Slovenija

Vlada za načelnico generalštaba SV imenovala Alenko Ermenc

Ljubljana, 27. 11. 2018 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ U.V., A.K. / STA
Komentarji
203

Vlada je na dopisni seji razrešila generalmajorja Alana Gederja z dolžnosti načelnika generalštaba in za novo načelnico imenovala generalmajorko Alenko Ermenc. Ermenčeva je v petek postala tudi prva slovenska generalka. Tako po činu kot po položaju je tako najvišje med pripadnicami SV doslej.

Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi predloga ministra za obrambo Karla Erjavca z dolžnosti načelnika generalštaba Slovenske vojske razrešila generalmajorja Alana Gederja in na njegovo mesto imenovala generalmajorko Alenko Ermenc. Ta bo funkcijo nastopila v sredo. 

Ob zadnjih dveh zamenjavah na vrhu Slovenske vojske sem izrazil pomisleke in jima nasprotoval. Pomisleki so se izkazali za utemeljene. Prepogoste menjave v vrhu Slovenske vojske niso obrodile želenih sadov. V prejšnjem mandatu sta bila v štirih letih zamenjana dva načelnika, od zadnje menjave do sedanje pa je minilo manj kot leto dni. Predsednik države Borut Pahor

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob njenem imenovanju v sporočilu za javnost zapisal: "S predlogom ministra za obrambo sem se strinjal. Za to sta dva razloga. Prvič, generalmajorka Alenka Ermenc izpolnjuje visoke strokovne kriterije, ima bogate vodstvene izkušnje in izkazuje odločnost za opravljanje nalog. Zaradi teh vrlin sem jo nedavno povišal v čin generalmajorke. In drugič, pričakujem, da je končno nastopil čas za združitev vseh političnih, vojaških in družbenih moči za dvig pripravljenosti Slovenske vojske v naslednjem letu vsaj za eno oceno. Trend poslabševanja varnostnih razmer v svetu se nadaljuje in čeprav Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, mora v relativno kratkem času zagotoviti tudi vojaški vidik svoje vsestranske varnosti."

Sindikalisti imajo od nove načelnice veliko pričakovanj

V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije novoimenovano načelnico Generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc glede na dosedanje izkušnje ocenjujejo pozitivno, do nje pa imajo precej pričakovanj.

Med drugim pričakujejo njeno angažiranost pri urejanju statusa pripadnikov SV in zagotavljanju službe po 45. letu. Od Ermenčeve pričakujejo tudi transparentnost pri kadrovskih postopkih in to, da bo v maksimalni možni meri pripomogla k temu, da se socialni dialog ne bo odvijal na delovnih in socialnih sodiščih ter bremenil žepov davkoplačevalcev. Ob tem je Marjan Lah iz Sindikata ministrstva za obrambo spomnil na tožbe zaradi kršitev pravic zaposlenih vojakov glede časa primopredaje dolžnosti in časa za malico, prav tako je še vedno odprto vprašanje prostega dneva na mednarodnih operacijah v podporo miru.

Lah prav tako ocenjuje, da je Ermenčeva skozi svojo vojaško kariero pokazala, da je kompetentna oseba. Meni, da je treba menjavo pozdraviti in dati novi načelnici možnost, da se pokaže.

Po besedah predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka pa od Ermenčeve pričakujejo tudi ureditev statusa pripadnikov SV primerljivo s policisti, saj da je poklic policista postal večvreden kot poklic vojaka.

Novak od Ermenčeve prav tako pričakuje, da bo politiki sposobna povedati, da SV za delovanje potrebuje določeno vsoto denarja, in da bodo pod njenim vodstvom spoštovali delovnopravne predpise. Ureditev razmer v SV je po njegovih pojasnilih pomembna, ker vojaki še vedno odhajajo. "Prejšnja vlada je ogromno obljubljala, naredilo se ni nič, zaradi tega je odhodov še več," je navedel.

Kdo je nova načelnica?

Alenka Ermenc je diplomirala na fakulteti za družbene vede, leta 1991 pa se je pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. v Slovenski vojski je zaposlena 27 let. Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu, v glavnem britanskem mestu je pridobila tudi magistrski naziv.

V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Minuli petek pa jo je predsednik republike Borut Pahor povišal v čin generalmajorke.
Minuli petek pa jo je predsednik republike Borut Pahor povišal v čin generalmajorke. FOTO: Miro Majcen

Njeno pot vodi ljubezen do domovine

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Minuli petek pa jo je predsednik republike povišal v čin generalmajorke. V nagovoru ob povišanju je Ermenčeva poudarila, da njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave".

