Slovenija

Vlada bi omilila pogoje za tujce, občine so proti: 'Priseljevanje ima temno plat'

Ljubljana/Kranj, 07. 03. 2023 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
381

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo novelo Zakona o tujcih, ki rahlja pogoje za bivanje in delo tujcev v Sloveniji, zakon pa bodo DZ v sprejem predlagali po nujnem postopku. Občina Kranj, ki že več let opozarja na velike izzive občin zaradi povečanega priseljevanja tujcev, se je uprla: "Priseljevanje tujcev ima tudi temno plat in ga spremljajo zlorabe našega socialnega sistema oziroma socialnih transferjev!" V Velenju se bojijo, da bi spremembe zakona prinesle dodatne finančne obremenitve proračunu. V Celju pa si želijo področne zakonodaje in podpornega okolja, ki bosta v pomoč tako učiteljem in zaposlenim kot učencem in njihovim družinam.

Z novelo bi po mnenju pripravljavcev odpravili diskriminatorno obravnavo različnih kategorij tujcev, ki zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje. Predlog namreč odpravlja pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in ponovno uvaja brezplačno financiranje tečajev za vse kategorije tujcev. Zaradi težav pri prehodu državnih meja, ki jih imajo prosilci za podaljšanje dovoljenja, želi ministrstvo tujcem, ki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizuma, omogočiti, da v času odločanja na podlagi posebnega potrdila tudi vstopijo v državo v skladu z izdanim dovoljenjem za začasno bivanje, je poročala STA.

Prejšnja koalicija je marca 2021 zaostrila pogoje za bivanje tujcev ter med drugim uvedla pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni za tujca, ki prvič vstopa v državo, ter hkrati omejila financiranje tečajev slovenskega jezika. Vlada predlaga obravnavo predloga po nujnem postopku, saj bi v nasprotnem 27. aprila začela veljati ta določila.

Novela predvideva tudi možnost vročanja podaljšanih dovoljenj za začasno in stalno prebivanje po pošti, hrambo prstnih odtisov, oddanih v postopku izdaje prvega dovoljenja za začasno prebivanje tudi za namen uporabe v postopku podaljšanja, odpravlja zahteve po pisnem pozivu upravne enote za dopolnitev prošnje s prstnimi odtisi. Prav tako predlog zakona spreminja koncept odločanja o zamenjavi delovnega mesta pri istem delodajalcu, zamenjavi delodajalca ali zaposlitvi pri dveh ali več delodajalcih in v tej zvezi ukinja obveznost izdaje pisne odobritve s strani upravne enote v primeru izdaje soglasja s strani zavoda za zaposlovanje. Odpravlja tudi obvezno periodično preverjanje izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote.

Vse te rešitve naj bi omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja, tujcu, ki mu bo prenehal status začasne zaščite, pa bodo omogočale, da v roku osmih dni po prenehanju statusa zaprosi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. 

Z novelo bi po mnenju pripravljavcev odpravili diskriminatorno obravnavo različnih kategorij tujcev, ki zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje.
Z novelo bi po mnenju pripravljavcev odpravili diskriminatorno obravnavo različnih kategorij tujcev, ki zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje. FOTO: Shutterstock

Kranj omilitvi pogojev nasprotuje: Občine se same spopadajo z negativnimi posledicami

Mestna občina Kranj že več let opozarja na velike izzive, s katerimi se srečujejo občine, ki se soočajo s povečanim priseljevanjem tujcev v Slovenijo.

"Vladi RS in pristojnemu ministrstvu smo poslali več predlogov za bolj zahtevne pogoje priseljevanja tujcev, saj se v Kranju in nekaterih drugih občinah po Sloveniji srečujemo s podobnimi problemi v vrtcih, osnovnih šolah, zdravstvenih ustanovah, sociali ter pri vključevanju tujcev na splošno v našo družbo in kulturo. Zavzeli smo se za bolj ostre pogoje glede časa bivanja v Sloveniji za izpolnitev pogojev za združitev družine in osnovnega znanja slovenskega jezika, kar je bilo v trenutno veljavni zakonodaji deloma upoštevano, predlagali pa tudi pripravljalnice z učenjem slovenskega jezika v osnovnih šolah, da se otroci lažje vključijo v redne ure pouka. Zato nas neugodno preseneča predlog novele Zakona o tujcih, s katero bi omilili prav pogoje glede znanja slovenskega jezika, ki ga bo Vlada RS dala v obravnavo in sprejem Državnemu zboru po hitrem postopku," opozarja župan Matjaž Rakovec.

