusne bolezni in se do predloga tudi opredelila.

Siuka vsem, ki vitamina ne bodo dobili na zeleni recept, svetuje, da preverijo cene in odmerke in izberejo tistega, ki je najcenejši oziroma naj pogledajo, da dobijo čim več za čim manj denarja. Formulacija pa pri tem ni pomembna (ali tablete, kapsule, pršilo ali kapljice) in naj se ne pustijo zavajati, poudarja. 

V Lekarni Ljubljana odgovarjajo, da se je prodaja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D, in zdravil brez recepta z vitaminom D v letošnjem letu (od januarja do oktobra) glede na isto obdobje lanskega leta v povprečju povečala za 95 odstotkov. Izjemno povečanje prodaje pa so zaznali v zadnjem mesecu. Pravijo, da se stranke najpogosteje odločajo za zdravila brez recepta in prehranska dopolnila v obliki tablet ali kapsul. Za tiste, ki jim taka oblika ne ustreza, pa svetujejo pršila ali dopolnila v tekoči obliki. Tudi izdaja zdravil na recept se je povečala.

Kot dodajajo, se pri nekaterih proizvajalcih oziroma dobaviteljih pojavljajo težave z dobavljivostjo, saj zaradi velikega povečanja povpraševanja v zadnjem času ne zmorejo zagotoviti zadostnih količin. V Lekarni Ljubljana pravijo, da so zaloge za vse oblike vitamina D, ki so dobavljive, povečali v skladu s povečanim povpraševanjem.

Siuka pa ob tem apelira na vse lekarne in prodajalce, da ne podražijo vitamina v teh časih, ker bi bilo to nadvse neetično in bi spadalo v kategorijo vojnega dobičkarstva. Ob tem pa še enkrat poudarja, kako pomembno je pravočasno dodajanje. S tem bi namreč na eni strani lahko preprečevali stopnjevanje kritičnega poteka bolezni (to je dokazala tudi randomizirana španska študija iz Cordobe) in na drugi strani morebitni kolaps zdravstvenega sistema v kratkem času in tako preprečili italijanski scenarij in ogromno kolateralno škodo. 

Priporočila strokovne skupine temeljijo na znanstvenih dognanjih številnih randomiziranih študij, nastalih pred obdobjem covida-19, na približno 47 študijah iz obdobja covida-19 in na pomembni prvi randomizirani študiji, opravljeni na 67 bolnikih iz Cordobe. V tej študiji je le eden od 50 bolnikov, ki so prejeli vitamin D, potreboval zdravljenje v enoti intenzivne terapije, nihče od njih pa ni umrl. V skupini 26 bolnikov, ki ga niso prejeli, je intenzivno zdravljenje potrebovala polovica, dva bolnika pa sta umrla.

Je možno predoziranje?

Priporočila so znana, a ker lahko samo testiranje (ki je samoplačniško) pokaže, koliko vitamina D imamo v krvi in koliko ga je smiselno dodajati, se postavlja vprašanje, ali se je mogoče brez testiranja in z dodajanjem "na lastno pest" predozirati. Siuka poudarja, da je varen odmerek vse do 4000 IE, in dodaja, da tudi študija, v kateri so preiskovancem dodajali 10 000 IE/dan, več mesecev ni ugotovila neželenih učinkov. So pa seveda nezaželeni učinki vedno možni, vendar izredno redki ob takih odmerkih, kot jih priporočajo, pojasnjuje naš sogovornik. "Pri tem poudarjamo, da je pomembno, da je zaužita oblika vitamina D torej vitamin D3, ki ga šele naše telo spremeni v aktivno obliko, zato ima visok varnostni profil, neželeni učinki pa so izredno redki. Kontraindikacije so hiperkalcemija granulomatoze, kot so sarkoidoza in ledvični kamni. Pri teh se odsvetuje sočasno jemanje kalcija."

