26°C

Vlada ustanovila službo za digitalno preobrazbo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / K.K. /
KOMENTARJI
42
Vlada je na zadnji redni seji pred počitnicami ustanovila službo za digitalno preobrazbo. Njene naloge so povezane s spremljanjem in analizo stanja digitalne preobrazbe in informacijske družbe. Med prioritetami nove službe, na čelu katere bo stal minister brez listnice Mark Boris Andrijanič, je implementacija prvega paketa ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo.

 

Služba v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi pripravlja in usklajuje strateške dokumente, zakonodajo in ukrepe na področju digitalizacije gospodarstva, javne uprave, zdravstva, pravosodja, kmetijstva in izobraževanja. Med prioritetami bo implementacija prvega paketa ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo, ki ga je vodil minister brez listnice Mark Boris Andrijanič.

Služba tudi spremlja in analizira postopek digitalne preobrazbe na državni ravni in v posameznih regijah, pripravlja strateške državne dokumente in politike s področja digitalne preobrazbe ter usklajuje in spremlja njihovo izvajanje. 

Naloge službe so tudi, da pripravlja in usklajuje ukrepe institucij na državni ravni s področja politike digitalne preobrazbe ter spremlja in usklajuje njihovo izvajanje ter pripravlja in izvaja ključne državne projekte, ki so v skladu z državno strategijo digitalizacije in vplivajo na izboljšanje digitalnih kazalnikov. Poleg tega pripravlja, vodi in izvaja lastne projekte politike digitalne preobrazbe, ki so financirani iz proračuna Republike Slovenije in skladov Evropske unije.

Mark Boris Andrijanič
Mark Boris AndrijaničFOTO: Bobo

Kot so povedali v uradu vlade za komuniciranje, bo sedež nove vladne službe na Gregorčičevi 25. Rok za imenovanje državnega sekretarja časovno ni določen, bo pa ustrezen kandidat predlagan v najkrajšem možnem času, so napovedali.

Junija je strateški svet predstavil prvih 40 ukrepov za digitalno desetletje. Med njimi so e-gradbeno dovoljenje in e-osebna izkaznica, virtualno okence, ukinitev prometnega dovoljenja, e-notarske storitve, enotno poročanje podjetij državi prek ene platforme, iz katere bi nato različni državni organi črpali podatke, digitalni bon za pridobivanje e-veščin ...

PREBERI ŠE
Andrijanič: Potrebujemo centralno telo, ki bo koordiniralo vse aktivnosti na področju digitalizacije

Državni zbor je Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, potrdil v petek. Na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je poudaril, da z delom v novi funkciji ne bi začel z nule. "Za nami je tri mesece trdega dela v okviru strateškega sveta, kar pomeni, da vemo točno, kaj je treba narediti, imamo tim in lahko začnemo delati že jutri," je dejal.

Koronavirus pasica nova