Slovenija

Maksuti: Brez policijske ure in omejitev bi se Janši že zdavnaj zgodila ulica

Ljubljana, 16. 02. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
2450

Janševa vlada je prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, a vsak naslednji poskus imenovanja ministrov in sprejemanje zakonodaje v DZ bo za to de facto manjšinsko vlado preizkus, meni politični analitik Alem Maksuti. Glasovanje je razjasnilo stališča strank, tudi SMC. "Projekt Mira Cerarja kot antipoda politiki Janše je s tem dokončno propadel", pravi Maksuti. Glavno vprašanje pa ostaja, kakšna bo odslej vloga DeSUS in njihovih poslancev. Analitik ob tem dodaja, da bo za Janševo vlado v prihodnje ključnega pomena dogajanje v civilni družbi, prepričan je, da bi se "Janši že zdavnaj zgodila ulica", če ne bi bilo policijske ure in omejitev zbiranja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Konstruktivna nezaupnica
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Konstruktivna nezaupnica
  • Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika Marko Balažic in Alem Maksuti o nezaupnici
    07:30
    Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika Marko Balažic in Alem Maksuti o nezaupnici
Poskus konstruktivne nezaupnice ni uspel, Erjavcu je uspelo zbrati 40 glasov v DZ.
Poskus konstruktivne nezaupnice ni uspel, Erjavcu je uspelo zbrati 40 glasov v DZ. FOTO: Bobo

Karl Erjavec je v državnem zboru zbral 40 glasov, sedem jih je bilo proti, šest glasovnic je bilo neveljavnih, prevzetih je bilo sicer 53 glasovnic. Glasovanje je bilo tajno, kako so glasovali poslanci posamezne stranke lahko tako zgolj ugibamo. Če so konstruktivno nezaupnico podprli vsi poslanci koalicije KUL iz LMŠ, SAB, SD in Levice, je to skupaj naneslo 39 glasov podpore, nezaupnico je poleg tega podprl zgolj še en poslanec ali poslanka. Kljub tajnosti glasovanja, lahko sklepamo, da vsi Desusovi poslanci tako niso podprli nezaupnice in Erjavca. 

Tudi Erjavec je v prvem odzivu po glasovanju priznal, da je pričakoval vsaj 43 glasov ter vsaj tri glasove Desusovih poslancev, ki so se tudi podpisali pod prvi predlog nezaupnice. Da od poslancev pričakujejo, da bodo podprli lastnega predsednika stranke, je pretekli teden jasno sporočil tudi izvršni odbor DeSUS. A v zadnjih tednih in mesecih smo bili priča vse večjemu razkolu med poslansko skupino na eni in vodstvom stranke na drugi strani. Kritičen je bil predvsem Robert Polnar, ki si je s tem prislužil izključitev iz stranke, formalno pa še vedno ostaja del poslanske skupine. 

Vodstvo in poslanska skupina DeSUS vsak na svojem bregu

"Gre za kruto realnost slovenskega državnega zbora," pravi politični analitik Alem Maksuti. Dodaja, da med vodstvom stranke in poslansko skupino ni več jasne povezave, kar bo predmet nadaljnjih razprav znotraj DeSUS, kjer se morajo prešteti in dobiti končni epilog. Ključno vprašanje ostaja, kaj bo z Desusovimi poslanci, del katerih v DZ podpira vladajočo koalicijo, "dejansko pa ne predstavljajo več politike stranke DeSUS, ki je že mesec dni in pol v opoziciji, de facto pa se poslanci vedejo, kot da so del obstoječe koalicije. Gre za uverturo v razpad poslanske skupine. Znotraj stranke pa mora vodstvo enkrat za vselej skleniti, kje so, kdo jih podpira, kakšna je njihova politika in uradno stališče," dodaja Maksuti.  

