Slovenija

Vlada in sindikati javnega sektorja parafirali plačni dogovor

Ljubljana, 29. 09. 2022 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada in sindikati javnega sektorja so parafirali plačni dogovor. Zaposleni v javnem sektorju si v skladu z dogovorom lahko obetajo dvig plač, višje nadomestilo za malico, tisti do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust. Vrednost dogovora je po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik 611 milijonov evrov.

Po dogovoru se bo vrednost plačnih razredov zvišala za 4,5 odstotka. Ta dvig bodo zaposleni v javnem sektorju prvič občutili ob izplačilu oktobrskih plač. Večini v javnem sektorju se bodo nato plače dvignile še enkrat z aprilskimi plačami, tokrat za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig. Iz tega povišanja pa bodo izvzeti zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so se jim plače povečale z dogovorom novembra lani.

Denar
Denar FOTO: Arhiv ponudnika

S septembrom bo višja višina nadomestila za malico, in sicer se bo iz sedanjih 4,94 evra povišala na 6,15 evra na dan. Prav tako bodo javni uslužbenci, ki jim je bil sicer letošnji regres za letni dopust že izplačan, dobili še poračun do višjega regresa, ki je določen glede na plačni razred zaposlenega, pri čemer bodo tisti nižje na plačni lestvici dobili več.

Javnim uslužbencem do 24. plačnega razreda bo pripadlo 300 evrov, uvrščenim od 25. do 30. plačnega razreda 250 evrov. Zaposleni, uvrščeni od 31. do 35. plačnega razreda, bodo dobili 200 evrov, tisti od 36. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Za javne uslužbence od 41. do vključno 50. plačnega razreda je predvideno, da prejmejo poračun regresa v višini 100 evrov.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so dogovor danes uspeli parafirati. Izpostavila je, da so do konsenza s sindikati prišli po kar nekaj krogih pogajanj. Pričakovanja so bila velika, znotraj javnega sektorja je namreč veliko nezadovoljstva; parcialno poseganje v plačni sistem v preteklih letih je povzročilo velike razlike, tudi velike krivice med posameznimi skupinami, je navedla ministrica. Pričakuje pa, da je današnje parafiranje dogovora prvi korak za odpravo teh anomalij v bodoče.

Dogovor po njenih besedah pomeni tudi, da bodo nadaljevali pogajanja za spremembo sistema plač v javnem sektorju. Kot je napovedala, bodo pozornost posebej posvetili tistim najšibkejšim v spodnji tretjini plačne lestvice, torej tistim, ki so v tem trenutku pod minimalno plačo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je soglašal, da je v vsakem primeru dobro, da so se dogovorili o najbolj akutnih vprašanjih. Po njegovih besedah je bil za sindikate v tem delu pogajanj ključni cilj, da se v čim večji meri nevtralizira negativne učinke inflacije in nastavi pogoje, da se lahko začnejo lotevati vprašanj, "ki pa so bistveno zahtevnejša od teh, ki so jih zdaj na nek način zaprli".

Kot je opozoril Štrukelj, je zdaj na vsakem posameznem sindikatu, da se do parafiranega dogovora opredeli, pri čemer ni samo po sebi umevno, da bo konsenz dovolj velik. Tudi v tej fazi, ko so dosegli dogovor, je namreč odprtih nekaj občutljivih vprašanj.

Kot eno teh je navedel vprašanje, kako bo potekalo spreminjanje zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Meni namreč, da bi to lahko povzročilo več težav, kot se pričakuje, zlasti ker so odprta nekatera sistemska vprašanja. Zagotovo to velja za odprtje plačnega stropa za javne uslužbence, o čemer med vlado in sindikati ta trenutek ni soglasja, je pojasnil.

Tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo, da so dosegli dogovor. Upa, da bo "vsaj nekoliko pomiril duhove v javnem sektorju med javnimi uslužbenci, tako zaradi dejstva visoke inflacije kot zaradi nesorazmerij".

Dodal pa je, da jih čaka še zahtevna naloga. Danes so po njegovih besedah posebej izpostavili, da bo moral biti del pogovorov in usklajevanja glede sistemskih sprememb plačnega sistema tudi naslavljanje problematike uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, skupaj z odpravo še tistih nesorazmerij, ki s tem dogovorom niso odpravljena.

"To je zgolj prvi korak, tisti minimum, ki nekako nakazuje, v katero smer se bo potrebno tudi v nadaljevanju pogajat, kar zadeva odprave nesorazmerij," je menil Počivavšek. Upa, da bodo sindikati na svojih organih dogovor podprli in bo dosežen kvorum ter bo dogovor lahko začel veljati, skupaj z akti, s katerimi se bo implementiral.

