Slovenija

Sindikati želijo regres v treh višinah, vlada v višini minimalne plače

Ljubljana, 17. 04. 2019 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so na prvih letošnjih pogajanjih govorili o potnih stroških in regresu. Ta bo letos do višine povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov, v skladu s predlogom novele pokojninskega zakona, ki ga je soglasno podprl odbor za delo. Levica pa je pri tem predlagala, da bi bil regres oseb z višjimi dohodki manj razbremenjen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kolikšen bo regres?
    03:21
    Iz SVETA: Kolikšen bo regres?
  • Iz 24UR: Pogajanja za regres
    02:18
    Iz 24UR: Pogajanja za regres

Odbor DZ za delo je enotno podprl predlog novele pokojninskega zakona, ki bo skupaj s predlogom novele zakona o dohodnini uvedel spremembo, da bo regres do višine povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov. 

DZ bo glede na napovedi o obeh zakonskih predlogih odločal na izredni seji 25. aprila. Predlog novele zakona o dohodnini sicer še čaka na obravnavo na matičnem odboru, saj je moral DZ najprej obravnavati predlog novele istoimenskega zakona, ki ga je v proceduro vložila SDS in se je nanašal na razbremenitev plač. A je DZ v torek večinsko ocenil, da opozicijski predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč predvideva, da se od regresa za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače ne bodo obračunali prispevki. Sledila bo tudi sprememba zakona o dohodnini, ki bo regres v tej višini razbremenila tudi plačila dohodnine. Spremembe bodo veljale že za leto 2019. Za letošnji regres, ki je bil oz. bo izplačan pred uveljavitvijo zakonskih sprememb, bodo obračunani prispevki zaposlenega in delodajalca povrnjeni.

Levica ne bi razbremenila regresa tistih z višjimi dohodki 

Stranka Levica je sicer želela, da bi bil regres tistih z višjimi dohodki razbremenjen manj, a je odbor ta predlog zavrnil. Levica je predlagala, da bi bil pri tistih z letno davčno osnovo do 20.400 evrov v celoti razbremenjen regres do višine 100 odstotkov povprečne plače, pri tistih z letno davčno osnovo do 30.000 evrov v celoti razbremenjen regres do višine 92 odstotkov povprečne plače, pri tistih z letno davčno osnovo do 40.000 evrov v celoti razbremenjen regres do višine 85 odstotkov povprečne plače, pri tistih z letno davčno osnovo do 48.000 evrov v celoti razbremenjen regres do višine 70 odstotkov povprečne plače in pri tistih z letno davčno osnovo nad 48.000 evrov v celoti razbremenjen regres do višine 70 odstotkov povprečne plače.

Kot je dejal Miha Kordiš, se jim namreč ne zdi pravilno, da bi od sprememb največ imeli tisti z najvišjimi plačami, najmanj pa tisti z najnižjimi - da bi čistilka z minimalno plačo dobila dodatnih 160 evrov, predsednik uprave NLB pa 500 evrov, je ponazoril. "Cilj vladnega predloga je zaščita privilegijev najbolj bogatih," je menil. Poudarjal je, da bi z uveljavitvijo njihovega predloga 'prihranili' 20 milijonov evrov.

A preostali člani odbora predlogu Levice niso bili naklonjeni, opozorili so, da je predlog ustavno sporen, ter da je bil predlog, ki ga je vložila vlada, usklajen že z delodajalci in delojemalci na Ekonomsko-socialnem svetu.  

Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je opozorila na morebitno ustavno spornost predloga, prvič zaradi načela enakosti (sicer zaposleni pravico do regresa pridobi s sklenitvijo delovnega razmerja, regres je povezan s pravico do letnega dopusta, davčno pa je obravnavan enako ne glede na dohodek posameznika) in drugič zaradi pravice varstva do osebnih podatkov (delodajalci bi morali pridobiti podatke zaposlenega o letni davčni osnovi, za to pa po veljavni zakonodaji nimajo podlage). 

