Slovenija

Vlada čez noč spremenila odločitev: PCT-pogoj za tranzit ni (več) potreben

Ljubljana, 14. 07. 2021 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
351

Vlada je izdala novo dopolnitev odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Po novem je ta brez pogoja PCT dovoljen še za dve izjemi – tranzitne potnike in mednarodni promet. Odlok bo veljal do vključno 15. avgusta 2021. Oseba, ki uveljavlja eno od izjem, mora Policiji predložiti dokaze za obstoj izjeme, sicer se jo napoti v karanteno na domu, je še sporočila vlada.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Simon Zajc o novem interventnem zakonu
    09:08
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Simon Zajc o novem interventnem zakonu
  • Iz 24UR: Zadnji trenutek dve izjemi
    02:08
    Iz 24UR: Zadnji trenutek dve izjemi

 

Včeraj smo poročali, da je Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) na premierja Janeza Janšo in ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovila pismo o zaostritvi pogojev za vstop v Slovenijo. Še včeraj je namreč veljalo, da se od četrtka ukinjajo skoraj vse izjeme za vstop v državo brez karantene. "Posledice spremenjenih pogojev bodo najbolj občutili prevozniki, gostinci, frizerji in zaposleni v drugih dejavnostih, ki se izvajajo ob meji, saj stranke pod temi pogoji ne bodo koristile njihovih storitev," so ob tem zapisali na OZS.

Kot pravi vlada, je namen podaljšanja uporabe izjem omogočiti osebam, ki delajo na področju mednarodnega transporta, in osebam v tranzitu, da se pripravijo na novo enotno ureditev pogojev vstopa v Slovenijo.
Kot pravi vlada, je namen podaljšanja uporabe izjem omogočiti osebam, ki delajo na področju mednarodnega transporta, in osebam v tranzitu, da se pripravijo na novo enotno ureditev pogojev vstopa v Slovenijo. FOTO: Dreamstime

Opozorila gospodarske stroke so očitno zalegla. Z vlade so namreč pravkar sporočili, da je na današnji dopisni seji izdala novo dopolnitev odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo.

"Z dopolnitvami odloka se dve izjemi (tranzit in mednarodni transport), ki sicer veljata le do vključno 14. julija 2021, uporabljata do vključno 15. avgusta 2021," so zapisali.

Današnjo odločitev vlade oziroma (novo) nenadno spremembo dopolnitve odloka na OZS tako pozdravljajo."To se mi zdi edino prav. Očitno nekdo na vladi ni dobro premislil, ko je želel te potnike izvzeti iz seznama izjem, saj bi se kolone tovornjakov na meji najbrž vlekle vse tja do Münchna," je za naš portal povedal prvi mož na OZS Branko Meh. Kako bodo po 15. avgustu urejali tranzit in mednarodni promet, Meh ne upa napovedovati. Na OZS sicer vse, ki delajo v gospodarskih sektorjih, ravno v izogib tem nevšečnostim, pozivajo k cepljenju, je dodal.

"Oseba, ki uveljavlja eno od izjem, mora Policiji predložiti dokaze za obstoj izjeme, sicer se jo napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer pa se mu vstop v Slovenijo ne dovoli," so še pojasnili na vladi.

Po njihovih besedah je namen podaljšanja uporabe izjem omogočiti osebam, ki delajo na področju mednarodnega transporta, in osebam v tranzitu, da se pripravijo na novo enotno ureditev pogojev vstopa v Slovenijo.

Vstop v Slovenijo za večino potnikov po novem le s potrdili PCT

V Sloveniji se bo za večino potnikov v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Brez pogoja PCT je vstop v Slovenijo dovoljen še mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje.
Brez pogoja PCT je vstop v Slovenijo dovoljen še mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka vstop v državo mogoč za vse, ki bodo predložili dokazilo o negativnem testu PCR ali hitrem testu na novi koronavirus, pri čemer PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa od 48 ur. Veljala bodo potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT upoštevali evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki morajo biti v angleščini in imeti enake podatke kot evropsko potrdilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop v državo dovoljen, a bo napoten v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer jo bo prestajal – sicer mu vstopa v Slovenijo ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je sprva zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Med izjeme so, kot rečeno, naknadno dodali še tranzitne potnike in mednarodni promet.

Zaradi odloka, ki je sprva predvideval še manj izjem, je poslanka SD Meira Hot v začetku tedna vložila poslansko pobudo vladi, v kateri predlaga uvrstitev dodatnih izjem na seznam. Med drugim bi po njenem mnenju morali med izjeme uvrstiti dnevne migrante. "Nikakor ne razumem, da vlada, namesto da bi iskala rešitve, da bi dnevnim migrantom pomagala in jim omogočila normalne, bolj življenjske pogoje za prehod meje, dela vse, da bi jim prehajanje meje še otežila," je zapisala v pobudi.

