Slovenija

Bo vlada STA vendarle nakazala 845.000 evrov?

Ljubljana, 28. 06. 2021 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada bo nakazala predujem v višini 845.000 evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe v letu 2021, "takoj, ko se bo njihov direktor Uroš Urbanija seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem". Prav tako so sklenili direktorju STA Bojanu Veselinoviču dati navodilo, da najkasneje v 48 urah umakne tožbo proti Ukomu. "Takoj ko bo Ukom nakazal predujem v višini 845.000 EUR, bomo umaknili vloženo začasno odredbo, saj od tistega trenutka ne bo več ogrožena likvidnost našega poslovanja," odgovarja Veselinovič.

Vlada je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, naj STA takoj, ko se bo seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem, nakaže predujem v višini 845.000 evrov.
Vlada je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, naj STA takoj, ko se bo seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem, nakaže predujem v višini 845.000 evrov. FOTO: Bobo

"Slovenska tiskovna agencija (STA) je bila pred 30. leti ustanovljena zato, da opravlja javno službo zagotavljanja celovite obveščenosti javnosti, domače in tuje. Vlada je njena ustanoviteljica in edina družbenica ter tako tudi 100-odstotna lastnica STA," so uvodoma zapisali pri Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Po njihovih besedah je dolžnost in odgovornost vlade, "da kot dober gospodar skrbi za racionalno porabo davkoplačevalskega denarja". Dodajajo, da pa je dolžnost in odgovornost agencije, da davkoplačevalski denar čim bolj racionalno uporabi in svojega lastnika, torej vlado, o tem, kako je bil porabljen denar, skladno s Pogodbo o opravljanju javne službe, redno in celovito seznanja. "Ne pa kot ravna aktualno vodstvo agencije, ki denar zahteva, poročila o tem, kako je bil porabljen, pa ne bi posredovalo," vztrajajo na Ukomu.

Prav tako so zapisali, da jih "skrbi ravnanje vodstva STA, ki tudi za ceno likvidnostnih težav, v katerih se je zaradi tega znašla agencija, še naprej problematizira izpolnjevanje določil Pogodbe o opravljanju javne službe". A kot dodajajo, je vlada kot ustanoviteljica "tudi v takšnih razmerah dolžna zagotavljati nemoteno izvajanje javne službe". Zato je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, da STA takoj, ko se bo seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem, nakaže predujem v višini 845.000 evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe v letu 2021.

Predujem se, glede na sklep, nakaže v treh dneh od dneva, ko v skladu z uredbo o opravljanju javne službe direktor STA Bojan Veselinovič omogoči vpogled v potrebno dokumentacijo ter če STA do takrat z direktorjem Ukoma podpiše pogodbo o opravljanju javne službe za leto 2021 in zagotovi javno dostopnost vsebin na spletnih straneh, ki ustrezajo storitvam javne službe iz zakona o STA.

Končno višino nadomestila za opravljanje javne službe za obdobje od 1. januarja 2021 ugotavlja Ukom v skladu z uredbo o izvajanju javne službe STA. Izpolnitev obveznosti omogočanja vpogleda v dokumentacijo je izpolnjena, ko imajo pooblaščene osebe Ukoma zagotovljen neoviran dostop do vseh podatkov o finančnem poslovanju družbe v zvezi z izvajanjem javne služb od 28. junija 2011 dalje, kar s pisnim obvestilom vladi potrdi Ukom.

Prav tako so sklenili Veselinoviču dati navodilo, da takoj, najkasneje pa v 48 urah po sprejemu tega sklepa, umakne tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe, ki se vodi na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ter pošlje elektronsko potrdilo o umaknjeni tožbi na Ukom.

