Slovenija

Vizjak: Cilj stanovanjske politike je nuditi več javnih najemnih stanovanj

Ljubljana, 11. 01. 2021 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novela stanovanjskega zakona, katere predlog je vlada prejšnji teden poslala v DZ, vsebuje najnujnejše spremembe in tudi rešitve za več javnih najemnih stanovanj, pravi resorni minister Andrej Vizjak. Ostale potrebne spremembe na stanovanjskem področju naj bi bile del celovite prenove zakona, ki jo minister napoveduje v roku enega leta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj stanovanja?
    06:49
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj stanovanja?
  • Iz 24UR: Stanovanjska problematika
    02:29
    Iz 24UR: Stanovanjska problematika

 

Ministrstvo želi z novelo urediti najbolj pereča vprašanja in hkrati prispevati k izvajanju nacionalne stanovanjske politike, ki velja za desetletno obdobje, je na novinarski konferenci, ki je potekala po spletu, dejal minister za okolje in prostor Vizjak.

"Ključni cilj stanovanjske politike je zagotoviti več javnih najemnih stanovanj. Doslej se javni skladi niso odločali za naložbe, ker je vrednost neprofitne najemnine oz. stanovanjske točke neusklajena od leta 2007 in posledično prihodki iz naslova neprofitnih stanovanj javnim stanovanjskim skladom niso omogočili niti vzdrževanja javnih najemnih stanovanj, kaj šele vlaganja v ta sektor," je povedal minister.

Najpomembnejša sprememba zakona je tako po njegovih besedah uskladitev vrednosti točke, s katero se določa neprofitna najemnina, s sedanjih 2,63 evra na 3,50 evra v treh letih. Tako bi se najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v treh letih zvišala s sedanjih 215 na 285 evrov, je ponazoril.

Hkrati se bo zvišala subvencija za socialno šibke. "To pomeni, da s tem ukrepom nič ne posegamo v socialni položaj šibkih, hkrati pa omogočamo nadaljnjo gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj tako republiškega kot občinskih stanovanjskih skladov," je dodal Vizjak.

Dodatna sredstva za gradnjo stanovanj

Ta sredstva bi zagotovili z višjim dovoljenim zadolževanjem Stanovanjskega sklada RS (SSRS) in občinskih javnih stanovanjskih skladov. Po predlogu se bo lahko SSRS zadolžil za 50 odstotkov namenskega premoženja sklada, in sicer 10 odstotkov po zakonu o javnih skladih in dodatnih 40 odstotkov po tem zakonu (sedaj 20 odstotkov). Občinski skladi naj bi se po novem lahko pri SSRS zadolžili v višini do 40 odstotkov namenskega premoženja javnega sklada (sedaj do 10 odstotkov). Skladi bi se lahko tako po ministrovih besedah zadolžili za dodatnih 200 milijonov evrov.

Novela ne predvideva sistemskega vira za gradnjo stanovanj. Vizjak namreč ocenjuje, da bodo sredstva iz dodatnega zadolževanja – skupaj s še dodatnimi 100 milijoni evrov za gradnjo javnih najemnih stanovanj v programu sklada za okrevanje in odpornost – glede na kadrovske zmožnosti skladov "kar obilen zalogaj", pa tudi pri gradni javnih najemnih stanovanj "želimo neko vzdržno rast, ne želimo pretiravati".

Vizjak je dejal, da ocenjujejo, da je v Sloveniji 20 odstotkov stanovanj nezasedenih.
Vizjak je dejal, da ocenjujejo, da je v Sloveniji 20 odstotkov stanovanj nezasedenih. FOTO: Shutterstock

Vzpostavitev javne najemne službe pri SSRS

Ukrep za pridobitev dodatnih najemnih stanovanj je tudi vzpostavitev javne najemne službe pri SSRS, prek katere bi lahko stanovanja na trg dali lastniki stanovanj, ki se trenutno zaradi tveganj, povezanih z oddajanjem, ne odločajo za oddajo stanovanj.

