Slovenija

Vlada bi zamrznila plače

Ljubljana, 28. 09. 2010 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo v državni zbor poslala predlog zakona o interventnih ukrepih, s katerim bi za najmanj leto dni zamrznili rast pokojnin, socialnih transferjev in plač v javnem sektorju.

Pahor je napovedal zamrznitev rasti pokojnin, socialnih transferjev in plač v javnem sektorju.
Pahor je napovedal zamrznitev rasti pokojnin, socialnih transferjev in plač v javnem sektorju. FOTO: Damjan Žibert
Brez ukrepanja bi znašali izdatki za plače v javnem sektorju v letu 2012 kar 4,5 milijarde evrov, s predlaganimi ukrepi pa bodo za 720 milijonov evrov nižji. Premier Borut Pahor

"Zdaj potrebujemo začasno zamrznitev pokojnin, plač funkcionarjev in socialnih transferjev, da bi lahko okrepili gospodarsko rast," je povedal premier Borut Pahor. V letu 2012 se bodo uskladili le, če bo inflacija višja od dveh odstotkov. "Vlada bo z ustreznimi ukrepi poskrbela, da bodo tisti z najnižjimi plačami in pokojninami lahko dostojno živeli, in bomo pomagali," pa je zagotovil državljanom z najnižjimi dohodki.

Ker se vlada s sindikati javnega sektorja še ni uspela dogovoriti glede zamrznitve plač javnih uslužbencev, je v predlog zakona vključila tudi to, a namerava v primeru drugačnega dogovora s sindikati k tem določbam predlagati ustrezna dopolnila. Pahor je izrazil željo, da bi se stavka javnega sektorja čim prej končala. "Upamo, da bo res tako, da se čim prej vrnemo v normalno življenje, ker je to za prihodnost gospodarskega okrevanja zelo pomembno," je poudaril.

Vlada sprejela predlog proračuna za leti 2011 in 2012

Vlada je zamrznitev pokojnin, plač in socialnih transferjev vključila tudi v predlog proračuna za naslednji dve leti. Prav zaradi tega naj primanjkljaj ne bi dosegel kritične meje, s tem pa se bomo izognili sankcijam Evropske unije. "Dolg je v zadnjih letih rasel prehitro, da bi mižali pred tem dejstvom, zdaj ga je treba umiriti,“ je dejal Pahor.

