Slovenija

Bratuškova o Vizjakovem nakupu delnic: V Janševi vladi se nič ne zgodi naključno

Ljubljana, 25. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Kos, Veronika Lavrenčič, 24UR ZVEČER
Komentarji
442

Kako je okoljski minister Vizjak zasenčil vladno sprostitev cen goriv in s svojim nakupom delnic Petrola sprožil vprašanje o domnevni zlorabi notranjih informacij in konfliktu interesov. Kako na očitke odgovarja minister Vizjak? Alenka Bratušek medtem pravi, da ne verjame v naključja. Se bodo cene goriv res dvignile?

Vizjakov nakup delnic Petrola sta pod drobnogled že vzeli Agencija za trg vrednostnih papirjev in protikorupcjska komisija.
Vizjakov nakup delnic Petrola sta pod drobnogled že vzeli Agencija za trg vrednostnih papirjev in protikorupcjska komisija. FOTO: Miro Majcen

Zgodovinsko vladno sprostitev cen goriv je zasenčil okoljski minister Andrej Vizjak, in to s spomladanskim nakupom delnic Petrola, katerih vrednost se je včeraj dvignila tudi za do sedem odstotkov, kar mu je prineslo okoli 9500 evrov zaslužka. Očitek, ki leti na ministra, je, da je Petrolove delnice kupil, ker je imel kot minister notranje informacije, da bo vlada sprostila cene goriv, kar posledično prinaša tudi večanje vrednosti Petrolovih delnic. Njegov nakup je že pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), na delu je tudi že Komisija za preprečevanje korupcije.

Kako odgovarja na očitke opozicije, da je nakup opravil na podlagi notranjih informacij in da gre za konflikt interesov, ter da bodo cene naftnih derivatov poskočile? V oddaji 24UR ZVEČER so ministra Vizjaka soočili tudi z Alenko Bratušek, ki je kritična do ministrovega nakupa delnic in sprostitve cen goriv.

Kako se je vse skupaj začelo?

Po postopni deregulaciji trga pogonskih goriv od leta 2016 je vendarle padla odločitev o dokončnem umiku države – od prihodnjega četrtka bodo vsi bencinski servisi po državi lahko sami določali cene goriv.

"Regulirano maržo smo odpravili," je odločitev vlade, ki jo je sprejela v sredo, pospremil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Posledica pa med drugim skok Petrolovih delnic, tudi na veselje okoljskega ministra Vizjaka, ki je v enem dnevu zaslužil okoli 9500 evrov. Je minister vedel, česar drugi niso? Je zlorabil notranje informacije pri svojih delniških poslih? Aprila in maja letos je namreč z nakupom 415 delnic Petrola za 120.000 evrov postal eden večjih malih delničarjev Petrola, kar so na začetku meseca razkrili na Financah.

Kako blizu informacijam je bil minister Vizjak? Vlada je res odločitev sprejela na predlog gospodarskega ministrstva. "Kot veste, sem si ves čas, tri vlade, prizadeval za popolno liberalizacijo naftnih goriv," je dejal gospodarski minister.

Vendar je v medresorskem usklajevanju gradiva za odpravo državnega nadzora cen pogonskih goriv sodelovalo tudi Vizjakovo ministrstvo – tam so za vlado pripravili posebno mnenje o sprostitvi cen naftnih derivatov, kjer so z nasprotovanjem gradnji novih bencinskih servisov šli na roko prav Petrolu. Podpisana je sicer Vizjakova državna sekretarka Metka Gorišek, njegova sodelavka še iz časa prve vlade Janeza Janše, ko je vodil ministrstvo za gospodarstvo.

Počivalšek je dejal, da tega ne more komentirati. "Mislim, da se na tem področju nič pretresljivega ne bo zgodilo," je poudaril in dodal, da stvari niso takšne, kot se jih skuša prikazati.

