Slovenija

Petan: Posnetek je avtentičen in sam po sebi dovolj zgovoren

Ljubljana, 10. 11. 2021 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, U.Z., STA
Komentarji
1110

Medtem ko minister Vizjak ne prevzema odgovornosti za svoja dejanja in vztraja, da so pogovori s Petanom leta 2007 potekali izključno v želji, da zaščiti interese države v procesu lastninjenja Term Čatež, so predstavniki nadzornikov in malih delničarjev prepričani, da bi moral minister odstopiti, saj gre za številne kršitve zakonodaje in standardov. Oglasil se je tudi Petan, ki pravi: "Posnetek je avtentičen in sam po sebi dovolj zgovoren."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv Bojana Petana
    02:51
    Iz 24UR: Odziv Bojana Petana
  • Iz 24UR ZVEČER: Analiza Vizjakovih izjav
    05:01
    Iz 24UR ZVEČER: Analiza Vizjakovih izjav
  • Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: četrtič
    02:18
    Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: četrtič
  • Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: drugič
    02:16
    Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: drugič
  • Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: tretjič
    01:17
    Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: tretjič
  • Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: prvič
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Vizjak in Petan o davkih: prvič
Danes se je znova oglasil tudi Petan, ki je v kratkem sporočilu zapisal: "Posnetek je avtentičen in sam po sebi dovolj zgovoren".

Medtem ko minister Andrej Vizjak vztraja, da v pogovoru z Bojanom Petanom o Termah Čatež iz leta 2007, ki smo ga razkrili v oddaji 24UR Zvečer, ni storil ničesar nezakonitega, še več, trdi, da je ves čas zgolj branil državni interes in gre pri objavi posnetka zgolj za medijski konstrukt in politični napad nanj, pa so v Združenju nadzornikov Slovenije in Vseslovenskem združenju malih delničarjev prepričani, da gre za številne kršitve zakonodaje in bi moral minister za svoje ravnanje odgovarjati.

Združenje nadzornikov: Vizjak bi moral takoj odstopiti

V strnjenem odzivu Združenje nadzornikov Slovenije navaja, da je odziv ministra Vizjaka na njegovo ravnanje izpred 14 let, sporno tako z vidika korporativnega upravljanja in prava družb kot tudi protikorupcijske zakonodaje, ki je takrat in tudi danes ureja ta področja, neprimeren, saj bi zaradi tega moral nemudoma prevzeti politično odgovornost in takoj odstopiti.  "Kot javni funkcionar je s svojim takratnim ravnanjem in sedanjimi odzivi na razkritja izgubil vso kredibilnost in zaupanje. Normaliziranje svojega ravnanja s komentarjem, da je vse delal v dobro države, ne zdrži, saj je kot javni funkcionar zavezan ne le spoštovanju zakonov, ampak tudi najvišjih standardov pri svojem delovanju,"  navajajo v odzivu in dodajajo: "Njegovo distanciranje od svoje izjave glede sodnikov je kontradiktorno v svojem bistvu, saj to lahko le skrajno obžaluješ in se opravičiš. Poskus normaliziranja njegovega ravnanja in odziva nanj je nedopusten in predstavlja novo dno standardov (ne)integritete javnih funkcionarjev."

V kolikor je posnetek avtentičen, je nesprejemljivo, nedopustno in vsekakor obsojanja vredno in takšen človek, v kolikor je to dokazano, nikoli ne bi smel zasedati javne funkcije. Prvi mož KPK Robert Šumi o odgovornosti ministra Vizjaka

VZMD: Vsebina pogovora je v večini segmentov naravnost šokantna

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) opozarjajo, da se že vse od ustanovitve leta 2005 soočajo s številnimi primeri izigravanj in oškodovanj malih delničarjev, čemur so se vselej skušali zoperstavljati po najboljših močeh. "Pri tem smo kaj hitro ugotovili, da je zaščita pravic in interesov malih vlagateljev toliko težja, ko je šlo oziroma gre za sprego med predstavniki oblasti oziroma državo in/ali t. i. paradržavnimi skladi, kot so KAD, SOD/SDH, DUTB in podobni ter velikimi delničarji in poslovodstvi (velikih delničarjev ali ciljnih družb), ki želijo družbe privatizirati, pogosto ali celo praviloma na račun in z oškodovanjem ostalih manjših vlagateljev in/ali same ciljne družbe."