Je pa tudi Počivavšek napovedal, da bodo še posebej pozorni na predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga bo predvidoma v petek sindikatom posredovala vlada. Tu ostaja odprto zlasti vprašanje odprave plačnega stropa (57. plačni razred), ki mu na sindikalni strani v tem trenutku nasprotujejo oz. menijo, da bi to vprašanje moralo iti z roko v roki s sistemskimi spremembami plačnega sistema in odpravo kompresije v spodnji tretjini plačne lestvice.

Po besedah ministrice so skupni finančni učinki dogovora za letošnje in prihodnje leto 611 milijonov evrov. Med drugim pa se bodo sindikati, ki ga bodo podpisali, z njim zavezali, da do 30. junija 2023 ne bodo sprožili nobenih stavkovnih aktivnosti v zvezi z ukrepi iz dogovora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (518)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
13. 10. 2022 19.16
+1
Banda pokvarjena.
sandi101
30. 09. 2022 13.52
+2
Tipična miselnost preživelih režimov. Podjetnikom, kmetom, skratka tistim, ki ustvarjajo, dvignit davke, jih ožet, izčrpat dvigovati pa plače javnim uslužbencem. Dvignite plače tistim, ki imajo minimalce, se absolutno strinjam, ne pa uradnikom, učiteljem, ki so bili že velikokrat nagrajeni. Pa spet privlečem na dan učiteljske počitnice, kvazi izobraževanja, ... povedo same učiteljice, da so ta sami sebi namen.... Kako se bo financirala javna uprava, če bodo tisti, ki proizvajajo omagali?
zoran pušenjak
30. 09. 2022 13.27
+1
Minimalno 50 % jih je preveč v javnem sektorju. Ker jih več kot polovica hodi samo v službo na kavo, klepetat in počivat
Pikapokapolonica
01. 10. 2022 08.41
+1
DSOji, nižje zdravstveno osebje, kuharji, čistilke, gasilci, delavci/ke v pralnicah, šivilje v teh ustanovah, tudi v šolstvu, pa še in še ????
BroNo1
30. 09. 2022 13.15
+0
Danes so sindikati dobili obljubljeno povisanje place za 4,5 odstotka, torej bodo place realno zaradi inflacije cca 6,5 odstotka nizje, pa so sindikati nadvse zadovoljni. Res smo butli…..
zulj001
30. 09. 2022 13.13
+0
Z davkoplačevalskim denarjem zopet razpolaga ekstremni levičar "sindikalist" Štrukelj.....
Vseslovenski
30. 09. 2022 13.09
-2
Vsem zaposlenim v JS z oktobersko plačo višje plače 4,5%. Sej slišati je enim fajn, drugim ne. Gre za dvig plač v JS bruto 4,5%. Vsem enako. Tako čistilkam, vzdrževalcem, kuharicam, negovalcem itd., ki imajo dohodek že sedaj pod minimalno plačo. In kljub 4,5% ne bodo dosegli minimalne plače. Bo država doplačala do minimalne plače. Na drugi strani so visoke plače: 4,5 % bruto dvig plače za zaposlene v JS s plačo 3.000,00 € bruto znaša cca. 135,00 € bruto. To pa je že nekaj. Je to pravično?
zulj001
30. 09. 2022 12.47
+2
Ja, enim plače drugim pa davke tako ste odločil na volitvah .Kaj pa upokojenci ste že dojeli koliko je ura.....
zulj001
30. 09. 2022 12.41
+1
Zaposleni v javnem sektorju, tisti ki res delajo , bi imeli lahko zelo dobre plače ob nespremenjeni masi denarja ,če bi iz javnega sektorja odslovili tiste ,ki v službo hodijo samo kofetkat .....
denden
30. 09. 2022 13.04
+1
Več kot 26000 najslabše plačanih javnih uslužbencev ne bo zaradi tega povišanja dobila niti centa več, ker ne dobijo niti minimalne plače in jim država pokriva razliko do minimalne plače. Toliko o dobrih plačah v JS
55bojan
30. 09. 2022 12.30
+0
Golob največ si dal tistim z največjo plačo in najman tistim z najmanjšo plačo!metanje peska v oči je malo večji dodatek regres za manjše plače.600 milijonov,da boš imel kupljen mir Za eno leto.štukeljček and Co.bo ponovno nastopala za večje plače čez leto in pol ahahaha…… A kod ste rezervirali 600 milijonov kot je že pred srečanjem Ajanovićka Obljubljala Štrukeljčku in to kar na POP tvju. Ahahahaaha…….