Ali je šlo za zlorabo notranjih informacij, bodo ugotavljali na ATVP. Zaradi včeraj prejete prijave so predhodni preizkus sprožili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Minister Vizjak je povedal, da ima pri nakupu Petrolovih delnic čisto vest – da aprila, ko jih je kupil, vlada še ni načrtovala liberalizacije cen naftnih derivatov, ki je prinesla dvig cene Petrolovih delnic. Bratuška pa kljub temu meni, da gre za sporen nakup. Ali temu ne verjame?

Bratuška je odgovorila, da temu ne verjame, ker ve, da se v Janševi vladi nič ne zgodi naključno, čez noč. "Druga stvar: minister Vizjak je vrsto let član SDS; mislim, da je celo pisal gospodarski program SDS, kjer je izstop države iz gospodarstva in deregulacija gospodarstva ena od prioritet njihove stranke. In jasno je bilo, da bodo, ko bodo na vladi, to naredili. Bodo pa seveda organi, ki so za to pristojni, povedali, kako in kaj," je dejala Bratuškova.

Okoljski minister je na to odgovoril, da se pravzaprav veseli, da bodo pristojni organi preiskali ta primer, ker ima čisto vest. "Prepričan sem, da pri tej zadevi ne gre nič narobe in da gre za določene poskuse politizacije." Kot je dodal, če je res tako, kot Bratuškova pravi, je bilo splošno jasno, za kaj se ta vlada zavzema. "Kakšna notranja informacija je potem to?"

"Jaz sem že lastninske certifikate konvertiral v delnice Petrola, sem vseskozi delničar Petrola ... V spomladanskih mesecih, torej aprila in maja, sem prepoznal, da gre za dobro naložbo, kajti takrat je vrednost delnic padla. Tudi z novo upravo je zraslo moje zaupanje, da bo klestila stroške v tem razsipnem podjetju in da je to dobra priložnost za prihodnost," je razlagal. Na navedbe, da je s tem zaslužil, pa je odgovoril, da delnic ni prodal. "Vložil sem v slovensko gospodarstvo."

 

Vizjaku sicer očitajo, da je pri tej deregulaciji sodelovalo tudi njegovo ministrstvo, ki je pripravilo mnenje o deregulaciji naftnih derivatov. Na podlagi tega pa naj bi dobili notranje informacije.

Bratuškova meni, da ima minister določene informacije, ki jih drugi delničarji nimajo. "Izgovarjati se, da je državna sekretarka podpisana pod dokument, ni najbolj verodostojno."

Vizjak je na to še enkrat odgovoril, da je delnice kupoval aprila in maja. "Medresorsko usklajevanje tega dokumenta, ki govori o spustitvi in liberalizaciji cen pogonskih goriv, je bilo v drugi polovici tega leta. Torej v času, ko sem jaz kupoval delnice, ni bilo nikakršnih dokumentov v nobenem medresorskem usklajevanju, povezanem z liberalizacijo," je dejal minister in dodal, da o tem do srede pravzaprav niso govorili. "Najostreje zanikam, da bi karkoli vedel, preden je bilo to gradivo objavljeno na vladi, kar je bilo v tem tednu."

Alenka Bratušek je povedala, da Vizjaka ceni. "Je eden najboljših ministrov te vlade in ne verjamem, da ne ve, kaj dobi na ministrstvo za okolje v medresorsko usklajevanje. Ker v vladi Janeza Janše, verjemite, in minister Vizjak to ve najbolje, se nič ne zgodi z danes na jutri."

"Tudi če bi vedel, da je gradivo v medresorskem usklajevanju, tudi če bi ga dobil, bi bilo to okrog 10. septembra letošnjega leta. Ne pa maja, ko sem kupoval zadnji paket delnic. Še enkrat: mislim, da je dobro, da tudi slovenski politiki vlagamo v slovensko gospodarstvo. Mislim, da je to dobro  za razvoj kapitalskega trga, in ne vem, kaj je tukaj napačnega, če sem v določenem trenutku ocenil, da je to naložbena priložnost – če zaupam sedanji upravi, ki mislim, da bo zadeve postavila na pravo mesto," je zatrdil Vizjak. Dodal pa je še, da liberalizacija ne pomeni nikakršnega dviga dobička sama po sebi, temveč dvig prihodkov. "Če imamo razsipno upravo, ki ne zna klestiti stroškov, nismo ničesar profitirali na nobenih dobičkih."

