Slovenija

Vlada v Bruselj pošilja nove pripombe: 'KPK se izkorišča v politične namene'

Ljubljana, 15. 09. 2020 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1254

Evropska komisija je Sloveniji konec avgusta predala osnutek poročila o vladavini prava pri nas. Končno poročilo naj bi komisija pripravila do konca septembra. Medtem pa je vlada že pripravila pripombe na osnutek, ki jih je brez glasovanja sprejela na dopisni seji. Poročilo komisije, ki je za Slovenijo razmeroma pozitivno, sicer omenja težave policije in tožilstva, nizko zaupanje v sodstvo zaradi vmešavanja vlade, politikov in interesov ter dolžino in neuspešnost preiskav zaradi pomanjkanja virov. Vlada pa se z večino očitkov ne strinja.

Maja je zunanji minister Anže Logar v takratnem medresorskem poročilu priložil še spremno pismo, v katerem se je odločil Evropski komisiji predstaviti ozadje stanja v Sloveniji. V pismu se je med drugim lotil sodnikov, ki nosijo simbole totalitarnih režimov, pranja iranskega denarja ter dolgih postopkov pred sodišči. Dopis je takrat presenetil druge koalicijske partnerice, Logar pa si je z njim tudi prislužil kazensko ovadbo.

Evropska komisija bo sicer končno poročilo pripravila do konca tega meseca in ga predstavila kolegiju komisarjev, ki ga bo formalno sprejel najkasneje do sredine oktobra, nato pa z njim seznanil Svet za splošne zadeve.

Komisija: vmešavanje vlade, politikov in interesov v sodstvo

Poročilo komisije za Slovenijo je sicer razmeroma pozitivno. V poglavju o pravosodju poročilo komisije ugotavlja povečano učinkovitost državnega tožilstva, za sodne zaostanke pa navaja, da ti niso sistemsko vprašanje. Ugotavlja pa, da dolžina sodnih postopkov v primeru pranja denarja še vedno predstavlja izziv. Razdelek o neodvisnosti sodstva precej pozornosti posveča tudi vprašanju parlamentarnih preiskav dela državnih tožilcev in sodnikov v konkretnih postopkih. 

Zunanji minister Anže Logar
Zunanji minister Anže Logar FOTO: Miro Majcen

Med razlogi za nizko zaupanje oziroma percipirano neodvisnost sodstva poročilo navaja vmešavanje politikov in vlade ter specifičnih interesov. Poročilo tudi omenja študijo vrhovnega sodišča, po kateri naj bi bil razlog za nezaupanje predvsem nepoznavanje pravosodnega sistema. Poročilo omenja tudi vprašanje učinkovitosti sojenja, pri čemer zaključi, da so največje težave na področju ekonomskega oziroma finančnega kriminala. Omenjene so tudi težave policije in tožilstva, češ da delo ni učinkovito, preiskave trajajo predolgo in se pogosto končajo neuspešno. Kot glavni razlog komisija navaja pomanjkanje virov. 

Vlada: KPK se izkorišča v politične namene

Vlada v odzivu na kritike Bruslja opozarja, da se poročilo osredotoča predvsem na institucije pravosodja, ne pa na sodnike same, predvsem v smislu neodvisnega izvajanja sodne funkcije. 

Glede očitka o pomanjkanju materialnih in človeških virov pa vlada opozarja, da poročilo ne upošteva dejstva, da ima Slovenija po podatkih EU Justice Scoreboard 2020 največje število sodnikov na prebivalca v EU in četrti najvišji delež BDP za kritje izdatkov sodišč. Prav tako po mnenju vlade statistični podatki Eurostata ne podpirajo navedb o povečani učinkovitosti Državnega tožilstva. Po podatkih Eurostata je tožilstvo leta 2018 sodiščem posredovalo 457 zadev, leta 2014 pa 620.

Vlada ima tudi pojasnila za nizko stopnjo zaupanja v neodvisnost sodstva. Osnutek komisije namreč po mnenju vlade ne namenja potrebne pozornosti vprašanju zagotavljanja notranje neodvisnosti sodnikov. 

Komentar vlade k osnutku poročila o vladavini prava omenja tudi sum izkoriščanja KPK v politične namene. Ob tem naj bi prihajalo do kršitev temeljnih pravic preiskovancev do obrambe. Po mnenju vlade je zaradi tega v preteklosti že prihajalo do resnih političnih posledic, med drugim tudi padca vlade. 

Konflikt interesov v medijskem prostoru

Vredno je omeniti tudi očitke komisije glede pomanjkanja ustreznih pravil, ki bi urejala konflikte v medijskem prostoru. Gre za navzkrižje med političnimi strankami in lastniki medijev. Po ugotovitvah poročila sedanji sistem prijavljanja lastništva medijev ne omogoča vpogleda v informacijo o končnih lastnikih, vse skupaj pa ima negativne učinke na medijski pluralizem. Omenjena je tudi namera spremembe medijske zakonodaje, ki bi posegla v položaj RTV in STA, ki naj bi bila politično motivirana.