Za oddajanje stanovanj prek javne službe, ki bi imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj, bi lastniki dobili nižjo najemnino od tržne – za stanovanja na priljubljenih lokacijah bi ta lahko po besedah vodje sektorja za stanovanja na ministrstvu Anite Hočevar Frantar znašala med sedem in osem evrov na kvadratni meter. Najemniki bi plačevali neprofitno najemnino, razliko – ta bi lahko znašala do 30 odstotkov – pa bi krila država. Lastnik bi moral stanovanje službi oddati za najmanj tri leta. Sklad bi kril stroške tekočega vzdrževanja, vlaganje v investicijsko vzdrževanje pa bi bilo lahko predmet dogovora med lastnikom in SSRS, in sicer v obliki poračunavanja vložka pri najemnini, je dejala Hočevar Frantarjeva.

"Ocenjujemo, da je v Sloveniji 20 odstotkov stanovanj nezasedenih. Samo v Ljubljani je po ocenah teh stanovanj okoli 25.000," je o potencialu javne najemniške službe dejal Vizjak. Gradivo predloga novele predvideva, da bi lahko javna služba v letu 2022 dobila 100 tovrstnih stanovanj, leta 2023 500, leta 2024 1000, leta 2025 in kasneje pa po 2000 letno. Dodatni ukrepi za to, da bi se lastniki v večji meri odločali za oddajanje stanovanj prek javne službe – npr. z davčno olajšavo – za zdaj niso predvideni.

Minister je ocenil, da bodo omenjeni ukrepi za dodatna stanovanja v pet- do desetletnem obdobju prinesli do 10.000 novih javnih najemnih stanovanj.

Novela predvideva tudi nekatere spremembe pri upravljanju večstanovanjskih stavb. Po predlogu bi bilo za investicijska dela, za katera je potrebno gradbeno dovoljenje, potrebno 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov (sedaj 100-odstotno). Za posle v zvezi z rednim upravljanjem (npr. za obratovanje in vzdrževanje stavbe, določitev in razrešitev upravnika ter oddajanje skupnih delov v najem) bi bilo potrebno 50-odstotno soglasje lastnikov. Preglasovani lastniki bi lahko sklepe izpodbijali v nepravdnem postopku pred sodiščem.

Novela je po ministrovih besedah prva faza prenove stanovanjske zakonodaje. Druga faza bo celovita prenova, katere se bodo na ministrstvu po Vizjakovih besedah lotili takoj, pripravili pa bi jo lahko v roku enega leta.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
12. 01. 2021 09.56
+1
Saj človek ne more verjeti kakšne bimbote imamo. Človek božji kako lahko izjavi en takšen patron, kot je VIZHAJ, da bo več najemnih stanovanj, če pa mamo že problem plačevanje osnovnih strokov, saj so plače in pokojnine izpod vseh kriterijev revščine. Če nekdo ima malo plačo bo tudi zelo težko plačeval neko najemnino ob destvu, da mora imeti denar za osnovne življenske potrebščine. Se vidi, da izjavlja človek, ki je prisesan ves čas na proračun v tej ali drugi obliki
Principat
12. 01. 2021 09.27
+1
trenutno pa me res načel in moram da izustim tisto o čemer vsaj se govori po hodnikih in to že vrsto let , ne glede kje je delal , vedno je kot , da je bil na WC-ju
kakafonijaprava
11. 01. 2021 17.21
+1
mikpiki191
11. 01. 2021 16.41
+1
v našem bloku neprofitno stanovanje 52 m2 celih 170 € najemnine(Mb) ,komu lepše kot njim
Amasakul
11. 01. 2021 16.19
Ni potrebe, da ga dajem flet v najem, raje imam oba in to zelo opremljena z naj naj, 1000 eur nobeden ne more dati, ker ne gre ven za manj od 1000 eur pa zaradi drage opreme in odlične lokacije ne gre zato naj ostane tako kot je .
Mother Russia
11. 01. 2021 15.59
+4
Nehajte že srati in obljubljati mladini poceni stanovanja in nizke najemnine! V pičlem letu so se stanovanja podražila tudi do 25%!!!