Slovenija

Na krovnih pogajanjih se bo vlada s sindikati lotila novega plačnega zakona

Ljubljana, 27. 05. 2024 08.09 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes na krovnih pogajanjih pregledali celoten nabor aktivnosti, ki jih je treba izpeljati, da bi lahko nov plačni sistem zaživel. Stebrna pogajanja bodo potekala ta in naslednji teden, sredi naslednjega tedna se bodo na krovnih pogajanjih lotili še novega plačnega zakona.

Na krovni ravni, na kateri se pogajajo predstavniki vlade in reprezentativni sindikati, so se nazadnje sestali 10. maja. Takrat so sporočili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pohitriti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Tudi premier Robert Golob je pred tednom dni, ko je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja, dejal, da pričakuje, da bodo do konca tega meseca pogajanja o stebrih pripeljali do konca in jih v celoti končali do poletja.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal, da bi, če bi sledil izjavi premierja, lahko sklepali, da ima vlada "v malhi še dodatna približevanja k sindikalnih zahtevam", a je razkorak med sindikalnimi pričakovanji o zvišanju plač in vladnimi predlogi po njegovi oceni še razmeroma velik. Odprtih je tudi še kar nekaj vprašanj o novem plačnem zakonu in kolektivni pogodbi za javni sektor, je dejal.

Fotografija je simbolična. Posneta je bila 10. januarja 2024, in sicer ob podpisu dogovora in drugih pravnih aktov, aneksov h kolektivnim pogodbam med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.
Fotografija je simbolična. Posneta je bila 10. januarja 2024, in sicer ob podpisu dogovora in drugih pravnih aktov, aneksov h kolektivnim pogodbam med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. FOTO: Bobo

V napovedih, kdaj bi lahko pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja sklenili, so bili v izjavi po koncu srečanja zadržani. Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič je dejal, da se maksimalno trudijo. Verjame pa, da se tako na sindikalni kot vladni strani, tudi na podlagi današnjega sestanka, zavedajo, da časa ni veliko. "Vse, kar lahko obljubim, je maksimalen napor z naše strani, da pridemo do konca," je dejal minister.

Tudi na sindikalni strani niso želel dajati napovedi. Kot je dejal Štrukelj, je to v korist končnega cilja, ki si ga vsi želijo, torej dogovor o novem plačnem sistemu. Kot so izpostavili danes, so del tega ne le pogajanja med vlado in sindikati o plačnih uvrstitvah, ampak tudi vrsta aktivnosti, ki bo tem pogajanjem sledila, od zakonodajnega procesa do usklajevanja kolektivnih pogodb in tudi aktivnosti, ki jih morajo izvesti delodajalci s sprejetjem aktov o sistemizaciji, izdajo novih pogodb o zaposlitvi oz. aneksov k pogodbam o zaposlitvi.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je pojasnil, da so se dogovorili, da ta in naslednji teden intenzivirajo stebrna pogajanja. V naslednjem tednu je po njegovih besedah predviden krog pogajanj, ko naj bi ta po vseh stebrih potekala hkrati in po potrebi tudi nekoliko dlje, da bi lahko ta postopek pripeljali čim dlje. Naslednji teden v sredo pa se bodo sestali še na krovni ravni ter se "od člena do člena" lotili novega plačnega zakona, o katerem so se sicer doslej usklajevali tudi v okviru posebne delovne skupine.

Štrukelj je tudi danes ponovil, da to, o čemer se zdaj pogovarjajo, ni odprava plačnih nesorazmerij, ampak pasovni dvigi plač na plačni lestvici, "skratka približno vsem enako". Izjema so po njegovih besedah le direktorske plače, kjer je vlada pristopila bistveno bolj natančno. "Ko pridemo do konca - in mi si želimo, da bi prišli do konca, ker drugače bo zadeva bistveno slabša za vse -, ne bo mogoče trditi, da je prišlo do odprave plačnih nesorazmerij, to nas bo čakalo v novem plačnem sistemu," je dejal.

