Slovenija

Fides: Pogajanja smo končali zelo hitro, saj se nismo imeli o čem pogajati

Ljubljana, 12. 03. 2024 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je vstopil v deveti teden stavke, sta se ponovno sestala. A srečanje tudi tokrat, kot kaže, ni obrodilo sadov. Fides sporoča, da so v zadnjih dveh tednih sicer dobili občutek, da je vlada naklonjena mediaciji, a da so ugotovili, da predsednik vlade tega mandata svoji pogajalski skupini še ni podal. "Pogajanja smo tako končali zelo hitro, saj se nismo imeli o čem pogajati," še dodaja sindikat.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova pogajanja Fides in vlade
    03:40
    Iz 24UR: Nova pogajanja Fides in vlade
  • Iz SVETA: Stavki ni videti konca
    02:56
    Iz SVETA: Stavki ni videti konca

 

Obe strani sta se danes strinjali, da bosta poglobili pogovore glede možnosti mediacije in se o tem dokončno dogovorili v kratkem času, je po koncu pogajalske seje, ki je danes trajala dobre pol ure, v izjavi za medije pojasnil namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Na vprašanje, ali bo mediacija potekala ob zamrznjeni stavki, je Kordež odgovoril, da se v podrobnosti ne bo spuščal. "Na naši strani je seveda tendenca, da v tem času delo v zdravstvenem sistemu poteka pravzaprav nemoteno," je dodal.

Medtem v Fidesu ne vidijo razloga, da bi v času morebitne mediacije prekinili stavko, je v ločeni izjavi dejal predsednik sindikata Damjan Polh. Fides se je po njegovih besedah za mediacijo odločil "že zdavnaj". Tako so mediacijskemu centru odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije, ki je obema stranema poslal predlog za mediacijo, že pred tednom dni poslali pozitiven odgovor, je pojasnil.

"Ne vem, kaj čakajo. Tedni minevajo," je opozoril predsednik zdravniškega sindikata in dodal, da je vladi, glede na trenutno početje, za paciente "malo mar". 

Pogajanja med Fidesom in vlado
Pogajanja med Fidesom in vlado FOTO: Bobo

'Žal se nismo premaknili naprej'

V izjavi za javnost so zapisali, da se v pogajanjih niso premaknili naprej. "Čeprav smo v zadnjih dveh tednih dobili občutek, da je vlada naklonjena mediaciji, smo danes ugotovili, da predsednik vlade tega mandata svoji pogajalski skupini še ni podal," so zapisali v tajništvu Fidesa. 

Dodali so, da so pogajanja končali zelo hitro, saj se niso imeli o čem pogajati. "S tem smo danes seznanili tudi glavni stavkovni odbor Fidesa, ki je razumljivo izrazil nezadovoljstvo s potekom pogajanj in podporo nadaljnjim stavkovnim aktivnostim," pravijo v sindikatu. 

"Medtem ko se mi sestajamo, se slovensko zdravstvo žal še naprej sesuva. Čudi nas, da vlada to tako lahkotno gleda in ne naredi konkretnega koraka v smeri za ureditev sistema, s katerim se je strinjala pred dvema letoma. Tega ne počnemo za nas. To počnemo za vse tiste, ki so ravno zaključili specializacijo, za tiste, ki so še na medicinski fakulteti, za tiste, ki si želijo delati v javnih zdravstvenih institucijah v Sloveniji in se ne želijo seliti v tujino, zato da bi imeli dostojen urnik in dostojno plačo," pravijo. 

Dodali so še, da vseh njih, ostalih sodelavcev v zdravstvenih timih in zdravnikov ne morejo in ne bodo pustili na cedilu. "Upamo, da bo vladna stran na naslednjih pogajanjih vendarle ugotovila, da je s svojimi (ne)aktivnostmi stopila korak predaleč in da bolnikov in zdravnikov ne more več jemati za talce," so še sklenili.

Pogajanja med Fidesom in vlado
Pogajanja med Fidesom in vlado FOTO: Bobo

V pogajanjih ostali na točki, ki je problematična že ves čas

Po Kordeževih besedah so sicer v pogajanjih ostali na točki, ki je problematična že ves čas. Na vprašanje, za katero točko gre, ni želel odgovoriti. Je pa znano, da je v preteklosti med Fidesom in vlado prihajalo do nesoglasij glede časovnice uveljavitve morebitnih finančnih učinkov, torej dvigov zdravniških plač. Vladna stran je ves čas poudarjala, da finančnih učinkov v letošnjem letu ne more biti, sindikat pa naj bi v preteklosti vztrajal pri takojšnjih finančnih učinkih.

