Slovenija

Vizjak o pogovoru s Petanom: Ščitil sem državni interes, zato imam povsem čisto vest

Ljubljana, 04. 11. 2021 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
1975

Po tem, ko smo v oddaji 24UR ZVEČER objavili daljši del pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom ter tajkunom Bojanom Petanom, predsednikom uprave DZS, posnetke pa so pregledali tudi strokovnjaki in ocenili, da ne gre za lepljenko, se je danes odzval minister Vizjak. Pozdravil je objavo celotnega posnetka pogovora, ki je po njegovi oceni avtentičen. Kot pravi, je takrat hotel preprečiti oškodovanje Term Čatež, ščitil je državni interes, zato ima povsem čisto vest. Obžaluje le izjavo o sodnikih.

Več videovsebin
  • 'Deloval sem za blaginjo te države'
    01:25
    'Deloval sem za blaginjo te države'
  • Ministrovo opravičilo sodnikom
    00:31
    Ministrovo opravičilo sodnikom
  • Vizjak: Posnetek je avtentičen
    01:02
    Vizjak: Posnetek je avtentičen
  • Iz 24UR ZVEČER: Forenzična preiskava je trajala več kot 14 dni
    05:15
    Iz 24UR ZVEČER: Forenzična preiskava je trajala več kot 14 dni
  • Iz 24UR ZVEČER: Šestminutni pogovor med Vizjakom in Petanom
    06:09
    Iz 24UR ZVEČER: Šestminutni pogovor med Vizjakom in Petanom

Minister Andrej Vizjak je uvodoma povedal, da objavo celotnega posnetka pogovora z Bojanom Petanom pozdravlja. Kot je ocenil, je ta posnetek avtentičen in o njem ne dvomi. "Tudi ta posnetek dokazuje, da je bil prvi posnetek, objavljen 18. 10. v isti oddaji, zlepljenka, kajti delčki iz tega pogovora so uporabljeni tudi tam – v kontekstu, češ da sem sugeriral ali rekel, da je glupo plačevati davke, kar odločno zanikam." Prepričan je, da je bila prva zlepljenka prirejena zaradi njegove diskreditacije. 

Ščitil sem državni interes, zato imam povsem čisto vest! minister Andrej Vizjak

V nadaljevanju je pojasnil, za kaj je šlo. Poudaril je, da so bili to časi, ko je bil model korporacijskega upravljanja drugačen kot danes. Ministri in državni sekretarji so bili tudi člani nadzornih svetov, država se je bistveno bolj vpletala v politiko, kot se danes, ni bilo SDH-ja oz. nekega upravljavca premoženja,  ampak je bila skupščina državnih družb pogosto tudi vlada. V Termah Čatež je imel Kad pomemben delež, člani nadzora v Kadu so bili tudi funkcionarji in takratni zaposleni na ministrstvih.  

Ozadje pogovora s Petanom

Vizjak trdi, da je v omenjenem pogovoru s Petanom želel preprečiti, da bi Terme Čatež prevzele in izčrpavale družbe, ki jih je obvladoval Petan. Spomnil je, je bila lastniška struktura podjetja pred prevzemom v prvi polovici leta 2006 s približno 35 odstotki v korist države oz. delničarjev v njeni (ne)posredni lasti, Petan pa je prek družb DZS, Dnevnik, TZS in drugih obvladoval 30-odstotno lastništvo. Kot pomembni za zgodbo je izpostavil odvisni podjetji Term Čatež Marino Portorož in Turistično podjetje Portorož, ki sta imeli v Termah 16,87-odstotni lastniški delež.

