Slovenija

Vlada in policisti po pogajanjih optimistični: narejen je bil napredek

Ljubljana, 07. 11. 2018 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.R.
Komentarji
29

Čeprav predstavniki vlade in policijskih sindikatov vsebine pogajanj ne razkrivajo, pravijo, da je "sestanek vnesel elemente optimizma". Predsednik sindikata Radivoj Uroševič je sicer dodal, da bodo stavko zaostrili, če ne bo prišlo do približevanj in če se ne bo spoštovala dinamika, o kateri so govorili.

Policisti zdaj pričakujejo konkreten predlog za reševanje njihovih stavkovnih zahtev.
Policisti zdaj pričakujejo konkreten predlog za reševanje njihovih stavkovnih zahtev. FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki vlade in policistov ocenjujejo, da je bil na pogajanjih narejen napredek. Sindikalist Radivoj Uroševič meni, da je sestanek vnesel elemente optimizma. Vladni pogajalec Peter Pogačar pa je pojasnil, da morajo ovrednotiti vpliv predlogov posameznih skupin na druge, in ocenil, da lahko prihodnji teden naredijo pomemben korak naprej.

Vsebine pogajanj ne na sindikalni ne na vladni strani ne razkrivajo, prav tako ne želijo govoriti o tem, koliko so zahteve policijskih sindikatov, ki od 1. oktobra nadaljuje marca prekinjeno stavko, vredne. Po današnjem sestanku so pojasnili le, da je bil v pogajanjih narejen napredek.

"Vsekakor je bilo na današnjem sestanku slišati dokaj veliko informacij, ki vnašajo nek optimizem, da bomo v letošnjem letu ta pogajanja uspešno privedli h koncu," je v izjavi za medije dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Kot je pojasnil, na sindikalni strani zdaj pričakujejo konkreten predlog za reševanje njihovih stavkovnih zahtev. Napovedal je, da bodo sicer stavko zaostrili, če ne bo prišlo do približevanj in če se ne bo spoštovala dinamika, o kateri so danes govorili.

"V vsakem primeru bomo stavko zaostrili, ko bomo ocenili, da gredo pogajanja v slepo smer. V tem trenutku še ni tega občutka," je pojasnil.

Maksimilijan Golenač iz Sindikata policistov Slovenije pa je dodal, da sta sindikata v svojih zahtevah v celoti usklajena.

Na vladni strani bodo pripravili pisni predlog, znova se bodo sestali naslednji teden

Tudi vodja vladnih pogajalcev Peter Pogačar je pojasnil, da je bil danes vendarle narejen napredek. "Na vladni strani bomo sedaj pogledali celoto, vsak predlog posamezne poklicne skupine moramo ovrednotiti skozi prizmo enotnega plačnega sistema in vpliva na druge poklicne skupine," je dejal.

Kot je napovedal, bodo na vladni strani pripravili pisni predlog za rešitev stavkovnih zahtev, saj jim je tako kot tudi državljanom v interesu, da se stavka policistov prekine in da se stavke celotnega javnega sektorja sploh ne izvedejo. Za začetek decembra so namreč stavko napovedali tudi v več drugih sindikalnih skupinah, s katerimi se vlada te dni prav tako ločeno pogaja.

Predstavniki policijskih sindikatov in vladne pogajalske skupine so se na ločenih pogajanjih sicer tokrat sešli drugič, znova pa se bodo sestali prihodnji teden. Kot je pojasnil Uroševič, pa pogajanja tečejo tudi vmes, ko so na delu strokovne službe na vladni in sindikalni strani, prav tako pa medtem tečejo tudi pogajanja glede tistih zahtev, ki jih lahko rešijo "znotraj hiše, torej z ministrstvom in vodstvom policije".

Med stavkovnimi zahtevami policistov sta namreč tudi presistemizacija nekaterih delovnih mest ter drugačna ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti zaposlenih v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi.