Sindikati pri regresu nekoliko popustili

Prvič letos so se na pogajanjih o letošnjem regresu in načinu obračunavanja potnih stroškov sestali predstavniki vlade in sindikatov. Po pričakovanjih stališč niso uskladili. 

Sindikati so nekoliko popustili pri regresu, kjer vlada za vse javne uslužbence predlaga regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra, sindikalna stran pa želi, da se regres izplača v treh višinah, odvisno od plačnega razreda, pri čemer bi največ dobili tisti z najnižjimi plačami. Po prvotnem predlogu Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, bi javni uslužbenci, uvrščeni v 18. ali nižji plačni razred, dobili regres v višini 1300 evrov. Tisti od 19. do vključno 26. plačnega razreda bi prejeli 1200 evrov, zaposleni v višjih plačnih razredih pa 1000 evrov.

Pri vprašanju potnih stroškov vlada predlaga, da bi kot edini kriterij upoštevali razdaljo do delovnega mesta.
Pri vprašanju potnih stroškov vlada predlaga, da bi kot edini kriterij upoštevali razdaljo do delovnega mesta. FOTO: Dreamstime

A so sindikati danes podali skupen približevalni predlog, ki prvotno izhodišče nekoliko znižuje. Za tiste z minimalno plačo bi določili regres v višini 1200 evrov, zaposleni od 18. do 26. plačnega razreda bi dobili 1150 evrov, vsi ostali pa 1000 evrov.

Sedaj pa pričakujejo, da bo približevalni predlog podala tudi vlada. A je sindikalna stran po besedah Štruklja že povedala, da bodo pri današnjem predlogu "bolj ali manj ostali" in da predvsem ni dodatnega manevrskega prostora pri tistih z minimalno plačo. 

Potni stroški bodo trd oreh

Pri vprašanju potnih stroških pa obe strani ugotavljata, da imata že v izhodišču popolnoma različne poglede, in da bo dogovor težko doseči. Štrukelj je ocenil, da se "razlikujejo v temelju".

Dodal je, da vlada preračunava skupen strošek oz. maso sredstev, ki se namenja za potne stroške v celotnem javnem sektorju, medtem ko sami gledajo učinek sprememb za posameznega zaposlenega. 

Po njegovih besedah pa vlada priznava, "da bodo nekateri dobili manj, drugi pa več", kar je zanje težko sprejemljivo, še posebej zato, ker se jim zdi, da bi izgubili predvsem tisti z nizkimi plačami, ki se vozijo z mesečnimi vozovnicami. "Tako da na tej točki pravzaprav kakšnega zbližanja ali koraka v pravo smer danes, pošteno rečeno, ni bilo," je ugotavljal.

Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec pa je pojasnila, da vladna stran predvsem želi, da se spremeni način obračuna povračil potnih stroškov v smislu večje pravičnosti in administrativne razbremenitve.

Vlada naj bi predlagala ureditev, po kateri bi kot edini kriterij upoštevali razdaljo do delovnega mesta. Ob tem predlaga kilometrino v višini devetih odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina. 

Sindikati pa bi po navedbah državne sekretarke ohranili oba načina, povračilo stroškov za javni prevoz in kilometrino. Želijo tudi, da se prejemki javnih uslužbencev na ravni celotnega javnega sektorja povečajo ter da se posameznemu javnemu uslužbencu prejemek s tega naslova ne zniža. "Seštevek vseh teh odzivov sindikatov nekako kaže, da imamo tu na samem začetku nekako večje težave uresničiti vse te njihove zahteve," je povzela državna sekretarka.