STA: S posredovanjem dokumentacije nimamo nikakršnih težav, saj je naše poslovanje transparentno

Bojan Veselinovič
Bojan Veselinovič FOTO: Aljoša Kravanja

Direktor STA Veselinovič je ob današnji napovedi vladne strani, da bo nakazala STA predujem v višini 845.000 EUR, izjavil: "Pozdravljamo napoved vlade, da naj bi končala ustavitev financiranja dejavnosti STA. Ta je že 179  dni brez pol prihodkov. Za dejavnost tiskovne agencije bi jih v skladu z veljavno zakonodajo morala zagotoviti Vlada  iz proračuna. STA bi vse poslovne podatke in listine posredovala družbeniku že zdavnaj, če bi jih ta zahteval po zakoniti poti." 

Vlada je dala pooblastilo za vpogled v dokumentacijo Ukomu šele s sklepom, sprejetim na današnji skupščini, ki jo je sklical njen direktor, so sporočili s službe za stike z javnostjo na STA. "Do zdaj zahtevana dokumentacija  je že od aprila letos v vladnem poslopju. Skupščina pa je bila sklicana zaradi tega, ker so na vladni strani trdili, da ne vedo, kje je poslana dokumentacija ," navajajo.

Direktor Veselinovič je ob tem izpostavil: "Ko nam bo Ukom posredoval infromacijo o tem, katere podatke o našem poslovanju v minulem desetletju želi dobiti in na kakšen način, jim jih bomo posredovali. S tem nimamo nikakršnih težav, saj je naše poslovanje transparentno in sproti pregledovano s strani pooblaščenih revizorjev in z notranjimi revizijami.  Vsakič se z letnim poročilom seznani tudi Državni zbor." 

Kot še pravijo na STA, bodo še naprej aktivni pri usklajevanju in dogovarjanju za iskanje rešitev, ki bodo uskaljene z željami predstavnika Republike Slovenije in hkrati skladne z veljavnimi normativnimi akti. Vse za zagotovitev izpolnjevanja nalog in zakonsko predpisano zagotovitev finančnih sredstev. "V okviru tega čakamo tudi na pogodbo o opravljanju javne službe, ki jo je direktor Ukoma napovedoval za ta teden že na sestanku z vodstvom STA minuli četrtek," je dodal Veselinovič  in poudaril, da sedmi protikoronski zakon nalaga financiranje STA v skladu s sprejetim poslovnim načrtom v tem letu ne glede na to, ali je pogodba sklenjena ali ne. "STA je po že drugi ustavitvi financiranja v manj kot letu dni v takšni situaciji, ko je ogrožen njen obstoj, zato bo  znotraj spoštovanja zakonskih določb storila vse, da zagotovi sredstva in prepreči propad družbe," poudarjajo na agenciji in dodajajo, da izvajajo tudi vrsto prilagoditev pri oblikovanju ponudbe tržnih storitev in zagotavljanju prvin javne službe, ki jo v skladu z veljavnim zakonom izvaja že vse od leta 2011.

O uresničenju skupščinskega sklepa, po katerem naj bi STA umaknila izvršbo na neplačane obveznosti s strani vladne strani, se bo vodstvo STA posvetovalo s pravno stroko. "Takoj ko bo Ukom nakazal predujem v višini 845.000 EUR, pa bomo umaknili vloženo začasno odredbo, saj od tistega trenutka ne bo več ogrožena likvidnost našega poslovanja," je še pojasnil direktor Veselinovič.

V DNS še vedno zaskrbljeni

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so kljub današnji napovedi, da naj bi vlada vzpostavila financiranje STA, še vedno zaskrbljeni. "Kljub uspešni donatorski kampanji, v kateri smo za STA do danes skupaj zbrali 273.829 evrov, je jasno, da brez plačila javne službe STA ne bo preživela," pravijo. Država je obveznosti dolžna poravnati na podlagi zakona o STA in določbe v sedmem protikoronskem zakonu, izpostavljajo in opozarjajo, "da so zahteve, ki izhajajo iz vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, zakonsko sporne, pravniki pa so opozorili tudi na potencialno neustavnost sprejetega predpisa".