Priporočila jemanja vitamina D
Priporočila jemanja vitamina D FOTO:

Kruh z vitaminom D, jogurt … 

Na trgovinskih policah se že pojavljajo živilski izdelki z dodatkom vitamina D (kruh, napitki, jogurti ...) Gre le za spretno marketinško potezo ali je tudi uživanje teh izdelkov priporočljivo? Siuka odgovarja, da bi bila glede na zelo nizke vrednosti vitamina D, ki ga imajo prebivalci Slovenije, strategija bogatenja prehrambnih izdelkov z vitaminom D zaželena. Kot primer navede Skandinavce, ki imajo celo nacionalno strategijo bogatitve mlečnih izdelkov z vitaminom D. Imajo pa tudi kulturo prehranjevanja z morskimi sadeži in ribami Severnega morja, ki so bogate z vitaminom D. Poudarja, da bi lahko s tako bogatitvijo z malo vložka iztržili veliko oziroma najpomembnejše – višjo raven zdravja ljudi. Ob tem pa še dodaja, "da vitamin D ni čudežno zdravilo za covid-19. Je pa močna učinkovina, ki pripravi naš imunski sistem, da se lahko učinkovito spopade z virusom, če bi do okužbe prišlo kljub vsem drugim ukrepom."

Hudo pomanjkanje vitamina D 

Spomnimo, zakaj je vitamin D sploh pomemben. Nacionalne raziskave kažejo, da kar okrog 80 % odraslih prebivalcev Slovenije v jesensko-zimskem obdobju trpi za pomanjkanjem vitamina D. Preskrbljenost z vitaminom D so raziskovali v okviru nacionalno reprezentativne raziskave Nutrihealth. Še bolj skrb vzbujajoči so bili rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je bilo v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot 5 % odraslih.

Vitamin D ima zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. V telesu ima vlogo steroidnega hormona, ki vpliva na okrog 200 funkcij, med katerimi je najbolj znan vpliv na metabolizem kalcija, fosforja in kosti. 

