Slovenija

Vlada in Fides za skupno mizo v ponedeljek, stavka vseeno bo

Ljubljana, 12. 01. 2024 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladna pogajalska skupina je zdravniškemu sindikatu Fides posredovala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, "s katerim celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides". Sindikat je tako po navedbah ministrstva za javno upravo predlagal, da se današnja pogajanja preložijo, saj potrebujejo čas za preučitev vladnega predloga. Zdravniški sindikat Fides še preučuje vladni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, zato se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek ob 12. uri. Ob tem so v sindikatu zavrnili vladni predlog za preklic oz. prestavitev stavke, saj po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidijo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev.

V nadaljevanju se bosta vodji pogajalskih skupin dogovorili o naslednjem terminu pogajanj, so pojasnili na ministrstvu. Tretja pogajanja med stranema so bila sicer sklicana za danes ob 12. uri.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da je cilj vlade, da pride do dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Ocenjujejo, da je stavka 15. januarja nepotrebna, saj da se je vlada ustrezno odzvala na podpisano zavezo, da se bo pogajala ločeno, kot izhaja iz podpisanega stavkovnega sporazuma januarja 2023.

Tudi na drugih pogajanjih, ki so se v četrtek končala po manj kot eni uri, strani nista zbližali stališč.
Tudi na drugih pogajanjih, ki so se v četrtek končala po manj kot eni uri, strani nista zbližali stališč. FOTO: Bobo

"Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo," so še navedli na ministrstvu.

Pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo, sindikat pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

K izpolnitvi podpisanih dogovorov z zdravništvom je vlado pozvalo tudi Slovensko zdravništvo društvo, ki je na današnji seji razpravljalo o trenutnem stanju v zdravstvu. Delno izpolnjeni dogovori iz leta 2023 so privedli do trenutnega konflikta med Fidesom in vlado, so opozorili. Z izpolnitvijo dogovorov bi vlada pripomogla k ohranitvi nemotenega delovanja javnega zdravstva v korist bolnikov, so poudarili.

"Zmagovalca v trenutnem konfliktu ne sme biti. Nujno potrebujemo medsebojno zaupanje, saj bomo poraženi vsi, če bo do stavke prišlo," so še navedli v sporočilu za javnost.

Fides: Nadaljevanje pogajanj z vladno stranjo v ponedeljek, stavke ne bomo odpovedali

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, jim je vladna pogajalska skupina tik pred današnjim pogajalskim sestankom, ki je bil sklican za 12. uro, posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev.

Vladni predloga sporazuma sindikat trenutno proučuje in se bo do njega uradno opredelil do konca sobote, ko bodo pripravili tudi svoj protipredlog sporazuma o reševanju stavkovnih zadev.

Vladna stran je napovedala, da bo nato Fidesov protipredlog preučila v nedeljo. Strani sta se zato dogovorili, da nadaljujejo s pogajanji v ponedeljek ob 12. uri, so pojasnili v Fidesu.

"Vladni predlog za preklic stavke oz. njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev," so poudarili. V ponedeljek se bo tako začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica.

Ob tem so v sindikatu poudarili, da posredovani vladni predlog ne vključuje protipredloga aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki ga je Fides pričakoval v zadnjih dneh.

V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del izkušenejših zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov. V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti.

V Sindikatu družinskih zdravnikov podpirajo zdravniško stavko, a zahteve Fidesa "ne naslavljajo glavnih problemov"

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum podpirajo stavko zdravnikov, njihove zahteve ocenjujejo kot legitimne, a da ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu. V Praktikumu so zato oblikovali svoje zahteve, med drugim povišanje plač nezdravniškemu kadru in administrativne razbremenitve, je pojasnil predsednik Igor Muževič.

V Praktikumu stavko podpirajo, ker je po njihovem mnenju javno zdravstvo skrhano, zato je nujno pripraviti ukrepe za njegovo stabilizacijo. "To se najbolje vidi pri nezdravniškem kadru, torej odhajanju srednjih medicinskih sester, bolničark, negovalk. Treba je primarno rešiti problematiko plač tega kadra, da bomo sploh lahko varno obravnavali bolnike," je povedal Muževič.