Policisti sicer zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila postavljena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Prav tako so med zahtevami izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
07. 11. 2018 18.59
-7
banda požrtna...vsi delat v gospodarstvo da vas vidim, da vi vidte od kje mukoma prihaja.....
Casey Ry
07. 11. 2018 17.03
-3
Kaj pa prirejeni zapisniki pa to?? Slovenca j....ščitijo kosovarje!
white31
07. 11. 2018 17.03
-2
ko dobite place avstrijske spet policisti..pa naslednje leto spet v strajk ampak za nemske plače.eh javna uprava in molzači naroda
banananjamm
07. 11. 2018 18.30
+14
Ne zavajaj. Avstrijski policist začetnik dobi cca 2200 € x 14 letno. Slovenski policist začetnik dobi 23. plačilni razred, kar znaša celih 680 €, tako da bo kmalu minimalna plača več kot jo dobi policist začetnik. Seveda pa z nadurami, malico, potnimi stroški , nočnim delom, prazniki in vikendi prileze do 900-1000 €. Aja pa 680 € x 12 = 8160 € letno za slo policista in 2200 X 14 = 30800 € letno za avstrijskega policista. Če je pa tko fajn je razpis odprt za policiste pa se prijavi.
Recenzor
07. 11. 2018 16.58
-4
Pa še dodatek za neuspešno praskanje po riti naj jim dajo!
hipertrop
07. 11. 2018 16.32
-18
Policaji bi radi višje plače samo zato ker mislijo da pomembnejši, nad drugimi poklici? Za policaja aja lahko gre vsak. To je poklic, ki ga lahko 70 % prebivalstva opravlja. Tile polcaji ki stavkajo naj spakirajo za varnostnike v Avstrijo, nadomestit enga policaja pa ja ni problem. Gradbeni delavec je bolj nevaren poklic gledeb na število mrtvih pri delu, naj gredo za gradbince če upajo
banananjamm
07. 11. 2018 18.33
+16
Samo v vednost, policija je imela razpis ki so ga večkrat ponavljali, skupno je trajal 6 mesecev in so dobili celih 16 kandidatov za policista v šestih mesecih!!!!!! Toliko jih v samo enem mesecu gre iz policije , pa še to niso všteti penzijoni.....
tellerkit
08. 11. 2018 09.26
+2
Sam tega folk ne ve , da se v tacnu ne more zbrat za en razred kandidatov za policiste, ker kdo bo pa nastavljal glavo za 750 Eurov. zaradi svetkov in petkov v službi dobiš na koncu mesca štipendijo ne pa plačo. Vse manj je policistov na terenu. Stari gredo v penzijo, novega priliva pa ni ravno zaradi super plač in pogojev dela. To bo še nekoga od unih tam gor glava bolela (od vlade navzdol)... Če pa kateri slučajno misli kaka super služba je to, pa naj izvoli...
hipertrop
07. 11. 2018 16.23
-10
Policaji bi radi višje plače samo zato ker mislijo da pomembnejši, nad drugimi poklici? Ma ko jih j--e. Za policaja lahko gre vsak. To je poklic, ki ga lahko 70 % prebivalstva opravlja. Tile policaji ki stavkajo naj spakirajo za varnostnike v Avstrijo ali pa kakšno šolo narest in naj pridejo v zasebni sektor. Nadomestit enga polcaja pa ja ni problem.
tellerkit
08. 11. 2018 09.29
+0
za policaja gre lahko vsak... he,he. Te bi rad videl. Probaj kak je to super služba. Za vsako obravnavano zadevo na terenu roman v pisarni napisat roman, poznat nešteto zakonov in uredb+....Svetek in petek na šihtu, za štipendijo...Izvolio...
tellerkit
08. 11. 2018 09.33
+2
Posel imaš pa večinoma sam z barabami in pijančki, z normalnim folkom bore malo... izvoli, boš vidu kak je lepo delat s takimi ljudmi. en te ne šljivi, drugi ti grozi z raznimi Čeferini ipd...
ggargamell
07. 11. 2018 16.06
+4
dogovor je da bodo večje plače če bodo napisali več kazni ...
Mladen sir
07. 11. 2018 16.11
+5
Veseli bodite ko ni policije na cesti da ne dobite kazni še HVALA jim rečite.Malo pameti prosim.
Tobleron
07. 11. 2018 16.32
+3
Mladen sir, si pa res hecen. Pamet bi potreboval prej ti. Zakaj bi morali biti veseli? Naj bodo na cesti, naj delajo, naj si zaslužijo plačo. Ne pa da spijo po avtomobilih. Za nas, ki se vozimo po predpisih ni težava, da so na vsakih 100m, če je treba.
Mladen sir
07. 11. 2018 16.44
+1
Mojito74 človek grši in dober policst ti najde kazen pa si ti lahko vase 111% da je vse ok.Ti jo najde v vozilu....
Tobleron
07. 11. 2018 16.03
+4
Pa dejte jim 2 jurja plače, da si lahko nabavijo nove BMWje, Audije, ali kmetijske stroje, da bodo lahko zraven še fušali popoldne
butalistan
07. 11. 2018 16.00
-3
torej vlada super oh in sploh........kje boste vzeli????? gospodarstvo vam bo v letu dni zbezalo in pocrkalo
Mladen sir
07. 11. 2018 15.45
-6
