Slovenija

Program nove vlade: naborništvo, univerzalni otroški dodatek, učinkovito varovanje meje

Ljubljana, 26. 02. 2020 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V. / 24UR ZVEČER / STA
Komentarji
5519

Predsednik Borut Pahor je državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Med ključnimi ukrepi nove vlade, zapisanimi v koalicijski pogodbi, naj bi bili postopna uvedba naborništva, učinkovito varovanje državne meje, uvedba univerzalnega otroškega dodatka, stanovanjska shema za mlade družine in gradnja najemniških stanovanj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj je zapisano v koalicijski pogodbi?
    01:42
    Iz 24UR: Kaj je zapisano v koalicijski pogodbi?
  • Iz 24UR: Predlogi za ministre
    01:31
    Iz 24UR: Predlogi za ministre
  • Iz SVETA: Janši mandat za sestavo vlade
    03:52
    Iz SVETA: Janši mandat za sestavo vlade
  • Iz SVETA: Odzivi politikov
    03:31
    Iz SVETA: Odzivi politikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj nas čaka pod vlado Janeza Janše?
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj nas čaka pod vlado Janeza Janše?
  • Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o napovedanem protestu in koaliciji s SDS
    08:13
    Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o napovedanem protestu in koaliciji s SDS

Naborništvo, enakopravno financiranje OŠ, stanovanjska shema za mlade družine, univerzalni otroški dodatek ...

Organi strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so včeraj v večernih urah podprli vstop v že tretjo Janševo vlado. Danes pa je stranka SDS v sporočilu za javnost sporočila, da je bila včeraj po potrditvi na vseh predstavniških organih strank podpisnic podpisana tudi koalicijska pogodba, ki bo "v ospredje postavljala vse, kar nas združuje in povezuje".

Dokument, ki ga je pridobila STA, med drugim na 13 straneh določa način delovanja koalicije, usklajevanja partneric in navaja tudi že nekatere ukrepe po resorjih.

Med ključnimi ukrepi so postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Na področju varnosti koalicijska pogodba med drugim predvideva postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, 'ureditev razmer v policiji' in dosledno spoštovanje azilnega postopka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napoveduje tudi dvig povprečnine občinam, in sicer naj bi se v skladu s predlogom za proračunsko leto 2020 dvignile na 623,96 evra, za 2021 pa na 628,20 evra. Aktualni zakon o izvrševanju proračuna je povprečnino za leto 2020 sicer določil v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Zavezujejo se k stanovanjski shemi za mlade družine in gradnji najemniških stanovanj ter ustanovitvi Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru, prav tako bi imel v Mariboru sedež vladni urad za demografijo. V pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bodo posegali, so se zavezali.

Izpostavljajo tudi reformo politike socialnih transferjev ter vnovično uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so sočasno vključeni v vrtec. Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Prvaki strank naj bi že podpisali koalicijsko pogodbo.
Prvaki strank naj bi že podpisali koalicijsko pogodbo. FOTO: Bobo

Na področju zdravstva koalicijski partnerji izpostavljajo zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržnost, stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe, ter učinkovite ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov. Med zavezami je tudi sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Partnerji so v pogodbo zapisali tudi davčno razbremenitev nagrad za uspešnost ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače.

Na področju zunanje politike napovedujejo med drugim podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave. Med konkretnejšimi projekti je denimo uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice.

Na področju kmetijstva se napoveduje sprejetje svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč. Predvidena sta tudi novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene.

Dodatni poudarki programskega dela koalicijske pogodbe, kot jih je v sporočilu za javnost izpostavila SDS:

 - Dosledno varovanje virov pitne vode

 - Reforma politike socialnih transferjev s poudarkom na preprečevanju zlorab

 - Ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin

 - Dokončanja domov za starostnike Vrtojba in Osilnica ter najmanj pet novih domov za starejše

 - Izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

 - Dosleden nadzor nad fiktivnimi prijavami stalnega prebivališča z namenom, da se prepreči zlorabe socialnih transferjev

 - Ureditev možnosti klimatskega in zdraviliškega zdravljenja žrtvam vojnega nasilja in vojnim veteranom

 - Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske ter industrijske namene