Jakob Počivavšek, ki je poleg znižanja povračila posameznim javnim uslužbencem kot problematično ocenil tudi samo predlagano višino kilometrine, je napovedal, da bo sindikalna stran v skladu z današnjim dogovorom v "najkrajšem možnem času" oblikovala svoj predlog. Tako iz konec lanskega leta podpisanega stavkovnega sporazuma kot časovnice za pogajanja, o kateri so se dogovorili pretekli teden, pa po njegovih besedah izhaja, da se bo to vprašanje reševalo v okviru odprave preostalih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
18. 04. 2019 13.30
-1
Sindikati bi radi še bolj ogoljufali delavce , regres ne izvira iz dela , zato je pravilno , da je enoten za vse in ne , da je procentualno razdeljen in zopet bi dobili najmanj tisti z najnižjimi OD . Prav tako je z upokojenci , tisti ki so delali polno delovno dobo in imajo poprečne pokojnine so vedno oškodovani , ker dobijo vedno najnižji regres , tisti pa ki niso vplačevali v pokojninski sklad več kot zadnjih deset let ali pa zadnjih deset let polno prej pa minimalno in imajo zato minimalne pokojnine , dobijo pa najvišji regres !
yaxscdvf
18. 04. 2019 08.18
+3
Potne stroške, ki so mimogrede komunistična pogruntavščina, bi moral ukinit. Pa naj namesto tega dvignejo plačo za npr. 50 ali 100€. Se bo poznalo pri bolniški, penziji, kreditih,.... ker tile neobdavčeni potni stroški se nikjer ne poznajo.
SDS_je_poden
18. 04. 2019 09.37
+2
yaxscdvf: Torej boš dobil na koncu manj kot sedaj. To bi rad?
yaxscdvf
18. 04. 2019 09.50
+4
Zakaj pa manj? Približno isto le da bi bila višja bolniška, bolj bi bil kreditno sposoben, osnova za penzijo bi bila višja,...
wolfterier
18. 04. 2019 10.30
+3
Upokojenci bodo dobili regres v višini povprečne plače v JU.A ne,Alenka in Korel...
drobiž
18. 04. 2019 08.14
+10
Požrešnost in nič drugega. Fizične delavce ,ki prejemajo najnižje plače stran vzet vse kar je možno,javni sektor pa nafilat do konca. Imamo vsi trebuščke ali za najnižje velja tekoča,pasirana hrana III. razreda ??
Nimasmisla
18. 04. 2019 07.10
+6
najboljš da še tisti denar ki je namenjen penzjonistom rastalate med te izsiljevaljsko šolstvo zdravstvo in javno upravo penzjonisti bojo že nekako preživeli saj so navajeni na pomankanje
LaFemme
17. 04. 2019 21.45
+11
Res težko razumem, kaj bo nekomu, ki ima plačo recimo 2000e (ali celo več) regres v visini več kot 1000e. Mislim, verjetno so nekatere izjeme, ki si to res zasluzijo, ampak o plači, kjer v 10ih letih zasluzis za avto+stanovanje lahko večina nas samo sanja.
Draža
17. 04. 2019 21.04
+17
Nič ne bo od tega,država kot vedno,bo tudi tokrat naredila v škodo delavca.
periot22
17. 04. 2019 21.02
+18
90% javne uprave je preveč zmetat na cesto ne pa visat plače in regres gospodarstvo pa vse to nosi!
Mister iks
17. 04. 2019 21.00
-1
Jaz bi jim dal karkoli želijo. Hočete več za malico? Ni problema, evo. Dodatek za stalnost, evo ni problema. Ko pa bo kriza in s takimi odhodki bo še nekoliko prej, pa adijo, hvala za sodelovanje.
Simon71
17. 04. 2019 20.42
+10