Minister Boštjančič je poudaril, da poskušajo uskladiti čim več različnih pogledov in interesov. A sistem, "kjer bi vsi rekli, da je to to, kar smo si želeli, preprosto ne obstaja". Tudi različni resorji imajo po njegovih besedah različen pogled, kakšna je ustrezna umestitev v plačne razrede za javne uslužbence, ki sodijo v njihovo pristojnost, v primerjavi z drugimi resorji.

Je pa tudi Boštjančič dejal, da se bo, če želimo imeti sistem, ki bo pomenil dolgoročno rešitev, treba tega lotiti v naslednjem koraku drugače, "sistemsko, pravzaprav ne niti toliko skozi pogajanja kot zelo verjetno skozi natančno analizo posameznih delovnih mest, kaj posamezni ljudje delajo, in temu primerno potem vrednotenje tega".

"Pogledi na to, kaj so plačna nesorazmerja, so lahko sicer različni, ampak ne more biti pa različno branje tistega, kar smo napisali v dogovoru lanskega leta in to je, da bomo odpravljali nesorazmerja v osnovnih plačah," pa je opozoril Počivavšek. Ob tem je dodal, da so bila od leta 2018 nekatera delovna mesta s parcialnimi dogovori uvrščena višje, in če se želi odpraviti nesorazmerja v osnovnih plačah, je treba pogledati, kako so v odnosu do teh delovnih mest uvrščena druga delovna mesta.