Leta 2011 se bo v proračun steklo 8,3 milijarde evrov, kar ob deset milijardah evrov odhodkov pomeni primanjkljaj v višini 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je povedal finančni minister Franc Križanič. V letu 2012 se bo proračunski primanjkljaj znižal na 3,6 odstotka BDP.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozap
29. 09. 2010 16.11
Malo manj naj politične in poslovodske strukture kradejo, si hkrati na primerno raven znižajo svoje plače, si vse dotlej, dokler ne bomo imeli 3% gospodarsko rast, ukinejo vse svoje privilegije, si vlada okrepi inšpekcijske službe, vključno z ustanovitvijo finančne inšpekcije (policije), učinkovito naj z njihovo pomočjo pobira davke in prispevke, malo manj naj vlada daje za socialne transferje, pač pa več za nova delovna mesta - z močno kontrolo finančne policije nad porabljenim denarjem za nova delovna mesta. Po italijanskem vzoru naj brezposelni opravijo mesečno 40 ur javnih del, da bodo upravičeni do nadomestil - saj bodo zlasti dolgotrajno brezposelni, na ta način ohranjali svojo delovno kondicijo, hkrati pa bomo imeli v državi mnoge stvari bolje urejene (pomoč invalidom,starejšim, urejanje parkov in cest ...). Vlada naj poskrbi, da bodo sodni mlini strokovno in bolj učinkovito delovali, ne pa, da nobeden od dosedaj ovadenih in še mnogih neovadenih, a nepoštenih menegerjev ni odgovarjal, saj je zakonodaja tako napisana (kljub opevani vrhunski strokovnosti pravosodnih organov- ko gre za njihove plače)- mimogrede pišejo jo itak prav ti vrhunski strokovnjaki, da ni mogoče nikogar od nepoštenih menegerjev, politikov in vseh drugih, ki so na razno raznih "vrhovih" , kaznovati. Prav zanimivo je, da je vse kar je pod okriljem države (sicer uradno ločeno)- povsem neučinkovito, medtem ko je odvetništvo, ki je sprivatizirano tako visoko strokovno usposobljeno in učinkovito. Tudi vojska bi lahko manj porabila, saj bi glede na velikost države in število prebivalcev, potrebovali le lahko oborožitev - zaradi mene je lahko vrhunska, par helikopterjev in zadeva je zaključena (NATU je treba to strokovno utemeljiti), ne pa da kupujemo patrije, podmornice, letala ..., ki se še obrniti ne morejo, ne da bi zašli v sosednjo državo. To je le nekaj predlogov za varčevanje. In glej ga zlomka sredstev za plače in pokojnine bi bilo več kot dovolj.
Marija Demec
29. 09. 2010 10.49
na nasljednih volitvah se pahor in erjavc z svojim strankama lahko kar poslovita...vse sami lopovi...
divus
29. 09. 2010 09.28
Vse je ena sama svinjarija. Mi še pa kar spimo, kot kralj Matjaž. Sicer pa so trgovine polne kupcev s polnimi vozički, saj vendar s 6stotimi eu ne moreš toliko nakupovati. Tega ne bi smeli početi, tako bi vladi dokazali, da resnično ne moremo s tem denarjem preživeti. Samo mi smo bedaki.
Peter Kralj 1
29. 09. 2010 09.22
Borči, zaključi že enkrat to agonijo. Ne marajo te več!
dule100
29. 09. 2010 09.02
Mancyy To se pa zelo motiš. Rudeči so večni !
panucci
29. 09. 2010 09.01
vse obljube in besede katere je pahor dal pred volitvami je požru...To je pa tko če ta vlada dela samo za njihove že tko prepolne denarnice..Najslabša vlada do sedaj,z eno besedo rečeno NIČVREDNEŽI.
Pincopalino
29. 09. 2010 08.53
Očitno tej vladi ne gre razumet, da je narod že sid stiskanja pasu. Ljudje morajo živeti ne životariti. V Sloveniji si 90% državljanov ne more privoščiti letnega dopusta, ne more otrokom privoščiti teden počitnic, kaj želi ta vlada čisto izbrisati slovenijo iz zemljevida? Uničiti slovenski narod?
botjabotja
29. 09. 2010 08.48
V teh dejanjih vlade me najbolj moti Erjavčev molk. Njegove predvolilne obljube so pozabljene, vlada se z zakoni dotika njemu svete upokojence , on pa nič. Ima hrbtenico? Bil je v vseh vladah ampak tako kimal pa še ni nikoli.
135kmh
29. 09. 2010 02.03
Da bi si zmanjšali plače tega pa ne!
skyvvalker
29. 09. 2010 00.56
vili100
29. 09. 2010 00.24
Vsi tisti rdeči bedaki,ki ste volili Pahorja in ostale bedake,ki sedijo z njim v vladi si sedaj vzamite vzgled kaj ste naredili Slovenskemu narudu.Pa kaj vas ni niti malo sram.Iz nas bodo naredili sužnje.Dajmo se upret gremo na ulice.Študenti so imeli edini prav,da so jim razbili parlament Čestitat jim je treba.
galiot
28. 09. 2010 22.25
Zdaj ko so mirno gledali kako nekateri enormno bogatijo,bodo pa malim ljudem vse pobrali,da rešijo kar se rešiti da.Ta država je ena sama sramota...
vagicaa 1
28. 09. 2010 21.14
Plače funkcioarjev naj se najprej znižajo, šele potem zamrznejo, pa še komu, tajkuom poberite nazaj, kar ni njihovega,za Grke imamo, za nas pa ne,sram naj vas bo,pa taka vlada,spravila Slovenijo na beraško palico. Kar pa se tiče stavke, v javnem sektorju,pa moram povedat,da se vidi najlepša lastnost Slovenskega naroda, katera pa , lahko ugibate, Ta vlada, je sramota za Slovenijo, da imam plačo po 30 letih delavne dobe 650 eurov in če je to veliko, potem dam vso plačo za poslace,sodnike i n zdravnike. Ljudje božji, malo pomislite, kaj pišete.
vedronebo
28. 09. 2010 21.09
Odkar je Pahor na oblasti, so pokojnine zamrznjene. Kaj jih misli še enkrat zamrznit. Kje si Erjavec, ki si obljubljal 1000 € penzije? Glavno je to, da mu je v anketah nenadoma zrastla popularnost. Da, bi človek kar bruhal...
ejejej
28. 09. 2010 20.27
Aja...a v letu 2012 pa še takrat ČE...bi poskrbel za tista z najnižjimi dohodki in penzijami.....do takrat bomooo pooocrkaliii...pa kaj obljubljaš Pahor,ti boš samo sam sebi pomagal...
ejejej
28. 09. 2010 20.19
Vsi delavci v gospodarstvu,vsi brezpposelni bi morali štrajkat pred parlamentom.....sanje le kdo bi bil sposoben organizirat kaj takšnega
periot
28. 09. 2010 20.16
Dol s tako vlado!!!!!
razvojnica
28. 09. 2010 20.11
javni uslužbenci se vsaj uprejo. kje smo pa mi, delavci v gospodarstvu? kje so upokojenci? kje so brezposelni? vsi bi se mogli upreti!
Aleksandra Eržen
28. 09. 2010 20.01
Zamrznitev pokojnin?!?!?!? Pa tale res ni normalen.. Saj marsikateri upokojenec že sedaj stoji v vrsti na Karitas in Rdečem križu. Da o socialni podpori ne govorim..Moraš prinesti baje račune in položnice, kam si del tistih 200 EUR. Kot da je to umetnost zapravit...
Mancyy
28. 09. 2010 19.37
Po volitvah, ko bo pogorel kot Hirošima bo bridko jokal in se ukvarjal z malim delom. Kako se bomo smejali njemu in njegovim prijateljem, ki so že več kot 30. let proračunske nepremičnine.