Slovenija

Vlada razrešila Velova z mesta direktorja AVP

Ljubljana, 24. 05. 2019 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S./ U.Z./ STA
Komentarji
114

Vlada je razrešila direktorja Agencije za varnost prometa Igorja Velova in za vršilko dolžnosti imenovala Vesno Marinko. Poškodbe na službenem avtomobilu, ki ga je Velov imel v stalni uporabi, in jih še vedno ni javno pojasnil, so namreč preveč škodovale ugledu agencije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velov razrešen
    02:29
    Iz 24UR: Velov razrešen
  • Iz SVETA: Razrešitev Velova
    02:33
    Iz SVETA: Razrešitev Velova
  • Iz SVETA: Šarec in Erjavec o razrešitvi Velova
    00:45
    Iz SVETA: Šarec in Erjavec o razrešitvi Velova

Vlada je danes na dopisni seji razrešila Igorja Velova z mesta direktorja Agencije za varnost prometa (AVP) in za vršilko dolžnosti imenovala Vesno Marinko.

Vlada je razrešila Igorja Velova z mesta direktorja AVP.
Vlada je razrešila Igorja Velova z mesta direktorja AVP. FOTO: Miro Majcen

Razrešitev Velova je vladi v četrtek predlagal svet AVP, saj ta njegovim članom ni ustrezno pojasnil dogodka, povezanega s poškodbo službenega avtomobila, ki ga je imel v stalni uporabi. Velov je svetu agencije namreč po besedah predsednika Jureta Prestorja tik pred četrtkovo izredno sejo sporočil le, da z njegovim ravnanjem ni bilo nič narobe.

Svet AVP je ocenil, da takšno ravnanje direktorja močno škodi ugledu agencije. O zadevi so se posvetovali tudi s pravno službo in ugotovili, da se "v primeru, ko je ugled agencije okrnjen, smatra, da je direktor kršil svojo dolžnost vestnega opravljanja svojega dela".

V torek so namreč v Stražišču opazili parkiran avto agencije, ki naj bi ga vozil Velov, z vidnimi poškodbami. Policija v postopku ni odkrila nepravilnosti, je pa očividec za naš portal povedal, da je pred pošto videl moškega v močno opotekajočem stanju, ki je komaj zlezel iz avta sredi parkirišča. Velov dogodka še ni javno pojasnil.

AVP miri: Kljub aferi delamo dobro

"Agencija, to sem jaz" so besede, s katerimi bi lahko povzeli pisanje, ki smo ga prejeli v uredništvo. Velov naj bi agencijo zlorabljal za svojo promocijo. Tu so tudi očitki o spornem poslovanju in zaposlovanju svojih kolegov. Ti naj bi se nad svojimi sodelavci pozneje celo izživljali, zaradi česar so odprti tudi pravdni spori.

A na agenciji mirijo, da kljub aferi delajo dobro. Lani so sodelovali na skoraj 150 dogodkih in v sodelovanju s policijo izvedli devet nacionalnih akcij poostrenega nadzora voznikov. Ob tem so dosegli tudi največji uspeh – prvič manj kot 100 mrtvih v enem letu. Lansko leto je bila prometna varnost sploh najboljša v zgodovini, žal je opomnik, da prometna varnost ni nekaj samoumevnega, prišel v prvih mesecih letošnjega leta. Letos je na naših cestah namreč umrlo že 42 ljudi, kar je sedem več kot v istem obdobju lani.

Vodenje agencije začasno prevzema Marinkova

Marinkova, ki začasno prevzema vodenje agencije, po mnenju sveta AVP izpolnjuje vse z zakonom predpisane pogoje, je tudi strokovnjakinja s področja varnosti cestnega prometa ter soavtorica nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 ter drugih s prometno varnostjo povezanih strategij.

Na agenciji je zaposlena kot vodja sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti prometa, pred tem pa je delovala pod okriljem ministrstva za promet.

Na novem položaju bo ostala do imenovanja direktorja po izvedenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. novembra 2019.

