Gospodarstvo

Nepravilnosti iz DUTB odnesle Juharta

Ljubljana, 06. 12. 2018 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Ti.Š./Nika Kunaver
Komentarji
42

Vlada je namesto dosedanjega predsednika upravnega odbora DUTB Mihe Juharta za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Je pa bilo na vladi vroče zaradi Iztoka Gornika. Iščejo namreč še enega neizvršnega direktorja.

Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB.
Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB. FOTO: POP TV

Vlada je danes iz upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala dosedanjega predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Ta bo mandat nastopil v soboto.

Kot je po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bertoncelj, je vlada sklep o odpoklicu Juharta sprejela na podlagi poročil, ki ugotavljajo, da so bile pri prodaji zemljišča v Logatcu, na katerem tovarno gradi švicarska družba Lonstroff, storjene nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov.

Z DUTB pa so v zvezi z današnjo odločitvijo vlade medtem sporočili, da Miha Juhart "o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati".

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, gre pri nepravilnostih "zlasti za neskladnosti z internimi akti DUTB in veljavno zakonodajo ter neustrezno delovanje notranjih mehanizmov kontrol, kar je privedlo do oškodovanja premoženja DUTB pri izvedbi tega posla".

Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB in je odgovoren za usklajevanje med neizvršnimi in izvršnimi direktorji, je povedal minister.

"Po mnenju vlade je evidentno, da niso bili spoštovani interni akti DUTB ter veljavna zakonodaja, kar je mogoče povezati z namenom, da se oškoduje vrednost premoženja DUTB," so zapisali.

Zaradi Gornika napeto na vladi

Je pa bilo zjutraj na vladi poleg Beska še eno ime. Iščejo namreč še enega neizvršnega direktorja slabe banke. Po informacijah novinarjev 24UR, je na vladi počilo zaradi Iztoka Gornika, ki je del kvote SMC. To ime sicer ni znano v javnosti, je pa zato toliko bolj v bančnih vodah. Gornik je bil namreč 21 let zaposlen v NLB, in sicer na zelo visokem položaju. Bil je na primer direktor NLB podružnice v Bosni. Po informacijah 24UR je bil tam odgovoren za Sarajevsko pivovarno. 

Gornika so za zdaj s seznama umaknili, konfliktno bi namreč lahko bilo, da bi taka oseba zdaj reševala milijonsko bančno luknjo. Ni pa nujno, da je iz igre za položaj neizvršnega direktorja tudi izpadel.

Vlada: Upravi odbor ni pravočasno ukrepal

Vlada meni, da je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja ter tudi ne celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave. Očitno je tudi, da upravni odbor ni pravočasno ukrepal glede na ugotovljene nepravilnosti.

"Omenjene ugotovitve kažejo, da v delovanju DUTB obstajajo resne pomanjkljivosti, ki preprečujejo učinkovito delovanje DUTB in maksimiziranje vrednosti prevzetih sredstev pri njihovi prodaji," pravi vlada.

Vlada kot skupščina DUTB upravnemu odboru DUTB naložila, da nemudoma izvede ukrepe za zagotovitev skladnega, učinkovitega, gospodarnega in preglednega poslovanja DUTB, vključno z ugotavljanjem odgovornosti vpletenih.

Minister je napovedal, da bo vlada v kratkem imenovala še četrtega neizvršnega direktorja DUTB, je pa ta v pristojnosti gospodarskega ministrstva.

Minister Bertoncelj pričakuje, da se bo upravni odbor DUTB v novi sestavi sestal v najkrajšem možnem času.
Minister Bertoncelj pričakuje, da se bo upravni odbor DUTB v novi sestavi sestal v najkrajšem možnem času. FOTO: POP TV

Bertoncelj pričakuje, da se bo upravni odbor DUTB v novi sestavi v najkrajšem možnem času sestal, proučil gradivo in "določil nadaljnje korake oziroma se opredelil do morebitnih ukrepov, če bodo po njihovi oceni potrebni".

Vlada je v sporočilu še pojasnila, da bo Besek mandat nastopil 8. decembra. Člani upravnega odbora se sicer imenujejo za obdobje petih let, vendar se zaradi zaključka življenjske dobe DUTB, 31. decembra 2022, tudi mandat novega neizvršnega direktorja zaključi s tem datumom.

V upravnem odboru sta trenutno poleg Juharta neizvršna direktorja še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, izvršni direktorji pa so Imre Balogh, ki je glavni izvršni direktor, ter Andrej Prebil in Jože Jaklin.