 - Razvijanje zmogljivosti kibernetske obrambe

 - Pospešitev priprav na predsedovanje Svetu EU

 - Poenostavitev postopkov pridobitve državljanstva osebam slovenskega porekla, ki si to želijo

'Ko se bo enkrat začelo v vladi glasovati na način, da se bo preglasovalo, bo to tudi konec koalicije'

"V letu in pol Šarčeve vlade je bilo zamujenih ogromno priložnosti, grozi nam koronavirus in vse druge nevarnosti, Slovenijo čakajo številni izzivi, operativno vlado potrebujemo takoj. Dodatnih šest mesecev bi bilo popolnoma po nepotrebnem izgubljenih. Tudi po predčasnih volitvah bi morali najverjetneje sedeti za mizo z istimi ljudmi in se z istimi ljudmi tako ali drugače dogovoriti," je o odločitvi za vstop v Janševo vlado dejal Tonin v oddaji 24UR ZVEČER.

Je prvak NSi že v začetku pogajanj o novi vladi popustil Janši? Omenjal se je namreč kot kandidat za predsednika Državnega zbora, Janša pa je na drugi strani zahteval, da morajo biti vsi predsedniki strank člani vlade. Tonin pravi, da je bila NSi zelo trd pogajalec, ter da "kadrovski razrez za NSi ni bil ključen, niti ne zasedanje posameznih mest, ampak bolj to, kaj lahko storimo za Slovenijo".

SDS večine v vladi ne bo imela, to pa omogoča, da jo koalicijske stranke preglasujejo. "To je bil eden izmed naših pogojev, tudi zaradi ravnotežja znotraj vlade. V koalicijsko pogodbo smo jasno zapisali, da se odločitve sprejemajo s koncenzom, kar pomeni, da če neka stvar ne bo koalicijsko usklajena, potem tudi ne gre na dnevni red vlade. Povedano drugače, ko se bo enkrat začelo v vladi glasovati na način, da se bo preglasovalo, bo to tudi konec koalicije."

Koliko je v koalicijske programu ideoloških tem? "Odvisno, kar razumete kot ideološke teme," odgovarja Tonin. "V Sloveniji marsikdo želi predstaviti vse kot ideološko temo, karkoli komurkoli ni všeč, se predstavlja kot ideološko temo. Bistveno je to, da je koalicijska pogodba kompromis štirih različnih programov strank," pravi Tonin in dodaja, da pogodba daje poudarek na zdravstvo, na debirokratizacijo državnega aparata za boljše delovanje gospodarstva in na skrbi za družine in starejše. 

A še vsaki vladi se je zalomilo na področju zdravstva. Da je bilo zdravstvo najtrši oreh, potrdi tudi Tonin in doda, da je NSi "zagovarjala nekoliko drugačne koncepte kot jih poznano danes, ker naša ugotovitev je, da ti koncepti enostavno ne delujejo". Koalicijska pogodba pa je po njegovih besedah kompromis različnih programov. Kot središče tega sistema pa ostaja javno zdravstvo.

Ministrske resorje, ki jih je dobila NSi, pa je prvak stranke komentiral z besedami, da "NSi ne beži pred odgovornostjo, dobili in izbrali smo si izjemno težke resorje". "Nismo hoteli počitnic, hoteli smo resno delo. Sociala, infrastruktura in obramba so področja, kjer so številni izzivi, mi smo pripravljeni na delo."

SDS večine v vladi ne bo imela, to pa omogoča, da jo koalicijske stranke preglasujejo.
SDS večine v vladi ne bo imela, to pa omogoča, da jo koalicijske stranke preglasujejo. FOTO: Miro Majcen

Kdo bo zasedel ministrske stolčke?

Če so se koalicijski partnerji vsebinsko med seboj že uskladili, na drugi strani kadrovski razrez še ni dokončno določen. Kljub temu so v javnosti že zakrožila imena potencialnih ministrov nove vlade, ki pa še niso potrjena. Prav tako še ni znano, kdo naj bi postal novi predsednik državnega zbora, bi pa to naj bil nekdo iz SMC.