To, da slovenski politik vlaga v domače gospodarstvo, nikakor ni sporno: je dobro in zaželeno. Bratuškova je ob tem še dodala, da se govori tudi o tem, da Janševa vlada načrtuje še dodatno privatizacijo Petrola. "Se pravi, to je še en, dodaten korak, po katerem bo lahko minister Vizjak res zaslužil – če zdaj pravi, da ni," je poudarila prva dama SAB.

Vizjak je na to odgovoril, da so vse samo domneve. "Veste, da s Petrolom upravlja Slovenski državni holding, ne upravlja vlada. Razmejitve, kaj je strateška, kaj portfeljska naložba, določa državni zbor s strategijo upravljanja. In zato je neutemeljeno kakorkoli sprevračati, da sem imel kakršnekoli notranje informacije v maju, ker takrat vlada o liberalizaciji ni nikoli razpravljala," je zagotovil. Še enkrat pa je dodal, da gradiva takrat ni bilo v nobenem medresorskem usklajevanju in sam ni dobil nobenega gradiva gospodarskega ministrstva. "Nisem imel nobenih informacij. In če potegnemo analogijo z gospodarskimi družbami: tudi nadzorni sveti in uprave lahko kupujejo vrednostne papirje samo v oknu, ko so znani podatki o poslovanju. Dokler pa niso javno objavljeni, ne smejo. In v tem oknu jaz vrednostnih papirjev nisem kupoval. To okno pa je bilo ta teden."

"Ne poznam njihove koalicijske pogodbe, zanimivo pa bi bilo pogledati, ali je v pogodbi, ki so jo dogovorili in podpisali, definicija oziroma dikcija, da bodo liberalizirali trg naftnih derivatov," je na to dejala Bratuškova. 

Vizjak je povedal, da te zaveze v koalicijski pogodbi ni, je pa zaveza, da bo ministrstvo za finance s trošarinsko politiko zagotavljalo konkurenčnost trga z naftnimi derivati.

Bratuška je prepričana, da ta korak ni nobena liberalizacija trga. "Ker dokler imaš dva trgovca, ki se dogovorita, težko govoriš o tem, da je to trg, ki bo konkuriral drug drugemu. Celo minister Lahovnik, ki je podpornik te vlade, pravi, da to, kar je bilo narejeno, ni najboljše. In prepričana sem, da je trošarinska politika, ki jo minister Vizjak zdaj omenja, tudi zato, ker so naredili, kar so, takšna, kot je. Se pravi, danes držijo bencin na enem evru, zato da bo lahko trgovec zelo hitro dvignil ceno in dobiček 'pobasal' v svoj žep. In od tega dobička bo država dobila samo 30 odstotkov. Se pravi, od desetih centov pri litru bodo sedem centov dobili drugi, med njimi tudi minister Vizjak kot delničar, tri pa država."

Vizjak pa je na to predlagal, da se čez pol leta z Bratuškovo še enkrat soočita in ugotovita, koliko so trgovci dvignili marže v polletnem obdobju. "Kar zadeva liberalizacijo cen, pa to ne pomeni dviga dobičkov podjetij. To pomeni dvig prihodkov podjetij, in če se napovedujejo stroški, to ni enoznačno dobiček. Tukaj je še veliko 'čejev'. Enoznačno liberalizacija ne pomeni dviga dobička, tudi dvig cen ne. Prepričan sem, da je liberalizacija pot do razvoja konkurence na trgu. Mimogrede, smo edini v Evropi, ki regulirajo cene. Torej če bi bila za razvoj trga potrebna regulacija, bi bile vse cene regulirane."

