Slovenija

Natovim letalom omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora

Bruselj/Ljubljana, 25. 02. 2022 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
134

Vlada bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočila poenostavljeno uporabo slovenskega zračnega prostora za prelete ob razmeščanju enot na vzhodnem krilu Nata. Slovenski zunanji minister Logar je na zasedanju v Bruslju dejal, da Slovenija podpira odločno in hitro ukrepanje na ravni Unije. Zadnje sprejete sankcije je označil kot "najhujši paket sankcij" proti Rusiji. Obrambni minister Tonin pa se je udeležil seje odbora DZ za zunanjo politiko in obrambo, na katerem je opozoril tudi na stanje na Zahodnem Balkanu

Nadzorni stolp na letališču Brnik
Nadzorni stolp na letališču Brnik FOTO: Miro Majcen

Vlada se je sestala na izredni seji o aktualnih razmerah v zvezi z rusko vojaško agresijo v Ukrajini, na kateri je sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Republike Slovenije. S tem bo "vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete ob razmeščanju enot na vzhodnem krilu Nata, pri tem pa bo zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa". Poudarili so, da omejitve ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa.

Poleg tega je vlada v luči zelo zaostrenih varnostnih razmer v Ukrajini razpravljala tudi o "delovanju kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost – eFP v Latviji v sklopu izvajanja Natovih odzivnih aktivnosti v podporo okrepljeni zavezniški odvračalno-obrambni drži".

Sprejeli so tudi nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja in sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi.

Logar: EU sprejela najhujši paket sankcij doslej

Na izrednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, je EU danes sprejela drugi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi agresije proti Ukrajini, ki so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Paket vključuje tudi sankcije proti predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Po besedah zunanjega ministra Anžeta Logarja gre za "najhujši paket sankcij", ki jih je sprejela EU.

Danes smo sprejeli nov sveženj ukrepov, ki bo "občutno prizadel tako rusko gospodarstvo kot oligarhe in posamezne osebe, ki so sodelovale pri agresiji", je po izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal Logar.

Sveženj obsega individualne, pa tudi sektorske ukrepe. Gre za "najhujši paket sankcij, ki jih je EU kadar koli sprejela proti kateri koli državi", je dejal v videoizjavi za slovenske novinarje. To so podprle vse države članice, je povedal Logar. Kot je pojasnil, se je odprla tudi možnost vključevanja družinskih članov v naslednjih krogih sprejemanja sankcij.

"Slovenija podpira stroge sankcije, ki imajo odvračalen učinek in ki bodo jasno povedale, da so tovrstna dejanja nesprejemljiva," je zatrdil Logar ob ruski agresiji nad Ukrajino.

Evropski zunanji ministri so ostro obsodili ruski vojaški napad ter ga označili za enostransko in nesprejemljivo kršitev načel mednarodnega prava in temeljev, na katerih sta bila v zadnjih desetletjih zgrajena mir ter spoštovanje suverenosti in mednarodno priznanih meja držav. "Včerajšnji napad Ruske federacije nad Ukrajino je šokantno dejanje v nasprotju z listino organizacij Združenih narodov in mednarodnim pravom," je po zasedanju v Bruslju dejal minister Logar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister Logar je ostro obsodil vojaško invazijo in poudaril, da je Ukrajina suverena država z mednarodno priznanimi mejami. "Ukrajina je svobodna pri izbiri varnostne ureditve in sklepanju zavezniških povezovanj. Slovenija je zato podprla odločno in hitro ukrepanje na ravni Unije. Skladno z zaprosilom za mednarodno pomoč smo v zadnjih dneh Ukrajini preko mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovili materialno pomoč v skupni vrednosti 163.000 evrov in prevoz. Ministrstvo za zunanje zadeve je Vladi RS predlagalo 100.000 evrov prispevka kot nujen humanitarni odziv, ki bo preko mednarodnega rdečega križa in Rdečega polmeseca (ICRC) namenjen za nujne potrebe ukrajinskega prebivalstva," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve. 

Logar je na zasedanju opozoril tudi na pobudo slovenskega predsednika vlade Janeza Janše in poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega za zagotovitev evropske perspektive za Ukrajino s konkretno časovnico, saj to predstavlja najboljši odgovor na aktualne varnostnopolitične izzive. "Enotna podpora držav članic perspektivi članstva Ukrajine v EU lahko spremeni tok zgodovine. Slovenija je predlagala članstvo Ukrajine do leta 2030," je še poudaril minister Logar.

