Slovenija

Nepogrešljivi vitamin D: namesto 20 ga dnevno dobimo manj kot tri mikrograme

Ljubljana, 02. 11. 2021 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
49

Poleti je že 15-minutni sprehod po soncu dovolj, da naše telo dobi potrebno količino vitamina D, jeseni in pozimi pa ključno vlogo odigra prehrana. Žal pa s svojimi prehranjevalnimi navadami niti približno ne pokrijemo potreb po tem "sončnem vitaminu". Priporočen vnos je 20 mikrogramov dnevno, prebivalci Slovenije jih zaužijemo manj kot tri, je pokazala nova raziskava.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaužijemo premalo vitamina D
    02:17
    Iz 24UR: Zaužijemo premalo vitamina D
  • Iz SVETA: Slovencem primanjkuje vitamina D
    02:24
    Iz SVETA: Slovencem primanjkuje vitamina D

V jesensko-zimskem času, ko nas sonce ne more "napolniti" z vitaminom D, tega veliki večini prebivalcev Slovenije kritično primanjkuje. Z običajno prehrano pokrijemo le 15 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa "sončnega vitamina", je pokazala nacionalno-reprezentativna raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v zadnji številki ugledne revije Nutrients. 

"Osnovne potrebe po tem vitaminu poleti pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu med 10. in 16. uro, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz."
"Osnovne potrebe po tem vitaminu poleti pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu med 10. in 16. uro, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz." FOTO: Dreamstime

"Zaradi dokazane vloge pri normalnem delovanju imunskega sistema je ustrezna preskrbljenost s tem vitaminom še toliko pomembnejša ob pandemiji covida-19," opozarjajo avtorji raziskave. Poraba prehranskih dopolnil z vitaminom D sicer priča, da se tega številni dobro zavedajo, pogled na krožnike pa govori ravno obratno. 

Skrb vzbujajoča je ugotovitev raziskave, da prebivalci Slovenije z običajno prehrano zaužijemo bistveno manj vitamina D, kot ga v odsotnosti endogene biosinteze potrebujemo za normalno delovanje telesa. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko

Raziskovalci so s pomočjo podatkov nacionalne prehranske raziskave sploh prvič določili prehranski vnos vitamina D pri prebivalcih Slovenije. "Priporočen vnos vitamina D v tem času, ko ga telo ne more samo proizvajati, je 20 mikrogramov dnevno, rezultati raziskave pa so pokazali, da ga s prehrano povprečno zaužijemo manj kot 3 mikrograme," so strnili ugotovitve. Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko jih je označil za skrb vzujajoče. Prehrana je namreč jeseni in pozimi glavni vir tega vitamina. 

"Osnovne potrebe po tem vitaminu poleti pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu med 10. in 16. uro, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa v jesensko-zimskem obdobju zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov UV-B tvorbe vitamina D v koži skorajda ni, zato je v tem času potreben zadosten prehranski vnos," je poudarila vodja projekta, izr. prof. dr. Katja Žmitek z Inštituta za nutricionistiko in Visoke šole za storitve. 

Prehranski viri vitamina D
Prehranski viri vitamina D FOTO: Shutterstock

Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v prehrani prebivalcev Slovenije predstavljajo živila živalskega izvora, še posebej ribe in jajca, je še enega od izsledkov raziskave povzel doc. dr. Matej Gregorič z Inštituta za nutricionistiko. "Ključen problem pa je, da vitamin D v večjih količinah vsebujejo živila, ki so redko v naši prehrani (npr. ribe severnih morij, ribje olje), zaradi česar skupni prehranski vnos ne pokrije predvidenih potreb v jesensko-zimskem času," je opozoril. Dodal je, da ni bilo v raziskavi skoraj nikogar, ki bi s prehrano zaužil priporočeno količino vitamina D.

Ugotovitve potrjujejo, da bo za zagotovitev ustrezne preskrbljenosti prebivalcev Slovenije z vitaminom D v jesensko-zimskem obdobju treba sprejeti ukrepe za njegovo nadomeščanje. To bo še posebej pomembno za nekatere skupine prebivalstva, ki so lahko zaradi nezadostne preskrbljenosti z vitaminom D bolj ogrožene, so zaključili. 

Raziskavo je vodil Inštitut za nutricionistiko, pri njej pa so sodelovali še Nacionalni inštitut za javno zdravje, Visoka šola za storitve in UKC Ljubljana. Vključili so 1248 prebivalcev, starih med 10 in 74 let. V raziskavi so uporabili podatke o prehranjevalnih navadah prebivalcev Slovenije, zbrane v nacionalni prehranski raziskavi SI.Menu. Dodajanja vitamina D z zdravili in prehranskimi dopolnili niso upoštevali. 