Stranki SDS naj bi pripadala:

- ministrstvo za notranje zadeve: kot ministra se omenja nekdanji infrastrukturni minister Zvonko Černač

- ministrstvo za zunanje zadeve: položaj naj bi pripadal poslancu Anžetu Logarju

- ministrstvo za finance: najverjetnejši kandidat za ministra je poslanec Andrej Šircelj

- ministrstvo za okolje in prostor: položaj naj bi pripadal nekdanjemu ministru za gospodarstvo v prvi, nato pa ministru za delo, družino in socialne zadeve v drugi Janševi vladi, Andreju Vizjaku

- ministrstvo za kulturo: stolček kulturnega ministra naj bi zasedel nekdanji direktor Slovenske filharmonije in nekdanji izvršni direktor Nove24TV, Damijan Damjanović

SDS naj bi pripadla tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

NSi naj bi prevzela:

- ministrstvo za obrambo: minister naj bi postal predsednik stranke Matej Tonin

- ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: na tem položaju se omenja generalnega tajnika Slovenske Karitas, Cveta Uršiča

- ministrstvo za infrastrukturo: položaj naj bi zasedel poslanec Jernej Vrtovec

SMC naj bi dobila štiri resorje:

- ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: minister naj bi še naprej ostal Zdravko Počivalšek

- ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: minister naj bi postal dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Mitja Slavinec

- ministrstvo za pravosodje: kot kandidat za ministra se omenja poslanec Igor Zorčič

- ministrstvo za javno upravo: v javnosti se tu omenja ime Nejca Brezovarja, ki je na omenjenem ministrstvu že bil državni sekretar

DeSUSu naj bi pripadla:

- ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: na tem položaju naj bi ostala predsednica stranke Aleksandra Pivec

- ministrstvo za zdravje: stolček ministra naj bi znova prevzel Tomaž Gantar

Stranka naj bi prevzela tudi novi Urad za demografijo s sedežem v Mariboru.