Tonin: Neposreden spopad z Rusijo ni eden izmed možnih odzivov

Parlamentarna odbora Državnega zbora za zunanjo politiko in za obrambo sta danes na skupni seji enotno obsodila rusko invazijo na Ukrajino, je po skupni seji obeh odborov, ki je potekala za zaprtimi vrati, sporočil predsednik odbora za obrambo Samo Bevk (SD). Govorili so tudi o predlogu, da bi bila Slovenija pobudnica sklica zasedanja Generalne skupščine ZN. Na tem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov bi obravnavali in obsodili invazijo, je povedal Bevk. 

Seje se je udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je razpravo označil za kvalitetno in konstruktivno. Izpostavil je, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel Zahod, nujno potrebne, saj neposreden spopad z Rusijo ni eden izmed možnih odzivov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tonin je opozoril še na stanje na Zahodnem Balkanu. Izrazil je zaskrbljenost, da bi območje postalo naslednja tarča Rusije, če bi ta poskušala preusmeriti pozornost s kriznih žarišč. Poudaril je, da na območju ključno ohranjati mir in varnost.

Na seji so poslanci zastavljali tudi vprašanja o varnosti slovenskih državljanov, ki so ostali v Ukrajini, pa tudi v Rusiji ali Belorusiji, je dejal podpredsednik odbora za zunanjo politiko Branislav Rajić (SAB). Kot je dejal, je bilo zagotovljeno, da bo njihovemu pravočasnemu obveščanju namenjena posebna pozornost.

Bevk je izpostavil še osebno stališče, o katerem so prav tako razpravljali, in sicer da bi morala EU zmanjšati ekonomsko odvisnost od Kitajske, zagotoviti energetsko neodvisnost od Rusije, zmanjšati varnostno odvisnost od ZDA in se resno lotiti oblikovanja skupnih obrambnih sil EU.

Podpredsednik SD Matjaž Nemec je izpostavil, da je Slovenija pri ključnih vprašanjih enotna, vseeno pa je izrazil zaskrbljenost zaradi pomanjkanja razprave o potencialni gospodarski krizi, ki bi lahko sledila invaziji.

V imenu SAB je bila kritična tudi Alenka Bratušek, ki je opozorila na dva slovenska vladna uslužbenca, ki sta ostala ujeta v ukrajinski prestolnici in sta ogrožena. Kritike je usmerila v predsednika vlade Janeza Janšo in izrazila prepričanje, da je z načrtovanjem svojega obiska v Ukrajini ravnal neodgovorno.

Tonin je ob tem poudaril, da so bili visoki obiski državnikov v Ukrajini v zadnjem obdobju stalna praksa, saj so Ukrajinci upali, da bo večja prisotnost tujih delegacij v državi Rusijo odvrnila od napada, in da Slovenija v tem primeru ni ravnala drugače od ostalih zahodnih držav.

Tudi Matej Tašner Vatovec (Levica) je v ločeni izjavi obsodil napad na Ukrajino in poudaril, da je najboljša rešitev trenutne situacije, da se Ukrajini zagotovi nevtralnost, brez pozivov k vključevanju v EU ali zvezo Nato in brez popuščanja Rusiji. Diplomatska misija mora iti v obe smeri, je prepričan Vatovec, ki je dodal, da bo moral tudi Zahod začeti razmišljati, kaj pomenijo njegove akcije. "To, kar smo videli v Ukrajini, je sicer popolnoma napačen in nor odziv predsednika Putina na dolgotrajne provokacije, kakršne smo jih lahko videli tudi v Iraku, Afganistanu in vseh vojnah, ki jih je do zdaj zakuhal Nato," je dejal poslanec Levice.