V spodnjem videu si lahko pogledate pogovor z dr. Siuko, ki je bil gost v oddaji 24UR ZVEČER. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
09. 11. 2020 09.20
+2
KRKA N.m. , tabletke D3, cena cca 7 evrov. Najbolj zaupam.
vetlan
09. 11. 2020 08.29
+3
Kar govorijo o vitaminu D, je resnica, pa ni samo proti virusom, tudi proti drugim boleznim. Če uporabljate zaščitno kremo, preprečujete, da vitamin D pride v vaš organizem, če pa ne uporabljate, dobite opekline. Tako vam svetujem, da ga redno jemljete, tudi v poletnih dnevih. Samo s hrano ga ne boste dobili v zadostnih količinah.
METKA102
08. 11. 2020 11.44
+7
Govora je o predpisovanju vitamina d3 na recept. Ali to ni isti vitamin, kot ga predpisujejo dojenčkom?
Karantanija
09. 11. 2020 09.21
+4
KRKA N.m. , tabletke D3, cena cca 7 evrov. Najbolj zaupam. V vsaki lekarni.
anakondabox
08. 11. 2020 11.28
+5
Sama že jemljem D-jevčke, ker je sončnih dni (pre)malo. Sicer bolj zaupam vitaminom, ki se po naravni poti tvorijo v telesu: sonce-D, morje-jod, gozd-umirjenost, zelišča namočena v žganju - odpornost. Zdravila in cepiva bi svetovala v nujnih primerih. Kajti medikamenti pozdravijo eno stvar, pri tem pa onesposobijo dve drugi (stranski učinki). Zima bo turobna, a nas je Pratika podučila, da bodo Novoletni dnevi kot zimska pravljica-sneg in sonce. Naravi najbolj verjamem, bolj kot farmaciji, čeprav smo ljudje naravo več ali manj onesposobili. So pa v lekarnah tudi 'škrti'. Prvič niti ne veš kaj je v zdravilih, ker je priložen tisk v škatlicah tako majhen, da ga lahko bereš le pod mikroskopom. Drugič ti večje vrečke ne dajo zastonj, čeprav sem nabavila že toliko zdravil (od insulinov do lističev za merjenje sladkorja...), da bi lahko poleg velike, z zaslužkom od mojih medikamentov, postavili še eno manjšo 'lekarnico'. #fermacevtke so prijazne, že vedo zakaj
Beopen
08. 11. 2020 10.06
+2
Zakaj bi kupovali in plačevali preko posrednikov in v lekarni za D vitamin. Naročite ga preko spleta, je najceneje.
VAREN
08. 11. 2020 10.02
-7
Teleta reklamirajo kemijo. In ovce bodo spet padale na te fore. Nimajo svojih možganov, da bi v naravi našli vitamin, ki ga nikoli ne zmanjka.
Rotter
08. 11. 2020 10.17
+7
Govoriš sicer precejšnje bedarije. Vitamin D v zimskih časih, ko je malo sonca in je tudi sicer šibko, manjka. Vsebujejo ga predvsem ribe, jajca in gobe. V gobah, ki jih kupiš v trgovini, ga ne boš dobil prav dosti, v enem jajcu je povprečno 35IU (rabimo ga pa 1000 dnevno), številni ljudje pa ne marajo rib ali so nanje alergični. Torej ti več ali manj ostane, da nabiraš cele dneve gobe ali pa da poješ dnevno 30 jajc in umreš od zamašenih žil.
VAREN
08. 11. 2020 10.23
-7
ROTTER če bi imel pamet, bi mogoče ugotovil, kje plavajo ribe, kje hodijo kure in kje rastejo gobe. Res si zabit.
lucinda
08. 11. 2020 09.23
+0
Pojdite v rit! Spustite nas na sonce, pa ne bomo potrebovali nobenih kemikalij z nazivom D vitamin.
Rotter
08. 11. 2020 10.18
+9
Saj lahko greš na sonce, jaz sem bil včeraj 4 ure zunaj s fotoaparatom. Pa vseeno pozimi ne dobiš dovolj vitamina D, ker je takih sončnih dni premalo, sonce pa je šibko.
VAREN
08. 11. 2020 10.34
+0
ROTTER koliko vitamina pa dobiš s soncem, ko si tako pameten. Pa pozimi si preveč oblečen in ga zato dobiš premalo na kožo. Če bi se včeraj slekel do gat bi ga dobil dovolj.
kekec414
08. 11. 2020 08.59
+0
endokanabinoidni sistem je ta sistem ki ga morate nahraniti z rastlino, ki jo je dala mati narava !! ne pa tablete narejene s strani farmacije po zelji za bajnih zasluzkih ...
Moncsa
08. 11. 2020 08.33
+11