"predlaga kilometrino v višini devetih odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina" Ali pravilno računam da je 9% cene bencina kilometer? Torej za primer 24km v eno stran do službe = 48km na dan * 20 delavnih dni = 960km na mesec * 0,11916 (9% cene trenutnega gorva) = 114,39€?
Andree
17. 04. 2019 20.48
+6
tici65
17. 04. 2019 20.21
+3
Nikol zadost a? Sej bo šlo vse v cvet,pol nam pa ni pomoči😡
1918
17. 04. 2019 20.00
-41
regres ukinit, če greš na morje si ga plačaj, če pa nimaš pa bodi doma, kje pa piše. da mora vsak na morje
schranzwar 1
17. 04. 2019 20.04
+15
pol pa se zapri v svoje stanovanje pa jokaj....se vidi da živiš na socialni podpori...pojdi delat...boš več dobil...
Simon71
17. 04. 2019 20.28
+38
Kdo pa je rekel da vsi porabijo regres za dopust? Veliko je takih ki svoj regres porabijo za življensko pomembne stvari. S takim razmišljanjem, je še dobro da nimaš nobene besede pri teh stvareh.
periot22
17. 04. 2019 20.58
+4
Simon res je kar si napisal! Nekateri v življenju ne vidijo drugega kot morje!
schranzwar 1
17. 04. 2019 19.56
+7
v krki bi regresa 1700 evrov...
schranzwar 1
17. 04. 2019 19.57
+5
Če sprejemejo zakon bo v Krki tovarni zdravil 1700 evrov preverjeno....
giiinem
17. 04. 2019 20.37
+3
1700 bo bruto,1500 pa neto po zakonu...ce bo
hotchilipoper
18. 04. 2019 09.05
perlhelp
17. 04. 2019 19.55
+18
Pa kaki kre(t)eni smo mi slovencelni :((. Sam imam 700€ bruto, drzavni ritolizači pa operirajo s takimi in podobnimi ciframi. Mlatil bi jih da bi kar kadilo :/
1918
17. 04. 2019 19.57
-8
če maš 700 bruto, pomeni , da imaš osnovno šolo, ali pa delaš 4 ure
perlhelp
17. 04. 2019 20.05
+17
huh, merilo za visino place je izobrazba... ti zivis v kaki luknji ?
giiinem
17. 04. 2019 20.39
+25
Jaz sem 8 let nazaj delal v Revozu kot navaden delovec za trakom.S3m lesarski tehnik.Zraven mene je pa delal clovek s Faksom,ekonomski se mi zdi.Oba za isto placo,ker pac ni dobil drugje. Sola ne pomeni nic
daw1d
18. 04. 2019 12.20
886 bruto imaš lahko najmanj, če seveda delaš 40 ur na teden... By the mimo :)
RTVjeZAKON
17. 04. 2019 19.29
+53
Zaposleni v gospodarstvu na minimalcu bodo imeli manjši regres od tistih v javni upravi??? Gospodarstvo daje kruh javni upravi in imajo slednji večje prihodke??? Bravo!
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.38
+29
Nedvomno bi morali zaposleni v gspodarstvu imeti višje regres, sploh tisti z nizkimi prihodki.
Monarch03
17. 04. 2019 19.23
+54
Jaz in še koliko drugih, delamo za 900eur bruto zato, da lahko naš delodajalec pride ceneje skozi. Slovenci smo v gospodarstvu ovčice, ki hranimo požrešen javnosektroski aparat. Zdaj pa naj ena pametna učiteljica, ki ne hodi na ne vem kakšne vse terapije meni razloži, zakaj bi še naprej delal naslednjih 5 let za 900 eur bruto, da bo moj delodajalec plačal z mojim ustvarjenim delom davke in prispevke in posledično njej ter vsem v UE, pa raznih občinskih zavodih ipd. višji regres?? Ne rečem. Si ga marsikdo zasliži! Policisti, vojaki, zdravniki. Ampak lepo vas prosim, vsaka živčna vzgojiteljica, ki ne zna previti posranega otroka pa vsak na šalterju, ki zeha in v pisarni, ki v tipskih dopisih spremeni zgolj ime in naslov pa se naj zaveda, da delamo MI za njih!! Pa se jih naj plača po produktivnosti pa bomo videli, koliko še jih bo tam sedelo. Pol pa bo ostalo tudi za višje regerse. 40% občin ukinit, ljudje pa se naj samozaposlijo. Saj tako se reče tudi tistim ,ki so v gospodarstvu izgubili službo, mar ne?