Na ministrstvu za zdravje sicer že obstaja strokovna skupina za pripravo nacionalnih smernic oz. priporočil za preskrbo z vitaminom D, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih vej medicine, pa tudi prehranski strokovnjaki. "Načrtujemo, da bomo lahko nacionalne smernice predstavili leta 2022, kar bo političnim odločevalcem olajšalo nadaljnje ukrepe za zagotavljanje ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D," napoveduje vodja skupine, prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med. 

Dodaja še, da je tveganje za hudo pomanjkanje vitamina D posebej veliko pri prebivalcih domov za starejše občane in vseh tistih, ki pretežno bivajo v zaprtih prostorih. "Na to področje je posegla tudi pandemija covida-19, saj je vitamin D zelo pomemben za optimalno delovanje prirojene imunosti – imunskim celicam v naših sluznicah omogoča, da učinkovito odstranijo in uničijo vdirajoče viruse, bakterije ali glive. Na ta način dokazano zmanjšuje zbolevanje za akutnimi okužbami dihal, najučinkovitejši pa je pri tistih, ki jim je pred nadomeščanjem vitamina D tega primanjkovalo," je poudarila Pfeiferjeva. Strokovna skupina je zato za najbolj ogrožene predlaga predpisovanje vitamina D na recept, kar je že zaživelo v praksi. Na stroške zdravstvenega zavarovanja je tako nadomeščanje vitamina D omogočeno osebam, ki zaradi zdravstvenih razlogov pretežno bivajo v zaprtih prostorih.

Drugi november je svetovni dan vitamina D, njegov cilj pa je ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. 

Prehranska dopolnila

Mnogi zato posegajo po farmacevtskih pripravkih, ob čemer pa je treba opozoriti, da z odmerki vitamina D ne gre pretiravati, opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko.  

"Prejšnjo zimo smo zaznali bistveno povečanje uporabe farmacevtskih pripravkov z vitaminom D – decembra lani je takšne izdelke uživalo 56 % odraslih. Najpogostejši dnevni odmerek je bil 25 µg vitamina D (1000 IU), nekateri pa so poročali tudi o bistveno večjih odmerkih, ki lahko predstavljajo tudi tveganje za zdravje. Glede tega moramo opozoriti, da je še varen dnevni prehranski vnos vitamina D iz vseh virov za zdrave odrasle do 100 µg," je poudaril Pravst. 

Na Inštitutu za nutricionistiko so še dodali, da višja cena ni bila jamstvo za višjo kakovost. Izpostavili so še problem, da brez laboratorijske analize potrošnik nima vpogleda v kakovost izdelka, zato se zavzemajo za vzpostavitev sheme rednega preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, v katero bi se lahko proizvajalci izdelkov vključili prostovoljno. Kot alternativno možnost predlagajo zelo okrepljen nadzor inšpekcijskih služb, ki pa žal ne zajame mnogih izdelkov v tujih spletnih prodajalnah. 