Minister Vizjak je v svojih pojasnilih medijem  večkrat govoril neresnice in pri tem pozabil na zakone in etična pravila političnega delovanja.
Minister Vizjak je v svojih pojasnilih medijem večkrat govoril neresnice in pri tem pozabil na zakone in etična pravila političnega delovanja. FOTO: Bobo

Prav v povezavi s tem so skušali v VZMD večkrat doseči ustrezne spremembe in dopolnitve zakonodaje, kar jim ni uspelo. "Po tovrstnih posnetkih pogovorov med akterji je toliko bolj očitno, kakšni so bržčas dejanski razlogi,” opozarja predsednik združenja Kristjan Verbič in dodaja: "Vsebina pogovora je v večini segmentov naravnost šokantna."

V VZMD opozarjajo, da gre pri dogovarjanju med ministrom Vizjakom in Petanom, ki smo mu priča po razkritju posnetka, za arogantno teptanje minimalnih standardov korporativnega upravljanja, vseh mogočih kodeksov, pa tudi kršitve zakonodaje. Verbič opozarja, da je podobnih primerov zagotovo še več in dodaja, da upa, da bodo nova dejstva in okoliščine glede lastninjenja Term Čatež spodbudila organe pregona k ukrepanju in da ne bo izgovarjanja, da je primer zastaran, ker ta zgodba sega v leto 2007. 

V delu opozicije medtem še vedno pričakujejo, da se glede podpre Vizjaku opredelita koalicijski stranki NSi in SMC. 

"Predlagam, da zagotovite odgovore od dveh koalicijskih partneric, NSi in SMC. Če je za ti stranki in poslance to, kar slišimo vsak dan znova, dopustno, potem ne vem, v kateri državi oni živijo. Slovenija je demokratična, napredna, moderna država, kjer takšne stvari ne bi smele biti dovoljene. Za nekatere očitno kljub temu so, na žalost," je medijem dejala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da ima sedanji okoljski minister Vizjak po vsakem objavljenem posnetku pogovora, ko je bil gospodarski minister, neko novo zgodbo oz. interpretacijo dogajanja, ki se potem kmalu izkaže za laž. "To, kar smo slišali v zadnjem posnetku, kaže jasno na to, da sta Vizjak in Petan dobesedno pripravljala priročnik o tehnikah gospodarskega kriminala. Tisto, kar na koncu manjka, je samo še priznanje tega, da to počneta. Tu me predvsem bolj zanima, koliko časa se bosta še NSi in SMC sprenevedala o tem, da ministra še podpirata," je povedal.

Vizjak je za časnik Delo dejal, da dopušča možnost odstopa. Ta časopis pa danes poroča še, da se del interne javnosti SDS zavzema za njegov odstop, a ne zaradi vsebine pogovorov, temveč zaradi razbremenitve pritiska na stranko pred volitvami.

Da naj se do ravnanj Vizjaka opredelita koalicijski partnerici, menijo tudi v LMŠ. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović se ob tem sicer zaveda, da se je to dogajalo 14 let nazaj, a bi moral Vizjak odstopiti že zaradi današnjega ravnanja. "Vsekakor pa to, kar se razkriva v medijih, kaže na vzorec delovanja te vlade. Podobni zgodbi smo zdaj priča pri energetiki," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ob tem dejala, da težko komentira to dogajanja, saj se ji zdi, kot da "živimo v nekem vzporednem svetu, da se nam to vse skupaj dogaja". Prepričana je, da je to nekaj, kar ne sodi v polje delovanja nobenega ministra v nobeni vladi in v nobeni državi.

"Vsak dan na nek način na plano prihajajo nova dejstva. S tem celotna politika kaže, da smo moralno na dnu in da bomo potrebovali kar nekaj časa, da se bo politika na nek način oprala vseh teh slabih zadev. Na tem, kako bo pa ta koalicija s tem primerom živela, je pa seveda vprašanje predvsem za podpornike te koalicije, za samo stranko SDS in seveda za gospoda Vizjaka," pa je pred sejo novinarjem povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Kar se tiče interpelacij, se bodo v stranki SDS po zagovoru posameznega ministra odločali, ali je še vedno deležen njihovega zaupanja ali ne, pa je bil jasen vodja poslancev SDS Danijel Krivec. "Mislim, da moramo to možnost dati vsakemu, ki je interpeliran, do takrat pa ni potrebe, da se opredeljujemo," je ocenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