Jasno je izrazil, da nujnega postopka za sprejem zakona brez širše javne razprave in tudi nekaterih predlaganih omilitev ne podpirajo. "Predvsem z vidika, da je celotna zakonodaja, ki ureja ta postopek, nedorečena in pušča občine same, da se spopadajo z negativnimi posledicami priseljevanja, predvsem v šolstvu in v zdravstvu."

Priseljevanje tujcev ima tudi temno plat in ga spremljajo zlorabe našega socialnega sistema oziroma socialnih transferjev, je opozoril. "Imeli smo primere prijave začasnega bivališča neobičajno velikega števila tujih oseb na enem samem naslovu, izkoriščanje socialnih pomoči družini, ki je bila samo še fiktivno prijavljena na naslovu v mestni občini, dejansko pa že v drugi državi Evropske unije. Neznanje slovenskega jezika prinaša velike težave pri sporazumevanju pri osebnih zdravstvenih zadevah, še posebej mater, pri vključevanju otrok v osnovno šolo in na splošno razumevanju slovenske družbe," je župan naštel nekaj značilnih primerov, ko se s posledicami ohlapne zakonodaje srečuje lokalna skupnost, ki jo tujec izbere za začasno ali stalno prebivališče.

Večja koncentracija tujcev v mikrookoljih, ki sami ne zmorejo primerne vključitve v skupnost, povzroča tudi nemir prebivalstva, ki nato krivi župana, da ustrezno ne uredi dovoljenj za bivanje in delo tujcev, je še dodal. "Prav tako prejemamo opozorila, da imajo pridruženi člani družine prosilca brez znanja slovenskega jezika izjemno majhne možnosti poiskati si zaposlitev, posledično pa je družina obsojena na odvisnost od socialnih pomoči, kar bremeni njih in družbo. Dejstva so, da ne občina in ne župan nimata pristojnosti urejanja tega področja in da je edina učinkovita pot v ustreznih zakonskih določilih. Kot je videti, se predlog novele zakona, ki so ga pripravili na Ministrstvu za notranje zadeve, oddaljuje od učinkovitih sistemskih rešitev, ki bi podpirale podobne pogoje za priseljevanje tujcev, kot jih poznajo druge države Evropske unije z dolgoletno tradicijo sprejemanja tujcev v svoja okolja."

Ob tem je Rakovec zapisal še, da se zavedajo, da v Sloveniji, tudi v Kranju, potrebujemo tuje delavce in strokovnjake. "Razumemo, da je bil najbrž namen novele Zakona o tujcih olajšati prihod in zaposlovanje tujcev predvsem v izredno deficitarnih poklicih, vendar rahljanje pogojev ni prava pot. Odpira nove izzive in možnosti odklonov, tako za lokalne skupnosti kot same tuje državljane, ki se za Slovenijo odločijo iz plemenitih razlogov, da bi delili svoje znanje in zase pridobili boljše pogoje dela ter plačila."

Zaradi nerazumevanja jezika je največ izzivov v šolstvu in zdravstvu, prihaja tudi do izkoriščanja našega socialnega sistema, opozarja kranjski župan Matjaž Rakovec.
Zaradi nerazumevanja jezika je največ izzivov v šolstvu in zdravstvu, prihaja tudi do izkoriščanja našega socialnega sistema, opozarja kranjski župan Matjaž Rakovec. FOTO: Shutterstock

V Velenju zaskrbljeni, da bo sprememba zakona prinesla dodatne finančne obremenitve občinskemu in državnemu proračunu

Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da so že v preteklosti skozi različne programe in projekte izvajali integracijo tujcev v javno življenje, saj je prvi in osnovni pogoj za kakovostno prebivanje v eni izmed (ali vseh) slovenskih občin poznavanje in raba slovenskega jezika. Predlog novele Zakona o tujcih pa sedaj odpravlja pogoje znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine. Ravno jezikovna prepreka onemogoča kakovosten izobraževalni proces otrok. Nepoznavanje slovenskega jezika pa lahko ima usodne posledice za tujca, kot npr. nerazumevanje navodil zdravstvenega delavca, opozarjajo.