Kako stabilna po glasovanju ostaja Janševa vlada?
Kako stabilna po glasovanju ostaja Janševa vlada? FOTO: Aljoša Kravanja

Da ne želi ugibati in špekulirati, kdo ga ni podprl, saj je glasovanje tajno, je včeraj dejal Erjavec in napovedal, da se bo posvetil predvsem konsolidaciji stranke in pripravam na volitve, "ko pač te bodo". Glede morebitne sklenitve sporazuma oziroma nekakšnega "pakta o nenapadanju" stranke z Janševo vlado, pa Erjavec odgovarja, da rešitvam, ko bo šlo za upokojence ali kakršnekoli druge dobre rešitve, ne bodo nasprotovali - a to ne pomeni, da bodo tudi podpirali vlado, zatrjuje. 

Podobno, da bodo vedno podpirali dobre predloge in rešitve, danes ponavljajo tudi v poslanski skupini DeSUS. Zatrjujejo, da ostajajo enotni, glede prihodnjega sodelovanja pa se bodo pogovorili danes ali v prihodnjih dneh. Branko Simonovič je medtem za STA ocenil, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi.

Premier je sicer po prestanem glasovanju v državnem zboru vse poslanske skupine povabil k sodelovanju. Gre za še eno v "nizu manipulacij s strani Janeza Janše, ki arogantno pride v DZ in to priložnost izkoristi za blatenje vseh opozicijskih strank koalicije KUL", povabilo komentira Maksuti. "Ne razumem, zakaj ponuja nekomu, ki mu očita, da je nesposoben in agentura globoke države, roko sodelovanja. Gre za licemersko potezo. Pretvarja se, da si želi sodelovanja, obenem pa vnaša razdor v politični prostor že od samega začetka." 

"SNS je postala nadkoalicijska stranka, podobno, kot je SDS očitala Levici v prejšnji Šarčevi vladi. Jelinčič se sedaj lahko šopiri in dela kar hoče," pravi Maksuti. 

"Po včerajšnjem glasovanju se je končno pokazalo, kdo podpira vlado in kdo ne." Kar je po njegovih besedah dober signal za volivce, ki bodo tako na naslednjih volitvah bodisi nagradili vladajočo politiko s še enim mandatom ali pa kaznovali in določene stranke postavili v opozicijo ali celo zunaj parlamenta. "Menim, da se bo določenim strankam zgodilo točno to, da bodo zdrsnile ven." 

Ni več govora o stranki SMC, temveč zgolj o poslanski skupini SMC

Svojo dokončno držo je pokazala tudi stranka SMC - kljub tajnosti glasovanja lahko glede na preštete glasove sklepamo, da SMC-jevi poslanci (vsaj v večini) niso glasovali za nezaupnico. "S tem glasovanjem je projekt Mira Cerarja kot antipoda politiki Janeza Janše dokončno propadel. In v tem smislu je popolnoma nepomembno, ali so vsi poslanci glasovali za ali so se nekateri vzdržali oziroma so bili nekateri proti." 

Ko so vstopili v mašinerijo te vlade, v kateri je SDS edina dominantna stranka in Janez Janša edini odločevalec, je bil to jasen signal, v katero smer se gibljejo. V zadnjem času pa je situacija ušla izpod nadzora. Gre za začetek konca te stranke, napoveduje Maksuti in dodaja, da ni več govora o stranki SMC temveč o poslanski skupini SMC, "saj stranka na političnem zemljevidu, skozi oči javnega mnenja, ne obstaja več". Se pa cena poslancev SMC znotraj tega mandata sedaj zvišuje. 

Politični analitik Alem Maksuti.
Politični analitik Alem Maksuti. FOTO: POP TV

Kot največji poraženec včerajšnjega glasovanja pa je izpadel vodja NSi, Matej Tonin, ki je vseskozi zatrjeval, da ima vlada v DZ 47 glasov podpore, glasovanje o konstruktivni nezaupnici pa je pokazalo, da temu ni tako oziroma da trenutna vlada nima stabilne večine. "Vsak naslednji poskus imenovanja ministrov, sprejemanje paketov zakonodaje v DZ bo preizkus za to vlado."

Kako stabilna je koalicija? 

Možnosti ponovne nezaupnice proti Janševi vlade ne izključuje, interpelacije pa se bodo še vrstile. Poleg dogajanja in preštevanja v DZ pa bo pomembno tudi dogajanje v civilni družbi, izpostavlja. "Prepričan sem, da če danes ne bi imeli policijske ure in omejitve zbiranja, bi se Janezu Janši že zdavnaj zgodila ulica, podobno kot leta 2012. Pritisk bi bil prevelik za določene koalicijske partnerje."