Vesna Marinko bo na novem položaju ostala najdlje do 24. novembra.
Vesna Marinko bo na novem položaju ostala najdlje do 24. novembra. FOTO: Agencija za varnost prometa

Šarec: Težko je promovirati treznost, sam pa delati drugače

Alenka Bratušek je sicer včeraj dejala, da bi bilo najbolje, da bi Velov odstopil sam. Kot je pojasnila, je govorila s predstavnico ministrstva v svetu agencije in po telefonu tudi s predsednikom sveta AVP Prestorjem.

Dogajanje pa je danes komentiral tudi premier Marjan Šarec. Kot je dejal, je težko promovirati treznost, sam pa delati drugače. "Zato se mi zdi pravilno, da se zgodi zamenjava. In mogoče manj nekih dragih kampanj in več zgleda," je poudaril na dogodku LMŠ ob zaključku volilne kampanje.

Velova je vlada za direktorja AVP imenovala 12. februarja 2015, petletni mandat pa je nastopil dan pozneje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
26. 05. 2019 15.53
+1
hinavski pogled
?ebula
25. 05. 2019 13.42
+6
Njegova faca pove vse. Kdor jo zna prebrati mora pritrditi, da je nagnjen k prekkomernemu pitju.
Save Palestina
25. 05. 2019 13.31
+10
Ste zbrisali moj komentar. Videli boste, da sem govorila resnico. Resnica bo prišla na dan. Ljudje se v Kranju in v Stražišču pri Kranju poznajo in vejo povedati o gospodu kar nekaj zanimivosti.
hotchilipoper
25. 05. 2019 11.03
+7
Me prav zanima kje se bo zdaj zaposlil.Upam,da boste to tudi objavili.
deratizacija
25. 05. 2019 12.25
jelenek
25. 05. 2019 10.23
+10
MAKEDONEC IS KOČANOV,NAJ BI SKRBEL ZA VARNOST V PROMETU V SLOVENIJI.TO SE MI JE VEDNO ZDELO MALO ČUDNO.
leond1
25. 05. 2019 13.03
+6
sane južnjake po poznanstvu na dobra delavna mesta slovence na zavod . narobe slovnija
Uporabnik1095190
26. 05. 2019 19.09
A je to kaj čudnega v Sloveniji? Tukaj mutibarić daleč pride.
NA LEVO ni OK
25. 05. 2019 09.34
+9
Država ustanavlja novo agencijo za Razpihovanje megle, kjer bodo pristali razni Velovi , in drugi visoki funkcionarji, ki imajo sladke roke od marmelade. Kajti vsi potrebujejo zaposlitev, še bolj točno potrebujejo mesečni dohodek. Problem pa bo nastal, ker vsi ti, kateri se bodo znašli na tako potrebni agenciji, bodo hoteli biti direktorji, navajeni visokih dohodkov in nadutosti... Mogoče pa bodo agencijo preimenovali Agencija direktorjev direktorata. To bi bila ena od rešitev in nad produktivnost te naše državice.
pa dobr no
25. 05. 2019 09.10
+15
levicarski raj za pijane funkcionarje, ki drzavni avto uporabljajo za zasebne namene. ocitno v skladu s prakso tudi zaposlujejo svoje tovarise. ko pa jih dobijo s prsti v marmeladi izgubijo spomin. tole ni prvic v tej drzavi.
CIGU MIGU
25. 05. 2019 08.56
+15
mislim da se že ustanavlja agencija za izgon pokvarjenih politikov
santer
25. 05. 2019 08.39
+24
Slovenija ma preveč nekih agencij, nič ne delajo ,samo pasejo se na račun države, ta primer pa je le vrh ledene gore.
miso4545
25. 05. 2019 08.33
+12
Ali potrebujemo AVP, to je vprašanje...da so Velova odstavili , pa že vedo zakaj.
expost
25. 05. 2019 08.26
-10
Šarec ga je prehitro označil za pijanca! Bo Šarec odstopil, če Velov dokaže nasprotno??? Nobenega konkretnega dokaza nima. Sloneti na izjavah očividcev, ki so bolj neke vaške terciarke, pa je itak spolzek teren. Ta razrešitev, ki sploh nima konkretnega dokaza, temelji na očitku, da je Velov blatil ugled AVP; zdi se, da je motivirana s strani notranjih trenj med staro in novo gardo zaposlenih in Sveta AVP. Kdor pozna ustroj AVP ve, o čem govorim.