Slovenska tiskovan agencija
Slovenska tiskovan agencija FOTO: Miro Majcen

"Dodatno pogojevanje plačila javne službe STA s povečevanjem nadzora direktorja UKOM nad poslovanjem STA, razumemo kot izsiljevanje. Poleg tega sklepi današnje skupščine predvidevajo podpis pogodbe, čeprav ta v skladu z omenjeno zakonodajo za financiranje za 2021 ni pogoj in je to urejeno na podlagi poslovnega načrta STA," poudarjajo.

Opozorili so tudi, da je STA, "katere ustanoviteljica je že dokazala svoj sovražen odnos do javnega medija", v podrejenem položaju, zato je veliko vprašanje, "kakšne nadaljnje in morda tudi nesprejemljive zahteve bo pogodba vsebovala".

STA naj bi tudi povečevala količino vsebin v prosti uporabi, ob čemer je posebej zaskrbljujoča prosta uporaba fotografij, kar razvrednoti vrednost avtorskega dela fotoreporterjev, pravijo pri DNS. "Vlada se nedvomno zaveda, da prekoračuje zakonske pristojnosti, vendar računa, da bo STA v finančni stiski prisiljena pristati na njene pogoje. V društvu novinarjev bomo še naprej skrbno spremljali dogajanje," so dejali in dodali, da vladna pripravljenost na to, da se v večmesečni agoniji ustavitve financiranja STA vendarle kaj premakne, kaže, da je vlada na pragu predsedovanja Svetu EU vendarle spoznala, da je kakovostno in profesionalno poročanje Slovenske tiskovne agencije ključno za uspešno predsedovanje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
19. 07. 2021 15.08
Citat: "Vlada je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, naj STA takoj, ko se bo seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem, nakaže predujem v višini 845.000 evrov."***********Dobra in podmukla finta. Kaj pa, če se bo vehementni Urbanija z dokumenti seznanjal ene sedem ali osem let? Saj mu nihče nič ne more za njegovo zlorabo položaja. Ta zlobni kujon bi s strani vlade že zdavnaj moral biti nagnan. Ali pa s strani kakega pravičnika eliminiran.
malaraja
08. 07. 2021 20.44
+1
Dežurni kletni trol pravi, da dela v gospodarstvu. SDS kletni troli so vse bolj psihadelični! Plačljivi lažnivec v kleti nima veze z gospodarstvom.
Rudolf Maister
28. 06. 2021 21.20
-1
Naj ti bo ,drugače boš umrl od lakote ,ker si celo življenje odvisen od proračuna. Lakotnik
SlobodaNE
28. 06. 2021 21.08
+3
Svečke še vedno obstaja RTV, plačujete STA, vse kar janša govori je samo material za ovčke.
jodr
28. 06. 2021 20.57
-4
A je Veselinović že odstopil?
User300173
28. 06. 2021 20.38
+6
Dvomim da bo nakazala. Postavila bo ultimate in to take, da se jih skoraj ne more izvesti. Kdaj bomo pričeli pozdravljati z dvignjeno desnico...? Smo na najboljši poti, če že nismo. Vlada povzpetnežev in bolnikov.
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 20.11
-8
Objavljeno na uradni strani STA: "Potem ko je vladni urad za komuniciranje (Ukom) jeseni lani od STA zahteval podatke o poslovanju STA, ki so po vsebini presegali izvajanje javne službe STA in so posegali v celotno poslovanje STA kot družbe - torej tudi v tržni del njenega delovanja" ---- Le kdo ima profit od tržnega dela njenega delovanja? Država? hehe, lažnivi kaktus111. STA onemogoča državi dostop da bi država upogledala v račune, katera je STA dolžna dati po zakonu, zato denarja država ne da. Spoštuj zakon.
Kaktus111
28. 06. 2021 20.21
+5
Kdo je lastnik STA .................. Ti je že prišlo .........
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 20.07
-2