Menijo, da je stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides legitimna, saj gre za zaveze, ki jih vlada ni izpolnila, sami pa vanje niso bili vključeni. "Tudi če bodo vse zahteve Fidesa izpolnjene, ocenjujemo, da s tem ne bo prišlo do stabilizacije javnega zdravstva, ker je problematika še večja na nivoju srednjih medicinskih sester in strežnic in tega Fidesove zahteve ne naslavljajo," je opozoril Muževič.

K Fidesovi stavki svojih članov ne pozivajo, so pa številni člani Praktikuma tudi člani Fidesa, je dejal. "Naši člani so obveščeni o naših zahtevah in predvsem podpirajo naše zahteve. Fides pa ima drugačne zahteve, ki nam niso blizu," je še dodal.

V Praktikumu menijo, da je stavka nujno potrebna, stavkati pa da je treba, da politika ne bo enostransko dvignila glavarinskega količnika, ki bi predstavljal nevarnost za kakovostno in zakonito oskrbo bolnikov. V sindikatu zahtevajo tudi bistveno povišanje plač najnižje plačanemu zdravstvenemu kadru. "Ne vidimo možnosti, da je to mogoče narediti v obstoječem plačnem sistemu in zato predlagamo in zahtevamo nov zdravstveni steber za vse te poklice," je pojasnil Muževič.

Zahtevajo tudi obsežne administrativne razbremenitve v zdravstvu in preučitev vseh storitev, ki jih lahko opravi nezdravstveni kader. Opozarjajo pa tudi na izvajanje mednarodne resolucije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki jo je Slovenija podpisala oktobra lani in med drugim vključuje sprejetje strategije in akcijskega načrta za izboljšanje delovnih pogojev za vse profile, ki delajo v zdravstvu.

Svoje zahteve so ministrstvu za zdravje posredovali danes in ga pozvali, naj skliče sestanek ministrstva s predstavniki Praktikuma, "da lahko predstavimo argumente za naše zahteve in dorečemo podrobnosti sporazuma, ki bi ga sklenili".

V Praktikumu ocenjujejo, da ob izpolnitvi naštetih zahtev zdravniška stavka ne bi bila več potrebna. Ob morebitni prekinitvi zdravniške stavke pa napovedujejo, da bodo "sprejeli druge zakonite ukrepe, ki jih bomo zdravniki družinske medicine izvajali do izpolnitve zgornjih zahtev".