Vizjak je še dejal, da če bo ATVP ugotovila, da bi se na tem trgu kartelno dogovarjalo med ponudniki naftnih derivatov, lahko takoj nazaj uvedejo regulacijo. "To je bilo večkrat tudi sporočeno. In še enkrat: prepričan sem, da je liberalizacija koristna za potrošnike, ker bo prišlo do razvoja trga in optimiziranja cen."

"En evro je bil bencin že nekaj časa. Ko je bil trg sproščen, je bencin na avtocestah dolgo časa stal 1,2 evra – 20 odstotkov razlike. To prinese liberalizacija, ki ste jo sprejeli na vladi," pa je Vizjaku sporočila Bratuškova. Okoljski minister pa je ob tem še dejal, da se cene oblikujejo tudi glede na sosednje države, zato je razvoj konkurence na trgu z naftnimi derivati prvi predpogoj v korist potrošnika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
01. 10. 2020 19.03
Ja itak da je imel informacijo pa kaj mislite da se je on odloču..pah ma ja
vomo
28. 09. 2020 10.55
+1
V nobeni vladi se nič ne zgodi naključno, zato , da so to že enkrat neha bi morali zamenjati SODNIKE REŽIMA, kateri so vedno V SLUŽBI PETE KOLONE.
papi1
25. 09. 2020 21.44
-1
Tale Uroš je pa res padel pod gladino vode, dajte levaki, rešujte!
ElectroVoice
25. 09. 2020 21.43
+2
Vizjak je prepričan, on verjame in tudi pričakuje..., če bi bilo po moje, bi bil samo prebutan!
papi1
25. 09. 2020 21.40
-3
Ne vem zakaj se šivilja ne zanima za modo? Politika ji namreč ne gre, poleg tega je pa samo korak od Downoga sindroma, žal . Meni taka ženska ne bo krojila politiko!
ElectroVoice
25. 09. 2020 21.34
+2
Vizjak bi s svojim ksihtom bil odlična izbira za glavno vlogo v filmu HULK...
BroNo1
25. 09. 2020 20.34
-2
A je kupil za svoj denar? Valda, je!!! V Sloveniji ne sme nihče nič zaslužit pa je raja zadovolnja!!!
borec91
25. 09. 2020 20.32
+8
definitivno je vedel saj kadarkoli so blo kvazi desnicarji (komunajzarji)so bluzili o tem pa se kredit je najel pac lopov ko lopov in lazniv se noben nikol ni nic priznal a dejstvo je da ma od vceraj 10 jurckov vec
ROMELS
25. 09. 2020 19.56
+7
Če je goljufal ga bodo že razkrinkali. Seveda, če bodo imeli dovolj poguma.
borec91
25. 09. 2020 20.33
+7
a tko kot bavcija kangleja ki je z lubenicami sluzil
Principat
25. 09. 2020 19.33
+15
certifikat vložiš v TNP ( triglavski narodni park ) niti mu niso dopustili priti na borzo in so pokradli certifikate ,, vizjak je pa eden najbolj lažnivih in sprenevedajočih politikov v sloveniji
FAUSTOS1
25. 09. 2020 18.35
+19
Pri merklovi bi bil vizjak že bivši a tam ne vlada koruptivni janšizem.
SlobodaNE
25. 09. 2020 17.52
-14
kaj pa managerski odkupi pod levimi, je s tem že konec?
Netajkun
25. 09. 2020 17.16
-17
Pri nakupu delnic Petrola , v času ko je zaradi korona-kaosa cena delnice ( na splošno vseh energentov ) padla iz januarskih 394 € / kos na marčevskih 266 € / kos . . . ponovne rasti na julijskih 342 € / kos in ponovnega padca na septemberskih 300 € / kos , do današnje cene 321 € / kos . . . pa res ne gre nikomur očitati kakšnih zlorab notranjih informacij . Pametni vlagatelji pač kupujejo , ko cena delnic močno pade ( sploh zaradi takih nepričakovanih dogodkov ) . . . normalno da se bodo cene energentov spet dvignile ( ko se poveča povpraševanje ) in z njimi tudi cena delnice energetskih podjetij . Zelo razumna naložba .