"Zaradi splošne draginje v današnjem času opažamo, da se število prosilcev na področju socialnih transferjev povečuje in zato izražamo utemeljeno skrb za zagotavljanje zadostnih sredstev tako v občinskem proračunu kot v proračunu Republike Slovenije, če se ukine periodično preverjanje izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote za tujce. Menimo, da bi takšna sprememba zakona prinesla dodatne finančne obremenitve občinskemu in državnemu proračunu," so pojasnili. 

Kot še pravijo, jim izkušnje, ki so jih v vseh preteklih letih pridobili na področju aktivne integracije tujcev, dajejo dovolj samozavesti za aktivno in tvorno sodelovanje pri pripravi novele Zakona o tujcih. 

V Celju si želijo področne zakonodaje in podpornega okolja

Mestna občina Celje se s priseljevanjem tujcev sooča predvsem v smislu organizacije na področjih družbenih dejavnosti, in sicer se kot ustanovitelji Ljudske univerze Celje trudijo za izvajanje kakovostnih programov izobraževanj na področju jezikovnega znanja in socialne aktivacije.

"Glede na to, da so bili ti programi v preteklosti precej uspešni, smo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že pozvali k dodatni podpori pri organizaciji in izvedbi vsebin, ki bi pomagale pri integraciji tujcev v naše okolje. Prav tako se pogosto soočamo z mankom znanja slovenskega jezika pri vključevanju priseljenskih družin v šolska okolja, zato si želimo predvsem področne zakonodaje in podpornega okolja, ki bosta v pomoč tako učiteljem in zaposlenim kot učencem in njihovim družinam," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
10. 03. 2023 12.18
+1
Plačat pošteno domačine pa tujcev ne bomo rabli...kmal bodo vaši sosedi namest Slovencev, tujci, pa imetje jih, sam ste si krivi.
Marko Siter
08. 03. 2023 19.09
Pa kaj ti ni jasno Golob,preveč je že kanarčkov v Sloveniji nasploh pa v Celju.
Uporabnik1558623
07. 03. 2023 20.55
+6
1. primer Poznam družino, oče, mati, trije otroci. Oče, hčerka in en sin delajo v Nemčiji, en sin pa dela v Kranju in je v socialnem stanovanju. Enkrat mesečno se vsi vrnejo po socialno pomoč, sin v Kranju pa "drži trdnjavo". 2. Primer Oče je zaposlen v Kranju, dva sinova delata v Nemčiji (kako je s socialno pomočjo za ta dva ne vem), Čeprav sta sinova rojena v Sloveniji in sta tu obiskovala šolo, mati ne zna slovenskega jezika, čeprav tu živi že 27 let (ni bila nikoli zaposlena, torej je gotovo dobivala socialno podporo). 3. Primer Ker imajo Kosovarji že toliko podjetij v Sloveniji podpisujejo svojim ljudem, da so opravili razgovore za službo in tako so naprej na socialni.
Harpuna
07. 03. 2023 20.26
+4
Ta vlada bo našo državo čisto uničila,najprej s svojo neučinkovitostjo,ker samo nekaj obljublja,nato pa s tujci,ki bodo kmalu imeli več pravic,kot naši državljani.Kako naj bodo sredstva za naše ljudi,upokojence,invalide itd,če pa milijone zapravljajo za popolne tujce,ilegalce,ki niso in ne bodo nikdar nič prispevali v našo blagajno.
blackwizard
07. 03. 2023 18.39
+4
dol z to nesposobno vlado,ko ti tujec več pomeni,kot slovenec......dobro je nategnil golob zopet tiste,kateri ste ga tako zelo volili
ZLATKO JAKLIN
07. 03. 2023 16.23
+9
"JohannDoe" - belci, evropejci so zasedli dežele, ki so že pripadali določenemu narodu. Ti narodi so bili Eskimi-enuiti, Indijanci, Azteki....., vse so pobili, poklali, jih zapili, pobrali vso bogastvo, ter naselili svoj narod. Temu se je takrat reklo - iztrebljanje in ni nič drugačno, kar je Hitler počel za časa II. sv. vojne. Od kje neki pa Portugalski, Španiji, Angliji, Franciji .....taka bogastva. Pokradli so po Indiji, po J in S Ameriki, po Avstraliji, po Afriki..... Naseljevanje drugih nacij-narodov pomeni zgolj to, da bodo slej ko prej prišleki iztrebili narod, ki tam živi že stoletja.