Ljubljana, 18. marca 2021 - Na današnji sklep vlade, v katerem ta med drugim nadzornikom STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, so se odzvali na STA. Predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj napoveduje delovanje v skladu s predpisi, Veselinovič pa očitke zanika in vladno potezo vidi kot zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona.
SlobodaNE
28. 06. 2021 19.12
+3
Janša brezzobi tiger
pravakritika
28. 06. 2021 20.29
+4
...tigri niso niti puklasti, niti plešasti... Pa tudi sljadoljeda ne prodajajo....
staridida
28. 06. 2021 19.08
+2
Kam gre denar bi moral vedet vsak davkoplačevalc-in ne samo vlada....
SlobodaNE
28. 06. 2021 19.14
+2
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 20.01
-3
Levičarji se ne strinjajo s tem, da bi morala biti poraba denarja transparentna. Oni delujejo z lažmi in krajo, zato transparentnost ni dobrodošla.
pravakritika
28. 06. 2021 18.07
+7
....Kako znajo svečkarjo omenjati tisto "na neznanem kraju ob neznanem času"..... Kurir, ki je prinesel denar od prodaje (kraje???) orožja v kovčku je TOČNO povedal KDO, KDAJ in KJE so bili v sobi. In to celo štirje.... Potem pa je kurir denar predal in se je sled za denarjem izgubila...
pravakritika
28. 06. 2021 18.06
+3
....Kako znajo svečkarjo omenjati tisto "na neznanem kraju ob neznanem času"..... Zanimivo - Avstrija PRAVNOMOČNO OBSODILA vse vpletene v Patrija zadevi...
pravakritika
28. 06. 2021 18.03
+6
Zanimivo....Direktor NOVO USTANOVLJENE agencije (ravno tisti, ki je Rupnikovo sliko razkazoval v parlamentu!) izjavil, da je direktro nacistične agencije?????
pravakritika
28. 06. 2021 18.01
+7
Zanimivo.... Komunisti smo 70 let gradili ta sistem, to državo. ZASTONJ smo izšolali tudi ves ta kader, ki RAZEN v politiki ni nikjer drugje DELAL (mogoče samo vedril!!!). Danes nas pa komuniste zmerjajo svečkarji z LENUHI!!! (večina svečkarjev je potomcev tistih ki so zbežali čez lužo zaradi tega, ker so sodelovali z OKUPATORJEM)!!! Medtem ko so svečkarski duhovniki prejemali dobrine v obliki PLAČILA PRISPEVKOV ravno iz žepa našega proletariata!!!! KDO je potem lenuh? Svečkarji in tisti, ki so gradili celo življenje nek drugi sistem in na stara leta prišli v to državo iskat neke "svoje" "državljanske" pravice????
marker1
28. 06. 2021 17.58
-5
Ukiniti STA, ne pa ji nakazati denar.
Kaktus111
28. 06. 2021 18.13
+2
Kdo je lastnik STA ...........?????????????????'
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 20.03
-2
Če bi bila vlada lastnik, bi bila že davno ukinjena. Tako pa je STA družba z omejeno odgovornostjo, ki dobiva del svojih prihodkov s strani proračuna, del pa ustvarja svojega lastnega profita s prodajo lastnih produktov.
igy02
28. 06. 2021 17.43
-4
Vse to, kar Janša dela levakom, si sicer zaslužijo. Ampak pomilujem z njimi. So si pa sami zaslužili. Dokončno so se pokopali (banda četverice) z neobiskom državne proslave. Še Milan je hotel biti tam. Na vsak način. Edino ena čudna nalepka mu je ostala na srajci. Ni vidla Štefka, ko je peglala srajco.
prašek
28. 06. 2021 17.45
+5
Bodi tako dober, pa mi povej, kaj nam Forintoš dela ???????
Kaktus111
28. 06. 2021 17.51
+2
Nisi mi še povedal ... KDO JE LASTNIK STA ....... bo kaj .....????????????????????
prašek
28. 06. 2021 17.29
+4
Kaktus ......... Pa menda ne misliš da ti bodo Koprive odgovorile ? ☺☺☺
Kaktus111
28. 06. 2021 17.35
+5
Glede na njihov IQ tega res ne pričakujem ..........
