Slovenija

'Skupaj s sindikati bomo iskali rešitve'

Ljubljana, 05. 10. 2022 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da v 57. plačnem razredu ni podtaknjenca in da je vlada bila zelo transparentna glede tega o čem se pogaja s sindikati. Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so namreč nadaljevali pogajanja. Vsebinskega napredka niso dosegli, še pred nadaljevanjem pogajanj pa bo vlada sindikatom poslala še izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike. Najprej pa jih bodo predstavili zdravniškemu sindikatu Fides na pogajanjih, predvidenih za petek.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je odzvala na navedbe nekaterih sindikatov glede odprave plačnega stropa in opozorila, da govorice, ki so pričale o tem, da je v 57. plačnem razredu podtaknjenec ne držijo. Vlada je, kot je navedla, bila zelo transparentna glede tega o čem se pogaja in o kakšni vsoti denarja je govora. Govora je bilo tudi o tem, kateri dogovori so tisti, ki jih bo vlada realizirala in to so sindikati tudi prejeli. Osnutek so sindikati prejeli v ponedeljek in v četrtek, ko je bil dogovor parafiran. Pred parafo zadnjega dogovora, je kot pravi, bilo jasno povedano kateri zakon bo predmet spremembe, kakšna časovnica bo in kaj bo zakon o sistemu javnega plačnega sektorja vseboval.

Zakon se bo po besedah Hovnikove odprl, plačni strop se odpira namreč za vse in šele ko se bo umaknil se bodo ugotavljali pogoji za napredovanje. Sistem plač javnih uslužbencev se bo spremenil do 30.6. v prihodnjem letu.

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Ajanović Hovnik je dejala, da je vlada jasno komunicirala o tem kaj želi doseči, pogajanja pa so bila razširjena na željo sindikatov. Spraševala se je ali so sindikati tisti, ki lahko odločajo o tem katere dogovore bo vlada realizirala ali ne in v kolikšni meri imajo to pravico, da posežejo v že podpisane dogovore? Ministrstvo za javno upravo ima namreč tudi druga dva vsebinska dogovora, dogovor z zdravstvenim in socialnovarstvenim sindikatom in SVIZ-om.

Ministrstvo namreč, kot navaja Hovnikova ne more pristati na pritiske sindikatov, ki se ne strinjajo s standardi in normativi. 

Vlada bo prioritetno obravnavala problematiko spodnje tretjine plačne lestvice, zavedajo se pa tudi, da bo najverjetneje potrebno spremeniti plačno lestvico. Kot poudarja Hovnikova, so se zavezali, da bodo skupaj s sindikati iskali rešitve. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da so Fidesu izhodišča za pogajanja posredovali danes, hkrati z vabilom na pogajanja, predvidena za petek ob 12. uri na ministrstvu. Kot je pojasnil, se jim zdi najbolj smiselno, da predlog najprej predstavijo Fidesu, saj so po zakonu "dolžni sindikatu, ki napove stavko, najprej odgovoriti".

O predlogu je tako danes minister pojasnil zgolj, da bo fokus na mladih zdravnikih, kjer so razmerja najbolj porušena, a se po njegovih besedah predlog nanaša tudi na dvig plač ostalih specialistov in tudi tistih zdravnikov, ki so sedaj v 57. plačnem razredu, najvišjem, ki ga lahko javni uslužbenci trenutno dosežejo.

Pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva bodo nadaljevali prihodnjo sredo

Po sestanku s Fidesom pa bodo izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike, poslali tudi drugim sindikatom v zdravstvu in socialnem varstvu. Ti se bodo nato do predloga opredelili do torka do 13. ure. Vladna stran bo še v torek pripravila protipredlog in ga poslala sindikatom do srede do 8. ure, torej še pred pogajanji, ki jih bodo s sindikati zdravstva in socialnega varstva nadaljevali prihodnjo sredo ob 10. uri.

Po navedbah ministra so se sicer dogovorili tudi, da se opredelijo do časovnice sprejemanja standardov in normativov. Z uvrstitvijo novih delovnih mest v plačnem sistemu pa se bo ukvarjala posebna delovna skupina. Pri tem je Bešič Loredan pojasnil, da prihaja do razlik pri vrednotenju in plačah novih delovnih mest v sistemu, kar želijo izenačiti. Kar zadeva vladno stran, je ta po ministrovih besedah zadovoljna, pogajanja tečejo dalje.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Damjan Žibert

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je dejala, da bodo nadaljevali pogajanja, ko bodo dobili celotno vladno opredelitev do nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Tako bodo sedaj počakali na vladno dopolnitev predloga, ki so ga sicer dobili v ponedeljek popoldne.