Vlada na drugi strani meni, da nekateri novinarji sploh niso raziskovalni, ampak aktivisti, ki omenjeno spletno platformo uporabljajo kot sredstvo političnega boja. Po mnenju vlade je tudi relavantno dejstvo, da poleg Društva novinarjev Slovenije obstaja še drugo profesionalno združenje. Prav tako naj bi komisija prezrla vprašanje, kako v posttranzicijskih družbah zagotoviti enakopravne odnose za medijsko pluralnost.

Prvi je o tem poročal časnik Delo.

KPK: Komisija je samostojen in neodvisen državni organ

Na Komisiji za preprečevanje korupcije z odgovorom vlade evropski komisiji na osnutek poročila o vladavini prava niso bili uradno seznanjeni. "Poudarjamo pa, da je komisija samostojen in neodvisen državni organ, na delo katerega posamezni politični interesi nimajo in ne bodo imeli nikakršnega vpliva,"  so zapisali. V zvezi s postopki pred komisijo so pojasnili, da so na komisiji po spremembi sodne prakse v letu 2016 prilagodili postopek, ki zdaj obravnavanim osebam zagotavlja vsa procesna jamstva, zagotovljena z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. 

"Postopek, kot ga na komisiji vodimo v zadnjih letih, je kot ustreznega lani z dvema sodbama potrdilo tudi sodišče – tako upravno kot vrhovno. Se pa na komisiji zavzemamo, da se postopek primerno uredi tudi v področni zakonodaji, in zato upamo, da bo Državni zbor čim prej sprejel predlagane spremembe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
16. 09. 2020 10.37
-5
Jankoviči nam kažejo jasno sliko,učinkovitosti sodstva.Le kdo piše take zakone po katerih velikih luparij ne moreš preganjati,ker so legalne.Takoj je treba spremenit zakon po katerem je Jankovič pospravil v žep milijone.
Berenika
16. 09. 2020 10.59
+6
Bi rekla, da ti spomin sega nazaj samo dve sekunde. Kdo je bil od nekdaj proti spremembam, dopolnitvam civilne, kazenske, gospodarske in ostale zakonodaje, ko so le te skušali izglasovati v parlamentu? Ravno SDS.
BITINOVINAR
18. 09. 2020 12.18
-2
Denebola. Torej spet Janša, tudi za odpise Jankovićevih milijonov, farmacevtko, kanalizacijo, Stožice je kriv Janša, pa da so ga na vseh teh oprostili tud. Ta SDS je pa res za lumparije, četudi niso njihove, samo da so lumparije
Uporabnik497981
16. 09. 2020 10.32
-10
NajboljsiBoguniverzuma
16. 09. 2020 10.33
-10
pravi?nik2
16. 09. 2020 10.28
-11
Bravo Logar.Potrebno je povedati resnico,da nismo dobri tudi,če nas hvalijo.Saj veš kaj govoriš,kot bivši preiskovalec NLB.Morda pa je ocena Bruslja taka,ker so imeli podatke bivše vlade.Počakajmo še leto ali dve,da vidimo.ali bo vladi uspelo kaj premakniti pri nedotakljivih v sodstvu in sistemu,ki je naravnan tako,da če ga ne moremo oprostiti naj primer zastara.
Bojan 69
16. 09. 2020 10.26
-10
Nekdo spodaj je napisal da bo moral imeti Logar po končanem mandatu oči tudi zadaj. Kar pozabite komunajzarji, niste več kar ste bili. Včasih so bili to krepki delavci proletarci, imeli so podporo Rdeče armade, danes so to pomehkužena buržoazija😂😂
NajboljsiBoguniverzuma
16. 09. 2020 10.27
-6
Domendo
16. 09. 2020 10.14
-3
Kakorkoli gledate niso samo politiki na sodiščih. In kako to da kar naenkrat vse štima? Verjetno ker je logar povedal da ne.
RDE?I KIP
16. 09. 2020 10.00
-16
Bravo g. Logar, resnica šteje!
serumresnice
16. 09. 2020 09.58
+14
Pri nas je vladavina prava po vzorcu Janše in SDS!
ćurkl
16. 09. 2020 09.53
+19
A si predstavljate Anžeta Logarja kot naslednika Janeza Janše. Jaz si ga. In ni mi všeč ta vizija...
hickel
16. 09. 2020 09.52
+21
Po končanem mandatu bo moral imeti oči tudi zadaj.
NajboljsiBoguniverzuma
16. 09. 2020 09.48
+4
beeeeee beeee beeeee beeee beee beee
FAUSTOS1
16. 09. 2020 09.48
+18