Da se mene pita..
25. 05. 2019 08.16
+1
Najbrž so mu vzeli izpit.
disorderliness
25. 05. 2019 08.12
+1
A ta tanova pa ni pijanc? Lenuh? Prevarant? Nesposobnež?
zennn
25. 05. 2019 08.03
-8
Zdi se mi nelegitimno, da predsednik vlade in pač vsi mediji o Velovu pišejo, kot da je bil pijan. Ni dokazano. Vse kar imamo so izjave prič, da se je opotekal, kar bi teoretično lahko bila posledica težav z zdravjem - če bi to potrdili vsaj še udeleženci tistega sestanka, recimo v smislu, da so ga poleg vsega še zavohali. Glede na dokaj skope informacije je po vsej verjetnosti bil pijan, ampak vseeno se mi zdi ta gonja nevarna, ker bomo imeli drugačne primere, kjer bodo meje malo bolj zabrisane, stvari bolj občutljive, pa bomo mirno sprejeli obsojanje vnaprej in brez dokazov.
DuhSaSjekirom
25. 05. 2019 08.13
+8
Točno. Bili so pa tiho ko so se srečevali z Junckerom, pa so ga milijoni ljudi gledali kako se opoteka pred kamerami. Pa kaj smo prišli na nivo ko ne smemo verjet svojim lastnim očem? Pa kdo je poklican da naslovi ta problem? A jst kot navaden državljan EU ali Vlada RS? Leta, LETA smo gledali pijanega Junckera pred kamerami,oni pa zdaj bolj papeski od paza, javno obsodili za alkoholiziranost človeka brez kakršnegakoli postopka. Se niso seznanili z Zakonom o varnosti cestnega prometa. Zdaj pa pred volitvami drug na druge mecejo gnojivo, desnica ima Velova, levica pa tisto Djudjicko in sds posojilo. Mi smo pa ovce.
disorderliness
25. 05. 2019 08.17
+9
Jest sem prepričan, da gre zgolj za posledico cepljenj iz otroštva.
NoviceResnice
25. 05. 2019 07.40
+17
Kdo je sedaj tipa odstavil...vlada ali pop tv....
Simoni?
25. 05. 2019 18.29
-1
expost
25. 05. 2019 07.20
-10
Tega možaka ne poznam osebno, a obtoževati vsepovprek pa tudi ne gre. Iz objav & zapisnika izhaja, da je bil zadnji bok poškodovan 10.5., pred pošto pa naj bi se parkiral v začetku tega tedna. Nihče nima trdnega dokaza, da je nezgodo povzročil on pod vplivov alkohola. Druga stvar so očividci. Kako hitro se najdejo in delajo anonimne prijave! Če si resnicoljub, boš stopil naprej in pokazal, da te (za domnevno razliko od Velova). Res pa je, da se na AVP bije bitka za položaj med staro birokratsko kliko (ki jo je določil predhodnimi direktorji) in mlajšo generacijo.
DuhSaSjekirom
25. 05. 2019 07.17
+17
Rahlo smesno je, da Predsednik Vlade RS javno izjavi "težko je promovirati treznost, sam pa delati drugače", če kolikor berem ni nikjer zabeleženo da mu je Policija dala pihat ali pa da je imel strokovni pregled oziroma da so dokazali da je vozil v alkoholiziranem stanju. Čudno, po drufi strani je milijon posnetkov kako Juncker, ki je predsednik Evropske Komisije v odhajanju mrtev pijan, in to mrtev pijan zastopa evropsko unijo pred kamerami se opoteka vidno vinjen pa Predsednik niti Bratuškova ne A ne B, Temu se reče licemerje ali hipokrizija. Če si človek ki zastopa načela potem bodi načelen. Ali ne?
cilb
25. 05. 2019 07.09
+12
Brez da je človek ne vem kako šolan za "branje" ljudi, je temu tipu že zgoraj na prvi fotki v očeh videt, da je tipo out off order. Ubogi tisti okoli njega.
Ivonca
24. 05. 2019 21.58
+29
En direktor AVPja si je pike brisal sam, drugi "baje" pijan vozil, čas je da minister prevzame objektivno odgovornost za takšno agencijo in odpeketa s funkcije, AVP pa se razpusti!
gripson
24. 05. 2019 21.42
+21
A svojim avtom in ženo tudi tako dela?