Je pa po njegovih besedah dejstvo, da se sicer izplačane plače po različnih delih javnega sektorja gibljejo različno. Razlogi za to so različni, od dodatkov do delovne uspešnosti, različnih sistemov napredovanj. Strinja se, da je to mogoče nasloviti izključno z nekakšno metodologijo in preverjanjem delovnih mest, vključno z vsemi elementi plače, ki jih zaposleni na teh delovnih mestih prejemajo. Do takrat pa bodo pogajanja, tako kot so bila zadnjih 20 let, pretežno interesna, je še menil.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glava
27. 05. 2024 16.51
časovnica jih j...
JApajaDAja
27. 05. 2024 12.47
+0
od vseh kandidatov "levice" ima minister lukec najnižjo izobrazbo :-)
Davorin Trstenjak
27. 05. 2024 12.28
+10
Kdaj bomo dočakali dvig osnovne plače na raven minimalca, kot je obljubljal minister Mesec? Samo vprašam.
Delavec_Slo
27. 05. 2024 12.03
+11
KDAJ SI BO PA ŠTRUKELJ ZNIŽAL PLAČO V SOLIDARNOST SVOJIM!!!
JApajaDAja
27. 05. 2024 12.48
+2
višja plača, % višja članarina-za to tovariš bori :-)
Delavec_Slo
27. 05. 2024 12.01
+6
A SMO SPET TAM, STE UČITELJI ŽE S HRVAŠKE, ZAKAJ PA NE STAVKATE JULIJA IN AVGUSTA, ČE VAM KAJ NE PAŠE, GOSPODARSTVO VABI- AJA PA ŠTEMPAT SE MORAMO-AJA TUDI TEGA NE VESTE!
Mclaren
27. 05. 2024 14.16
+0
zmerni pesimist
27. 05. 2024 11.40
+3
A sam pogledali bojo
bronco60
27. 05. 2024 11.07
+11
Kaj so se zmenili, bodo imeli direktorji 40% višje plače, ali 50%, ker to je primarnega značaja, ostali pa morda 3,7%.
Smuuki
27. 05. 2024 11.03
+14
Svoboda postavlja nove standarde. Imamo tekmovanje v živo kdo bo predstavil bolj butast predlog. Brez konkurence svoboda vodi
Delavec_Slo
27. 05. 2024 12.02
+6
JE ŠE LAHKO KAK BOLJ BUTAST PREDLOG, EVO GA- DODATNI DAVEK NA LEPO VREME- VLADA A BO ŠLO!
dr66
27. 05. 2024 10.42
+15
Če vlada ne bo rešila plačne skupine J bo sledil kolaps sistema v JS. Vsi tisti ki skrbijo za naše malčke po vrtcih in šolah, za starejše po domovih in bolnicah so pred upokojitvami, mladih pa to izredno pomembno necenjeno delo ne zanima.
Darko32
27. 05. 2024 11.43
+7
dr66 Zelo lepo in jasno si povedal. Sam pravim, da se ne sme povečati plač SODNIKOM; TOPŽILCEM, POLICAJEM, V JAVNI UPRAVI nobenemu. Odvzeti trajne mandate in začeti z ostrimi lustracijami. V javni upravi, kjer pišejo neke odločitve uvesti ostre kazenske sankcije in narediti mandatno zaposlitev. V tej skupini pa narediti natančne opise del in nalog in urediti plačilni razred tako, da se jim povečajo plače. To, da luzerji po sodnijah, tožilstvih, javni upravi hoečjo po 6000€ plače za mešanje megle in nobene kazesnke odgovornosti je potrebno ostro presekati. Ti pa ki so fizikalci in delajo častno in pošteno pa so plačani slabše kot klošarji. Zato se ne čudim, da ni zanimanja, saj vsak raje gre drugam.
Smuuki
27. 05. 2024 10.36
+14
Predstava za javnost. Prolevičarski sindikati vladi kupujejo čas nič drugega. Dajejo vtis da se nekaj dogaja v resnici pa izvajajo tihi dogovor kot običajno v teh razmerjih. Naivni in obubožani delavci pa to podpirajo vse dokler ne odprejo oči in ugotovijo kako se iz njih norčujejo. Fides je to spregledal in gre svojo pot
slovenka62
27. 05. 2024 10.28
+4
A si predstavljate da se realni sektor poga ja in pogaja za nič.Ne bi bilo evrčkov za vaše plače in zapravljanja za ogromno stvari.Res nesposobneži.
Mclaren
27. 05. 2024 14.17
+1
Za piko je presledek, a nisi v šolo hodila?
Defragment
27. 05. 2024 10.08
+7
Sindikati? Pri nas tega ni. So samo prolevičarski lakaji in naiven brezpraven narod.
JApajaDAja
27. 05. 2024 10.42
+8
"sindikalist "z 1 x višjo plačo od pv,se v imenu "delavskega razreda"pogaja,.....
zmerni pesimist
27. 05. 2024 09.59
+6
Te sajasti nam bo po ča si razložil da smo ljudje pač butasti ker ne vidimo kako vlada dela dobro
Grma53
27. 05. 2024 09.56
+0
Vlada dela dobro, sindikati pa blefirajo, da se pogajajo, raja pa ponižno dela naprej na svojih delovnih mestih. V normalnih državah zaposleni stavkajo na ulici, da se vidi, da res stavkajo. Pri nas pa zaposleni med stavko na delovnem mestu delajo enako kot pred stavko. Vodijo pa jih od nikogar izvoljeni dobro plačani sindikalisti, ki delajo po nareku levih vladajočih, ki so ali v vladi, ali pa vlečejo štrikce iz ozadja. Vse skupaj pa je dobro režirana predstava za naivne.
4556
27. 05. 2024 09.38
+18
Vlada dela dobro--- z vsemi smo usklajeni --se dogovarjamo --smo na --dobri poti --vse imamo pod kontrolo ---bla--bla --bla SAJO -------VIC vic te vlade.
JApajaDAja
27. 05. 2024 10.44
+4
edino to " vse imamo pod kontrolo" drži :-)
4556
27. 05. 2024 09.30
+16
Bravo vlada sebi boste pa krepko dvignili plače in zato si zaslužite vso pohvalo vsaj tako mislite tisti ,ki ocenjujete delo kot pozitivno.
Grma53
27. 05. 2024 09.58
+3
Ovce je potrebno striči, če se le da, do golega. Saj prav veliko pameti nimajo, in jim prav paše, če jih nekdo striže.
snip
27. 05. 2024 09.22
+7
Važno da se direktorjem in sodnikom daje po desnem pasu
Nelyy
27. 05. 2024 09.15
+12
Počelo, je počelo spet in spet tako že 33. let.
zmerni pesimist
27. 05. 2024 09.00
+12
In vladi priljubljenost raste ne me basat
ne rabimo predsednika
27. 05. 2024 08.20
+4
Bodo šli nazaj v USA k židom po kredite za plače JU