DVA jastreba ,ki škodita sloveniji janša in lorgar-kot vsi jastrebi le ,da so oni siti ostali so nepomembni oz služijo le kot hrana za jastrebe.
kapljač1
16. 09. 2020 09.43
+15
ArkaMast
16. 09. 2020 09.40
+20
Ker ne zna pojasniti od kje vodji SDSa 400.000 € je pa KPK v napoto. Ja bravo :))
najvsivedo
16. 09. 2020 09.50
-10
arka maslena .. iz 220 si prišel na 400 daj najprej ti razloži kako ti je to uspelo-nakladač.-
ArkaMast
16. 09. 2020 09.35
+23
Prej je JJ klical trojko in nas skoraj pokopal, sedaj pa nabijajo neke pravljice in sramotijo Slovenijo. Niti depeše ne zna oblikovati, samo blebetati neumnosti. Taki ljudje niso sposobni opravljati niti administrativnih del. Zakaj plačujemo take nesposobneže ki delajo le škodo državi.
NajboljsiBoguniverzuma
16. 09. 2020 09.32
-29
JJ je sposoben, uspešen, pošten in karizmatičen! Volimo SDS, za Slovenijo gre!!
ina5785
16. 09. 2020 09.37
+25
NajboljsiBog - jj-ju od POŠTENJA kar žepe trga, enako njegovim. . . . . . . . . . . . Tako uspešen kot je (po tvoje), NI ZNAL KPK pojasnit od kod mu VISOKA VSOTA DENARJA!!! Še akumolator mu je crknil revežu, ko bi moral na zagovor. . . . . . . . .
riss
16. 09. 2020 09.31
-19
Ne vem od kje Evropi takšni podatki, da vlada pritiska na sodstvo in medije, ki so v popolni obasti leve politične struje. Moralo bi pa vsaj sodstvo biti neodvisno in tudi javna RTV SLO. Tako so pa taglavni levi lopovi na prostosti in nič se ni odkrilo, mediji pa podpirajo levo enoumje in njihove kraje, ter poudarjajo malenkosti desne strani. Mislim, da Tanja Fajon zelo izkrivljeno prikazuje resnico v EU, samo ne vem s kakšnimi čari uspe prepričati kratkovidne in neuke pomembneže v Brusju.
Domendo
16. 09. 2020 09.42
-10
Fajonovo so že tudi spregledali. Zato pa je že pribežala nazaj v Slovenijo in čudežni umirila svojo politiko. Do zdaj je bila zelo radikalno usmerjena. Evropa je hotela zamejiti priseljevanje in narediti red ona pa obenem grozila hrvaški da jih Slovenija nebo spustila v šengen. V Srbiji in Makedoniji pa za njo vse v najlepšem redu. Fajonova ni bila za red ampak je njena politika povzročala anarhijo. Preveč ekstremno usmerjena.
poneumljanje
16. 09. 2020 09.48
+9
Domendo, zakaj bluziš, lažeš in zavajaš? Kje kaj od tega kar si napisal piše v članku ?
Mihela1b
16. 09. 2020 09.52
+2
Domendo
16. 09. 2020 10.10
-7
Vse piše na njenem FB profilu. Če novačite upokojence, da je njihova moralna dolžnost da pomagajo beguncem prostovoljno in jih spravljate v nevarnost in ob zdravje sami pa polnite račune in se smehljate iz pisarn in pred kamerami, medtem pa trpi narod in begunci in vsi ki bežijo iz bede si lepo opisal Tanjo Fajon. Zakaj poneumljaš ljudi če si sam ponemljen oz. poneumljena?
ćurkl
16. 09. 2020 09.28
+13
Ni tukaj tolikšen problem, da se KPK izkorišča za politično nagajanje. Problem je, da se POLITIKI znajdejo v situacijah, kjer jih je potrebno preiskovati na takšen ali drugačen način. To mene skrbi...
ćurkl
16. 09. 2020 09.20
+17
Ko poslušam/berem izjave tega Logarja se vedno spomnim na tisti vic: V peklu imajo kotel z vrelo vodo za vsak narod na svetu. Poleg vsakega kotla stoji stražar, ki rine reveža nazaj v kotel, da ne bi ušel. Razen pri slovenskem ga ni... Zakaj? Zato, ker sami, eden drugega nazaj vlečejo.
mbtukaj
16. 09. 2020 09.19
+19
Janez je tožibaba.
ArkaMast
16. 09. 2020 09.37
+13
Pa ko bi povedal kaj resničnega, tako pa še laže.
Berenika
16. 09. 2020 09.08
+17
A je Logar napisal tudi, da se izrazoslovje in pomen posamičnih besed vladne garniture priložnostno spreminja v idiosinkretizem? Odstopiti ne pomeni več odstopiti, nepreklicno odstopiti pa še tolikanj manj? Je to politični pomen ali še kaj mnogo hujšega?