"Vlada Janeza Janše je de facto manjšinska, pred seboj ima iste dileme, kot jih je imel Marjan Šarec. Kako uspešno bo premier obvladoval (nad)koalicijske partnerje, koliko bo Zmagu Jelinčiču v narekovajih"plačeval" za to, da glasuje zanj, kaj se bo zgodilo z Desusom, pa bo pokazal čas." 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joe Porkamotorka
22. 02. 2021 08.43
drago štubljar
19. 02. 2021 14.10
itak enkrat bo kmalu ihihihihihi
FAUSTOS1
17. 02. 2021 13.33
+2
Smo država kot njamar kjer je vojaška hunta prevzela oblast-ljudi so namakali z vodnimi topovi ,streljali na goloroke protesnike in z palicami ter brcami branili hunto-popolnoma isto kot v evropski državi sloveniji .Samo da tu branijo janšizem kot predstopnjo fašizma in mokrih sanj jj da bi tudi v sloveniji zavladala hunta sds.
Sofercek
17. 02. 2021 13.23
+3
Ste pa desni vredni svojga dnarja. Da ne bo pomote, tudi jaz sem bolj desni kot levi, saj sem krščansko vzgojen. Ampak glede na to, kako se cerkev odmika od pravega krščanstva, moram dobro premisliti kam spadam. Odkar mi prodajalci orožja, revanšisti, prvorazredni, prodajalci svojih duš, kolaboristi, zanikovalci logorjev, spletkarji, da ne naštevam naprej, sedijo v prvih vrstah moje cerkve, na katero se tako radi izgovarjajo, sem dobil občutek, da to ni več moja cerkev, ampak cerkev, ki se jim je prodala za nekaj duhovniških plač in pri tem pozabila kaj je njihova osnovna dejavnost. Tistih deset božjih zapovedi ki smo se jih učili kot otroci, že zdavnaj ne služijo svojemu namenu. Med te sodi tudi ne kradi, pa smo prav lepo videli krajo njihovega Zvona ena in dva. Za vsako od teh desetih božjih zapovedi, bi se našlo na stotine primerov, ki dokazujejo ravno obratno, kar naj bi predstavljale. Torej k bistvu. Nimam se za levega, sedaj ne tudi za desnega. Vedel sem, da Erjavec ne more dobiti dovolj glasov, toda glede na vašo sovraštvo do vsega ostalega, bom naredil vse, da prepričam čim več ljudi, da vas nikoli več ne bodo volili. saj kot pravite vsak glas šteje, čeprav mi nebi bilo treba. Do sedaj in še par mesecev vas bodo podpirale izdajalske stranke, brez katerih bi se danes skrivali kot voluharji pod zemljo. In če vam je nek levičarski novinar kot pravite, nalil čistega vina, popolnoma razumem, da se ne želite strinjati z njim. Toda današnja dejstva bodo postala realnost in takrat vam todi trenutno največji povzpetnež Tonin nebo mogel več pomagati. Sem pa prepričan, da vam bo Polnar namenil obilo svojega pametovanja in z svojimi žalitvami greste zaradi mene z njim lahko direktno v Pekel. Tam so že zbrane pokvarjene duše, katere vas nestrpno čakajo. Do takrat pa se preštejte, kajti volitve vas bojo odplaknile v zgodovino.
scernig
17. 02. 2021 13.07
+4
Stop janšizmu
Nidani
17. 02. 2021 11.27
-2
Rdeči kip pravi, da ta medij napada drugače misleče in pravi tudi, da je Maksuti smet...dober tale svečko, a? :D
NA LEVO ni OK
17. 02. 2021 10.04
-2
Maksuti, trobilo levice , presegel Nostradamusa.
BETONSKI
17. 02. 2021 09.32
-1
KAKŠNE MODELE VABI V SVOJE ODAJE NACIONALNA NEODVISNA RTV SLOVENIJA,SRAM JIH JE LAHKO ZA OBJEKTIVNO POROČANJE.