Kot je Ilešič Čujovič pojasnila v minulih dneh, so ta predlog ocenili kot pomanjkljiv, saj ne samo, da ne vsebuje predloga za plačno skupino E1, ampak tudi ne za plačno skupno E3, medicinskih sester, in celotno plačno skupino J.

Tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je izrazila pričakovanje, da bodo pogajanja potekala tudi za plačno skupino E3, kamor spadajo medicinske sestre in zdravstveni tehniki, česar v predlogu, ki so jim ga posredovali z ministrstva, ni. Stališče vladne strani je namreč, da so z dogovorom novembra lani "rešili vse", a je bilo takrat veliko delovnih mest deležnih dviga zgolj za en ali dva plačna razreda in ostajajo še nekatere druge anomalije, je pojasnila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

angst
05. 10. 2022 19.00
+2
Odkar pomnim sem 15 plačilni razred
User768643
05. 10. 2022 18.33
+3
Skupaj s sindikati sigurno ne boste nasli resitve. Kvecjemu zapravili denar, da bodo tisti, ki imajo, imeli se vec in tisti, ki nimajo, imeli se manj.
wsharky
05. 10. 2022 17.51
+5
leta 2018 sem bil pri zdravniku, napisal napotnico, naj bi prisel na vrsto leta 2019, vmes covid in nedelo specialistov, 10 dni nazaj sem dobil dopis, g. ... leta 2023 v mesecu oktobru imate termin ... ce pa bi skesiral na roko seveda, bi pa ze leta 2019 kljub kovidu dobil termin ... tako to je v nasem zdravstvu ... ta Kostrun dvozivka, pa naj bo lepo tiho - pokvarjenec
Potouceni kramoh
05. 10. 2022 17.41
+5
Bolj ko je zdravstvo v razsulu,višje plače bi radi zdravniki Nagnusno do amena
Pocen jajc
05. 10. 2022 17.03
+5
Skratka, za zdravnike bo, ostali pa kukr cte, sluzb je se veliko 🤦🏽
Misika1967
05. 10. 2022 16.56
+8
Najvecji lenuhi v zdravstvu,dvozivke pozresne. Nic jim dat naj se spravijo kam hocejo ne vsi ampak vecina ni vredna niti centa. Vzviseni,neprijazni,v nibenem poklicu ni toliko narcisov kot med zdravniki. Sramota fuj in fej.
medusa
05. 10. 2022 16.43
+7
Višate razrede ENIM IN ISTIM!!!!!!! ENIM IN ISTIM , ENIM IN ISTIM!!!! KAJ PA TISTI ,KI STE JIH POZABILI???!!!!! ENI IN ISTI!!!!!!
slovenka62
05. 10. 2022 16.33
+2
Koliko želja koliko sindikatov ne moreš verjet blagajna pa prazna!!!
MetaL
05. 10. 2022 16.29
+6
Na ultrazvok ste naročeni v oktobru 2023....in potem hočejo višje plače....najprej naj si te zaslužijo
biggie33
05. 10. 2022 16.15
+8
Zdravniki jamrajo, da so preveč obremenjeni.. ampak višje plače ne bodo rešile tega problema..
kr--en
06. 10. 2022 08.47
Vztrajanje pri sedanjih rešitvah tudi ne.
periot22
05. 10. 2022 16.14
+5
Javni sektor meglomesarjev več kot 50% vas je preveč!
zajebant1
05. 10. 2022 16.11
+1
Tudi laž je beseda
zoran pušenjak
05. 10. 2022 15.46
+4
Kake rešitve iščejo. Uničenje zdravstva, gospodarstva, javni sektor dvakrat letno večje plače. To so rešitve te vlade, ki ji je vseeno za Slovenijo
plavimil
05. 10. 2022 08.58
+8
Obljuba 30 dni do specialista, potem dobiš pa tole, čakalna doba je 320 dni, se pravi si na vrsti enkrat avgusta 2023, pa to še ni vse, zdravniški konzilij , kateri te niti ni videl, ti spremeni napotnico iz HITRO v NAVADNO, jaz pa lahko samo plešem in pojem in upam, da bom do avgusta leta 2023 še živ.
Sulica 81
05. 10. 2022 14.50
+3
nič novega..jast pod zelo hitro čakal 4 mesece preh crkneš lohka predn kaj odkrijejo banda..