xoxotox6
30. 09. 2022 11.37
+2
edini sporazum, ki bo slej ko prej stisnil brezdelje je odpuščanje 60% balasta v rigidnem delu javne urpave. dokler ne pride do tega nujnega ukrepa bo slo druga serbija in ne druga švica!!!!!!!!!!!!
TwistedFate
30. 09. 2022 12.15
-1
prvo bo treba pri socjali kej sprement in potem naprej.
RMadridd
30. 09. 2022 11.18
+2
Zanimivo da intelektualci spodaj pisejo levaki, levi itd. Pa saj to je poteza čisto desna. Tu se vidi da nimate pojma, vazno da kritizirate. Od kdaj leve vlade dajejo tistim k že imajo in jemljejo oziroma ne dajejo nič tistemo ki nimajo. Povišanje plač bodo občutili tisti ki imajo višje plače. Tisti pod 24raz bo povišica 0eur neto mesečno.
Gutenberg
30. 09. 2022 10.49
-1
Ne bi bil problem 4,5% dvig, če bi odpustili 30% birokratov.
terran
30. 09. 2022 10.53
+0
Ja sam pol vsi žlahtniki te in prejšnjih vlad izgubijo službe....ker če odpustijo tiste, ki v javnem sektorju dejansko nekaj delajo.... pol se bo v enem dnevu sesul kompleten sistem. To pa spet ne gre, anede de?
terran
30. 09. 2022 10.47
+3
Super dosegli dogovor, plače v javnem sektorju gor, največ tistim ki imajo že tako vrhunske (kar se tudi spodobi, saj je gosposka navajena lagodnega življenja), hura... ampak, ampak, ampak....od kje boste pa vzeli ta denar..... industrija v Sloveniji že tako kleca in komaj izplačuje zakonsko predpisane minimume.. davke bogatunom tudi ne smemo dvigniti ker je to grdo in se v civiliziranem svetu ne dela.... hmmm le od kje potem.... ajaaaa sposodili si boste... ja to je pa še boljše, bo itak inflacija vse pojedla..... ajde muzika... pijača za vse....
Ni corone
30. 09. 2022 09.26
+8
dol z nesposobnim golobom
Ni corone
30. 09. 2022 09.25
+7
delavcem pa nič lenuhom pa polno sramota
osscar
30. 09. 2022 10.19
+5
tudi v javnem sektorju so delavci, tisti reveži do 24 pl. razreda - v vednost
terran
30. 09. 2022 10.53
-1
res je ... vendar se za nih z 4,5 odstotka kaj prida ne bo spremenilo...
Holy50
30. 09. 2022 09.23
+6
Plače so itak premajhne za ta standard, res je da imajo nekateri preveč v JS in gospodarstvu. Recesija prihaja zakuhala jo je ECB in EU z dvigom obresti in nesposobnosti zajezitve cen na borzah.
Red Baron
30. 09. 2022 09.20
+4
Prvo visite plače delavskemu narodu potem pa usem ostalim javna uprava in zdravniki pa naj začnejo delat pa bo plača....
lanyy
30. 09. 2022 09.17
+5
Tipična miselnost preživelih režimov. Podjetnikom, kmetom, skratka tistim, ki ustvarjajo, dvignit davke, jih ožet, izčrpat dvigovati pa plače javnim uslužbencem. Dvignite plače tistim, ki imajo minimalce, se absolutno strinjam, ne pa uradnikom, učiteljem, ki so bili že velikokrat nagrajeni. Pa spet privlečem na dan učiteljske počitnice, kvazi izobraževanja, ... povedo same učiteljice, da so ta sami sebi namen.... Kako se bo financirala javna uprava, če bodo tisti, ki proizvajajo omagali?
osscar
30. 09. 2022 10.22
+1
problem je v tem da javna uprava niso sam učitelji, zdravniki, ministri...čistilke, kuharji, medicinske sestre,...skratka podporni kader ki ravno tako gara za drobiž
Davidoff297
30. 09. 2022 09.10
+5
Mi plešemo, aaaa, celi dan in celo noč. Mi plešemo, lalala, celi dan in noč... *Sarkazem*
METKA102
30. 09. 2022 09.02
+0
Nekateri ste spregledali, da je zelo veliko čistilk in drugega pomožnega osebja zaposlenih v zasebnem sektorju, četudi delajo v javnih ustanovah.