V nasprotju z zdajšnjo manjšinsko vlado Marjana Šarca, ki je le stežka vsakič znova zagotavljala zadostno podporo svojim predlogom v DZ, bo imela nova koalicija strank skupaj 48 poslancev, ob pričakovani podpori obeh poslancev narodnih skupnosti pa 50. A je vprašanje, če bodo vlado podpirali prav vsi poslanci štirih strank. Najmanj en poslanec SMC se je javno že izrekel proti vladi, to je Jani Möderndorfer, ki pa bo kmalu ostal brez poslanskega stolčka, saj je v DZ prišel kot nadomestni poslanec, ko je minister postal Miro Cerar. Ta pa je sodelovanje v Janševi vladi zavrnil in se torej vrača v poslanske klopi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5519)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
04. 03. 2020 07.21
+0
Da se mene vprasa bi morali iti na referendum o prikljucitvi te tvorbe ki je v rokah rdece mafije k Avstriji, ker tukaj ne more pomagati 100 Jans saj je zadeva ze v startu narobe zastavljena narod pa prevec socialisticno indoktriniran da bi razumel zakaj se gre
hickel
28. 02. 2020 21.44
+5
Pa bo Madžarska dobila morje.
Jožef Dugašvili
03. 03. 2020 18.06
+1
iga_biba
28. 02. 2020 14.20
+2
V Severni Makedoniji preiskujejo sum pranja denarja madžarske vlade prek Slovenije!
FAUSTOS1
27. 02. 2020 20.42
+4
Torej dobili bomo madžarski sistem vodenja države a prav ta sistem je svet evrope označil za najbolj nazadnjaškega in najmamj demokratičnega-ukinitev svobode medijev in posameznika.Ta vlada bo morala plačati denar ki ga je orban dal v sds torej vrnitev prekmurja pod madžarsko-legia hungaria- profašistična stranka ki jo podpira orban je že na zemljevid velike madžarske narisala prekmurje kot del madžarske,pa tudi hrvati od janše pričakujejo vrnitev piranskega zaliva hrvaški,saj jim je to že večkrat obljubil za podporo pri rušitvi prejšne vlade-ubogi slovenčki bi rekla svetlana makarovič.
provni
27. 02. 2020 15.39
+9
Tisti ki podpirajo princa teme in esdees se ne zavedajo, da bodo začeli problemi, slabše plače in slabše pokojnine itd. Počivalšek in Pivčeva ter Tonin pa bodo sokrivci.
politik70
27. 02. 2020 15.08
+5
Janša še prevzel ni pa že padajo bonitete. Kaj bo šele takrat ko zajaha Ivan Slovenijo
prašek
27. 02. 2020 16.22
+16
Slovenija je imela do leta 2004 od krize v devetdesetih normalno gospodarsko rast. Slovenija je rastla po zaslugi ekonomskih subjektov in resursov iz bivše juge. Gospodarstvo so furali v glavnem »old boysi«. Ne pozabiti tudi na zelo uspešen projekt tolarja, ki ga je furala ekipa, zanimivo, v kateri je bil tudi Mencinger. Janševa vlada je po letu 2004 ustvarila pogoje, ko je prišlo do nenormalne gospodarske rasti, ki je slonela na kreditih, to je na tuji akumulaciji. Čeprav so mnogi ekonomisti opozarjali na nevarnosti tega balona, jih vlada ni poslušala, ne samo to, enega od njih, Gasparija, guvernerja so proglasili celo za izdajalca zaradi nekega poročila, ki je tak scenarij ravno napovedoval. Janševa vlada je vodila tudi katastrofalno kadrovsko politiko, sprejela je privatizacijsko zakonodajo, ki je omogočila tajkunizacijo itd. Zaradi vsega naštetega je prišlo do eksplozije. Po Janševi vladavini pa nas je doletela še ena katastrofa z vladavino Pahorja. Ta tip je dokazano najbolj nesposoben in intelektualno inferioren politik v zgodovini Slovenije. Njegov ego in narcisoizem so nekaj »neviđenega«. P.S.: Veliko SDS-ovskih fanov bo reklo, da se je po letu 2004 zakreditiralo privatno gospodarstvo in da takratna vlada s tem nima nič. Ne, dragi moji, danes so ti tako imenovani privatni dolgovi postali javni dolg, ki je padel na ramena nas davkoplačevalcev. Takratna Janševa vlada bi morala z aktivno makroekonomsko politiko preprečiti takšen scenarij, ne pa da ga je spodbujala s svojo zakonodajo, ki je bila v interesu plenjenja in kapitala ter rasti na tuj račun.
jg57
27. 02. 2020 15.05
-3
Šarec je že 4. v vrsti novih obrazov, ki je razočaral; Janković, Bratušek, Cerar, Šarec. A se res ne da našemiti še enega osla v prvovrstnega konja in ga poslati na tekmo, da bi nadaljevali to zgodbo o "uspehu". Samo vprašam?
Ost1234
27. 02. 2020 15.37