Za kaj čakate na študije s področja Covid, medtem ko imate študije iz LETA NAZAJ, kjer je izkazana korelacija pomanjkanja vitamina D in ne samo hijšim potekom viroznik (vseh) obolenj, ampak tudi žilnih, rakavih obolenj, sladkorne bolezni in prekomerne telesne teže. Ravno tako je napisano, da z uporabo sončnih krem poleti, zmanjšamo proizvodnjo vitamina D v koži z 97-99%!!! Skratka, ti nič ne pomaga sončkanje na morju, če si fejst namazan s sončno kremo. Ravno tako lepo razložijo, za kaj je pomanjkanje na našem podnebju pozimi: ker nad latitudo 35 med 23. oktobrom in 23 marcem padajo sončni žarki pod prenizkim kotom, da bi se v koži, kljub sončenja, ustvarjal vitamin. Poletne zaloge (če jo sploh imamo) zmanjkajo v roku 6 tednov, in brez dodajanja vitamina D3 po tem času se množično lotijo epidemije. Ravno tako je znano, da ljudi s temnejšo kožo potrebujejo 10x več časa izpostavljenosti, kot s svetlo, za pridobitev iste količine vitamina. Ravno tako s starostjo pada količina proizvedenega vitamina D, na primer, pri starosti 70 let in isti barvi kože, se tvori le četrtina količine vitamina D, kot pri starosti 20. Res je, da lahko vnesemo z uživanjem ribjega olja in mesa, vendar za potrebne količine bi morali pojest nenormalne količine, kar je skoraj nemogoče. In bi še lahko nadaljevala. Vse zgoraj navedeno je iz članka Madžarske znanstvene akademije iz leta 2012 (!!!!). Vir (v iskalnik): " D-VITAMIN ÚJONNAN FELISERT FUNKCIÓI" - na dnu članka je še navedeno ogromno virov, pretežno v angleščini. Za tiste, ki jih zanima dejanska znanost, ne covid propaganda...
marston
08. 11. 2020 08.13
+17
D3 in K2 skupaj ter cink in vitamin C. Čim manj sladkorja in predelane hrane. Gibanje v naravi in malo vaj za moč. Minister za zdtavje pa naj objavi, koliko resno zbolelih in umrlih je imelo ali ima dovolj vitamina D3 v telesu. Zakaj skrivajo te podatke? Poleti, ko je dovolj sonca in s tem vitamina, je virus skoraj izginil. Ali bi virus izgi il, če bi celotno prebivalstvo imelo dovolj vitaminov v telesu? To je vprašanje za nijz in ministra.
Moncsa
08. 11. 2020 08.19
+14
Marston sem vprašala: ne merijo raven vitaminov (ne D, ne ostalo, ne holesterol ne nič) pri huje zbolelih in umrlih. Čeprav bi bili eni od redkih relevantnih pokazateljev.
Geres
07. 11. 2020 21.22
+9
Ven na sonce, se gibat. In čim manj novic. To je to.
poper00
07. 11. 2020 21.19
+11
Vitamin D je za korono sto krat boljši kot vsa farmacevtska sranja skupaj.Starčkom so dajali zdravilo za ebolo.Dobro,da je sploh kateri preživel.
Antoniozmaj
07. 11. 2020 21.18
+6
a je čelavi že čestital vitaminu D?
gogi_
07. 11. 2020 21.03
+2
Marko petek samozavest serijsko,kje si dobil potrdilo da si pameten? Po pisanju in linku ki je nepreverjen si bister kot gosti sok.
ALTRUIST
07. 11. 2020 21.00
+1
Ok vitamin D, na vsrh slikah pa omega3...
Betuul
07. 11. 2020 20.57
+5
Največ ga je v sadjevcu , ker sadje dozori na soncu
DirtySanchez
07. 11. 2020 20.32
-1
Zdaj ko moramo biti več zaprti v hišah in stanovanjih vitamin D nadomesti tako da več pijem alkoholne pijače. Bojda ga je tam največ.
oba tri sm te vido
07. 11. 2020 20.22
+11
ste pa našli pisati o tem ... ko je bilo sonce pa promovirali zapiranje v hiše
Cesar Millan - Vodja krdela
07. 11. 2020 20.32
+3
Sambog jih razumi !!! Enkrat pravijo ,da ni vredu ,da je samo tisto vredu ,kar predpiše zdravnik !!! Zakaj se je prodaja povečala ,kar za 95 % REKLAME ZA OVCE !!!!
Marko Petek 1
07. 11. 2020 20.11
+12
Vitamin D je zelo pomemben, zato ga pametni v tem času dnevno dodajamo k prehrani. Ima pa poleg preventivne tudi dokazan vpliv na potek bolezni covid19. Prilagam povezavo na znanstveno literaturo za tiste, ki znate angleško: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456194/
Denkooo
07. 11. 2020 21.03
+6
lucinda
08. 11. 2020 09.25
+2
Ne pametuj, ampak pojdi na sonce. A ja, ne smemo. Potem pa to povej diktatorski vladi.
bobrock46
08. 11. 2020 10.01
+1
kdo ti je prepovedal it na sonce, razen tvoja lenoba
BLACKWATER blacklist
07. 11. 2020 19.20
+7
20000iu na dan ni preveč v teh časih ... dekristolmin d3....ldor ne verjame dr.berg objasni zelo dobro na in seveda zdrava jetra da lahko pretvorijo v človeku prepoznan viamin d3 ter obvezno jemat s maščobo dugače ni absorbcije. osebno jemljem dekristolmin 20000iu vsako jutro s 0,3 olivnega olja
User1280007
07. 11. 2020 19.52
-5
Bravo, d vitamina lahko poješ "pol kile" in ga boš pol kile poscal, jejte ga zvečer v kombinaciji z maščobnimi jedmi. Izogibajte se škrobnim jedem rižu, koruzi in seveda pH mora biti v bazičnem delu lestvice. Mala žlica ribjega olja zvečer, pred spanjem. Enako pomen je Cink, bučno olje je njegov zaklad.