pasica vojna v Ukrajini

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITO 50
05. 03. 2022 20.12
Mi samo poenostavljajmo vse kar je proti Rusom, tole se bo kmalu končalo in naslednjo zimo bomo mi zelo poenostavljeno sekali po gozdovih, ker nebo druge kurjave.
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.19
+1
Sedaj se prične PROPAGANDA-LAŽI.Kdo bolje zavaja,laže kljub posnetkom tujih tv postaj,kot so AL JAZEERA,CNN,DW,FRANCOSKE,ANGLEŠKE,ter še kaj.VENDAR BOSTA LAGALI OBE STRANI.Rusi imajo nekatere vojake še mlečnozobe otroke vendar na fronto prva gre elita nato čiščenje,ki domačine prosijo hrano,Ukrajinski vojaki so se predali z močnim orožjem vred,na Kačjem otoku pobiti a po vesteh ukrajincev to ni res,streli v stolpnico,in razbitje stavb,vozil v Kijevu,kolone beguncev.Smrt in ranjenci,kot tudi sestrelitev avionov,helikopterjev. Gospod Biden de:Nato/Otan v Ukrajino ne bo vstopil.POKLAPALO JE UKRAJINCE,KI SO TO ŽELELI,SEDAJ PA DRUGA PROŠNJE SVETU: Ukrajina prosi za ŽIVE SPOSOBNE,VEŠČE BOJEV DOBROVOLJCE iz tujine,ter še OROŽJE.Hrvati gredo kot legija k Ukrajincem,Čečeni k Rusom.Vsi iz ZAHODA EU"DARUJEJO"MOČNO orožje Ukrajini.Seveda tudi inštruktorje,za pravilno uporabo.Pa ne kar tako,na prošnjo Zelenskeja,gre za premišljeno dejanje.Kje se bojujejo,daj orožje,da ne bo Rus po totalni okupaciji in zasedbi Ukrajine prodiral še proti zahodu.Na zemljevidih so bile že vrisane poti prodiranje v Bolgarijo,Romunijo,in druge države mejnice Ukrajine.No potem bo Nato/Otan imel polne roke dela.
flojdi
26. 02. 2022 20.30
-1
? kakšna je pa nepoenostavljena uporaba ; sam prašam
Walter Pravicek
26. 02. 2022 16.34
+3
Letala"zaveznikov"lahko v miru letijo na vzhod,ruska pa ne.Četudi so neoborožena ta letala.Prelet traja par minut.Potniki popeljite se v Beograd,od tam z busom ali vlakom,damu v Slovenijo sovražnico Rusov,prijateljicom Ukrajincev.Neonacistov,zdrogiranih vojakov in noficirjev.To nas pove v sporočilu Putin,jaz sem verjel.Vendar so ti "ljubitelji"le iz Vlade,sds,drugi pa vsak kot želi.
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.22
+2
Rusi so dali"kontra"slovenski avio prevozniki nimajo pravice letenja v Rusiji,z mnogimi drugimi iz zahodne EU.BUMERANG SE JE PRIČEL!Kdo pa so slovenski avio prevozniki razen vojske,policije.Vse se je razprodalo.
tornadotex
26. 02. 2022 15.27
+6
Že dva dni poslušamo, kako Natova letala preletavajo naše nebo...
flojdi
26. 02. 2022 20.32
+1
..že prej je Hrumelo ( pač pogosto visim pri odprtem oknu .. in (še) Slišim
Rains
26. 02. 2022 15.05
-1
Dodatni dokaz kako zelo potrebujemo NATO. Hvala bogu za NATO !
flojdi
26. 02. 2022 20.33
-1
flojdi
26. 02. 2022 20.34
+1
. ker bogov je ogromno že bilo , so , in , žal , še bodo
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.24
+1
križ iz hruškovega lesa,bogec iz plastike vlit in umetno lažno pozlačen.
PomisliNaSonce
26. 02. 2022 11.34
+0
Vse nardit da rus ne gre naprej pod nobeno opcijo....bit na pecljih 100 na uro in biti prvi z dejanjih ko bo potrebno. Osvoboditev vseh ruskih državljanov izpod diktature bo kaj kmalu še edina opcija
No pasaran
26. 02. 2022 10.32
+3
Plenković in HR vlada so se odločli, da se ne bodo vmešavali v spopad Rusov in Ukrajincev, ker s tem nimajo prav nič! Tako se dela, čeprav si član EU in NATA!
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.54
+2