+3
jg57 Šarec ni nič razočaral ... Sta si pa Počivalšek in Pivčeva nataknila zanko ...SMC in DeSUS Pa dokončno pokopala...Meni osebno je to zelo fajn ...
politik70
27. 02. 2020 16.09
+2
Še ti zavedaš da si čisto navaden klovn. Pa ti veš kdo je Slovenijo rešil pred trojko? Seveda ker si trol veš sam ne smeš na glas povedat da je to bila Bratuškova.
pepe K bolcev
27. 02. 2020 13.20
+4
Glede na program nove vlade Gospodarstvo naravnost cveti!!!
Ost1234
27. 02. 2020 13.29
+2
M teorija
27. 02. 2020 14.15
+2
Da ne omenjamo turizma pod Počivalnikom!?
supertrobentica
27. 02. 2020 13.08
+6
V koncni fazi je vseeno kdo vodi drzavo. Itak bodo delali v svoj prid kot vsi poprej. S 3000 eur place ... ma kakih 3... 4, 5 jurjov place verjamite da ne gledajo kako bo narodu dobro. Ampak kako bodo oni pretentali nas s tem da bodo lahko hvatali krivine zakona. Luknje v zakonu so njim v prid. Kriminalci vladajo drzavi. To je nas sistem vladanja. V zgodovini drzav kjer so kriminalci vladali vemo da se narodu na dolgi rok ni dobro pisalo. Pisejo si zakone v svoj prid. Gledajo kako bodo oni lazje prisli cez, boli njih briga kak bo prisel cez mesec delavski razred. Oni so priviligiranci ker so lahko. Poglej bratuvskovo kaksno sceno je naredila pri svojem sinu s cisto obicajnim CPP postopkom - najbrz je hotela samo pozornost v medijih in potunkati policijo - vendar ji ni uspelo saj je s pomankanjem znanja o policijskih pooblastilih ponovno dokazala kaksna oseba je na taksnem polozaju - z bore malo znanja. Da ne govorim o JANĆETIH ki itak vsakic zmagajo na volitvah kot da je prirejeno pa poglej kaksen kriminalec je, pa brez zamere zoki ce to beres samo ce svoji karieri poberes NAJMANJ PAZI!!! NAJMANJ 29 mio eur potem ti lahko milo receno recem v faco da nisi posten do ljudi ki te volijo. da ne govorim o stozicah kjer so ljudje delali samomore ti si pa se lagal in se smejal v koncni fazi ti je bilo vseeno samo da si ti tadolgo potegnil. Pa da se razumemo ker ljudje nimajo predstave kaj 29 mio eur pomeni - mogoce zanj ni veliko za mene pa to pomeni 300 luksuznih mercedesov s polno opremo, da se razumemo, khm Ti pa bos ukradel v trgovini za 10 eur zivil oz. Morebiti pozabil placat npr. Pozabil bos vtipkat PIN in bos ze ovaden oz osumljenec storitve kaznivga dejanja oz. Tatič po domace.... malo premislimo o tem kdo je tukaj zares kriminalec?? Kdo vlada postenemu narodu?? MALO PREMISLIMO KOGA ŠČITIJO ZAKONI? Pa jaz ti povem mene ni sram da sem del postenih ljudi. Malo širše glejmo na oblast izven škatle in dejmo se malo vprasat kdo je tukaj zares mafija?
Ultra bass
27. 02. 2020 14.19
+2
supertrobentica----- A. Bratušcina torbica Chanel npr. vredna 1.100 evrov , svinjsko dragi kapitalistični izdelki jim ne delajo noben problem so pa polni sovraštva proti izkoriščevalskemu kapitalizmu. Zdaj pa razumi levuharje kdor more , licemerje, hohštaplarija, hinavščine lopovščina....na kubik.
Ultra bass
27. 02. 2020 12.33
-7
Med ključnimi ukrepi nove vlade, zapisanimi v koalicijski pogodbi, naj bi bili postopna uvedba naborništva, učinkovito varovanje državne meje, uvedba univerzalnega otroškega dodatka, stanovanjska shema za mlade družine in gradnja najemniških stanovanj. Ja vse to bo povzročilo manj koritniškega nažiranja priviligiranih parazitskih levuharjev menda bodo tudi zato jutri imeli celo orgijo proti temu, verjetno tudi gošarskih rekvizitov ne bo manjkalo ali pa se morda motim?
Ost1234
27. 02. 2020 12.49
+6
Postopna uvedba naborništva = vojaško usposabljanje janšajugend ... Ko se strenirajo pa bo pogruntal je je vse brez veze in zadevo spet ukinil ....
Ultra bass
27. 02. 2020 14.11
-9
Važno je, da ne bo komunistenjungend, je že znano kaj so počeli med vojno in takoj po vojni. Pojdi tam kjer so shranjene kitke deklic oziroma otrok iz hude jame pa si vzemi kakšno v opomin.
Ost1234
27. 02. 2020 14.19
+7
Ultra bass SAJ TO JE KOMUNISTEN JUGEND!! jE BIL LJUBLJENI CELO ČLAN!!
Nidani
27. 02. 2020 12.31
+7
Takle mamo...vojsko (menda) rabimo, četudi se piše 2020 in vojne nihče ne potrebuje. A desni jo vedno zakuhajo, tako da...zastonj že ne bodo uvedli naborništva!
