Slovenija

Vlada bo predloge sprememb pri dohodnini v DZ poslala brez soglasja ESS

Ljubljana, 23. 09. 2022 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada z ESS na seji ni dosegla soglasja o spremembah pri dohodnini, predloge bo v DZ tako poslala brez tega. So pa socialni partnerji zadovoljni, da so bili nekateri njihovi predlogi upoštevani in da je napovedan dialog tudi za davčno reformo prihodnje leto. Načeloma so podprli novelo zakona o pomoči gospodarstvu, bi pa želeli nekoliko drugačne rešitve.

Dialog je bil "intenziven in bogat", skušali so poiskati boljše rešitve na področjih, kjer so ocenili, da je to mogoče – med drugim glede normirancev, nadomestila za delo od doma, dodatne splošne olajšave, delne indeksacije zneskov olajšav in neto letnih davčnih osnov, je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič.

Dosegli so soglasje glede novel zakonov o trošarinah, o finančni upravi in o davčnem postopku, pri noveli zakona o dohodnini pa "soglasja pričakovano ni, nismo ga niti iskali, iskali smo pa dober dialog in čim boljše rešitve". Upoštevali so, kar je bilo mogoče upoštevati, je povedal Božič in dodal, da je ta dialog dobra popotnica za obravnavo davčne reforme.

Minister za finance Klemen Boštjančič
Minister za finance Klemen Boštjančič FOTO: 24ur.com

Socialni dialog glede dohodnine je bil zgledno voden, veliko napora so vložili v iskanje kompromisnih rešitev in te tudi našli pri višji splošni olajšavi in nadomestilu za delo od doma ter vsaj delnem usklajevanju dohodninskih razredov in davčnih olajšav, je dejal predsednik sindikalne centrale Pergam Jakob Počivavšek. "Vlada je imela nehvaležno nalogo popravljati ureditev, ki je na prvi pogled všečna, na drugi strani pa nevzdržna," je ocenil.

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Marko Lotrič je v imenu delodajalske strani ocenil, da je dialog, tudi že prej v delovnih skupinah, potekal "zelo v redu", da se pa stališča partnerjev ne ujemajo povsem. Glede sprememb pri normirancih je dejal, da podpirajo prizadevanja za razčiščevanje trga oz. konkurenčnosti med podjetji, da pa ne morejo najti soglasja glede obrtnih dejavnosti in manjših storitvenih podjetij.

"Srčno upam, da v nadaljevanju najdemo rešitev tudi za to kategorijo obrti in manjšega podjetništva," je povedal Lotrič. Glede dohodnine pa je dejal, da so jih pomirila zagotovila, da naj bi se neto izplačila povečala, saj da gre to v prid blažitvi draginje.

Za gospodarstvo je bila po njegovih besedah sicer najpomembnejša točka energetika oz. novela zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in zemeljskega plina. Pozdravljajo v četrtek potrjeni vladni predlog novele tega zakona, po katerem bi se sofinanciranje zvišalo s 30 na 50 odstotkov upravičenih stroškov, so si pa želeli, da bi se prag za vstop v pomoč z dvakratnika zvišanja stroškov za energijo znižal na 1,2- ali 1,5-kratnik, "ampak nam ni uspelo, baje da je tudi evropska regulativa na tem področju močna". Poudaril je, da je po mnenju gospodarstva edina rešitev za prihodnje leto kapica na cene elektrike, ki bi morala biti po njihovi oceni vsaj pri 200 evrih na megavatno uro.

'Nedopustno je, da vlada slabša položaj normirancev v času energetske in vsesplošne draginje'

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so proti predlaganim spremembam pri obdavčitvi normirancev. "Nedopustno je, da vlada spreminja davčno zakonodajo in slabša položaj normirancev v času energetske in vsesplošne draginje. Podjetja sedaj potrebujejo pomoč, da preživijo to krizo, ne pa dodatnih obremenitev," je, kot so sporočili iz OZS, na seji ESS opozoril predsednik zbornice Blaž Cvar. Menil je, da bodo predlagane spremembe vodile v zapiranje podjetij ter povečanje dela na črno in števila socialno šibkih. OZS poudarja, da obdavčitve podjetnika ni moč primerjati z obdavčitvijo plače zaposlenega, in vztraja, da se opravi analiza in se nato rešitve vključi v davčno reformo.