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.34
+24
Ravno zadnjič je bil članek o obremenitvah plač in v njem je bilo zapisano, da so slovenske plače manj obremenjene kot npr. avstrijske. Zdej pa ti meni povej, kam gre ta razlika, da ti delaš za 900€ bruto, tvoj avstrijski kolega pa za enako delo npr. 3000€ bruto. Kam se ta razlika pretoči?
bublika
17. 04. 2019 19.56
+30
slovenska plača je po raziskavi najbolj obremenjena v Evropi in na drugem mestu na svetu!!!
yaxscdvf
18. 04. 2019 07.45
Zavajaš z nerealnimi podatki. Preberi članek na 24ur "Slovenija nad povprečjem po obremenitvi plač v OECD".
hotchilipoper
18. 04. 2019 09.07
-1
Ja normalno ,če mora en delavec futrat še enega v pisarni ki si pirhe praska
daw1d
18. 04. 2019 12.22
tron3
17. 04. 2019 19.15
+7
Kaj je najbolj zanimivo pri vsem tem, da se pogajajo, tisti, ki so brez denarja, Država se mora zadolžit, da jim zagotovi plače vsak mesec.
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.02
-9
Potne stroške, ki so mimogrede komunistična pogruntavščina, bi moral ukinit. Pa naj namesto tega dvignejo plačo za npr. 50€. Se bo poznalo pri bolniški, penziji, kreditih,.... ker tile neobdavčeni potni stroški se nikjer ne poznajo.
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.04
-5
Kollerik
17. 04. 2019 19.11
-1
ha, ha...dobro jutro...zato pa jih raje ne ukinejo...
giiinem
17. 04. 2019 19.13
+3
hmmm...ali pa da mi zmanjsajo placo ua 90% in mi za 90% zvisajo potne stroske.hmmmm neobdavceno bi dobil vec ven :) grem do sefa jutri
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.30
-4
Kolerika, bi pa vsi neki pridobili. Kot prvo bi se znebili komunističnih potnih stroškov, delodajalcem bi bilo vseeno od kje kdo prihaja, delavec pa bi imel višjo osnovo za penzijo, bolniške, kredite,...
yaxscdvf
17. 04. 2019 19.31
-1
Jankole, pol imaš pa hudo mejhno plačo, očitno manjšo od potnih stroškov.
giiinem
17. 04. 2019 19.50
+1
Malo se napacno izrazil...me pa zastopis predvidevam
Julijann
17. 04. 2019 19.55
+2
Haha..o tem sem imela ze v letih od 1994 naprej stalne bitke s sindikatom, ker kot swm jim dokazovala, jaz ne rabim povracila stroskov, da pridem delat, tudi za malico ne, ampak rabim in ostali vred, visjo osnovno placo, ker, ko se mi bo nekoc delal izracun za penzijo, se mi bo po goli placi, tam se nw bodo upostevali ti dodatki...a je bil sindikat ZSSS.obmocne enote Celje.proti temu...potem sem se pa lepo izpisala v podjetju in tisto izkaznico vrgla v smeti...
JApajaDAja
17. 04. 2019 19.01
+31
se javni sektor sploh vpraša kdo jih hrani in kako dolgo bo ta "krava še imela mleko"!?
Opta Musi
17. 04. 2019 18.57
+11
Tokrat sem na strani vlade! Minimalnega vsem. Dovolj je, saj ga je skoraj 900 eur! Za to moramo mi v privatnem sektorju delati!
paxvobiscum
17. 04. 2019 18.26
+73
Osebe z višjimi dohodki? Ne potrebujejo regresa. Imajo PRE-polne riti že na celoletni ravni.