Zgodba se je po Vizjakovih besedah v korist Petana prevesila v prvi polovici leta 2006, ko je investicijska družba Maksima ID v lasti tedaj državne NLB prodala 9,88-odstotni delež v Termah Čatež zasebni Faktor banki. Ta "ključni delež" je "zamenjal kar nekaj slamnatih lastnikov" in ob asistenci predstavnikov NLB Marjana Kramarja in Mateja Narata ter podjetnikov Boška Šrota, ki je omenjen v posnetkih, Bogdana Pušnika in drugih pristal v rokah Petanovih družb. Ta poteza vodilnih v NLB je Petanu omogočila prevzem Term Čatež in vodila v veliko oškodovanje državnega premoženja, je prepričan minister.

Prevzem Term Čatež se je nadaljeval v prvi polovici leta 2008, ko je podjetje na podlagi sklepa skupščine izvedlo umik svojih delnic iz Marine Portorož in Turističnega podjetja Portorož, za kar je odštelo 31,2 milijona evrov, Vizjak pa glede na poslovne številke verjame, da so Terme ta sredstva pridobile z znatnim zadolževanjem. To dejanje je Terme Čatež "finančno močno in usodno izčrpalo" ter je bilo "kriminalno in glupo dejanje". Zaradi razvrednotenega premoženja in neizplačila dividend je bila oškodovana tudi država, je poudaril minister.

Petanov DZS je moral nato zaradi preseganja prevzemnega praga objaviti prevzem Term Čatež, kar sta v drugi polovici leta 2008 skupaj storila DZS in Delo prodaja, ki pred tem ni imela delnic v Termah. Za prevzem družbi nista ponudili denarja, kot je običajno, temveč zamenjavo delnic Term Čatež za, tako Vizjak, ničvredne obveznice Delo prodaje. Prevzemno ponudbo so sprejeli le "DZS in njegovi sateliti". Obveznice Delo prodaje doslej niso bile izplačane, izplačilo je bilo trikrat preloženo, medtem pa je družba Delo prodaja lani pristala v prisilni poravnavi, je popisal dogajanje.

Za tri milijone evrov obveznic Dela prodaje pa je kupil Sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki je ob tem šest milijonov evrov odštel še za obveznice DZS. Vizjak je prepričan, da je takratna v. d. direktorica sklada Ksenja Žnideršič Planinc v zameno za financiranje skupine DZS in konsolidacije lastništva Term Čatež dobila obljubljeno direktorsko mesto.

Danes so Terme Čatež po njegovih besedah "izčrpano podjetje". Po tem, ko so imele leta 2007 41,6 milijona evrov prihodkov, so jih imele v predcovidnem letu 2019 29 milijonov evrov, lani pa le še 18,7 milijona evrov. Denarni tok (EBITDA) je medtem upadel z 12,7 milijona evrov na 7,3 oz. pet milijonov evrov. Razmerje neto finančnim dolgom in EBITDA je z 2,8-kratnika v 2007 v letu 2019 poskočilo na 6-kratnik, lani pa na skoraj 10-kratnik. Tržna cena delnice pa je zgrmela s 340 evrov na 39 oz. 28 evrov, je nanizal posledice Petanovega prevzema.

Kot je še izpostavil minister, pa je davkoplačevalce veliko stalo tudi reševanje skupine DZS. Upniki so na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesli 137 milijonov dolga skupine DZS s 100-odstotnim diskontom, leta 2017 pa je bil ta dolg prodan zasebnim investitorjem v skladu York za 67 milijonov evrov. 

Država je torej hotela ohraniti svoj položaj v Termah Čatež in to ji je spodnesel Petan s serijo svojih dejanj. "Vse, česar se je v tem obdobju dotaknil Bojan Petan, je rezultiralo v katastrofi, ko govorimo o žepu davkoplačevalcev. Mi, vi, davkoplačevalci smo vse te njegove rabote drago plačali, ocenjujem, da okrog 200 milijonov evrov v tem obdobju. Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal njegovega poslanstva in sem želel to preprečiti v korist države in državnih lastnikov v takratnih Termah Čatež. Želel sem to preprečiti, se na nek način dogovoriti z njim, da do tega ne pride, da je glupo, nesprejemljivo, neracionalno izčrpavati Terme Čatež za njegove lastne prevzemne ambicije, kar je tudi naredil, in firma je pristala, kjer je!" 