Ko boste te ljudi res zaprli ne samo priprli v prave državne zapore ko so mene manntrali v moji vasi pa še od drugje da bo res red in disciplina in ko bom tudi jaz pa moji starši dobili račune nazaj parmiljonske si vzamite v mejah normalnega koliko višje plače želite.Samo ne od nas,potem si zaslužite.Ampak od davkoplačevalskega denarja.
hipertrop
07. 11. 2018 15.19
-16
Se pravi, policajem se gre samo zato, da bodo bolje plačani kot drugi poklici, da bodo večvredni? Zakaj pa? Za policaja lahko gre vsak ki ma srednjo šolo... Ne rabiš bit ravno nek veleum. Kaj te mislijo da so? Na realna tla jih postavit.
kdo je reko ?esn
07. 11. 2018 15.45
+20
Blez policije in zakonov bi vladala anarhija. Si res to želiš?
hipertrop
07. 11. 2018 15.57
-8
Brez vojakov, Fursa, inspektorjev, medicinskih sester, zaporniskih paznikov, gasilcev bi tudi bila anarhija..... In kaj so policaji vec vredni kot oni? Na podlagi česa bo en policaj, ki je zlahka nadomestljiv kader, bil bolje plačan od drugih? Potem bo vsak od teh prišel z nekimi banalnimi zahtevami, - hočem 100 eur na mesec ker moram delat z bolniki, drugi ker majo prepoved stavke... Žal, v mojih očeh policaj ni vreden več od drugih primerljivih. Daj odpoved, bo zlahka kak tepček šel na tvoje mesto, saj ne rabi diplome in posebnih znanj.
Tobleron
07. 11. 2018 16.07
-5
To pa ne. Raje bodo izsiljevali in jamrali, kako jim je hudo. Preveč je lenuhov med policaji, da bi se šli probat v realni sektor. Vsi bi samo sedeli po avtih in se fijakali sem ter tja, takoj ko pa je treba malo bolj popazit na situacijo, kot recimo v primeru migrantov, pa so že bogi in premalo plačani. Jel tako bre Uroševiću?
kren10
07. 11. 2018 17.59
+5
Primerjava: vojaki - se samo usposabjajo, v miru dejansko ne opravljajo nobenih nalog, razen da čuvajo sami sebe, gasilci - imajo samo interventne naloge, sicer pa usposabljanja in ponoči obvezno spanje, ki je plačano kot delo, razen ko se jih kliče, brez kompliciranega administriranja in izvajanja zakonov itd, Furs, Inšpektorji - nekateri kar zapleteno izvajanje zakonov, v primeru možnosti ogrožanja jim asistira (jih varuje) policija, medicinske sestre - na nekaterih delovnih mestih zelo zahtevno delo, fizično naporno ... policist: vsak trenutek, ob rednem delu (kontrola prometa, mejna kontrola, patruljiranje, administrativno delo ...) se morajo biti pripravljeni odzvati tudi na najhuše in njabolj tvegane dogodke - ropi, umori, družinska nasilje, prometne nesreče, pri vsem tem se morajo včasih v treutko odzvati in reagirati, tudi z najhušimi sredstvi (pištola,...), po potrebi tudi izpostaviti svoje življenje za zaščito in reševanje drugih. Pri tem pa je treba seveda paziti, da je vse po črki neštetih zakonov (ki se nenehno spreminjajo), da se maksimalno varujejo človekove pravice ... Da, med vsemi naštetimi bi rekel, da bo definitivno treba bolje plačati policiste in medicinske sestre (pa niti najmanj ni važno, kakšna izobrazba se zahteva), kar kaže tudi trg dela, saj jih primanjkuje, razpisi, predvsem za policijo so neuspešni, saj za ta denar skoraj noben, ki je primerno sposoben, zdrav, v solidni psihofizični kondiciji, ni pripravljen opravljati tega dela. In ja, ne boste verjeli, koliko jih da odpoved in greda delati drugam, za boljši denar, ob manjši zahtevnosti dela. Bojim pa se, ker je enotni plačni sistem, ko bodo recimo občutno dvignili plače policistom in medicniskim, da bo se bo potem cel javni sektor hotel "dvignit", kar pa ne bi bilo vzdržno, pa spet bi obstala plačna razmerja, ki so itak faljena, saj se preveč preferira izobrazba, ne upošteva pa razmer na trgu dela.
26277
07. 11. 2018 15.11
-11
Takih ne rabimo..policajev. To so običajni delavci, primerni za nič.
Polis123
07. 11. 2018 14.57
+24
Zelo cenim slovensko policijo. Ko sem jih enkrat v življenju rabila, so speljali postopek korektno in ovadbo podali na tožilstvo.
upornik19
07. 11. 2018 14.46
-15
jst nikoli v žviljenju nism potreboval policiste tud zdaj jih ne rabim...….ker itak se bojijo beguncev
IvekKu
07. 11. 2018 15.21
+23
bojijo se jih ne, problem je da jim nič ne smejo ker jim je vodstvo tako naročilo
pepe007
07. 11. 2018 14.45
+27
Stavka policistov je bila v preteklosti dobrodošla stvar. Te dni bi naj stavkali, pa se nič ne občuti ... Navijamo za stavko.
kaoslovenac
07. 11. 2018 14.40
-5
To mi delite pogajalci, napredek, napredek...