Dodatno je predlagala, da bi na mejnih prehodih slovenske Istre in na drugih obmejnih območjih z večjim številom prehodov dnevnih migrantov zanje vzpostavili poseben vozni pas ter razmislili o prekvalifikaciji določenih mejnih prehodov v maloobmejne, da bi tako dnevnim migrantom omogoči lažji prehod meja.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brakedirt
14. 07. 2021 21.14
+2
komunajzl je cez noc dobil klic iz eu...
TooSick
14. 07. 2021 20.40
+1
Vlada cez noc zduvala
kogo1
14. 07. 2021 19.30
+8
Vlada z svojim Velikim BOSSOM naj raje razmišlja kako bo vrnila puf ki je od osamosvojitve precej narastel , ne pa da se poglablja v delo stroke , nikjer v svetu ni , bil sem kot pomorščak v dosti držav ,da bi nekdo ki ima obrambnooslovsko izobrazbo začasno vodil ministerstvo za zdravje, makar je žena zdravnica , torej tudu zidar mož pilotke zna leteti . Slovenija se bo morala zbuditi ,v kolikor ne bomo ,smo že ,tujci v lastni domovini .
ajnajs
15. 07. 2021 08.50
-1
še slabše pa je da lesar, ki komaj izdela 3 letno šolo s popravci, kasneje komedijant vodi državo in vsa ministrstva. Ko pridejo problemi pa itak rep med noge in puško v koruzo. Roko na srce razen trenutnega premierja ni v parlamentu osebi, ki bi bil kos trenutni situaciji. Kaj so naredile leve vlade za ljudi - nič, samo polnijo si svoje žepe in zaposlujejo svoje ljubice.
Igor Starc
15. 07. 2021 09.31
Razen premiera bi bil kos in tudi čuk katerikoli osnovnošolski izobražen otrok. Konec koncev gre samo za zalaganje soudou Počivalšku, njegovemu holdingu in klikam, potem bomo pa deliu...kot ponavadi so slovenski državniki prepričani, da slovenija seže od vrhnike do domžal, da smo vsi zaposleni na ministrstvih in imamo šoferje, da denar kapne z nebes. Sploh se ne zavedajo, da je dobršen del slovenije obmejni pas, ki živi (in preživi!!) od dela in trgovanja s "tujino", in ne od blatograda (LJ). Živijo v svetu MarieAntoniete....
Las Vegas
14. 07. 2021 19.05
+12
Za nadebudne pravnike: a ni v ustavi zapisano:" nedolžen, dokler krivda ni dokazana"? Torej zakaj se vse zdrave obravnava kot da so bolni? Naj dokažejo obolelost in šele na to se grejo karantene... če pa tega niso sposobni...
RamzesII
14. 07. 2021 19.00
+3
Za tranzit, ki pa se ne ustavljati v državi kajpak, temveč neposredno peljati oz. iti skozi. In zakaj do 15. avgusta, kaj bo po tem.
srebrnibreg
14. 07. 2021 18.56
+8
Ob zmešani vladi zmešani ukrepi.
Apoteka
14. 07. 2021 18.31
+10
Ima Hojsova mama zdaj že zanj varstvo?
jokal
14. 07. 2021 18.20
+1
Ni res - za vstop v Avstrijo, hitri test 48 ur, drugi test 72 ur.
Frenkie1212
14. 07. 2021 18.44
+4
kako ni res kadr se vsak dan vozim v celovc in sem vprasu pa pravijo 7 dni, do konca maja je pac blo 3 dni
Frenkie1212
14. 07. 2021 18.14
-1
Za vstop v Avstrijo je veljaven hitri test do 7 dni starosti, kaj si umisljajo
jokal
14. 07. 2021 18.13
-2
Sej delovni migranti tudi za vstop v Avstrijo potrebujejo test ali potrdilo o cepljenju. Njim povejte...a tega je pa vas strah, da vas čiknejo ven. Hlapci.
Luka Zeleznik
14. 07. 2021 19.36
+1
mariborviola
14. 07. 2021 18.09
+4
Če ti vedo kaj delajo
pravicnez.
14. 07. 2021 18.04
+10
kdaj se bo folk končno zbudil in nagnal to globalistično totalitaristično zalego?
Sokril
14. 07. 2021 17.58
+6
Hvala bogu da imamo OZS, ker so očitno v vladi izključno ideologi, ki so popolnoma skregani z realnostjo.
DominusMaximuz
14. 07. 2021 17.56
+7
Edini problem, ki je je ČASOVNA OMEJITEV TESTOV! PCR naj bo veljaven 7DNI, hitri test pa vsaj 72ur! In potem bo volk sit in koza cela!
DominusMaximuz
14. 07. 2021 17.56
+6
Frotirka
14. 07. 2021 17.51
+6
Super. In ti tranzitni potniki se bodo ustavljali na bencinskih servisih, popili kakšno kavico, morebiti kaj pojedli… in (morebiti) trosili virus…. Meni zdravi pa grozijo, da testiranje s hitrimi testi ne bo več dovolj…. Nehajte nas imeti za nore. Sposobni smo skrbeti za svoje zdravje. Zaščitite pa najbolj ranljive; brez prisile!
RamzesII
14. 07. 2021 19.02
+2
Brez prisile, da. Med pa Avstralija pada preko roba, aretacije otrok, najstnikov ki ne nosijo mask, ... le kje se bo končala ta norija.
najboljšisosed
14. 07. 2021 17.49
-5
Janez ima vas rad.
Apoteka
14. 07. 2021 17.47
+8
Ekipa nesposobnih v vsem sijaju.
Škrinca
14. 07. 2021 17.42
+6
pacient se je fsral ko so avtoprevozniki napovedali blokado prometa po celi sloveniji......
mr.puff puff
14. 07. 2021 16.48
+5
Poneumlanje naroda!toj ze mati terezija splanirala in tko se dela!samo za rajo se deli narod drgac pa vsi z iste skledo jemlejo
Maribor?an 1
14. 07. 2021 16.46
+13
Kaj pa delavci migranti ko jih je 60.000 tudi oni naj zagrozijo z ustavitvijo prometa