SLOVENIJA

Vlada bo povrnila vse neupravičene 'covid-19' globe, vračilo bo avtomatično

Ljubljana, 24.11.2022, 13:47 | Posodobljeno pred 15 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Švarc Pipanova je napovedala, da bo vlada zakonsko uredila podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in postopkov prisilne izterjave, v zvezi s tistimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag. Posamezniki bodo avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali. Finančna sredstva za vračila se bodo v celoti zagotovila iz proračuna.

Kot je po seji vlade povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je vlada sprejela izhodišče za pripravo rešitev v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili v času obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. "Zakonsko bomo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in postopkov prisilne izterjave, v zvezi s tistimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag."

Nadzor gibanja med občinami.
Nadzor gibanja med občinami.FOTO: Bobo

Kot je povedala, se bo postopek vračanja glob in stroškov postopka vodil po uradni dolžnosti, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakor koli ukrepati sami. Cilj te vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, je poudarila. Kot je pojasnila, bodo posamezniki tako avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali. Finančna sredstva za vračila se bodo v celoti zagotovila iz proračuna, je zatrdila.

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji.FOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.