O imenovanju Ermenčeve na čelo Slovenske vojske je prvi poročal  POP TV, kjer so dodali, da se predsednik republike Pahor z imenovanjem strinja. Dosedanji načelnik Geder pa se tako po devetih mesecih na čelu Slovenske vojske poslavlja s tega položaja. Njegov mandat, ki bo očitno najkrajši med dosedanjimi načelniki, so zaznamovali vpoklic rezervistov, nekoliko izboljšana ocena pripravljenosti Slovenske vojske in prizadevanja za izboljšanje gmotnega položaja njenih pripadnic in pripadnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
28. 11. 2018 10.30
-5
izgleda kot konj - kon' fonetično - namest de bi dal kako fino pič.ko na položaj, pa tole kljuse vlačjo okrog in činirajo - konji - aja, v sloveniji tak ni lepih pi.čk
bababu
28. 11. 2018 10.42
+4
Glede na to, da za racinalnikom D*** K****......pejd na kako drugo stran, z drugacnimi prispevki. No, lahko tudi na tej najdes marsikaj primernega....
bababu
28. 11. 2018 10.46
+1
Aja! Pa očitno so se vsi "kojni" brezjajcno ognili zahtevni funkciji....
Infraping
28. 11. 2018 10.18
-6
dobra bi bla za kako štajersko vardo, druga pa nič
bratumil
28. 11. 2018 10.07
+6
dobro, nimam nič proti ženskam, samo z Erjavcem pa lepo pašeta skupaj.
Pal?ek Smuk
28. 11. 2018 08.32
+16
Sramota!!!! Popolnoma ste razvrednotli vojsko!!!
bababu
28. 11. 2018 09.52
+11
Kaj je palcek smuk? A si simbolicnk kastriran? Ko vsi moski odpovemo, se pojavi mama treh otrok, ki ob vrhunski karieri, po prebolenem raku pride in odfura se nekaj tisoc moskih vreden kolektiv...glej, se pisemo cez eno leto! Ermenceva ni iz lufta padla. In glede na to, da ne fura botoxa, hyalurona, polly colours, loreal sminke in visokih pet, nima hrbta kot pitbul-ima pa hrbtenico.... Tale "strup v zelo mali flaski" bo vojski mama. Z veliko, tezko metlo!
bababu
28. 11. 2018 09.53
-1
Kaj je palcek smuk? A si simbolicnokastriran? Ko vsi moski odpovemo, se pojavi mama treh otrok, ki ob vrhunski karieri, po prebolenem raku pride in odfura se nekaj tisoc moskih vreden kolektiv...glej, se pisemo cez eno leto! Ermenceva ni iz lufta padla. In glede na to, da ne fura botoxa, hyalurona, polly colours, loreal sminke in visokih pet, nima hrbta kot pitbul-ima pa hrbtenico.... Tale "strup v zelo mali flaski" bo vojski mama. Z veliko, tezko metlo!
Viejo cabron
28. 11. 2018 08.07
+4
Ko se ženska odloči za poklic v uniformi in s tem povezanim orožjem (vojak, policaj,..) potem imam malo čudno mnenje o teh ženskah. Orožje in ženska mi ne gresta skupaj in pika, da pa me ne bo kdo napačno razumel, bom povedal tudi to, da smo moški brez žensk ničle!
Thinc25
28. 11. 2018 07.44
+13
Kjer je Erjavec ni dobro.
cirenij
28. 11. 2018 08.46
+3
Saj je zadaj nič kaj vesel. Izgleda, da ne prenese pritiska od zgoraj.
User792410
27. 11. 2018 22.07
+36
generalka??? Kaj ko bi si novinarji, prej ko so začeli na veliko pisati in govoriti o generalki, pogledali kaj o tem poimenovanju piše Sskj! Gospa bo mogoče kdaj v prihodnosti lahko tudi generalka (seveda bo prej potrebno malce še dopolniti razlago v Sskj), vendar le v pogovornem jeziku! Tako kot je v medicini doktor ženskega spola pogovorno lahko tudi doktorica ali zdravnica, je uradni naziv vedno le moška oblika! Sicer pa je v Slovenski vojski general najvišji častniški čin, ki mu je enakovreden admiral kot najvišji mornariški častniški čin!!! Torej gospa je po povsem normalni stopnji napredovanja v Slovenski vojski napredovala iz čina brigadir (v nekaterih vojskah je enakovreden častniški čin generalporočnik) v čin generalmajor. Le pogovorno pa je lahko gospa Alenka Ermenc (ker gre za žensko na tem visokem položaju) tudi generalmajorka! Torej do čina general ji manjkata še dve napredovanji in tako gospa (tudi pogovorno) še ne more biti generalka, pa če gre le za novinarski unikum! Torej je gospa Alenka Ermenc prva ženska v Slovenski vojski, ki je napredovala v čin generalmajor in ne v generalko!
