Slovenija

Vlada načrtuje imenovanje krovne pogajalske skupine

Ljubljana, 16. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
24

Vlada ima predvidoma na četrtkovi redni seji v načrtu imenovanje krovne pogajalske skupine ter pogajalskih skupin znotraj stebrnih pogajanj, je v oddaji 24UR ZVEČER glede pogajanj o plačah napovedal minister za javno upravo Franc Props. "Intenzivnost teh pogajanj bo v največji možni meri, tako da bomo pač poskušali pogajanja pripeljati do konca v roku, ki smo si ga zadali," je dodal. Koga ima vlada v mislih kot glavnega pogajalca, sicer ni želel razkriti. Bi morda lahko šlo za finančnega ministra Klemena Boštjančiča?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister napovedal imenovanje krovne pogajalske skupine
    05:04
    Iz 24UR ZVEČER: Minister napovedal imenovanje krovne pogajalske skupine
  • Iz 24UR ZVEČER: Stavka se prvi dan v ordinacijah še ni zares poznala
    03:11
    Iz 24UR ZVEČER: Stavka se prvi dan v ordinacijah še ni zares poznala

"Znotraj pogajalske skupine, ki bo predlagana vladi, so predstavniki vseh resorjev in tudi predstavniki ministrstva za finance," je med gostovanjem v 24UR ZVEČER dejal minister Franc Props, pod katerega sodijo plače v javni upravi. Bi bil torej lahko finančni minister Klemen Boštjančič tisti glavni, ki bi vodil krovna pogajanja? "Čakamo na potrditev na vladi," je odgovoril Urošu Slaku

Opozorilni protest sodnikov še naprej traja, ta teden so splošno stavko začeli zdravniki. Cilj vlade je, da sistem plač v javnem sektorju reši v celoti, je poudaril Props. Pa lahko vlada zdrži zdravniško stavko, če ne namerava popustiti nobeni skupini?

"Tisti del, ki je zdaj pod vprašajem, poskušamo reševati s temi vsakodnevnimi pogajanji, ki sedaj potekajo. Prepričan sem, da je tako na strani Fidesa kot na strani vlade volja, da ta del uredimo in dosežemo vsaj to, da bodo ljudje, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, to tudi dobili v takem obsegu, da ne bo ogroženo njihovo zdravje oziroma v obsegu, kot se je to običajno delalo, in da se tudi ne bodo povečevale čakalne vrste," je odgovoril.

Cilj vlade je, da sistem plač v javnem sektorju reši v celoti.
Cilj vlade je, da sistem plač v javnem sektorju reši v celoti. FOTO: AP

Tako zdravniki kot sodniki sicer pravijo, da ne gre za parcialne interese. Zdravniki pravijo, da zahtevajo le izpolnjevanje dogovora, ki so ga z vlado dosegli decembra, sodniki se sklicujejo na odločbo ustavnega sodišča o urejanju njihovih plač.  

"Mi se zavedamo in enih in drugih pričakovanj, hkrati pa imamo seveda pred očmi, da je znotraj javnega sektorja približno 170.000 javnih uslužbencev. Cilj vlade je, da v celoti uredimo ta sistem, hkrati pa želimo in pričakujemo, da bomo na strani tako Fidesa kot sodnikov deležni razumevanja, če temu lahko tako rečem. Da bi to zadevo kot partnerji pripeljali do faze, ko bomo na koncu lahko rekli, da smo bili uspešni in eni in drugi," pravi Props.

Spomnil je, da pogajanja s sindikati javnega sektorja potekajo že od začetka lanskega leta, reformo plač želijo pod streho spraviti do sredine septembra. Kako bodo potekala nadaljnja pogajanja? "Izpogajanih je praktično več kot 80 odstotkov od tega, kar je bilo treba dogovoriti. Ostali so pač najtrši orehi," je dejal. 