Po poročanju portala Siol je Barba Silvela sicer v začetku novembra odstopil in naj bi bil delo pripravljen opravljati še tri mesece. Juharta je s položaja odnesla prodaja zemljišča, na katerem švicarski Lonstroff gradi tovarno medicinskih elastomerov. DUTB je zemljišče družbi Svet Re prodala za dva milijona evrov, Svet Re pa Lonstroffu nekaj dni pozneje za tri milijone evrov.

Revizija naj bi ugotovila, da je DUTB posel opravila na hitro in malomarno, saj odgovorne osebe niso opravile ustreznih poizvedb, da so se pogoji posla spreminjali še po tem, ko je bil ta odobren, da so posel na DUTB potrdili kar po elektronski pošti ter da DUTB ni preverjala finančne sposobnosti kupca, podjetja Svet Re, saj ta v trenutku sklenitve posla ni imel denarja za plačilo kupnine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
09. 12. 2018 17.35
+1
Nesposobneži.
mallonge
08. 12. 2018 10.33
+2
Pravniki so največji kriminalci...........
KavčStrokovnjak
08. 12. 2018 08.37
+4
Vse okrog DUTB smrdi. Gornik je samo eden od profiterjev. Drugi služijo še več....
NA LEVO ni OK
07. 12. 2018 14.20
+6
V vseh letih ( izjema 1 mandata) samostojne Slovenije so na oblasti levaki. Rezultati pa znani, kdo drug bi lahko skopal večje brezno v bankah. Kdo drug je imel možnost razen levakov in foruma 21. Naj mi kdo razloži.
vinogradnik33
07. 12. 2018 08.18
-6
Najboljše bi bilo po sektaško , da bi v DUTB imenovali Pogačnika ( SDS ) , ki je znatno pomagal vrtati v bančno luknjo s posojili RKC ( 134 milj ) potem bi bili srečni v sekti SDS , da bi lahko harali naprej !
sagesse
07. 12. 2018 08.47
+6
Kakšno laganje in zavajanje. Zvonovom je pomagal Jamnik, eden od treh vplivnih bratov Jamnik, kateri prihaja iz kvote ŠD,,, vaša naloga je, da lažete po forumih in v rabote foruma 21 ufurate ali Janšo ali SDS. Tisti kateri ne vedo vam celo nasedejo.....
sagesse
07. 12. 2018 09.04
+16
P. S.. Ker folk verjetno ne ve... Najmlajši Jamnik je šef modre zavarovalnice,, srednji je škof Jamnik in najstarejši je vplivni bančnik v NLB... Ta navezava je pokazala da levičarji in farji odlično sodelujejo, ko je posredi ekonomski interes....
vinogradnik33
07. 12. 2018 09.16
+1
Kot predsednik nadzornega sveta NLB je Pogačnik omogočil tiste kredite RKC !
trunck
07. 12. 2018 10.22
+2
Saggese, Borut ni član združbe treh bratov (Alojz (NLB), Janez (SCT) in Anton (cerkev)), ki so skupaj olupili (seveda s podporo Pogačnika) NLB za več milijard. Torej je tvoja povezava s cerkvijo in SD-jem tudi za lase privlečena. Skratka, tudi v SD-ju kradejo, vendar so v primerjavi z SDS male, male ribice. Tam se krade na velikoooo.
Nimasmisla
07. 12. 2018 07.33
+16
tko je to pri nas imajo pač levaki ozek krog kandidatov
Sputnik
07. 12. 2018 07.29
+27
slovenska folklora veleva da ni kriv tisti ki koplje luknjo ampak kriv je lastnik lopate ker on ima pač lopato. ni kriv ropar ki baše denar v vrečo. kriv je tisti ki je lastnik vreče. če ne bi imel on vreče ropar ne bi imel kam denar spravljat ko krade
FC Chelsea2
06. 12. 2018 22.23
+31
Ja pa ne, da je kdo presenečen nad tem? Sej ne bo prvič kajne. sam je tud čudno, da je on skopal luknjo, če pa so iz levega pola sami pridni fantki in oni pa ne oni pa že niso nič krivi za nobeno luknjo čudno res?
sagesse
06. 12. 2018 22.11
+63