ZLATKO JAKLIN
07. 03. 2023 16.12
+20
V Sloveniji slovenski jezik izumira. Šoferji LPP govorijo jezik, ki je daleč od slovenskega, tudi v gostinstvu in trgovinah ni več ne duha ne sluha o slovenskem jeziku. Ne vem, zakaj se ne bi tujci učili slovenskega jezika in na ta način posredno prispevali v slovenski proračun. Kaj, a tujci naj imajo vse zastonj? Migrantje niso zadovoljni z nastanitvijo, ni jim všeč hrana, ni jim všeč topla postelja, imajo zastonj zdravstveno oskrbo.... Poglejte jih v centru Ljubljane pred trafiko 3 Dva, kjer si dnevno izplačujejo denar, ki jim ga pošiljajo domači preko Western Union, a oni pa kot zelo ubogi. S pametnim telefonom višjega finančnega razreda, za katerega je potrebna tudi naročnina. Ravno danes 7.3.2023 sta dva migranta stopila iz trgovine Zara pri Nami v Ljubljani s polno vrečo novih oblačil, se napotila na avtobusno postajo, sedla na avtobus št. 1, ter se odpeljala na Vič do centra za migrante. In mi takim nudimo zastonj nastanitev, zastonj hrano, zastonj zdravniška oskrba.....Slovenci uprimo se, ne potrebujemo tega. Kdor hoče živeti v Sloveniji, naj se nauči slovenskega jezika, naj spoštuje slovenske običaje, kulturo.... Stop priseljevanju, naj vlada prvo poskrbi za svoj lastni narod, ne pa da sprejemamo kar vse po vrsti. To je čisti poden od te vlade.
Zabukovnik Silvester
07. 03. 2023 16.50
+7
Bravo napisanemu...Tudi tej vladi bo odklenkalo..Zmeraj spoštujejo tuje svoje bi pobili sploh drugače misleče..Upam ,da bo kmalu prišel tisti čas kot po 2 sv le ,da bodo plačali oni ta drugi ki so to počeli med vojno..Tudi Kučko bo mrknu kmalu kdo jih bo vodil
JohannDoe
07. 03. 2023 15.58
+0
Če ne poznate zgodovine, evropski priseljenci v ZDA so tudi samo iskali boljše življenje, bežali pred bedo, vojnami in zatiranjem v svojih domovinah, iskali priložnosti za boljši jutri in bili samo ljudje. Ne večje ne manjše zlobe ni bilo v njih kot v vseh drugih beguncih, ki bežijo po tem svetu in iščejo boljše življenje. Danes bi ameriške Indijance imenovali nacionaliste, fašiste in egoiste, takrat so jih oklicali samo za divjake.
Uporabnik1558623
07. 03. 2023 20.57
+2
Evropski migranti so šli delat na na socialno!!!!
jesen?ica
07. 03. 2023 15.53
+11
Cankar je bil prerok: Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, vedno hlapci. Drugi cuzajo naš proračun, ja bravo Lukec.
planinec123
07. 03. 2023 15.45
+11
Prihajajo časi, ko bo zaradi AI mnogo služb propadlo, to pomeni veliko brezposelnih in te bo treba vzdrževati, jim dati dohodek za življenje. V EU se bi to nekako šlo, vprasanje pa, kako v državah, kjer je že zdaj težko in je izseljevanje. To bo šele pomenil "udar" migracij sem. Malo premislite, kaj vzpodbujate.
JohannDoe
07. 03. 2023 16.02
+2
AI je že na delu. Za plačilo po naročilu množično piše komentarje po forumih in pod članki. Uveljavlja se tudi na področju pisanja člankov in medijev. Takega centraliziranega pranja možganov in "zadnjih vrat" v naše svetove kot nas čaka že zelo v kratkem si ne da niti predstavljati.
JohannDoe
07. 03. 2023 15.38
+5
@pajo Te množične selitve še nikoli v zgodovini niso povzročile problemov... sploh na Balkanu. Kosovo, Krajina, Bosna, Turčija... same oaze miru in sožitja. Skoraj kot pravilo. Mogoče je Turkom v Nemčiji drugače in nimajo želje po življenju po svoje na svojem, tega ne vem, ampak na Balkanu ta zgodba kar nikakor noče imet srečnega konca in se vleče še stoletja po selitvah. To, da utišaš gostitelje, če jim kaj ni prav, je res ena izmed rešitev. Ampak najdi mi tistega, ki se bo prostovoljno v to vdal. Še ameriški Indijanci, po vseh poizkusih, so se samo zlomili, ne pa vdali.