Za gospodarstvo je bila po njegovih besedah sicer najpomembnejša točka energetika oz. novela zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in zemeljskega plina. Pozdravljajo v četrtek potrjeni vladni predlog novele tega zakona, po katerem bi se sofinanciranje zvišalo s 30 na 50 odstotkov upravičenih stroškov, so si pa želeli, da bi se prag za vstop v pomoč z dvakratnika zvišanja stroškov za energijo znižal na 1,2- ali 1,5-kratnik, "ampak nam ni uspelo, baje da je tudi evropska regulativa na tem področju močna". Poudaril je, da je po mnenju gospodarstva edina rešitev za prihodnje leto kapica na cene elektrike, ki bi morala biti po njihovi oceni vsaj pri 200 evrih na megavatno uro.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) niso zadovoljni s predlogom novele zakona o pomoči gospodarstvu. Kot so sporočili, je generalni direktor GZS Aleš Cantarutti na seji ESS dejal, da so razočarani, ker je bil delež pomoči s 30 na 50 odstotkov zvišan le pri enostavni pomoči ter ker vstopni prag ni bil znižan na 1,5-kratnik dviga stroškov. Menijo tudi, da bi bilo treba v zakonu črtati izjavo upravičenca glede vključitve dviga stroškov električne energije in zemeljskega plina v končne cene njegovih proizvodov in storitev.

Sindikalna stran je glede novele o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina mnenja, da bi bilo treba vendarle vključiti tudi varovalko, da bi se morala podjetja, ki bodo deležna pomoči, zavezati, da v določenem obdobju ne bodo odpuščala, je dejal Počivavšek, "ker je ukrep namenjen tudi varovanju delovnih mest".

Socialni partnerji so imeli na mizi tudi predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Kot je povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, je finančni minister Klemen Boštjančič obrvi članov ESS dvignil predvsem z napovedmi glede proračunov za leti 2023 in 2024. "Zdelo se je, da ne napoveduje nič optimističnega," je dejal Štrukelj.

ESS je po njegovih besedah sicer precej časa namenil tudi postopkom za sklenitev dogovora z BiH in Srbijo v zvezi z zaposlovanjem.