kako folk ne štekne določenih povezav,,spomnimo se,,ko je zmagal cerar,so najprej vrgli na cesto skandinavce iz slabe banke,da so s svojimi kadri reševali tajkune iz foruma 21 ...dokazano...faktor banko so dali na slabo banko in rešili na ta način,jankovića in njegovih 17 milijonov kredita,katerega bomo plačali davkoplačevalci,pa recimo rugelnika iz ach,kjer je na slabo banko prešlo 31 milijonov kreditov,katere ni nikoli vrnil,pa gaserja iz perutnine ptuj in njegovih 14 milijonov nikoli plačanih kreditov...in še 100 drugih iz foruma 21...naslednja poteza cerarjeve vlade je bila,da so pkskušali v nadzorni svet spraviti ribnikarja in macuha,,osebe kare so bile udeležene v 100 milijonskih oškodovanjih davkoplačevalskega denarja,,,to so dejstva...tu pa plačani pisunčki v te zgodbe vlečejo janšo,kateti z vsemi temi rabotami nima popolnoma nič,toda če ste opazili ga v vsakem članku določene osebe imenujejo in ga prikazujejo,kako je kradel tudi on...in če danes temu verjame 5 ljudi jih jutri še 5....tako deluje njihova psihološka vojna....janša,janša...in ko nekoga vprašaš,,ok pri katerem poslu je janša sodeloval,,nimajo odgovora,ker tu ni pomembna resnica ampak vseskozi psihični pritisk na volilce...to je par plačanih osebkov,kateri delujejo preko 10 različnih nick iman in s tem ustvarjajo z plusi in minusi nekakšno javno mnenje.....janša je bil na oblasti od 28 let samo 5 let...in za vse je kriv janša.....če to ni noro....
RupniK
07. 12. 2018 07.11
+25
BobbyP
06. 12. 2018 21.53
+34
Čemu se v tej zgodbi čudite? Saj ste sami z vašo neobstoječo hrbtenico in malimi ter zmanipuliranimi možgani vse to in podobno sranje omogočili. 🙄 Po toči zvoniti je prepozno. 🤫
peresni
06. 12. 2018 21.21
-3
leta 45 bi bežal v Argentino...danes se lahko šopirite!!
RupniK
06. 12. 2018 21.42
+12
Če takrat ne bi bežali, vi danes še tistega nebi imeli kar ste takrat pokradli!
peresni
06. 12. 2018 21.19
-22
vam butlom verskim je treba še pobrati...še Kramarja nazaj!!
NA LEVO ni OK
07. 12. 2018 14.16
+1
Peresni -TOTALNI NEMORALNI NEOTESANI LEVAK. To kar si napisal je definicija levih. Samo to znate na tak način živite. in sovražni govor naslavljate na desno, sramota vseh sramot in perverznosti.
User1538643
06. 12. 2018 20.57
+1
Domače je domače...
laufar1978
06. 12. 2018 20.57
+22
JJ vas hebe v glavo in tako je prav!!! Hvala JJ, da se vsem levakom in komunajzerjen megli in vrti...hehehe 🤪🤪🤪
peresni
06. 12. 2018 21.20
-18
JJ j v glavo samo katoliške ovce...oh, ko bi vedeli kako se v štabu SDS smejijo na vaš račun.
Sputnik
06. 12. 2018 20.56
+42
kaj je tu čudno? sej to je pri nas normalno. ljudje ki so nas poslali v krizo nas zdaj kao rešujejo. tako nekako kot da bi zažgal šolo medtem ko polivaš bencin pa kličeš gasilce
peresni
06. 12. 2018 20.14
-14
zakaj poštenjak JJ molči?
najvsivedo
06. 12. 2018 20.23
+41
KJER DOBRO VE DA SE BOSTE LOPOVI SAMI POKOPALI.
peresni
06. 12. 2018 20.13
+10
njega in botre bi v YU že zdavnaj poslali na Goli otok...ampak ker imajo popolno oblast nad ovcami...so tu.
Prototip
06. 12. 2018 20.13
+47
A niso rekl,da bodo naredili pred Izolo otok??.......najbolš bi bil goli otok, ker imamo ravn dosti klijentele,,,,
RupniK
06. 12. 2018 20.04
+34
Gornik, SMC??? Ej, ej, ej!!! Čakajte no! A ni Janša za vse kriv??? Kak Gornik zdaj???
tali?ni tom
06. 12. 2018 20.01
+43
na kitajskem bi to politika in sodišče nardilo tako kot je prav! onemogočit prakticiranje takih for za večne čase z odločnim pristopom izvrševalcev naložene kazni! pri nas pa -tole!!