BETONSKI
17. 02. 2021 09.30
-2
NAMESTO DA BI SE POP TV BORIL ZA PRAVIČNO RAZDELITEV DENARJA ,KI GA SLOVENCI PLAČUJEMO ZA T.I RTV PRISPEVEK IN GRAJAL DELO RTV JE STOPIL Z NJO V BRAN DIKTATURI LEVICE,KI HOČE DRŽAVNI UDAR.
FAUSTOS1
17. 02. 2021 13.36
+2
betonski zelo priročen naslov trd kot beton-seveda pač beton ne vsebuje ali ne premore možganov ,saj bere le twite.
ironi
17. 02. 2021 09.24
+6
To "abotno sovraženje" pošljite na deponijo in delajte za blaginjo vseh državljank in državljanov. Le takšne vas potrebujemo!!!!
Belibog
16. 02. 2021 21.57
+1
Zato so na RTV Slovenija povabili urednika Domovine, Roka Čakša in političnega analitika, Alema Maksutija. Za Čakša lahko mirno zapišemo, da je analizo konstruktivne nezaupnice korektno opravil, kar pa je na drugi strani Maksuti prenesel s težkim srcem.
Nagl
16. 02. 2021 21.57
+0
Glede na intelektualne presežke Maksutija lahko sklepamo, da je politični svetovalec Koalicije Usekanih Levičarjev.
maneno48
17. 02. 2021 09.20
+1
se mi zdi da je tale maksuti en tak strokovnjak kot pribac, ki je skenslal sluzovca-oba sta zanič!!!
Belibog
16. 02. 2021 21.56
+2
Alem Maksuti velja za velikega sovražnika sedanje vlade. Svoj gnev do drugače mislečih z neprimernimi in sovražnimi komentarji bruha na socialnem omrežju Twitter. A ne glede na njegova javna sporočila, ga RTV Slovenija in POP TV predstavljata kot cenjenega političnega analitika. Ob padli konstruktivni nezaupnici, vloženi s strani opozicijskega četverčka KUL, je dejal, da “Janša nima več nobenega kompasa. Kar pomeni, da je izgubil vse nadzorovalne funkcije in lahko počne, kar koli hoče.”
DAEMONIUM
16. 02. 2021 21.56
+4
Tega maksutija ni nikjer na drzavnih TV in mainstream medijih od Hrvaske preko BiH do Srbije, srecate pa ga v Sloveniji a naj bi bil strokovnjak za Balkan??? V resnici pa taksnim kvazi samooklicanim strokovnjakom na balkanu pravijo "Intelektualac poljeprivrednog tipa"!
DuhSaSjekirom
16. 02. 2021 21.53
+2
Valjda da ne bodo glasovali za koncanje svojega mandata. Na tak nacin imajo se teh nekaj plac pa se eno leto po koncu mandata.
DuhSaSjekirom
16. 02. 2021 21.52
+1
Pa to se je vedelo nevem kaj bekateri razocarani. Vedo da so politicno mrtvi nokoli vec nebodo videli parlamenta zato se je slo se za teh nekaj plac do konec mandata. Vseenonkdo je predsednik
Belibog
16. 02. 2021 21.49
+11
Edini verodostojen komentator je Miloš Čirić, vse ostalo so smeti, Maksuti je pa itaq extremni lewak.
RDE?I KIP
16. 02. 2021 21.43
+10
💛 vseslovenska podpora vladi 💛
Madžaroš
16. 02. 2021 21.40
+8
a danes vam bo levichar mrksunti pel uspavanke da boste lahko zaspali
Brez laži
16. 02. 2021 21.32
-5
Veselim se dneva ko bo ta izmet človeške rase Jajo, dobil svoje.
toti mišek
16. 02. 2021 21.44
+4
brez laži..... bi bi ma ne boš!!!!!! BUREK NI!
NA LEVO ni OK
17. 02. 2021 10.11
+0
Veselim se dneva, ko ste vi lewaki ŽE dobili svoje, to je 27.1.2020, ko je Šarko skočil v prazen bazen in dan 15.2.2021 ko je KUL dobil ful brco. To sta vesela dneva, meni ni potrebno nič čakat. Ti Brezlaži pa čakaj še naprej.