bababu
28. 11. 2018 09.55
+6
Se absolutno strinjam.Za generala imamo itak premajhno vojsko.
Frane Šajn
27. 11. 2018 22.00
-6
No ste videli kaj Slovenija potrebuje žensko roko , da počisti s to nesnago! ki se je nabrala od osamoosmoditve do danes v tem vrhu!!
felix58
27. 11. 2018 22.22
+0
Veselje nebo dolgo trajalo, dokler folk ne vidi one fotke z Janezekovo gardo in pa njo v cerkvici pod križem...ha ha ha norci, nič drugega kot norci
M_teorija
27. 11. 2018 20.03
+15
Glede na rek, da v majhnih flaškah je strup, mora bit orng strupena!?
Franci Luzar
27. 11. 2018 21.35
-7
če je strupena nevem, da je pa porazno grda pa lahko vidi vsak, poročena sigurno ni ker je nemogoče da bi jo gdo hotel, mislim da je še nedolžna.bolje bi bilo če bi šla za nuno, sicer pa kar paše k Erjavcu.
bababu
28. 11. 2018 10.03
+9
Porocena,mama treh otrok. Nedozna vsekakor ni. Kar se izgleda tice-tvoj komentar v prineru neke urejene lepotice bi bile enakovredno negativen . Sicer ima zelo lep obraz, zaslepljenost slovenskih moskih, vajenih podob kardasianovih retusiranih ritk pac.....jebi ga. Trdo delo na obrazu pusti posledice. Gospa najbrz prosti cas prezivlja kje drugje kot pri frizerju in kozmeticarki...
felix58
28. 11. 2018 11.47
-2
Bababu....in vsi trije so Jožeti...ko pa katerega rabi pa ga pač pokliče po priimku
leond1
27. 11. 2018 19.55
+7
narobe svet v sloveniji
supplement
27. 11. 2018 19.48
+18
Vizualnost te osebe naj bi predstavljala moč države, totalna nepremišljena odločitev te zmedene vlade
Alllll
27. 11. 2018 19.40
+6
Saj ni res pa je... bananaland
mackintosh
27. 11. 2018 19.52
+5
mobutu1
27. 11. 2018 19.30
+14
Teta v dimnikarski uniformi
SteffXRP
27. 11. 2018 19.35
-2
ob tvojih komentarjih sem moral pogledati na sskj in ves vzhičen posredujem definicijo pod katero bi komentarje uvrstil: idiotíja -e ž (ȋ) med. najhujša stopnja duševne nerazvitosti: idiotija in imbecilnost ♪
mackintosh
27. 11. 2018 19.53
+2
mobutu1
27. 11. 2018 19.28
+15
To je možno samo v Sloveniji …!!
D3MoN
27. 11. 2018 19.14
+4
za bojši jutri
27. 11. 2018 19.11
+34
Kakšni generali, takšna vojska
SteffXRP
27. 11. 2018 19.13
+6
SteffXRP
27. 11. 2018 19.31
+16
Super generealka za za super vojsko, a ne?!
?ebula
27. 11. 2018 19.00
+20
Saj ni res - pa je!
SteffXRP
27. 11. 2018 19.14
-7
marmilan
27. 11. 2018 18.57
+13
ne rabimo.tabornikov. Ukinit jih je potrebno in poslat delat.
SteffXRP
27. 11. 2018 19.16
+9
bog ne daj, ampak, rad bi te videl, kako boš komentiral ko mir, svoboda in suverenost ne bodo več samoumnevni.
ecnarf
27. 11. 2018 18.43
-7
Z takkšno grdoto se hvalte, me kr zmrazi ko jo vidim , bolje da bi jo poslali v penzijo, a ja da vidjo po svet kake so pri nas ženske pri pedesetih k omovsane k...e ...........................
SteffXRP
27. 11. 2018 19.18
+4
Sram te bodi. Žališ človeka. Človeka, ki je nekaj dosegel in se izpostavlja za to državo, narod...torej tudi tebe.
Podborsky
27. 11. 2018 19.24
+27
Za mene se izpostavljajo resevalci, gasilci, policisti, to so ljudje, ki se za nas izpostavljajo in nas resujejo. Vojaki se za nas ne izpostavljajo, se v bistvu nikjer ne, se na misijah ne, pa se tam sluzijo tujim interesom in svojim denarnicam.
bababu
27. 11. 2018 19.44
+9
Nekdo spodaj je lepo napisal. Dobri generali resujejo stvari za mizo. Slabi na fronti....
SteffXRP
27. 11. 2018 21.39
+2
bom preprosto povedal, če ne bi bilo vojakov, ki so se borili in dali življenje za to državo bi si vi reševalci, gasilci, policisti izpostavljali v nekem drugem okolju/v nekem drugem sistemu. Vse spoštovanje do navedenih poklicov, samo ne prosim izvajati neprimernih primerjav. Služenja tujim interesom in svojim denarnicam raje ne izpostavljam, ker podalpska zaplankanost ne bi razumela - tudi nikoli v zgodovini ni.
dolencek11
27. 11. 2018 18.28
+34
madonca je pa bolj možata k borat