Andrej Vizjak pravi, da je deloval tako, da je ščitil interes države.
Andrej Vizjak pravi, da je deloval tako, da je ščitil interes države. FOTO: Bobo

'Objave 14 let starih posnetkov so namenjene moji diskreditaciji'

Prepričan je, da so lepljenke namenjene njegovi diskreditaciji zaradi nekaterih projektov, ki jih danes peljejo na ministrstvu, zlasti Zakon o varstvu okolja. "Upam, da ga bo vlada v teh dneh dokončno potrdila in naredila red v t. i. smetarski mafiji."

Objave 14 let starih posnetkov so po njegovem mnenju motivirane z današnjimi dogodki in ne s takratnimi. Vizjak trdi, da je takrat delal s poštenimi nameni, kakor dela tudi danes.

Odstopiti ne namerava, se je pa opravičil za izjavo, da bodo kakšnemu sodniku jajca strli, češ da je bila neprimerna in jo obžaluje, če je koga prizadel."V neformalnem pogovoru človek marsikaj reče. Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen," je dejal.

Vztraja pa, da ni nikoli nikogar napeljeval h kakršni koli utaji davkov.

V Slovenskem sodniškem društvu začudeni in osupli 

V Slovenskem sodniškem društvu so nad Vizjakovimi izjavami, da bodo "kateremu sodniku 'jajca' strli" "začudeni in osupli".

Kot je v odzivu zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, njegove izjave "med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov". "Kakršne koli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase," menijo v društvu.

Spomnimo

Sinoči smo v oddaji 24UR ZVEČER objavili šestminutni posnetek pogovora med Vizjakom in Petanom, ki potrjuje vse, kar smo trdili že ob prvi objavi posnetka, ki ga je Vizjak označil za lepljenko, Petan pa je dejal, da se mu zdi, da posnetek ni avtentičen in se pogovora ne spomni. Za objavo novih posnetkov smo se odločili, ker je Vizjak spet minister in vpliven član sedanje vlade. Tudi Petan je še vedno pomemben igralec na gospodarskem področju. 