Muževič je sicer za STA pojasnil, da je o konkretnih ukrepih prezgodaj govoriti, a da bo obravnava bolnikov potekala kot doslej in da ti ne bodo oškodovani. Razmišljajo o možnosti, da bi še bolj delali po strokovnih smernicah. Posledica tega bi bila pomanjkanje časa in več napotitev na sekundarno raven, kar bi po njegovih besedah bistveno vplivalo na čakalne dobe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iskriv
13. 01. 2024 08.45
+2
Fides ne bo sprejel nobenega predloga vlade , ker jim nobeden teh ne nudi sanjskih zaslužkov . Že to kaže na pohlep in zavist , da so mladim zdravnikom povišali plače in ravno zaradi teh starejših zdravnikov nimamo več zdravnikov , ker jim niso omogočali normalnih pogojev do zdravniškega poklica in specializacije . Na njihov pohlep kaže tudi dejstvo , da nekateri zdravniki poberejo vsa dežurstva v nedeljah in praznikih , ker so bolje plačana . Samo bitka za denar jih je , vse ostalo so floskule !
St. Gallen
12. 01. 2024 19.58
+1
med sestre pravijo, pod sedanjo koalicijo bo se samo slabse...
zmerni pesimist
12. 01. 2024 17.59
+4
A vsedli se bojo za skupno mizo pri kosilu.
Hud Robin
12. 01. 2024 17.01
+13
Tamle malo bolj spodaj desno imate glas ljudstva oziroma že skoraj referendum. 90% ljudi ne podpira zdravniške stavke. A ne spoštujete volje ljudstva ?
kr--en
12. 01. 2024 19.01
komarec
12. 01. 2024 21.13
komarec
12. 01. 2024 21.45
kr--en
13. 01. 2024 16.35
Kreativna matematika. Kljub temu, da je večina prepričljiva pa to ni 90%. Nič novega. Številke vedno frizirate v tisto smer, ki vam ustreza. Nehote seveda.
Binč
12. 01. 2024 16.47
+10
Ne,ne,ne,nobenega povišanja.Več kot dobijo manj delajo.Prvo pokazat rezultate potem se pa lahko pogajajo.
bobo12346
12. 01. 2024 16.39
+10
Pa saj to ni res. Ravno v ponedeljek imam operacijo. Evo so me danes klicali da imam odpovedano zaradi stavke zdravnikov.zmeraj pa nasrkamo drugi.
komarec
12. 01. 2024 21.14
+2
GAYPROPAGANDA
12. 01. 2024 16.33
+15
To niso pogajanja, ampak zahteve! Pacienti pa talci!
rogla
12. 01. 2024 16.07
+9
Tisti, ki ne ustvarjajo denarja (zdravniki, sodniki, učitelji ...) hočejo biti največji denarni požeruhi!
slovenka62
12. 01. 2024 16.01
-8
Ne se pustit da ne bo hepi end kot pri sodnikih.😅😅
Kačon Jelko
12. 01. 2024 15.49
+10
Kr-(et)-en očitno zdravnik, ki po forumih zagovarja stavko belih bogov...ko boste spravili čakalne vrdte na nulo, se dalje lahko pogovarjamo...do takrat pa nimate podpore naroda!!!! Poglej si rezultat ankete.
kr--en
12. 01. 2024 17.02
-8
simc167
12. 01. 2024 15.44
+14
Banda izsiljevalska, poleti pa na mauricijus s pukljastim krokarjem pokvarjenci
boss2
12. 01. 2024 15.35
+12
Izsiljevalci iz Fidesa ne vedo ali bi ali nebi,ljudje pa jih imamo ze pol ku…
Potouceni kramoh
12. 01. 2024 15.33
+9
Bomo navadni ljudje z veseljem zbrali naša finančna sredstva in jih preko obveznic RS darovali za plače doktorskih požeruhov.Ker oni imorajo imeti preveč in še vedno niso zadovoljni.
periot22
12. 01. 2024 15.30
+10
Ljudem vrnite denar ker ne delate dvoživke požrešne!
Omizje
12. 01. 2024 15.27
+3
--et-- od tu je vir
Roulette13
12. 01. 2024 15.21
+12
Rešitev: ukiniteb delovnih razmerij iz krivdnih razlogov, postavitev novega plačnega sistema z nižjimi oz realnimi plačami in razpis za nove zaposlitve in kdor hoče delati, naj dela, kdor ne, naj ostane brez skužbe, saj takih zdravnikov ne potrebujemo!!!
Cupko
12. 01. 2024 15.21
+4
Izsiljevalci so vsi v JS. Začnejo naj delati, ker če bi bili v gospodarstvu ne bi niti pomislili na štrajk, pa še manj bi zaslužili
jutri_pa_res
12. 01. 2024 14.52
+13
Ali z zdravniki, ali s sodniki, s komerkoli se bo vlada posebej kaj dogovorila, bodo takoj v štrajku učitelji, pa najbrž še policaji pa še kdo...
Myself
12. 01. 2024 14.52
+12
Plače se lahk dvignejo za 200% pa bo isto stanje v zdravstvu. Žal nas imajo v šahu saj smo odvisni od njih. Žalost
User300173
12. 01. 2024 14.26
+10
Fides, vrste in dvozivke odpraviti. No, potem v sklopu javnega sektorja urediti to stalo od plačnega sistema.