popovec
15. 11. 2021 12.07
Kako se lahko taki izpirjenci lahko sprehajajo po Sloveniji? Vizjak in Petan?
Mother Russia
14. 11. 2021 18.56
+1
V Sloveniji smo vsi davkoplačevalci lopovi. Le Petan, ki je pospravil poldrugo milijardo evrov iz državne blagajne, je edini angelček. Moška Mati Tereza, vam rečem! Upam da ga bodo kaj kmalu razglasili za blaženega, pa to....
vrtnar01
12. 11. 2021 19.34
+1
Vizjak drži se, večina Slovencev te podpira, lažnivi lewaki s pomočjo trobil dveh osrednjih medijev ,ki temelji na 15 let starimi NEZAKONITIMI PRIVAT PRISLIUHI🤮🤮🤮
marko1310
12. 11. 2021 08.36
+0
Odstop,odstop??? Ne odstopiti,LOPOVA je potrebno na Dob poslat
vrtnar01
12. 11. 2021 19.35
+1
popovec
15. 11. 2021 12.04
Ja zapreti v isto celico s PETANOM. Najbolj pokvarjenim posavcem.
Kana-1
11. 11. 2021 13.47
+2
Ni bil opozorjen da se snema!
jesen?ica
11. 11. 2021 12.06
+0
Petan igra svojo igro in sebe ne vidi kot kriminalca, prst kaže samo na drugega
Kana-1
11. 11. 2021 13.48
-1
Petan vleče svojo rit ven in namaka druge...
Space Voyager
11. 11. 2021 14.29
+3
Se popolnoma strinjam, res je hud pacek tudi on. Je pa res, da njega ne plačuje država, ministra pa.
Smartbtm
11. 11. 2021 15.43
+1
dejansko smo ga mi plačali, vse pokradene milijone smo na koncu reševali davkoplačevalci!
modelx
11. 11. 2021 11.30
+7
tajkun je moral ministru govoriti, da je davek 1x potrebno plačati, ko ga je ta navajal k neplačevanju. na glavo obrnjen svet pri nas
Space Voyager
11. 11. 2021 14.30
-3
HE HE HE, ja, dokler ne spoznaš, da je EDEN izmed njiju vedel, da snema. :D Če Petan ne bi snemal, bi govoril vse drugače... Ne uporablja grdih besed, opozarja na plačilo davkov... MALO MORGAN.
Milan Pugelj 1
11. 11. 2021 11.27
+2
Ali vam še ni jasno da vsaka politična svinjarija ki je za nas nepolitike absurdna je za vse politike nameščanka ali podtikanje seveda nič krivi
cirenij
11. 11. 2021 10.52
+9
Kaka država? Ne moreš verjet, kdo nam vlada? Še pahi je r.... stisnu? Kurtz je takoj odstopil, pa še v culoafriških državah odstopajo, pri nas pa nič. Pa še vsaj nobenega twita okrog tega? Ženica na tržnici za šopek peteršiljčka, ker ni izdala računa, oglobljena za 3000 EU.
cirenij
11. 11. 2021 10.53
+8
Taki, ki bi morali po vseh pravilih bit že zdavnaj v arestu, pa ministri, sekretarji...............
Smartbtm
11. 11. 2021 10.03
+12
Vizjak naj odstopi, Petan pa naj vrne milijone in v zapor!
srecnokekec
11. 11. 2021 09.40
+18
Torej, če so prej LEVI kradli lahko sedaj tudi DESNI kradejo. Zelo dobro razmišljanje, torej , ko pride na oblast nek tretji bo imel izgovor , da lahko krade tudi on saj so prej kradli že LEVI in DESNI. Res nam ni pomoči, še naprej ostajamo BEČKI KONJUŠARI. Pa lep dan želim tako LEVIM kot DESNIM.
resslovenka
11. 11. 2021 10.36
+9
flamengo
11. 11. 2021 09.26
-1
ta levi zares niste kredibilni, hahn ima zasebno podjetniško hobotnico z javnim denarjem, bratuška je z 8 milijardami dragih kreditov pokrivala kraje javnih podjetij in javnih bank, ki so jih pokradli levi predvsem sd partijski direktorji, jankoviči, odlazki, petani, zidarji, pavčki, ....
Space Voyager
11. 11. 2021 09.32
-5
oježeš
11. 11. 2021 10.13
+9