Polh je danes sicer povedal, da razumejo "finančno nevtralnost za leto 2024", vendar pa bi morale biti zaveze, ki bi jih določili z dogovorom, izvršljive s 1. januarjem 2025. Ob tem je spomnil, da naj bi vlada na centralnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja predlagala večletno obdobje uveljavitve plačne reforme in odpravljanja plačnih nesorazmerij.

"Vse to, kar danes delamo, ima korenine v tem, ko smo zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja," je poudaril. Fides se po njegovih besedah zavzema za boljše delovne pogoje, stabilizacijo zdravstvenega sistema ter ohranitev obstoječih in pridobitev dodatnih kadrov.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
13. 03. 2024 09.29
+1
Fidesovci in Polh, lahko že zgodi da komu poči film, potem boste še pitali zakaj?? , kje je razlog???
JApajaDAja
12. 03. 2024 21.59
v postojni tudi?
Cupko
12. 03. 2024 21.35
+1
Katastrofa od teh ljudi, ki jih težko tako poimenujemo, ker so se spravili nad ljudi, ki nujno potrebujejo avto za vsaj kolikor toliko normalno življenje in jim ne nudijo pregleda brez katerega ne morejo podaljšati vozniškega dovoljenja. Banda izsiljevalska!
minnaema@yahoo.com
12. 03. 2024 21.04
+4
OPROSTITE DEJANSKO JE TAKO zato se z upravičenostjo sprašuje KDO bo ugotavljal KOLIKO ŠKODE je FIDES-ova stavka naredila škode NE le deklerativne temveč tudi konstruktivne za uporabnike in KDO bo za vse to odgovarjal ? !
Jožajoža
12. 03. 2024 20.16
+0
So torej pri Eurostatu uporabili neposrečeno metodo za zbiranje podatkov o umrljivosti ali pa nas mora resno skrbeti? Dvakrat več smrti od evropskega povprečja vendarle opozarja na neko težavo izpred preteklih let. ja 2020-2022 je bili za slovence najtemačnejše obdobje v vsej zgodovini.smo pač imeli smoli, da JE bil na oblasti diktator janša
peresni
12. 03. 2024 19.59
+6
Konec lenuhi...delati!!!!
šahist
12. 03. 2024 19.41
+8
Zdravniki, res vas je lahko sram. Še štrajkati se vam ne ljubi. Poglejte kmete, so s traktorji na cesti, delavci na ulici, vi bi pa nataknili natikače, oblekli bele halje in v pisarni kofetkali. Ko pa mine čas stavke, pa hitro na privat klinike fušati. Potrebno vas je samo vprašati, ali boš delal, pri odgovoru ne, pa samo knjigo v roke in čao pepi. V tujini komaj čakajo take udarnike, kot ste vi.
Jožajoža
12. 03. 2024 19.33
+3
Z najvišjo presežno umrljivostjo v lanskem decembru je Slovenija zasedla neslavno prvo mesto med državami Evropske unije. Znašala je namreč 21,3 odstotka, kar je precej več od povprečja, ki se je ustavilo pri 9,5 odstotka.janša, uspelo ti je slovenski narod naredit bolan.kdaj boš odgovarjal za vse te smrti.
Jožajoža
12. 03. 2024 19.20
+6
vlada, ne pogajaj se z janšisti. golob, dobro veš, da si dobil mandat,ker si napovedal, da boš rešil slovenijo janšistov.
mackon08
12. 03. 2024 19.12
-1
Ni problema vlada naj takoj odpravi plačna nesorazmerja in zviša plače, zdravniki pa naj v roku treh mesecev znižajo čakalne dobe na največ en mesec pa bomo vsi zadovoljni.
Mojemnenjeinpika
13. 03. 2024 08.18
+1
Pa vsem za podpisat konkurenčne klavzule!
Sickk 2
12. 03. 2024 19.01
+12
Dj spraute se delat banda pokvarjena pohlepna. Kolk zdravniskih napak u zadnjih letih, tud s smrtnimi primeri, ampak to je hebiga se zgodi a ne, vecje place si pa usen zasluzmo???
šahist
12. 03. 2024 18.56
+17