Na pol ovca
07. 03. 2023 15.31
-6
lol sicer pa ovce so zato da se strižejo, slovenčki tako niso bili samostojen narod nikol tako da je tako vseeno
JohannDoe
07. 03. 2023 15.42
-6
Slovenčki niti samostojne osebe niso bili, vedno iščejo koga, da jim bo zavezal vezalke na čevljih. Ali pa naredil sendvič za s sabo.
JohannDoe
07. 03. 2023 15.47
-1
...pa ljudje so taki kot kje drugje. Vzgoja, "popkultura" in atmosfera je pa taka. Neke vrste folklora. Zakaj nočemo biti kot Švica in sanjamo samo o švicarskih plačah ne pa zakonih? Ravno zaradi tega, ker potem bi morali sami skrbet zase.
Vlado Pado
07. 03. 2023 15.50
+6
Cryptofag
07. 03. 2023 15.27
+17
Pripravite flaše z vodo v wc-jih
Kitamita
07. 03. 2023 15.11
+16
Ĉez 30 let nebo veĉ Planica ampak Guĉica
Top Gun
07. 03. 2023 15.08
+26
Komunisti pokvarjeni unicujejo slovenskega cloveka!
jazpatipažidanamarela
07. 03. 2023 14.58
+8
Eni bluzijo o rasizmu. Kaj se imajo Srbi, Albanci, Bosanci za posebno raso, ki še ni mednarodno priznana? Ker po obstoječi definiciji spadajo pod belo raso.
ćurkl
07. 03. 2023 14.52
-20
Če nočete tujcev v Sloveniji, pošljite svoje otroke v šolo, kjer se bodo izučili za deficitarne poklice (zidar, kuhar, natakar, ...)!
ćurkl
07. 03. 2023 14.52
-8
Slovenci bi samo študirali, delal pa nobeden ...
Top Gun
07. 03. 2023 14.54
+13
ćurkl
07. 03. 2023 14.58
-2
"top gan", še eden z diplomo iz vesoljskih meglic ...
Pajo_36
07. 03. 2023 15.00
+0
res je ćurkl, njihovi sončki pa bog ne daj da bi bli zidarji. De more cegu dat nega na druzga. najboljši so pa starši cvekarjev v šoli k bi jih najraj na gimnazije vpisal te pa zmagajo
jazpatipažidanamarela
07. 03. 2023 15.05
+17
Ljudje so si od nekdaj sami zidali hiše v Sloveniji ampak po osamosvojitvi se je politika odločila, da medsoseska pomoč ni dovoljena.
JohannDoe
07. 03. 2023 15.44
+1
@jazpati To je bilo precej po osamosvojitvi, ampak ja.
Majzelj
07. 03. 2023 14.48
+22
Ko zamenjaš alpski kulturni prostor s tistim, kar je najslabše na Balkanu se je nepotrebno spraševati zakaj zakoni ne delujejo. Ne razumite me napak, ker iz bivših republik je prišlo tudi veliko dobrih in delovnih ljudi in tudi ti delijo mnenje, da zadnje čase v Sloveniji samo še barabe napredujejo.
Shisui
07. 03. 2023 14.46
+22
Leve stranke po celem svetu vsiljujejo uvoz temnopoltih ljudi in nadomeščajo avtohtone populacije, prav neverjetno res.
Pajo_36
07. 03. 2023 14.34
-19
Pa kaj je tole 300 komentarjev iz SDS headquarters kleti al kaj? imamo vsaj 300.000 ljudi iz bivše YU, priseljenih v 1970 in 1980, komaj čakajo da tole postane Bosna ali pa srbija ja. Je 6 miljonov Turkov in 3 miljone Jugoslovanov v Nemčiji proglasilo Turčijo ali pa Jugoslavijo? Pu nacionalizem a te še ne bo konec. Pa še nekaj SDSovci: JJ ni nič, amma nič omejil priseljevanje tako da nehajte.
Shisui
07. 03. 2023 14.44
+10
Tako te motijo ljudje iz bivše skupne države, zagovarjaš pa uvoz kulturno nekompatibilnih ljudi, kateri nimajo ničesar s Slovenijo?
Pajo_36
07. 03. 2023 14.51
-1
shisui, nisi glih razumel mojega posta. ne moti me nobeden, ker se nikogar ne bojim. Tale folk tukaj pa se boji svoje sence, želim, da bi oni enkrat bili žrtve nacionalizma, kot je bila moja familija recimo. To nacionalistom res privoščim. Zakaj bi se bal nekoga, ki ga ne poznam?