In zakaj jih nihče ne prijavi? Twitko tako vse ve o vsakem, pa nič od njega. Raje piše neumnosti. Sicer pa, kdor ima kup nečednosti nad seboj, potem podpira tudi druge. Po naše ni važno kdo krade, vsakega je treba obravnavati kot kriminalca, le vi svoje kriminalce zagovarjate istočasno pa kažete na druge izven svoje stranke. In temu pravite poštenje in pravičnost!
resslovenka
11. 11. 2021 10.43
+5
Da nebi govorili o desničarskih hobotnicah. 🙄 Malo se prizemlji, ti bo koristilo. Ne gre za leve in desne kaj so in kaj bodo in kaj lahko počno. Gre za zrcalno sliko naše, slovenske stvarnosti. Vse predispozicije smo imeli, da bi pred 30 leti res ustvarili drugo Švico, pa je sanje uničil pohlep in požrešnost posameznikov v politiki, ki so ustvarili omrežja, pokradli državo in se nam še 30 let kasneje posmehujejo v obraz. Zakaj že? Ker slovenceljni niste sposobni spregledati. Živite v nekem lažnem lagodju in se ne ozirate na to kako živi vsaj 70% državljanov v resnici. Zato! 😎
Milan Pugelj 1
11. 11. 2021 11.30
+2
Amasakul
11. 11. 2021 09.26
+17
g. minister, danes je vas pivski dan, zato se ga vredi napite, da vas polizaji dobijo, ker bo spet kakšna lepjenka ali smetarska mafija, ki vas želi videt golega.
leon1309
11. 11. 2021 09.20
+9
Petan je kredibilen povsem enako kot Vizjak. Ne pred tem trdil diametralno nasprotno? Zato pa so stvari takšne kot so, ker državo vedno vodi skorumpirana gospodarsko-politična naveza. Ne glede na to kvazi levo ali desno usmeritev. Edina razlika je v tem, da levo usmerjeni vse skupaj malo bolje zapakirajo (skrijejo).
SpikeBobi
11. 11. 2021 09.32
+4
ginek
11. 11. 2021 09.57
+10
@leon1309, mogoče res, vendar Petan ni v izvršni vlogi upravljanja države, je le "državljan", lahko rečeš tajkun, nima pa neposrednih vzvodov upravljanja v rokah. Vizjak je bil minister takrat in je tudi sedaj. Naravnost grozljivo neetično bolano je kaj takega za ministra.
peglezn
11. 11. 2021 09.14
+8
Morda ni pošten, morda ne govori po pravici,... je pa vsaj luštkan... ježevec
flamengo
11. 11. 2021 09.04
-8
Haha, in potem to komentirata bratuškova in hahn.....
peglezn
11. 11. 2021 09.13
+6
brabusednet
11. 11. 2021 09.02
-7
Ta lopov se pa sedaj nedolžen dela in levičarji vpijejo bravo samo,da je Vizjaka zašil.Pa se norci zavedate,da sta oba enaka samo kateri je več pokradu in oguljufal državo.Pa naj Petan pove,kako je prišel do denarja s katerim je kupoval delnice.To pa levičarje ne zanima samo,da se Vizjak odslovi.
Kollerik
11. 11. 2021 09.09
+13
Ti si še klar na drugem planetu, planetu laži noreTV? Levičarji...desničarji.... lopov je lopov, nima veze barva politike. Če ti to še vedno ni jasno, ti absolutno ni pomoči.
g-star
11. 11. 2021 09.01
+0
A ni 2 tedna nazaj drgac govoru, al sm pa jst sanju??
CIGU MIGU
11. 11. 2021 08.59
+5
a temu petanu,pa ne bo nihče stresel reprodukcijskih organov
apodgra
11. 11. 2021 08.23
+15
Petan odločno, da je posnetek avtentičen in da vsebino po vse vse in da tu ni kaj več komentirati. Preostane še ta možnost , da se ta dva soočita in se Vizjaku za vedno zaprejo usta . Kje ima on svoje dostojanstvo in čast , ali ga ni nič sram ,da iz vsake njegove nove izjave trosi samo laži, laži , laži. Ne vem , kako ga sprejemajo njegovi krajani in ali tudi on njemu verjamejo. Če mu ne , bo doživljal težke trenutke , njegova lepljenka , ga bo spremljala do konca življenja . Vsak dobi svojo kazen za svoje grehe in tako je tudi prav.
oježeš
11. 11. 2021 10.13
+6