Plenković in predsednik države Milovanović se ne marata.Plenković bi dal vojake,Milovanović ne za boj proti Rusiji.On pozna zgodovino pobitih med 2.svetovno vojno v Rusiji.V Ukrajine potujejo vojne lačni osvoboditelji.Kot hrvaška legija.Ponovi se zgodba iz druge svetovne vojne,ko so bil z Nemci v Rusiji tudi hrvaški vojaki iz tedanje NDH,369 okrepljen pehotni polk z habicami 105 mm.Hrvatske legija.Bili v sestavi 100 nemške lahke pehotne divizije,spali zunaj,Nemci jih niso marali.Na levi roki našitek z šahovnivco in na čeladi isti natisnjen.Oktobra 1941 v Ukrajino,nato 27.septembra 1942 na sever nad Stalingrad.Zajeti ali ubiti,živi po ujetništvu v domovino,v 369 pehotno formacijo za boj proti partizanom.Pa ni so bili ti edini v tuji vojski,tudi Italijanom so se ponudili za boj v Rusiji :v 8.armado Italijanov lahka transportna brigada,a že Decembra 1942 pri reki Don vsi pobiti.Hudo se je boriti proti Rusom.
Draža
26. 02. 2022 09.06
+2
Mi bi morali vem iz Eu in Nato,saj sami sebi pljujemo v skledo,že od leta 1991,sami sebi rinemo nož v hrbet.
koral45
26. 02. 2022 09.03
+7
Anja Kopač vrnila priznanje Ruske federacije, a ga bo tudi agent KGB Janukovič?
šlogar
26. 02. 2022 08.54
+9
Kako bomo dovolili prelete? Že dva dni ponoči poslušam težke avioni, ki preletajo Slovenijo!
Ramzess
26. 02. 2022 10.42
+3
Eno je neuradno, drugo je uradno, pisanje za javnost.
No pasaran
26. 02. 2022 11.03
+3
Kršitev zračnega prostora pomeni agresijo tujih vojaških sil! Pogrešam našo protizračno abrambo. Bo kaj Toninček frbalinček?
No pasaran
26. 02. 2022 11.10
+3
Slišim naša agro Pilatusa otovorjena s paradajzarkami kako nadzvočno hitita proti Kremlju.
Bolfenk2
26. 02. 2022 08.52
+7
Preveč lezemo v rit temu Natu. Natovo širjenje na vzhod je krivo za vojno in vse smrti v Ukraini.
koral45
26. 02. 2022 08.59
+4
Kriv je vaš pacient in taki propagandisti kot si ti.
No pasaran
26. 02. 2022 10.58
+2
Očitno so tam notri opojne vonjave, ki se jim ne morejo odpovedati.
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.56
+1
dečki so v kleti delali:snif-snif-daj gutljaj vodke!Zopet snif-snif.Gremo dam!
bu?e24 1
26. 02. 2022 08.50
+6
Zahodne vredote so dvojni standardi in korupcija in kriminal in pedofilija in homosexualnost in cenzura plus menjanje režimov za dobro lrofita posameznih billionarjev
Walter Pravicek
26. 02. 2022 16.37
+0
kapa snif si pozaba?tega je kolko, češ.Na mizi črtica pa zrolani papirnati gnar in potegneš v nos.To dela mladina sds.Kaj šele stari?
Walter Pravicek
27. 02. 2022 09.58
+1
A bo "moralni teolog"kaj guč držo,pred odhodom na morijo,ki čaka te vrle pubece na fronti,v času čakanja?
2fast4
26. 02. 2022 08.46
-6
Kul je šel z peciklom v Ukrajino. Tam bo pel pesmi, bral povedi iz knjige in čakal na milost...
Walter Pravicek
27. 02. 2022 10.00
+1
KAJ ŠE SO NAJDLI V ROGU ŠTIRISED?MORAMO PATENTIRATI,ALI JE BIL TAK PECIKL Z PO DVEMA VRSTAMA PA SO GONLI VSI PENTALE!
Beni5
26. 02. 2022 08.34
+7
Nas že od začetka napada preletavajo F-16, z bazo v avianu...
medo90
26. 02. 2022 08.30
-2
pogrešam komentarje KULA in posebej lunatika oz. mesečnika.
šlogar
26. 02. 2022 08.50
+1
Medo, ko boš ti po volitvah utihnil, se bodo pa oni oglasili z malo več pameti kot so prisotne sedaj!
. .
26. 02. 2022 08.29
+10
Prav neverjetno,kakšni amaterji vodijo slovensko državo. Kakšni beboti.
Vitruvio
26. 02. 2022 08.22
+8
Slovenski zračni prostor ? Kdo ga nadzira ? Hrvati ali Madžari ?
No pasaran
26. 02. 2022 10.41
+1
User905768
26. 02. 2022 16.37
+0
Walter Pravicek
26. 02. 2022 16.39
+0
NIČ NISI"NA LINIJI".NADZOR JE IZ AVIANA,NATO AERO BAZE.
genir
25. 02. 2022 21.58
+6
Hitro Slovenske vojske domov spravit, je nekaj počilo.
vrtnar01
26. 02. 2022 08.08
+0
SnowmanR
25. 02. 2022 21.56
+7
Slovenija je na strani teroristov od leta 1991. Podpiranje genocid Izraela proti Palestincem, podpiranje odtujitve in lažne države Kosova, podpiranje Ukrajinskih neonacistev proti Rusom v Ukrajini... To je lodpora NATO in USA, to je podpora teroristom ki uničujejo mala ljudstva...kakšno vlado imamo, za pobruhat...
MikeMikee
25. 02. 2022 21.56
-2
Oilchecker
25. 02. 2022 21.56
-3
SnowmanR
25. 02. 2022 21.58
+4
😂😂😂😂😂 🐑🐑🐑🐑 po.ser.jem se vam na dem.okracijo...
Mozart60
26. 02. 2022 08.24
+1