politik70
27. 02. 2020 12.22
+3
Kaj čmo . Radirka briše kar je bilo ozira je še vedno napisano na 24 ur
NESDSU
27. 02. 2020 12.14
+3
Če pride jajo na oblast bodo začeli variti in prodajati pivo Kumunajzer ivan.
iga_biba
27. 02. 2020 12.08
+5
Kaj piše o ljudožercih v pogodbi?
Ost1234
27. 02. 2020 12.04
+1
V bolj zahtevna ministrstva je porinil vazale, sam pa pa prevzel represivni aparat .. Takole bo - represivne aparate bo skušal spravit na svojo frekvenco. Če mu ne uspe, bodo spet krive Murgle in kolegi komunisti.. Vazali po drugih resorjih pa bodo gagal. Programske obljube so utopične in čez noč neizvedljive, pa še cvenk bo priškrnil .. Poskrbel bo, da bodo prikazani kot nesposobni ( za kar že itak vemo) in jih bo do volitev zbrisal s prizorišča ... Tip je pokvarjen do amena.. Skrajno leva šola s pokvarjeno RKC nadgradnjo...
Volga Malek
27. 02. 2020 12.02
+8
..upam, da odsekajo VSE nevladnike in podobna sranja.......predlog: letno naj bo namenjen iz proračuna znesek za neprofitne organizacije-nevladnike, objavljen razpis, ki bo opravil selekcijo......to, da imamo kot 2 milijonski narod 28.000 "nevladnih" organizacij, ki se napajajo iz proračuna je absurd brez primere......potem pa po demokratično, naj DAVKOPLAČEVALCI odločijo komu bodo namenili sredstva...ostali si naj sredstva izborijo na trgu, s sponzorji, donatorji, reciklažo neumnosti in odpdakov..... ...mogoča sta dva pozitivna izplena: delovanje nevladnikov v dobro državljanov in prekinjeno financiranje po političnih linijah......naj imajo te organizacije program in transparentno koriščenje pod nadzorom računskega sodišča....... .....einfoht in dobro kot goveja župca....... malo statistike.....ki je milo rečeno GROZLJIVA.... 31. januarja 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 27.955 nevladnih organizacij, od tega 24.134 društev, 3.564 (zasebnih) zavodov in 257 ustanov. To je 24 več kot 31. decembra 2019, ko jih je bilo 27.931, od tega 24.119 društev, 3.556 (zasebnih) zavodov in 256 ustanov.
Nabru3
27. 02. 2020 12.07
+1
Volga, pa se zavedaš da so med temi nevladniki največji prejemniki RKC inštitucije in organizacije?
prašek
27. 02. 2020 11.57
+0
He , he , @politik , tudi pri tebi se je vmešala radirka . Nič ne moreva , močnejša je od naju !
slabogledam
27. 02. 2020 11.55
-1
Strah ima velike oči.
Ost1234
27. 02. 2020 12.04
+2
slabogledam Strah je votel, okol ga pa nič ni ....
Sowkenc
27. 02. 2020 11.53
+6
Obljublja nam stvari, ki jih žal ne more v dveh letih uresničiti. Prodajanje megle. Med drugim omeni tudi sodstvo in pravno državo. Zanima me, če je kot bodoči predsednik vlade predložil dokument o nekaznovanosti??? Jaz sem moral vedno, ko sem nastopil službo!!!
politik70
27. 02. 2020 11.53
-1
Kam so šli vsi Janševci, tisti moji razigrani, kam se skrila njih je pesem in veselje vso? Kje je tisti svet drugačen, od vseh vstran potlačen, kam se skrilo danes je vse to? Kam so šli vsi Janševci, tisti moji nasmejani, ki včasih od strani so nas gledali? Ko smo skupaj jim zapeli, ko smo se lepo imeli, kam sedaj vsi oni so odšli? Veš, Janez, nobeden nas ne mara, samo ti še, pa Gorenak. Vsi rečejo: »Janševci, bejžte! Bejžte, od koder ste pršli!« Ampak mi ne vemo, od kod smo pršli. Mi nočemo nič, samo nič! Veš, rečejo: »Janševci kradejo!« Včasih tud krademo. Ampk ns noče nobedn v službo. Kdo bo vzel Janševca? Zato pa zbiramo sejnine pa druge reči. Tud Janševc more živet! Kam so šli vsi Janševci, … Veš, Janez , mi smo se tud boril v vojski. Res, da smo bolj metke pobiral, pa sezul smo koga, če se ni mogu sam. Ampak mi nismo mel puško. Pol so pa spet rekli: »Janševci, bejžte!« Dans pa nimamo svoje zemlje, nimamo nič, pa še to nič bi nam vzeli. Pa sej bi še km šli, ampak kam naj gre Janševci? Janševca nobedn ne mara. Samo ti še Janez , in pa Čenač.
prašek
27. 02. 2020 11.55
-3
saturnsky23 saturnsky23
27. 02. 2020 12.00
-3
Slab politik. Si predolg. Desnica je inteligentna . Mismo v vsemu na Evropski ravni. Gotofi ste. Uzela vas bo magla.
Ost1234
27. 02. 2020 13.00
+1