Lani objavljena priporočila strokovne skupine.
Lani objavljena priporočila strokovne skupine. FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Claus
04. 11. 2021 11.43
Ma bejž,...do sedaj pa so vsa leta trdili, da ga ni potrebno dodajati.
DominusMaximuz
03. 11. 2021 18.11
Vitamin D obvezno jemite skupaj s Vitaminom K !!!!!!! Najbolje da kupite že kombinacijo! In 1000ui ni NIČ, vsaj 5000ui vzemite dnevno pozimi !
reakcionar
03. 11. 2021 17.28
+0
Leta 2020 je bivši ameriški predsednik Donald J. Trump izdal egzekutivni ukaz za to, naj ima vsaj američan dostop do zdravila hidroksikloroquin. Zdravilo ki deluje protivnetno ob zgodnjem jemanju pri okužbi s Covidom prepreči več kot 80% hospitalizacij in težkih potekov in v 95% preprečuje smrt od covida. Ampak je ameriški CDC (njihov regulator za zdravila) zaradi lobiranja farmacevtskih gigantov blokiral odobritev tega zdravila in posldično je moralo umreti več stotisoč Američanov, ki bi lahko danes še živeli če jih ne bi pokončali s dragimi toksičnimi odobrenimi zdravili in respiratorji. V vednost!
DominusMaximuz
03. 11. 2021 18.10
+1
Tako je! To je čudezno zdravilo! In ne samo za kovid! Za veliko stvari!
nestabilen
03. 11. 2021 13.28
+1
Vitamin D potrebuje B12 oziroma kar B kompleks ( vsi B vitamini ).V lekarni se dobi pod imenom Fidivit.Lahko se pa tudi predoziramo,zato previdno.
Kuli997
03. 11. 2021 12.54
+2
Za ženske se priporoča en drug vitamin D. Samo povem.
Connemara
03. 11. 2021 14.29
+2
Strela002
03. 11. 2021 10.23
+2
Predlog za vlado. Od jeseni do pomladi - kvaliteten D vitamin za vse prebivalce. Zakaj ne? Farma korporacije ne dovolijo?
Gospod .
03. 11. 2021 10.05
+7
Jajca vsaj trikrat tedensko(top zajtrk, še posebej če veš na več načinov pripraviti, na primer "muffin eggs"…omleta, na oko itd..), ribe dvakrat (losos fix enx). Nekak se mi ne da jesti celi čas eno in isto meso, zato tudi včasih piščančje, včasih puranje, včasih pa svinjsko. Na hrani se ne varčuje, vsaj tako jaz mislim.
MMery
03. 11. 2021 09.53
+3
Ja, ker je dokazano, da kdor nima dovolj vitamina D (in tle ga nima skoraj nihče), slabše gre skozi korono! Preberite kaj je povedal dr.Siuka, pa tudi mednarodno združenje zdravnikov!
trac
03. 11. 2021 09.15
+1
Tudi D vitamin ni čudežen, če drugače delamo s sabo 'kot svinja z mehom'.
Andrej Volaj
03. 11. 2021 09.08
+1
torej tablete na vseh žlicah 😄
flojdi
03. 11. 2021 17.53
patriot5
02. 11. 2021 20.52
+0
Ali farmacija še vedno nima dovolj. Samo čakam, kaj vse nam boste še servirali. Sicer vem, da bo tale komentar zopet brisan, ker vedno kadar kaj napišem čez reklamarje, se post briše. Vsem RAZISKOVALNIM novinarjem lep večer.
gggg1
03. 11. 2021 09.12
+2
Članek je o tem katero hrano jej, ne pa katere tablete.
flojdi
03. 11. 2021 17.54
. zakaj pa reklamirajo bolj tablete kot hrano
MIH?E
02. 11. 2021 18.53
+8
Spil sem 7 peerov. A je to dosti?
Supervillain
03. 11. 2021 11.07
-3
loveca
02. 11. 2021 18.39
+14
Vse lepo in prav, v celotnem prspevku sem videl samo reklamo za prehranska dopolnila, nikjer nisem zasledil koliko D vitamina dobimo če pojemo eno jajce ali skušo ali sardelo ali Kg lososa, ne delajte reklame za formacevsko industrijo, tudi če je na recept mora to nekdo plačati.
hansola
03. 11. 2021 10.00
+0
Premalo, veliko premalo. Hkrati pa s skušo ali sardelo prispevaš k popolnemu uničenju morskega življenja in s tem tudi našega podnebja, veliko bolj kot toplogredni plini. Na drugi strani pa imaš spreje z naravno obliko vitamina D pridobljenega v laboratorijih z ničelnim vplivom na okolje in drastično večjo absorbcijo. Hkrati pa ne dobiš tone mikroplastike in težkih kovin iz rib, ki so bolj škodljive kot manjše pomanjkanje vitamina D.
alma1
03. 11. 2021 14.49
+1
To je že res, ampak obenem ta vitamin D kupiš v stekleni ali plastični embalaži, ki je ponavadi nepovratna, gor ima nereciklabilno nalepko in verjetno vsebuje še nereciklabilen del, kar pomeni, da se na koncu vsaj nekaj od tega znajde na kupu smeti in onesnažuje okolje. Ničelnega vpliva na okolje ni. So boljše in slabše izbire, zmagati pa ne moreš.