Vlada ima predvidoma na četrtkovi redni seji v načrtu imenovanje krovne pogajalske skupine ter pogajalskih skupin znotraj stebrnih pogajanj. "Intenzivnost teh pogajanj bo v največji možni meri, tako da bomo poskušali pogajanja pripeljati do konca v roku, kot smo si ga zadali," je poudaril minister za javno upravo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
16. 01. 2024 12.53
+2
Na javnem spletnem portalu plač so objavljeni podatki o najvišjih izplačilih oktobrskih plač zaposlenim v javnem sektorju. Že tradicionalno na lestvici močno prevladujejo zdravniki, a oktobra je bila njihova prevlada še posebej izrazita, saj so z izjemo dveh primerov na njej sami zdravniki. Rekorder med njimi je prejel 16.619 evrov bruto plače, pri čemer ni izključeno, da ni še česa zaslužil zunaj javnega sektorja.
Cvetka_marjetka
16. 01. 2024 10.53
+2
S pogajanji bodo zaceli verjetno septembra 2025,dogovor pa sklenili 10 let kasneje....ucinkovitost pa taka
zibertmi
16. 01. 2024 10.15
+3
edino pravilno bi bilo,da se za javni sektor uredijo enotna izhodišča,vedno bi se našli priviligiranci druže in neke elite,ki mislijo,da so več od ostalih in jim ni ikoli dovolj.rezultatov pa nobenih,ne v zdravstvu in ne v sodstvu.zdravstvo nedostopno navkljub plačilu liderjev in denarnemu vložbu za zmanjšanje čakalnih vrst.v sodstvu pa polni predali papirja,ki čaka na zastaranje ali je pa ta rok že na vrsti
123soba
16. 01. 2024 09.45
+5
Totalna anarhija, zblojena vlada brez pravih ciljev in realnosti. Samo nakladanje in sprenevedanje. Beli lenuhi pa dajte zamenjat halje in začnite delat. Me zanima ali zdravniško osebje pri privatnikih sedaj tudi štrajka.
kr--en
16. 01. 2024 09.34
+3
Pismo o nameri ustanovitve pogajalske skupine bodo podpisali v kratkem. Nato bodo določili izhodišča. Že v decembru 2025 se bodo prvič sestali in se dogovorili glede smernic za pogajanja v naslednjem mandatu.
zmerni pesimist
16. 01. 2024 09.28
+6
Ta vlada samo načrtuje
zibertmi
16. 01. 2024 10.46
+2
čuden je tale javni sektor.v covit vladanju ,ko je janez zapravil milijone za dodatke,ko so izginjali tudi drugače milijoni v zdravstvu in drugot,je bilo vse tiho.fides,kot predal stranke sds sedaj dviguje glavo,pa tudi ostali.s kakim namenom,a se bodo sestram zvišale plače,nikoli in nikdar.sestre in najmanj plačani so živi ščit pogajanj in izsiljevanj
kr nekdo
16. 01. 2024 09.24
+3
nisem strokovnjak ampak zdrava kmečka logika pove, da so sodišča prepoceni. Dela imajo ogromno sodni zaostanki večji kot v zdravstvu. Prvi ukrep. Vsako sodno obravnavo zaračunati. in to ne po tarifi, kot je sedaj. Razni migranti in socialci dobijo še zastonj odvetnike. Vse to zaračunati, če ne drugače z javnim delom. Sosed soseda toži, ker je 10 cm zemlje mogoče še njegovih. Sodne stroške nabiti, da bodo lahko vsi imeli višje plače na ta račun. Ne pa oproščat sodne stroške. V zdravstvu ima pa zzzzs prste vmes in ne plačuje po tržni ceni javnem zdravstvu in prav tako omejuje posege in daljša čakalne dobe. Sedaj k imamo obvezno dodatno zavarovanje naj dobi vsak 35€ več kasneje k bodo čakalne vrste na minimumu pa pogajanja. Skupni problem je pramli dotok denarja v javno zdravstvo. Pa Socialna podpora bi morala biti, kot kredit, ki ga bo upravičenec enkrat vrnil ob primeru dedovanja nakupa dragega avtomobila na lizing itd. V glavnem sistem je slab in so potrebne korenite spremembe
Samo DESNO je pravo
16. 01. 2024 09.10
+4
To ni V od vlade.
zoran pušenjak
16. 01. 2024 08.44
+7
Ta vlada sploh nič ne dela. Samo škodo ljudem in državi