Forenzična preiskava pogovora je zaradi temeljitosti in uporabe najbolj kredibilnih programskih orodij za preverjanje avtentičnosti posnetkov in zvokov trajala več kot 14 dni. Pogovor so obdelali največji forenzični strokovnjaki v državi in po neodvisni preiskavi zapisali, da obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1975)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
08. 11. 2021 13.35
+1
Vizjak o pogovoru s Petanom: Ščitil sem državni interes...tako, da sem mu poleg term Čatež, za dobro vago ponujal še terme Olimia....pa še davka ne bi plačal!
Uporabnik1542745
07. 11. 2021 17.43
+1
lažnjivi kljukec
WAUKA
05. 11. 2021 14.01
+7
Kameleon,ki je prvenstveno ščitil svoj osebni žep. Za državo mu je toliko mar kot za lanski sneg.
Erin Straus
05. 11. 2021 13.56
+1
NJEMU JE TREBA DAT ZLATO MEDALJO ,KER JE UBRANIL ČATEŠKE TOPLICE IN SE LAHKO ZARADI NJEGA HODIMO VSAK DAN KOPAT POCENI!
resort
05. 11. 2021 12.42
+1
Ali si pčotem domišljaš tisto znano "država sem jaz". Le glej, da te ne sliši Janša, potem bo ravs.
DediDPitbul
05. 11. 2021 11.40
+4
Tale cirkusant si domislja da ima vest :D
resslovenka
05. 11. 2021 11.33
+3
Napaljevanje k utaji davkov in ostalim pokvarjenim mahinacijam ni v interesu in v dobrobit države. To bi moral pa že vedeti. To je kriminal. Tako je nastala večina slovenskih tajkunov. Njihove grehe plačujemo pa davkoplačevalci. Kako pokvarjena izjava nekoga, ki bi moral biti zgled osebne in politične integritete! 😎
NoExit
05. 11. 2021 10.41
+12
Ta človek je pokvarjen ko kvargl.. že po videzu sodeč..
resslovenka
05. 11. 2021 11.35
+3
Laže, zanika sam sebe, spreminja izjave, vse bolj se zapleta. Podlo! 😎
Erin Straus
05. 11. 2021 13.58
+3
Morali bi ga dati v pripor! Potem pa po hitrem postopku obsodit in peljat na Dob!
Ledeni
05. 11. 2021 10.39
+9
Pri celi zgodbi mi manjka to, da se v bistvu nihče ne vpraša za čigav interes je v resnici delal Vizjak? V posnetku ponuja Terme Olimia katerih direktor in solastnik je bil sedanji minister za gospodarstvo Počivalšek. Posnetek Petan - Vizjak razkriva spopad dveh lobijev, kot je to poimenoval v nekem intervjuju poimenoval Sandi Češko... Vizjak na eni strani, Petan na drugi. Glede na vse do sedaj razkrito Vizjak za interese ljudi, ki so v stavbah okoli WTC-ja, Petan pa za drugo interesno skupino... Politika je v Sloveniji samo orodje za trgovanje, trgovski potniki pa so ljudje, kot sta Vizjak in Počivalšek.
lusma00
05. 11. 2021 10.35
+9
Ni brezveze pregovor " laz ima kratke noge " vse brezpametne ovcice ki pa slepo verjamete tem norcom si pa preberite knjigo o butalcih...mogoce se pa celo najdete med vrsticami...pa upam da ni prezahtevna knjiga da boste lahko prisli do konca
brodarko
05. 11. 2021 10.19
+11
Tudi gospod Vizjak je skupaj zlepljen, torej je lepljenec. Ker se posamezni deli se med seboj ne poznajo, prihaja do tako nasprotnih izjav.
zmago56
05. 11. 2021 10.18
-7
Dezerterski KULovcem se mudi na predčasne volitve, ker se bojijo pojava novega obraza in prave alternative za prevzem oblasti. Ta vlada res ni naj boljša, na žalos pa je KUL še bistveno sloabši in zelo slaba alternativa tej vladi. V boju za oblast gredo preko trupel s tem ko negirajo vse vladne ukrepe proti zajezitvi epidemije in jih razglašajo za nedemokratične, proti zakonite in neustavne.
resort
05. 11. 2021 12.47
+1
glede imena zmago56, bi moralo pisati "zmago 44"
Pravica je
05. 11. 2021 10.09
+8
Nesporno, da ima celo slovenijo za norca s takšnimi izjavami, vendar a so res vsi okoli njega empatični in sočutni pri poslušanju teh bedastoč in nihče ne ukrepa, kaže res na primerno izjavo nekega drugega politikanta o svinjah in diamantih ,v vsakem primeru pri takem koritu svinj se ne manjka!
bohinj je zakon
05. 11. 2021 10.05
+1
Človek bi dal vse za državo......vi pa tko............no ministarstvo pa ne da..........to mu je sveto.
donski
05. 11. 2021 10.02
+3
Ježek je pečen
borut321
05. 11. 2021 09.56
+6
V kater delu posnetka, lahko slišim, kjer vizjak ščiti državni interes?
volos
05. 11. 2021 09.54
+6
Neverjetno kako spretno laže
Fuck the system
05. 11. 2021 09.33
+10
Vizjak nehaj in poberi se!
ivcekivcek
05. 11. 2021 09.26
+9
Ta se toliko laže da je že pozabil kaj se je na začetku zlagal.
ebik
05. 11. 2021 09.17
+14
Ti si ščitil svojo mastno rit! Si navaden brežiški pijani kmetavzar! Si sramota za svojo ženo in otroke, si sramota za to državo! Izdajalc janševski, fuj!