Res ne vem, a tem bogom v belem res nihče nič ne more. Ko bi morali delavcem v proizvodnji dvigniti minimalno plačo za 20, ja 20 evrov, so vsi v luftu, delodajalci skočijo, da bo država propadla, da je to nezaslišano....ti bogovi v belem bi si pa vzdignili plačo celo za 5000 evrov, pa nikome ništa, bi rekli na jugu. Pa to ni normalno. Kar naprej se primerjajo z zdravniki v tujini, pa naj primerjajo tudi plače proizvodnih delavcev pri nas in v tujini. Najbolje da komunala pozimi zapre ogrevanje in zahteva povečanje plač za 2000 evrov, elektrarne odklopijo tok in zahtevajo povečanje plač za 3000 evrov, trgovke zaprejo štacune in zahtevajo 1500 povišanje plač.....Na ta način izsiljujejo ti bogovi v belem.
misekmali
12. 03. 2024 19.04
+10
Pevac
12. 03. 2024 18.45
-16
Bravo Fides! Brez popuščanja! Dosti je blo vladnega zaničevanja.
poper00
12. 03. 2024 19.23
+9
Govoriš o par pohlepnih podkupljenih starcih.
šahist
12. 03. 2024 18.44
+14
Ti polh, oziroma podgana, kaj se nimaš za kaj pogajati. Jaz te plačujem, tako kot vsi ostali. Vsak mesec te plačujem in ima da delaš, če ne pa zapusti službo, izkoriščevalec.
Mladi? Plasto
12. 03. 2024 18.29
+21
zdravniške plače so primerljive z zdravniškimi plačami v nemčiji !!!!! .... ko bodo tudi delavci , medicinske sestre in ostali plačani ,kot v nemčiji , se lahko pogovarjamo o višanju plač z zdravniki !!! ... do takrat naj pa štrajkajo , al se pa prou na hitr poberejo iz sistema , da bomo vsaj vedeli , kje smo in kok novih dohtarjev rabimo ..... tega izsiljevanja ljudi v belih haljah , je pač dovolj !!!!!
smuuki
12. 03. 2024 18.21
-20
Fides je edini branik javnega zdravstva. Vse ostalo je prazno besedičenje. Borijo se za vzdržno plačilo v JAVNEM ZDRAVSTVU.
Janez_53
12. 03. 2024 18.30
+17
Kje hudiča pa ti živiš??? FIDES je glavni rušitelj javnega zdravstva!!!
Mladi? Plasto
12. 03. 2024 18.32
+17
fides je skorumpirana mafija , ki jih za paciente nič ne briga ( sam invalide ,ki ne morejo obnoviti vozniškega dovoljenja zaradi njihovega nedela !!!! ) .... plače zdravnikov so danes primerljive z tistimi v nemčiji ....
poper00
12. 03. 2024 18.37
+10
Za to pa je prvih nekaj 100 zdravnikov.Oni se borijo za privatizacijo javnega zdravstva in da bodo deležni posebnega tretmana nekaj podobnega kot bogovi.Postavili so pogoje ,ki so neizvedljivi in so za njih pogajanja samo tako in nič drugače.>Seveda dela fides vse to v dogovuru z janšo .Če bi ta slučajno še kdaj prišel na vrh bi sigurno sledila privatizacija zdravstva in plenjenje bolnišnic tako kot se je to zgodilo z gospodarstvom leta 2004.
Mojemnenjeinpika
13. 03. 2024 08.19
+1
Ni naključje, da je Janša že skoraj datumsko napovedal, kdaj bo vlada padla. Ima FIDES, ima kmete. Na juriš.
ceta69
12. 03. 2024 18.21
+14
nikjer ne piše kaj je fides ponudil..................za davkoplačevalski denar
Teofil
12. 03. 2024 18.07
-18
In s kom naj se Fides pogaja s smejočo ministrico in arogantnim samovsečnin električarjem,prosim lepo
Mladi? Plasto
12. 03. 2024 18.33
+9
o čemu bi se pa oni sploh pogajali ? .... plače imajo take kot v nemčiji !!!!! - delavci pa pač ne :D .... in to ti je logično ? si dohtar ?
poper00
12. 03. 2024 18.38
+4
Hribovito2020
12. 03. 2024 17.57
+21
Bela elita, to se vam bo maščevalo
Anion6anion
12. 03. 2024 17.54
+23
Fides zavrača pogajanja. Zdaj ji je že 10 jurjev plače na mesec premalo. Marš!