pravakritika
28. 06. 2021 18.04
+4
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 17.13
-4
Mogoče bo vlada kršila zakon in bo dala denar STA na lepe očke, ne da bi Veselinović pokazal račune kam je šel državni denar. To bi bilo zelo dobro za levičarje, ki bi se tako okoristili z javnim denarjem. Beri zakon: Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana in in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o. (STA)„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, sklepata na podlagi 1. alinee prvega odstavka 20. člena Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen, Uradni list RS. št. 50/2011) Pogodbo št. 81/2019 --- 6. člen --- Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje
Kaktus111
28. 06. 2021 17.12
+7
Kaj je svečke ........ ste že ugotovili od katere vlade je tale STA ....... če ne veste vprašte tvitkota .........
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 17.15
-7
Če kdo krade, potem je to vedno za to kriv Janša, ker smo ga videli na neznanem kraju, neznanega dne. Vse dokumentirano in dokazano. Vsaj tako trdijo levi in to ponavljajo tako dolgo, da vse verjamejo.
Kaktus111
28. 06. 2021 17.22
+5
Vprašal sem te katera vlada je lastnik STA ..... si pismen ....... VLADE V ZADNJIH 30 LETIH ........????????????????????????????????????
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 17.07
-6
Fotograf je bil na seji državnega zbora, tja je bil povabljen. 27. februarja 2013 je na seji državnega zbora ta fotografiral z balkona in posnel za Bratuškovo sporno fotografijo. Na fotografiji se je videla vsebina SMS-sporočila, ki ga je prejela Bratuškova. Približno 20 minut pred njeno izvolitvijo ji je Kraljič čestital za izvolitev. In kaj je zapisal? »Draga ga. Bratušek, prisrčne čestitke in veliko uspehov pri vaši zahtevni vlogi. Lepe pozdrave iz Moskve, pkraljic.« --- Za to dejanje je bil obsojen na sodišču, saj bi se moral samocenzurirati in objaviti samo tisto, kar leva politična opcija dovoli, hehe. Ker ni mogel dobiti tu službe, he odšel v London, se preimenoval v Ian Bozic. Primer se je znašel pred britanskim zgornjim domom, ker je član lordske zbornice lord Black of Brentwood britansko vlado spraševal, kako bo pri slovenski vladi ukrepala zoper Božičev primer. Odgovorila mu je baronica Anelay of St. Johns, ki je kot namestnica zunanjega ministra zadolžena za človekove pravice: “Zavedamo se primera slovenskega fotoreporterja Janija Božiča, ki je bil marca 2015 na slovenskem sodišču pogojno obsojen na pet mesecev zapora zaradi kršitve tajnosti občil takratne predsednice vlade Alenke Bratušek. V vseh primerih pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje mednarodne obveznosti iz konvencije o človekovih pravicah,” --- hehe. Na novinarsko konferenco SD prepovedali vstop novinarju NOVA24. To je baje vse OK, ker če bi pa bil pa na novinarski konferenci SDS prepovedali vstop novinar levega občila, bi bilo pa skrajno zavržno dejanje, hehe.
Kaktus111
28. 06. 2021 17.14
+4
Kdo je lastnik STA ...........??????????????????????????????????????????????????
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2021 17.20
-6
kaj ima kaktus to veze s sodno obsodbo fotografa, ki je na javnem kraju fotografiral javno osebo in bil obsojen, da je kršil zasebnost javne osebe. Baje imajo novinarji svobodo in pravica do obveščenosti naroda kotira v demokraciji zelo visoko.