Trenutno predsedujoči ESS je tudi dejal, da bi si socialni partnerji želeli, da bi jim tudi drugi resorji namenili toliko možnosti in prostora za razpravo in predloge izboljšav zakonskih predlogov, kot jim jih je finančno ministrstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
24. 09. 2022 09.38
+1
To ni vlada Slovenk in Slovencev. To je vlada, ki dela samo za sebe in ne za ljudi. Z nikomer noče imeti dialoga, ne posluša stroke, izvaja vse na način, da bodo ljudje reveži in prezebli
Oilchecker
24. 09. 2022 09.08
+1
Komunikacija in dialog, a, pigeon? 🤣
OrodniK
24. 09. 2022 08.16
+5
Vlada povozila ekonomsko socialni svet. Je ta tako opevani " socialni dialog", ki naj ga pod prejšnjo vlado ne bi bilo🤣🤣🤣 Ta vlada že ma počen trebuh od zarečenega kruha.
Mali miš
23. 09. 2022 21.50
+6
Brez soglasja, v prejšnji vladi se je zaradi tega kolesarilo. Kje ste kolesarski podrepniki?
Boryy
23. 09. 2022 21.42
+6
Vlada, ne uničujte malega podjetništva! Ne spravljajte se s tikratnim povečanjem davkov malih podjetnikov, popoldanskih normirancev, ki večinoma zaslužijo nekaj dodatnih evrov, da si lahko zagotovijo preživetje ob skromni plači. Ne ubijajte idej mladih podjetnikov. Spodbujajte zaposlovanje in delo tistih, ki živijo na socialnih transferjih, pa bi lahko delali. Desettisoče slovenskih podjetnikov opazuje vaše poteze in bo ustrezno reagiralo. Podpiram pa obvezno izdajo računov.
ZDENKO 1
23. 09. 2022 21.39
+6
Sprevrzno nam bodo vzeli in razdelili med javni sektor.skodljivci
ZDENKO 1
23. 09. 2022 21.35
+4
Upam, da NSI razpise posvetovalni referendum, potem bodo pa iskali soglasje pro ljudeh, ko bodo dobili jasen signal poslusaj in slisi ter samovsecni golob odgovarjaj.
ZDENKO 1
23. 09. 2022 21.30
+8
A je ta Lotrič podkupljen ali kaj jemlje , obljubili so mu, da se bodo neto izplacila povecala. Zmanjsala se bodo, bi bila vecja, ce ne bi bilo spremembe. Pa kje ste nasli takega cepca , ki izjavi kaj takega. Zmanjsala se bodo neto placila pridnim, lenuhi bodo pa dobili dodatke.
brabusednet
24. 09. 2022 08.51
-1
To spada h golobarjevi svobodi,to ste izvolili ne javkat sedaj.Sedaj še pa Kordeža izvolite pa bomo Venezuela ali S.Koreja.Kordež je že nosil Unovo frizuro.
NX11
23. 09. 2022 21.18
+6
Skušali so, naj bi, baje je, zdi se.... Kak članek je to? Povejte kar naravnost, prepričevali boste folk, da jim bodo ekstremni davki prinesli lepše življenje, v zameno pa bo proti vam umaknjena tožba Telekoma. Nato boste z žegnom Goloba zvišali 'prispevek' prek operaterjev.
bebest
23. 09. 2022 20.49
+8
Grobar Adrie bo pokopal še Slovenijo... Hvala volilci Svobode!
Julijann
23. 09. 2022 20.47
+6
A se ne hvali ta vlada, da upošteva vse sogovornike, sedaj bodo pa predlog poslali brez njihovega sodelovanja. Madona kaj so razbijali kulovci v parlamentu, ko je podobno naredila Janševa vlada. Kratek spomin imajo levi.
Rdečimesečnik
23. 09. 2022 20.38
+7
Levi socialni partnerji so zadovoljni z levo vlado tudi če zmanjšajo plače in dvignejo davke
zajebant1
23. 09. 2022 20.32
+7
Pokvarjena leva nesposobna vlada
ježevka123
23. 09. 2022 20.31
+2
Ta Štrukelj je povsod pri koritu.
HuffyPuffy
23. 09. 2022 20.29
+13
Ne le zaradi krize, nasploh je nedopustno najranljivejse podjetnike obdavciti za 150% vec… kako je lahko nekomu to normalno? Taka oseba bi morala takoj odstopiti s svoje pozicije…
jank
23. 09. 2022 20.23
-1
Zelo se strinjam, da bodo zmanjšali utaje davkov z omejitvijo normirancev in ponovno obvezo izdaje računov.
ta_pametni
23. 09. 2022 20.24
+4
Vidim, da nimaš pojma kaj normiranc sploh je. Ker po tej logiki bi morali tudi klasične podjetnike ukiniti, ker dokazano še bolj goljufajo s friziranjem stroškov.
Betuul
23. 09. 2022 20.21
-1
Na 15.000€ celo leto plač ! In veliko kje še 4.članska družina z otroškim🍭vrtcem otrok ali 🎒osnovnošolcem pa mož ali žena na čakanju! pa v betonskem bloku! A bodi beton🥣jedli ali kaj! Ja je revščina
jank
23. 09. 2022 20.24
+6
Betuul
23. 09. 2022 20.34
+0
Mukec
23. 09. 2022 20.21
-8
Od 01.01. dalje: dvig minimalne plače za cca 40€ neto + 25€ neto davčne olajšave + za mlade do 29 leta 60€ neto.
jank
23. 09. 2022 20.25
+9
kranški sin, ki pije vin
23. 09. 2022 20.20
+7
Luba marija kje živim prokleti lenuhi ki so zvolili te proklete oderuhe pa človek naj bi živel življenje ne pa samo garal pa živel iz meseca v mesec to je življenje pa preklel sem že dan ko sem prišel na svet
jank
23. 09. 2022 20.27
-2
A, ja, pred dobrimi 3 meseci pa je bilo še OK. Ljubi bog, kaj vse zemlja nosi.
bebest
23. 09. 2022 20.50
+5
Bilo, ja. Imeli smo višjo plačo in vlado, ki je dejansko nekaj naredila za dleovnega človeka. Ta dela izključno za migrante in domače lenuhe.
ta_pametni
23. 09. 2022 20.20
+9
Če bi janševa vlada prišla vn s tako spako od davčne "reforme", bi zdaj na ulicah že gorelo.
jank
23. 09. 2022 20.28
-7
Zakaj bi gorelo? Zato ker bodo najbogatejši od 3000 € na leto?
User1832247
23. 09. 2022 20.43
-4
če zasluži 10 k € na mesec mu za tisti drobiž dol ...i!