mackon08
16. 01. 2024 09.00
-3
zoran tako je samo je problem, da so tako delale vse dosedanje.
EU Dig. Cenzura
16. 01. 2024 08.37
+4
Vlada gnije od znotraj navzven. Seveda tudi vedeževalka na 12ur ko je bila napoved za leto 2024, ne sme reči; Vlada bo odstopila ali pa vlada bo doživela poraz, ljudje bobo protestirali turbulentno leto.... Ker potem narod že naštimaš, da se pripravijo na taka dejanja..... manipulacija preko vsega...
Anion6anion
16. 01. 2024 08.29
+7
Še en strateški svet. A je ta vlada še sploh opravilna?
wsharky
16. 01. 2024 08.23
+8
še ena komisija in še ena časovnica
EU Dig. Cenzura
16. 01. 2024 08.15
+7
Evopa se je začelo ''bomo poskušaali pripeljati do konca''!!! Konec je, vlada je padla. Samo pokradli so in še bodo kradli to je glavni cilj, drugega ne morejo več nardit... Kdo pa bo še nasedel na novi obraz??? Veliko nas je vedelo, daje Golob nastavljen kot novi obraz SPET in splavalo je po vodi po enem letu in pol... Res sramota da v slovenijji nihče ne odgovarja. Kdaj bodo imeli politiki in funkcionarji odgovornost???
natmat
16. 01. 2024 08.18
+0
Saj bomo dobili nov obraz...če mu bo zveza komunistov to dovolila....
nacka
16. 01. 2024 08.20
+4
Dokler so slovenci in prišleki ovce bo tako. ni treba revolucije, samo par šamarjev in kazni za potalat
slovenka62
16. 01. 2024 08.12
+2
Ne blefirajte.Nič ne bo nesposobneži.Samo lapate.O Slovenija kako ti propadaš pod tem golobnjakom!!
nacka
16. 01. 2024 08.21
+5
za vse slabo bi morala biti vzgojna in konkretna kazen. tule pa počasi dajem šeriatarjem prav…pa sem goreča katoličanka ;)
ii
16. 01. 2024 08.11
+10
Celo leto čakamo, pa nič. Sindikati so podpisali, da se do septembra ne protestira, in to za obljubljeno delno uskladitev z inflacijo. J skupina pa še vedno na mrtvi točki, čeprav je bilo obljubljeno, da bo prva na vrsti. Seveda si bodo bogovi v belem izborili svoj del pogače, na račun pacientov. S tem kaznujejo bolehne državljane. Kaj imajo oni z vladavino. Glede na izobrazbo so me neskončno razočarali. Hvala vam! Zaradi vas bomo živeli v še večji bedi.
Mister iks
16. 01. 2024 10.07
-1
Julijann
16. 01. 2024 08.08
+6
Kar še en strateški svet za pogajanja hitro ustanovit. Bo že sedmi. Ne razume več, zakaj se vladi vse tako zamika, ttaja tako dolgo, če je imel pa Robi že ua vse probleme pripravljene rešitve že preden so ga izvolili. Imel je rešitev za zdravstveno reformo, za davčno reformo, reformo ureditev plač v JS.
DirtySanchez
16. 01. 2024 08.06
+11
Sam delam v gospodarstvu in mislim , da si določeni najnižje plačani tam res zaslužijo višje plače in tisti ki oprativni policija, itd… Je pa zdaj že res smešno kako dolgo se vlada norčuje iz njih zavlačije in išče vse mogoče načine , da bi zavlekli še za kakšno leto. Problem je, da zaradi neodzivnosti vlade vsi bežijo iz javnega sektorja in se bojim da ko bom prišel k zdravniku me tam ne bi nihče razumel , ker bodo sčasoma delali tam samo uvoženi ljudje.
smotka30
16. 01. 2024 08.00
+13
Do sredine septembra? Katerega leta pa, 2046? Potem bo pa RES dolg štrajk sodnikov in zdravnikov. Spet se bodo čakalne dobe za preglede in posege podaljšale in spet bodo sodni zaostanki, raja pa v zrak. Zdravniki bodo dobivali dodatke za povečan obseg dela, veliko še popoldne zaslužili, sodniki bodo imeli zaostanke, kadra za delo ne dobijo, ker ni skoraj nihče tako nor kot jaz, da bi delal za plačo globoko pod minimalcem. Rezultat? Nezadovoljstvo na vseh nivojih. Slovenija, toneš, res toneš, narediš pa nič.