Netajkun
25. 09. 2020 17.25
-18
Na Necenzurirano so hitro ugotovili , da zna Vizjak okoljsko in podnebno politiko voditi v interesu kapitala ( torej delnic Petrola ) , v Levici pa zaradi nakupa oz. lastništva delnic zahtevajo njegovo razrešitev . . . he he he , adijo pamet
Netajkun
25. 09. 2020 18.18
-6
Imamo pa tudi drugo skrajnost . . . županković ( skupaj s Čerinom , Dakićevo in Sedejem ) je z denarjem Factor banke brezglavo kupil in prodal delnice Mercatorja . Ker se ni izšlo , je 5 mio € " parkiral " na slabo banko ( v škodo vseh ) . . . a se je kdo sploh obregnil ob nastalo škodo ( mislim na neodvisne novinarje " nacionalnega interesa " ? ) . Dobički bi šli seveda v zasebne žepe . Bratuškova to vsekakor ve .
BroNo1
25. 09. 2020 20.35
+0
INAZ
25. 09. 2020 17.12
-18
Ha, kar dva članka na temo Vizjakovih delnic. Tokrat pametuje šivilja. Naj tudi sama kupi delnice.
RedCell
25. 09. 2020 16.33
+32
saj bi še verjel, če bi bilo to v tujini...tam en minister ne bi tvegal za par jurjev, za miljone ja. Pri nas so na oblasti mali lopovi in žeparji, ki so pripravljeni tudi za deset jurjev zlorabiti svoj položaj.
Bofur
25. 09. 2020 16.09
+10
Ker so kradli rdeči, naj kradejo še črni ... In dajmo ukiniti medije, sodstvo in policijo, ki lahko preiskuje le kurje tatove, ker kraja, ki znaša več kot 10.000 evrov, je dovoljena. Prav nam je. Ničesar se ne moremo naučiti. Mi ljudstvo smo oblast, ne rdeči ali črni. Razmišljamo kot hlapci in si želimo Gospodarja, kot konj biča.
wolfterier
25. 09. 2020 16.09
-21
Pa kaj se oglaša ta Alenka Cvijetićaninova,volivci so ji dali košarico,naj gre dam štepat !
jastreb13
25. 09. 2020 16.02
-18
In glih ta sprevržena in pokvarjena cvirntrajbarca bo nabijala kaj je naključje in kaj ni, ki je omogočila Jankovićem in podobnim kriminalcem odpis dolgov.
KojotFranci
29. 09. 2020 08.45
To jd omogočila prejšnja Janševa vlada, prisilka, ki jo je uporabol Janković za svoje pufe, je njihov zakon!
borjac
25. 09. 2020 15.37
+37
Vizjak je povečanje delnic Petrola predvidel, on je minister za okolje in prostor, kupuje pa delnice Petrola, ampak on je vse to predvidel, ko pa je tako inteligenten človek, zakaj ni predvidel novih filtrov na sežigalnici v Anhovem, Avstrijski sežigalnici, na svojem delovnem mestu ni dosegel nič od niča, ljudje še zmeraj udihavajo strupe, mogoče pa minister Vizjak misli da je Anhovo v Italiji, kot je videti na svojem delovnem mestu pa ni tako inteligenten, je pa pokvarjena, grabežljiva in lažniva oseba , to je Vizjak.
Principat
25. 09. 2020 19.41
+4
ROMELS
25. 09. 2020 14.54
+29
Če v Petrolu tako potratno živijo kakor omenja Vizjak, bi se po notranji racionalizaciji, ki jo napoveduje, moral bencin zelo poceniti.