loveca
03. 11. 2021 18.32
pridobivanje D vitamina z ničelnim vplivom na okolje se ti meša, kaj pa lahko pridobiš iz okolja brez vpljiva na okolje
loveca
03. 11. 2021 18.40
koliko PVC vrečk si porabila ta teden, sprej v naravni obliki prodobljen v laboratoriju, ali lahko napišeš še večjo neumnost ????
GospodT
02. 11. 2021 15.44
+16
Vitamin D na recept? Kako pa pride socialno ogroženi do zdravnika? Tako da odpre mošnjiček in se testira. Brez veze. V Indiji so vsem gospodinjstvom poslali paket. Tudi v Južni Koreji, so pošiljali recimo oksimetre. Pri nas pa moraš čez vse možne prepreke. In to o vitaminu D vam antivakserji govorijo že vse OD ZAČETKA, vi ste objavili TRETJI članek o tem od začetka pandemije. Pa to je za nagrado.
Moncsa
02. 11. 2021 15.42
+16
Hvala, da ste zapravili kar nekaj jurjov, da ugotovite samoumevno. O tem obstajajo knjige, izdane leta pred kovid-histerijo.
marston
02. 11. 2021 15.41
+7
farmacija in zdravstvo je isto kot vera in cerkev. ne v prvem in ne v drugem primeru nima eden nič skupnega z drugim
ActiveR
02. 11. 2021 15.24
+6
Višja cena ni bila jamstvo za višjo kakovost ... to je neumna trditev, izvor vitamina D je jamstvo kakovosti in s tem je logično povezana tudi cena. Jasno je, da sedaj par koritnikov želi prodati svoj kitajski kemični zvarek starostnikom iz naslova zavarovanja. Vseeno upam, da ljudje vedo, da ja najbolj kakovosten vitamin D3 pridobljen iz Lišaja, nepogrešljiv pa je tudi vitamin K2 v skupni kombinaciji. To zagotovo ne boste dobili na recept. In to je tudi edino kar bi upal nekomu priporočiti.
TistoPravo
02. 11. 2021 19.18
TistoPravo
02. 11. 2021 15.01
+3
In vitam in...in kaj še :)
ETNEM
02. 11. 2021 13.07
+7
Pri prvem pojavu Covida mi je stari znanec, zelo inteligenten možak dejal CINK,C VITAMIN in OLEOVID D VITAMIN 14.400IE in je dobra preventiva. Upošteval nisem ga dobil do danes. Zanimivo da mi je zdravnica komentirala ko sem želel da mi da recept za D Vitamin AAAA STE ŽE ZBRSKALI. No pa si ga ti zdaj razlagi !
MUNGATUMBA
02. 11. 2021 13.29
+2
Zmaga Ukrajini ...
02. 11. 2021 13.04
+7
Nova raziskava??? Saj se hecate. Pomanjkanje D vitamina in vse raziskave so bile že davno opravljene. Lepo, da so se odločiti analizirati stanje v Sloveniji, druge dodane vrednosti pa ne vidim. Toplo vodo so že davno odkrili. In ne, s prehrano niti slučajno ni mogoče dobiti zadostnih količin tega vitamina (tu je sicer zanimivo pomisliti na Inuite, kako oni preživijo zimski čas in neskončne polarne noči ter tega, da skozi vse življenje pojedo ogromne količine tjulnjeve masti in zelo malo oz. nič zelenjave, sadja, in ostalega). Kakor tudi ne s sončenjem na naši zemljepisni širini, ko je jesen, zima,... in je tudi zaradi vremena (pretežne oblačnosti, megle, krajših dni,...) zelo malo sonca. Naj tem raziskovalcem razložim (pa čeprav zelo cenim dr. Pravsta), da sem pred leti tudi sama naredila "raziskavo" našega trga s prehranskimi dopolnili in zelo hitro ugotovila, da je naša farmacija pod'n. Ponujajo ti drage izdelke, ki niti slučajno nimajo zadostne koncentracije tega vitamina, poleg tega pa je ta pogosto še v obliki, ki ga telo sploh ne more absorbirati. Zato človek, ki kupi takšno zadevo, dejansko meče denar proč, poleg tega pa v telo vnaša še druge sestavine teh dopolnil, ki gotovo ne vplivajo "blagodejno" na zdravje. Velja tudi za druge vitamine in minerale - tipičen primer je npr. magnezij (na slovenskem trgu najpogosteje dobiš magnezijev citrat in oksid,... ki sta najslabši in najcenejši obliki magnezija, zato je bolj pametno piti navaden naraven Donat, ki je bistveno bolj bogat z razpoložljivim magnezijem). Sploh tiste "šumečke", ki jih spotoma lahko nabereš pri blagajnah v živilskih trgovinah so najbolj bizarna zadeva, ki si jo je izmislila farmacija.
marston
02. 11. 2021 15.39
mora biti vsaj citrat, ne pa kamen ali beton, kot je večinoma s kalcijem