Slovenija

Vlada in sindikati v pogovore o povračilu potnih stroškov po sprostitvi cen bencina

Ljubljana, 22. 10. 2020 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
6

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo v ponedeljek dobili na pogajanjih, tokrat prek spletne povezave. Na dnevnem redu imajo tudi vprašanje povračila stroškov za prevoz na delo in z dela po sprostitvi cen bencina. Vlada predlaga, da bi kilometrino določili v višini osmih centov, dvakrat letno pa bi ceno uskladili glede na podatek, ki ga objavi Statistični urad RS.

Po sedanji ureditvi zaposlenim pripada povračilo v višini stroškov javnega prevoza. Če zaposleni nima možnosti prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, pa je upravičen do kilometrine. Ta se mu prizna v višini osmih odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina. 

Ker pa se od prvega oktobra cene naftnih derivatov oblikujejo prosto na trgu, ni več osnove za izračun. Prvič se bo ta težava pokazala ob izplačilu oktobrskih plač v začetku novembra. Vlada in sindikati bodo zato morali rešitev najti precej hitro.

Vladna stran predlaga, da se začasno kilometrino obračunava od cene bencina na dan 30. september, ko je znašala en evro na liter bencina. Hkrati pa je vlada danes sprejela izhodišča za pogajanja o spremembah aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti.

Predlaga, da bi se za vse javne uslužbence potni stroški računali na podlagi kilometrine. Če pa bi javni uslužbenec kupil vozovnico za javni potniški promet, ki bi bila izdana na njegovo ime in za katero bi plačal več, kot bi sicer dobil s kilometrino, bi mu delodajalec strošek vozovnice povrnil v celoti.

Vlada predlaga, da bi kilometrino določili v višini osmih centov, dvakrat letno pa bi ceno uskladili glede na podatek, ki ga objavi Statistični urad RS.

Vlada predlaga, da bi kilometrino določili v višini osmih centov, dvakrat letno pa bi ceno uskladili glede na podatek, ki ga objavi Statistični urad RS.
Vlada predlaga, da bi kilometrino določili v višini osmih centov, dvakrat letno pa bi ceno uskladili glede na podatek, ki ga objavi Statistični urad RS. FOTO: Shutterstock

Vprašanje, kako urediti povračila stroškov prevoza na delo in z dela, je bilo sicer predmet pogajanj že v času prejšnje vlade. Kot so takrat pojasnjevali na vladni strani, je želja, da bi vse zaposlene postavili enak položaj, odpravili nejasnosti in ureditev poenostavili. Že takrat je šlo v osnovi za predlog, da bi bila podlaga za obračun potnih stroškov za javne uslužbence kilometrina.

Tudi v sporočilu po današnji seji vlade so izpostavili, da praksa kaže, da veljavna ureditev povračila stroškov prevoza na delo in z dela proračunskim uporabnikom povzroča težave v smislu vsebine in obsega dela, zlasti pa postavlja javne uslužbence v neenak položaj. Kot so pojasnili, sedanja ureditev dopušča, da imata lahko dva javna uslužbenca, ki sta enako oddaljena od kraja opravljanja dela, povrnjeno različno višino stroškov prevoza.

Na ponedeljkovih pogajanjih sicer sindikati med drugim pričakujejo tudi pojasnila, kakšni so vladni načrti glede sprememb v plačnem sistemu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nostatic
22. 10. 2020 21.17
+1
zelo malo je primerov kjer bi bila kilometrina ugodnejša od javnega prevoza.
Vladi Amon
22. 10. 2020 20.53
+2
Kun_Aguero
22. 10. 2020 20.43
+2
V privat sektorju dajejo 18centov na km nam pa dajejo 8 javni... Drzava usiva...
mojcd
22. 10. 2020 20.42
+6
30km na dan x 20 dni = 600km ali en tank z mojo micro. Tank me stane 60€ ob trenutni nizki ceni bencina 600km x 0,08€ =48€.....torej spet bomo ljudje financirali gospodarstvo.
nekodnas
22. 10. 2020 20.38
+6
Glede na bodoča možna gibanja cen bencina je najbolj pošteno, da se izračun na kilometer prevoza izračuna v % od cene litra bencina. (8 centov je pa res prenizka cena- od leta 2010 naprej smo varnostniki dobili dobil 13 centov na kilometer-- ta cena je tudi v kolektivni pogodbi o zasebnem varovanju ) če se ne motim obstajajo v javnem sektorju 3 tarife med seboj zelo različne. kakor za koga. .kakor komu..
antilevi?ar
22. 10. 2020 19.45
+7
8 centov sramota,..30% cene 95 pravi nekaj drugega. Zakaj kradete ljudi, zakaj dvojno tolmačenje?